Οκτωβρίου 14, 2024

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού της Σεβερνοματσεντόνιγια Χριστιάν Μίτσκοσκι ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Βούλγαρο πρόεδρο, είπε, ότι ήταν πάντα ανοιχτός στο διάλογο, αλλά, ότι  πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ διαλόγου και διαπραγματεύσεων. «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της  Σεβερνοματσεντόνιγια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2022, όταν οι δύο χώρες υπέγραψαν το διμερές πρωτόκολλο για τη συμφωνία γειτονίας. Αν μιλάμε για διάλογο, θα πρέπει να διεξαχθεί μεταξύ της Σεβερνοματσεντόνιγια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση το εγκεκριμένο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για τη Σεβερνοματσεντόνιγια, το οποίο με συναίνεση, έχει υιοθετηθεί ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση της Σεβερνοματσεντόνιγια» ,είπε και τόνισε ότι δεν βλέπει  «ανάγκη διαμεσολάβησης στις συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων». «Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα και ότι η Σεβερνοματσεντόνιγια  πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βουλγαρία»,

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η σύνοδος κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο. Πρόκειται για τη δέκατη ετήσια  συνάντηση των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών εταίρων της πρωτοβουλίας, καθώς και εκπροσώπων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και περιφερειακών οργανισμών. Οικοδεσπότης της συνάντησης θα είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που θα κηρύξει επίσημα την έναρξη της συνόδου κορυφής μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις εργασίας και ένα γεύμα εργασίας για να συζητήσει θέματα όπως η περιφερειακή συνεργασία και η κοινή περιφερειακή αγορά, η πράσινη ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια και το μέλλον της διαδικασίας του Βερολίνου. Η διαδικασία του Βερολίνου θεσπίστηκε το 2014 , για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του φόρουμ είναι να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να επιτύχουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη στους πολίτες της περιοχής Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων,  (Αλβανία, Σερβία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο), καθώς και οι Χ[ώρες Γερμανία, η Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ελλάδα και Βουλγαρία, Από τη Βουλγαρία θα συμμετάσχει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ. Από τη Σερβία ο Πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς που είπε  ότι πηγαίνει στο Βερολίνο, έτοιμος να αντιδράσει  , διότι, όπως είπε, «υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτή τη συγκέντρωση για κάποια κατηγορία εναντίον της Σερβίας». Από την Πρίστινα, θα είναι ο Άλμπιν Κούρτι. Από το  Μαυροβούνιο ο πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς.. O Μίτσκοσκι που έφτασε από χθες στο Βερολίνο  συναντήθηκε με τη «Μακεδονική διασπορά».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Η αποστολή της ΚΦΟΡ  στην Πρίστινα εξέδωσε  γραπτή απάντηση στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με την δήλωση του Κούρτι για την επαναφορά της ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των διοικητικών συνόρων της Σερβίας με την Πριστινα. Η ΚΦΟΡ απέρριψε  το αίτημα του Κούρτι σημειώνοντας ότι : «Η αποστολή ΚΦΟΡ  δεν βλέπει τη δυνατότητα αποκατάστασης της χερσαίας και αεροπορικής γραμμής ασφαλείας» και ότι  «δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής στον τρόπο δράσης της ΚΦΟΡ».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.   Η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 12:00, μετά από αίτημα του ΑΑΚ του Χαραντινάϊ έκτακτη συνεδρίαση  για το θέμα της προμήθειας τροφίμων στους στρατιώτες της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Σκιπερία (Αλβανία) είχε πληθυσμό 2.800.138 κατοίκων, και σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το 2023 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 2.402.113. Σε 12 χρόνια, η Σκιπερία (Αλβανία) έχει χάσει περίπου 400.000 κατοίκους, λόγω της αρνητικής φυσικής αύξησης και του υψηλού ποσοστού μετανάστευσης, η οποία αποκαλείται . «λευκή πανώλη» .Η μείωση του πληθυσμού κατά περίπου 400.000 ανθρώπους αντιπροσωπεύει απώλεια άνω του 14% του συνολικού πληθυσμού, ένας από τους πιο δραστικούς αριθμούς  στον κόσμο. Ο πληθυσμός από 25 έως 40 ετών αριθμεί σήμερα μόνο περίπου 450.000 άτομα, και καταγράφεται  μείωση περίπου 255.000 σε σύγκριση με την απογραφή του 2011.

ΤΙΡΑΝΑ Η Σκιπερία, (Αλβανία) άνοιξε από χθες τα δύο κέντρα υποδοχής όπου η Ιταλία θα στέλνει μετανάστες  «Από σήμερα, τα δύο κέντρα είναι ανοιχτά και έτοιμα να δεχτούν τους πρώτους μετανάστες», δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πιθανές συνέπειες της θέσπισης Νόμου περί ξένων πρακτόρων» και για  τις συνέπειες που θα μπορούσε  να έχει για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι στο Μαυροβούνιο».  Η αντίδραση προήλθε από την  πρόταση του Συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» (ZBCG), που αποτελείται από τη Νέα Σερβική Δημοκρατία του Αντρίγια Μάντιτς και στο Δημοκρατικό Λαϊκό  Κόμμα του Μίλαν Κνέζεβιτς να εισαχθεί στο Μαυροβούνιο  ο αμερικανικός νόμος « για τη Νομοθετική Οργάνωση Ξένων Πρακτόρων» (FA RA). «Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έχει δει το κείμενο  της πρότασης Νόμου  και δεν μπορεί να σχολιάσει τις ομοιότητες μεταξύ της πρότασης και  της αμερικανικής «FA- RA» του 1938», ανέφερε η Πρεσβεία και τόνισε ότι η αμερικανική νομοθεσία  είναι συνεπής με τις διεθνείς υποχρεώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και της έκφρασης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς διέκοψε τη Σύνοδο του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας του Μαυροβουνίου και την ανέστειλε επ αόριστον και  θα επαναληφθεί όταν εξουσιοδοτηθεί από τα μέλη του Συμβουλίου. Ο Μιλάτοβιτς δεν δέχθηκε την Πρόταση  του υπουργού Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς, καθώς και του πρωθυπουργού Μιλόϊκο Σπάϊτς και του προέδρου της Βουλής  Αντρίγια Μάντιτς να αποστρατευτεί  ο  αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού του Μαυροβουνίου Ζόραν Λαζάρεβιτς, ο οποίος με επιστολή του κατηγόρησε τον Υπουργό ότι βλάπτει τις Ένοπλες; Δυνάμεις.Ο Κράποβιτς δήλωσε  ότι έχει ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα για τις παράνομες ενέργειες του Λαζάρεβιτς., και ότι αναμένει από την Εισαγγελία να διερευνήσει εάν υπάρχουν στοιχεία ποινικού αδικήματος στις ενέργειες  του Λαζάρεβιτς

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Ειδική Κρατική Εισαγγελία (SDT) του Μαυροβουνίου απήγγειλε επίσημα κατηγορητήριο κατά του πρώην Γενικού Ειδικού Εισαγγελέα Μιλιβόγιε Κάτνιτς και του πρώην αστυνομικού Διευθυντή  Ζόραν Λάζοβιτς που συνελήφθησαν στις 14 Απριλίου και κατηγορούνται για συμμετοχή και δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης και κατάχρηση επίσημης θέσης.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο ηγέτης των SNSD Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συναντηθεί με τους προέδρους των τοπικών επιτροπών των SNSD στην Μπάνια Λούκα, με όλους τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο, και με την ηγεσία της Κομματικής Οργάνωσης της Μπάνια Λούκα  για μια ολοκληρωμένη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος την επισήμανση  «των λαθών και ων παραλείψεων», και «θα καθορίσουν από κοινού  οι κατευθύνσεις δράσης, όχι μόνο στη Μπάνια Λούκα, αλλά σε ολόκληρη τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα». «Αύριο θα ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες για τις γενικές εκλογές», δήλωσε ο Ντόντικ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το άψυχο πτώμα ενός ακόμη ανθρώπου που σκοτώθηκε στις πλημμύρες στο καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα βρέθηκε χθες στην περιοχή της Ντόνια Γιαμπλάνιτσα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων σε αυτό το καντόνι σε 22, Η κηδεία για τα θύματα των πλημμυρών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 2 μ.μ.,

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Υπουργός Δημογραφίας και Οικογενειακής Μέριμνας Μίλιτσα Τζουρτζεβιτς Σταμένκοφσκι δήλωσε ότι  θα προσπαθήσει να επιλύσει συστηματικά το ζήτημα της περίθαλψης και της βοήθειας  των ασθενών με σπάνιες ασθένειες. «Ως Υπουργός Οικογένειας και Δημογραφικής Μέριμνας, θα προσπαθήσω να επιλύσω συστηματικά το ζήτημα του καθεστώτος αυτών των προσώπων, και να στηρίξω όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους με διάφορες νομικές ρυθμίσεις», είπε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σουζάνα Βασίλιεβιτς, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι το κύριο μήνυμα από τη συζήτηση στη Βουλή κατά την οποία  η αντιπολίτευση, απαίτησε την απαγόρευση της εξόρυξης λιθίου και βορίου, είναι ότι η αντιπολίτευση θέλει «Δημοκρατική» εξόρυξη του λιθίου, « όταν έρθει στην εξουσία».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. έγινε αισθητός  στις 20:46 στη νότια σερβική πόλη της  Βράνιε. Ηταν ο  τρίτος σεισμός παρόμοιου μεγέθους από νωρίς το πρωί.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Μπράνε Πετρουσέφσκι σε συνέντευξη Τύπου., δήλωσε ότι  «το DUI ενώ ήταν στην εξουσία συμμετείχε ε το 2023  στη σύνταξη της Στρατηγικής Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2023-2030, και συμφώνησε ότι ο  Νόμος της εξισορρόπησης των Προσλήψεων πρέπει να καταργηθεί, «και τώρα ψάχνουν απλώς έναν λόγο για να αποσταθεροποιήσουν ,την κατάσταση». «Από θέση αντιπολίτευσης, τώρα οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι του DUI δεν μπορούν να κάνουν προσφορές και αρχίζουν να καταχρώνται εθνοτικά ζητήματα με σκοπό την αποσταθεροποίηση, επειδή φοβούνται ότι οι αξιωματούχοι τους που κλέβουν το κράτος για 20 χρόνια θα αντιμετωπίσουν λογοδοσία».

ΣΚΟΠΙΑ. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λάβουν 5% υψηλότερο μηνιαίο μισθό αυτόν τον Οκτώβριο επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Συνδικάτου των εκπαιδευτικών με την κυβέρνηση,

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Βουλή θα συζήτηση σήμερα το αίτημα της εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας  του πρώην φιλελεύθερου υπουργού Υγείας, Νέλου Ταταρου και νυν  βουλευτή των Φιλελευθέρων, που κατηγορείται από την Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς για διακεκριμένη δωροδοκία..

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Μόνο το 4% των Ρουμάνων θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως το σημαντικότερο τρέχον πρόβλημα, σε αντίθεση με την ανησυχία για το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό, που ανέφερε το 62% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με έρευνα με τίτλο «Η κατάσταση του κλίματος – Ρουμανία 2024». Το 37% θεωρεί ότι η αποψίλωση των δασών αποτελεί το σοβαρότερο περιβαλλοντικό ζήτημα, της Ρουμανίας.

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου