Οκτωβρίου 06, 2024

Η Ντιάνα Σοσοάκα υπέβαλε εκ νέου την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο την ακύρωσε χθες

Βουκουρέστι 06.10.2024 15:25 Η Ρουμάνα ευρωβουλευτής Ντιάνα Σοσοσάκα ,  ηγέτης του κόμματος SOS Romania, υπέβαλε εκ νέου την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο την ανέτρεψε χθες.
 Οι δικαστές δεν έχουν ακόμη αναφέρει τους λόγους της απόφασής τους, αλλά σύμφωνα με δημοσιγραφικές πηγές, το κύριο επιχείρημα είναι οι δηλώσεις της, οι οποίες δείχνουν έλλειψη σεβασμού για το Σύνταγμα. 
 «Η Diana Shoshoaka υπέβαλε ξανά την αίτησή της το Σάββατο, στις 23:50, η προθεσμία έληξε χθες το βράδυ στις 24:00 και την υπέβαλε στις 23:50, οπότε είναι εντός της προθεσμίας. Το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο θα συνεδριάσει σήμερα στις 18:00 για να επανεξετάσει την υποψηφιότητά της», δήλωσε ο πρόεδρος της Μόνιμης Εκλογικής Αρχής (ΓΤΠ) της Ρουμανίας, Τόνι Γκρέμπλα. 
 «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί πλήρη σφετερισμό της δικαιοσύνης και δολοφονία του ρουμανικού έθνους. Ο τυφώνας Diana Shoshoka δεν μπορεί να σταματήσει παρά μόνο με την ανομία», έγραψε ο Shoshoaka στο επίσημο προφίλ του στο Facebook. 
 Ο πρωθυπουργός Marcel Ciolacu, ο οποίος είναι επίσης προεδρικός υποψήφιος, έγραψε στο επίσημο προφίλ του στο Facebook ότι ο κύριος ρόλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι να προστατεύει τους υποψηφίους και το δικαίωμά τους να εκλέγονται και όχι να αποτελεί εμπόδιο στη συμμετοχή τους στις εκλογές. 
 «Πιστεύω ότι τα κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση πρέπει να παρουσιαστούν γρήγορα και αναμένω ότι περιέχει ισχυρά νομικά και συνταγματικά επιχειρήματα. Διαφορετικά, μιλάμε για μια ευπάθεια του δημοκρατικού συστήματος στη Ρουμανία", δήλωσε ο Ciolacu. 
 "Οι Ρουμάνοι καταλαβαίνουν πότε κάποιος θέλει απόλυτη εξουσία στο κράτος. Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τα πάντα - την προεδρία, το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και το Συνταγματικό Δικαστήριο - τότε "το Σιδηρούν Παραπέτασμα θα πέσει στη Ρουμανία", δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Nicolae Ciuca, ο οποίος είναι μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία. 
 Ο συνάδελφός του Florin Roman σχολίασε ότι «η δράση ονομάζεται PSD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) και στοχεύει στον σημερινό πρωθυπουργό Marcel Ciolacu να φτάσει με τον George Simion στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και αντίστοιχα να κερδίσει. 
 Ο ηγέτης της εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενοποίηση των Ρουμάνων, George Simion, σχολίασε ότι κάθε Ρουμάνος έχει το συνταγματικό δικαίωμα να είναι υποψήφιος και να εκλέγεται» και ότι «κανένας θεσμός δεν μπορεί να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα». Χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου πρωτοφανή. «Η απόρριψη της υποψηφιότητας για την προεδρία της Diana Șoșoacă φαίνεται με την πρώτη ματιά σαν ένα "όνειρο που έγινε πραγματικότητα" για τον Marcel Ciolacu. Το δικαίωμα μιας γυναίκας να εισέλθει στην πολιτική σκηνή δεν μπορεί να περιορίζεται από νομοθετικά κόλπα», δήλωσε η Έλενα Λασκόνι, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας και υποψήφια στις εκλογές, αν και παραδέχεται ότι έχει διαφορετικό όραμα από αυτό του αντιπάλου της από τη SOS Ρουμανίας. 
 Ο Kelemen Hunor, προεδρικός υποψήφιος της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων στη Ρουμανία, σχολίασε ότι κάθε άτομο που δεν έχει καταδικαστεί ποινικά θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα. «Πιστεύω ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους ψηφοφόρους, όχι από τους θεσμούς. Φυσικά, δεν γνωρίζω ούτε την καταγγελία ούτε τα κίνητρα του δικαστηρίου, αλλά κατά την άποψή μου, εάν το άτομο δεν έχει διωχθεί, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, ποινικά, τότε οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν, όχι οι κρατικοί θεσμοί», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων στη Ρουμανία, σύμφωνα με τον Agerpres. Ερωτηθείς αν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Shoshoaka μπορεί να ενισχύσει αυτή την κυρίαρχη τάση που εκπροσωπεί, απάντησε: «Δεν ξέρω, οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, το εκλογικό σώμα του Shoshoaka είναι πολύ θυμωμένο. Θα δούμε τι θα κάνει η Shoshoaka, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός ή πολιτικός αναλυτής αυτή τη στιγμή που μπορεί να πει πού θα πάνε αυτές οι ψήφοι, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να συλλεχθούν από αυτήν». Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους - στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου. Αυτές θα είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές από το 2004, που διοργανώνονται την ίδια χρονιά με τις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές. Τον Ιούνιο, οι Ρουμάνοι προσήλθαν και πάλι στις κάλπες για να εκλέξουν ευρωβουλευτές και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. /SU/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου