Οκτωβρίου 03, 2024

Ο Ανεξάρτητος ΝΑΤΟϊκός Μιρτσέα Γκεάνα υπέβαλε την υποψηφιότητά της για πρόεδρος της Ρουμανίας.

 

Βουκουρέστι 03.10.2024 15:57 
Σήμερα υπέβαλε τα έγγραφά του για συμμετοχή στις εκλογές στην Κεντρική Εφορευτική  Επιτροπή. 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην είσοδο της Κεντρικής Εφορευτικής  Επιτροπής., ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι 500.000 Ρουμάνοι είχαν υπογράψει την αίτηση του. 
 «Δεν είναι εύκολο για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο να το κάνει αυτό. Η διαδικασία είναι δύσκολη, πρέπει να ρωτήσετε τους πολίτες για τη διεύθυνσή τους, τον προσωπικό αριθμό ταυτότητάς τους και όλες τις πληροφορίες που πολλοί πολίτες κρατούνται να μοιραστούν επειδή δεν εμπιστεύονται το ρουμανικό κράτος", δήλωσε .
 Ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στη Ρουμανία - το «μονοπώλιο των παραδοσιακών κομμάτων», το οποίο πιστεύει ότι υπάρχει, και δεσμεύτηκε να το αλλάξει «ως μελλοντικός πρόεδρος της Ρουμανίας»:
 "Κάναμε αυτή την προσπάθεια με πάθος και ειλικρίνεια, δεν υπάρχει κομματικός μηχανισμός πίσω μας, δεν έχουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό και το κάναμε από την επιθυμία να δείξουμε ότι μπορεί να γίνει μια μέτρια δημοκρατική προσπάθεια στη Ρουμανία", δήλωσε ο Mircea Geoana. Είναι ο τέταρτος υποψήφιος για το υψηλότερο αξίωμα στη χώρα που εγγράφεται επίσημα στην ΚΕΕ, μετά τον πρόεδρο του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Nicolae Ciuca, την ηγέτιδα της αντιπολιτευόμενης κεντροδεξιάς Ένωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας, Elena Lasconi, και τον ηγέτη της εθνικιστικής Συμμαχίας για την Ενοποίηση των Ρουμάνων, George Simion. 
 Η Mircea Geoana ήταν επίσης προεδρική υποψήφια στις εκλογές του 2009, όταν έχασε από τον κεντροδεξιό υποψήφιο Traian Basescu. 
 Μέχρι στιγμής, εννέα υποψήφιοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην προεδρική κούρσα στη Ρουμανία. Πρόκειται για τον σημερινό πρωθυπουργό και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Marcel Ciolacu, τον σημερινό πρόεδρο της Γερουσίας (άνω βουλή του κοινοβουλίου) και τον πρόεδρο του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος Nicolae Ciuca, τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος "Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας" Elena Lasconi, τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος "Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων" George Simion, την αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος "SOS Romania" Diana Șoșoaca, ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων στη Ρουμανία, Kelemen Hunor. Υπάρχουν επίσης τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι - ο σημερινός αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Cristian Diaconescu και ο John Ion Banu, που υποστηρίζονται από το κόμμα Ρουμανικό Έθνος, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2019. 
 Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους - στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου. Αυτές θα είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές από το 2004, που διοργανώνονται την ίδια χρονιά με τις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές. Τον Ιούνιο, οι Ρουμάνοι προσήλθαν και πάλι στις κάλπες για να εκλέξουν ευρωβουλευτές και εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου