Σεπτεμβρίου 17, 2024

Ακόμα ενα ετρω-ναυάγιο για το Κόσσοβο

 


Ο διευθυντής του Σερβικού  Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι δεν υπήρξε τριμερής συνάντηση με την Πρίστινα στις Βρυξέλλες σήμερα, επειδή ο διαπραγματευτής τους Μπέσνικ Μπισλίμι αρνήθηκε να το πράξει, ενώ η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου επέμεινε σε θέματα όπως η Κοινότητα των Σερβικών Δήμων, οι υπηρεσίες και το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και παρουσίασε μέτρα για την προστασία του σερβικού λαού. 
 "Η τριμερής απευθείας συνάντηση με την πλευρά της Πρίστινα δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ο κ. Μπισλίμι αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Βελιγραδίου, επειδή επιμείναμε σε θέματα όπως η Κοινότητα των Δήμων, οι υπηρεσίες και το θέμα της εφαρμογής ή εφαρμογής της συμφωνίας", δήλωσε ο Πέτκοβιτς στους δημοσιογράφους. 

 Μετά τη συνάντηση με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για το Διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο Πέτκοβιτς ανέφερε ότι συζητήθηκε η πλήρης εφαρμογή όλων των συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί και συμφωνηθεί προηγουμένως, καθώς και τα ολοκληρωμένα μέτρα που παρουσίασε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την προστασία του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την αναβίωση της διαδικασίας διαλόγου.

 Είπε ότι η σερβική πλευρά στις Βρυξέλλες συζήτησε επίσης τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τους αγνοούμενους και την ολοκληρωμένη διαχείριση των διελεύσεων.

 «Έτσι, πολλά θέματα ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως επικεφαλής διαπραγματευτής του Βελιγραδίου, παρουσίασα τα μέτρα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας, για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου", δήλωσε ο Πέτκοβιτς. 

. Μετά τις συναντήσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησαν μέτρα που συνεπάγονται την αναβίωση της διαδικασίας διαλόγου, την οποία χρειαζόμαστε απεγνωσμένα.
 "Εφόσον είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο στο διάλογο μπορούμε να βρούμε συμβιβαστική λύση για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων", δήλωσε ο Πέτκοβιτς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου