Οκτωβρίου 03, 2024

Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Πρίστινα, 03.10.2024 13:27 
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε μετά από συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι στο Βερολίνο ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή, ανέφερε η αλβανική έκδοση του Radio Free Europe. 
 Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σταϊνμάιερ έγραψε ότι το Κοσσυφοπέδιο "πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για αυτό". Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά δεν έχει ακόμη καθεστώς υποψήφιας χώρας. Εν τω μεταξύ, η αίτηση της χώρας για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις αρχές του τρέχοντος έτους δεν ήταν επιτυχής, καθώς εξαρτήθηκε από τη δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων (UOS) στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνει το Radio Free Europe. 
 Η διεθνής κοινότητα επιμένει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δημιουργήσει μια Ένωση Σερβικών Δήμων, η οποία απορρέει από μια συμφωνία του 2013 μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και η οποία θα περιλαμβάνει δήμους στο Κοσσυφοπέδιο με σερβική πλειοψηφία. 
 Η δημιουργία του θεωρείται από τον διεθνή παράγοντα ως «προϋπόθεση των προϋποθέσεων» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στο πλαίσιο του μεταξύ τους διαλόγου, υπό την ηγεσία της ΕΕ. 
 Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, κήρυξε πριν από χρόνια τη δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης αντισυνταγματική, διότι δεν περιλαμβάνει άλλες εθνοτικές κοινότητες και θα μπορούσε να οδηγήσει στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.
 Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008. Οι δύο χώρες συμμετέχουν σε διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ. Η χθεσινή ανακοίνωση της προεδρίας του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Οσμάνι και Σταϊνμάγερ επικεντρώθηκαν "στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, στα τρέχοντα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στην πρόοδο της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς". Η Οσμάνι εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη της Γερμανίας προς το Κοσσυφοπέδιο στη διαδικασία οικοδόμησης του κράτους, αλλά και στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας, ανέφερε η δήλωση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Σταϊνμάιερ χθες, η Οσμάνι περιέγραψε τη διαδικασία του Βερολίνου ως «ισχυρή ώθηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οσμάνι επανέλαβε «την πλήρη υποστήριξη για τις συμφωνίες που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία», ανέφερε η δήλωση. Πρόσφατα, η Γερμανία επέκρινε το Κοσσυφοπέδιο για την άρνησή του να άρει την απαγόρευση εισαγωγής σερβικών προϊόντων, υπενθυμίζει το Radio Free Europe. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επέβαλε απαγόρευση στα αγαθά που παράγονται από τη Σερβία τον Ιούνιο του 2023, εξηγώντας ότι απειλούν την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου και ότι τα όπλα θα μπορούσαν επίσης να εισέλθουν στη χώρα μέσω αυτών. Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Κοσσυφοπέδιο, Jörn Rohde, προειδοποίησε ότι εάν χρειαστεί, οι βαλκανικές χώρες θα προχωρήσουν προς την περιφερειακή συνεργασία ακόμη και χωρίς το Κοσσυφοπέδιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του στη Γερμανία, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου συναντήθηκε την Τρίτη με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής στη γερμανική Bundestag Michael Roth. /SU/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου