Σεπτεμβρίου 17, 2024

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Γκλάουκ Κονιούφκα δήλωσε ότι «ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στις Βρυξέλλες είναι νεκρός για φέτος», Σήμερα στις Βρυξέλλες πρόκειται να διεξαχθεί ένας ακόμη γύρος διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σε επίπεδο επικεφαλής διαπραγματευτών,  του Μπέσνικ Μπισλίμι από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου και του Πέταρ Πέτκοβιτς από τη σερβική πλευρά. Ο Κονιούφκα, ερωτηθείς εάν το Κοσσυφοπέδιο θα συμφωνήσει να συζητήσει στις Βρυξέλλες τα προβλήματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο,  είπε.«Με αυτή τη δομή και όπως λένε στα αγγλικά με αυτό το «set up», νομίζω ότι ο διάλογος είναι ήδη νεκρός... Ας κοιτάξουνε τι θα συμβεί το 2025, αλλά για το 2024 δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, και είπε επίσης ότι οι απειλές του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν τον εντυπωσιάζουν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι πολιτικοί σχολιαστές στα «Κανάλια» έλεγαν χτες ότι  «το ζήτημα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου θα είναι το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας της «Αυτοδιάθεσης»  για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 9ης Φεβρουαρίου. «Ο βορράς θα είναι το κύριο χαρτί του Κούτι  στην προεκλογική εκστρατεία. Θεωρούν ότι αυτό είναι το κύριο επίτευγμά τους, ενώ την ίδια στιγμή άλλα πολιτικά κόμματα δεν βρίσκονται σε ευνοϊκές πολιτικές θέσεις», έλεγαν. Ο αντιπρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι από το «Δημοκρατικό Κόμμα»,  αποκάλεσε τον Κούρτι «δημαγωγό και ψεύτη», ο οποίος, όπως είπε, απειλεί τη δημοκρατία με τις ενέργειές του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο αξιολόγησε θετικά την ετοιμότητα του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να συμμετάσχει στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς και την έκκλησή του να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή εκλογών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και στο Μετόχια με τη συμμετοχή Σέρβων. «Με τη θετική έννοια, σημειώνουμε την έκκληση για συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο και για επανένταξη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου σε όλους τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου που εγκατέλειψαν το 2022», ανέφερε ο Στάνο σε γραπτή δήλωση, και επανέλαβε τις εκκλήσεις της ΕΕ για αποκλιμάκωση της κατάστασης, καθώς και για πλήρη και επείγουσα εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

ΠΕΚΙΝΟ. Οι μονομερείς κινήσεις της Πρίστινα δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, για τα  δικαιώματα και τα συμφέροντα  των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς προήδρευσε συνεδρίασης του Οικονομικού Συμβουλίου στο οποίο συζητήθηκε η κατάσταση του ενεργειακού τομέα και οι προετοιμασίες για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης, Στη συνεδρίαση ανέλυσαν επίσης βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες και τις προβλέψεις τους μέχρι το τέλος του 2024.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο δήμαρχος του Βελιγραδίου, Αλεξάναρ Σάπιτς πρότεινε χθες να ανεγερθεί στο Βελιγράδι ένα μνημείο για τον ηγέτη του κινήματος των Τσέτνικ, Ντράζα Μιχαήλοβιτς, ο οποίος εκτελέστηκε από τους κομμουνιστές το 1946, και να μετακινηθεί ο τάφος του πρώην Γιουγκοσλάβου ηγέτη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο από το Μαυσωλείο σε κανονικό Τάφο. «Κάνω δημόσια έκκληση. Δεν μπορώ να επιβάλω αυτή την απόφαση, ούτε η πόλη του Βελιγραδίου, αλλά πιστεύω ότι η απομάκρυνση του Γιόσιπ Μπροζ από το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας είναι εξαιρετικά σημαντική για τον σερβικό λαό» ανέφερε και εξήγησε ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά υποσχέθηκε ότι η πόλη θα βοηθήσει στη διεξαγωγή «ποιοτικών εκταφών και στη μετεγκατάσταση αυτών των σωμάτων», τονίζοντας ότι δεν θα σκορπίσουν τα οστά κανενός», αναφέρε . Ο Σάπιτς  δήλωσε ότι το μνημείο για τον «Ντράζα» θα τοποθετεί στην «Τεράζιε», κάτω από το σιντριβάνι .Τον περασμένο Οκτώβριο, ένα μουσείο αφιερωμένο στον Ντράζα Μιχαήλοβιτς άνοιξε στο Βελιγράδι, στον τόπο όπου βρίσκεται το οικογενειακό του σπίτι. «Οι Σοσιαλιστές σίγουρα δεν θα υποστηρίξουν τη μετεγκατάσταση του τάφου του  Γιόσιπ Μπροζ Τίτο από το Σπίτι των Λουλουδιών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος είναι ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ αντέδρασε στην απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι «οΤραμπ πρέπει  να προσέχει γιατί η Αμερική και ο υπόλοιπος κόσμος τον χρειάζονται»

ΣΟΦΙΑ.  Δεν είναι λάθος η απουσία της σημαίας της Σεβερνοματσεντόνιγια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Προέδρου Γκόρντανα Σιλιάνοβσκα Ντάβκοβα στη Σόφια, δήλωσε το γραφείο του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, προσθέτοντας ότι η πρόεδρος της Σεβερνοματσεντόνιγια  βρισκόταν σε ιδιωτική επίσκεψη. Η μη εμφάνισης της σημαίας της Σεβερνοματσεντόνιγια δεν παραβίασε κανένα πρωτόκολλο και ότι η Νταβκοβα  συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας ιδιωτικά, και ο λόγος της επίσκεψής της ήταν ένα πολιτιστικό γεγονός.

ΣΟΦΙΑ.  Τα συνδικάτα, οι Επιχειρηματίες και η κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το όριο της φτώχειας κατά τη Συνεδρίαση του Συμβούλιου Τριμερούς Συνεργασίας στην οποία εξετάστηκε Σχέδιο Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον καθορισμό του ορίου της φτώχειας για το 2025. Τους χώρισαν 15 ευρώ. Η κυβέρνηση πρότεινε  το όριο της φτώχειας να αυξηθεί στα 638 λέβα /326.2 ευρώ για το 2025. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό θα διευρύνει τον αριθμό «των ευπαθών» , που θα μπορούν να υποστηρίζονται μέσω κοινωνικών πληρωμών από το κράτος. Οι οργανώσεις εργοδοτών υποστήριξαν την πρόταση της κυβέρνησης. Τα Συνδικάτα επιμένουν το όριο της φτώχειας να είναι 667 λέβα /341.03 ευρώ.

 ΣΟΦΙΑ, Σύμφωνα με  έρευνα της Γκάλλοπ Ιντρενασιοναλ Μπάλκαν» το 39% των ερωτηθέντων συμφωνών με την απαγόρευση της προπαγάνδας στα Σχολεία «ιδεών και απόψεων που σχετίζονται με τον μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό», Το (32,2%),  δήλωσε  ότι δεν ανησυχεί για τέτοια προπαγάνδα στα σχολεία της Βουλγαρίας και το 28,7% απάντησαν ότι δεν είχαν ακούσει καθόλου ή αρνήθηκαν ότι γνώριζαν για τις συζητήσεις γύρω από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στην Εθνοσυνέλευση.

ΣΟΦΙΑ, Η πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής ΕπιτροπήςΚαμέλια Νέϊκοβα μετά από συνάντηση με τους υπουργούς, που είναι υπεύθυνοι για διάφορες δραστηριότητες που αφορούν την εκλογική διαδικασία δήλωσε ότι «η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο θα εργάζονται μαζί, για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία και οι εκλογές να είναι διαφανείς».

ΣΚΟΠΙΑ . O Βούλγαρος πρεσβευτής Ραντούκοφ αρνήθηκε χθες να παραλάβει τη «Νότα» διαμαρτυρίας  του Υπουργείου Εξωτερικών  για το θέμα της σημαίας λέγοντας  ότι «δεν παραβιάστηκε κανένα πρωτόκολλο»

ΣΚΟΠΙΑ.Ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου Τίμτσο Μουσουνσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή «360Μοίρες» της Δημόσιας Τηλεόρασης  (MRT 1), επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν  θα επισκεφθεί τη Σεβερνοματσεντόνιγια  μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Σύμφωνα με τον Μούσουνσκι η συνάντηση Όρμπαν Μίτσκοσκι  θα γίνει  στην Αχρίδα στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου κατά πάσαν πιθανότητα.

ΣΚΟΠΙΑ . Η Προέδρος Γκόρντανα (Σιλιάνοβσκα Ντάβκοβα) μιλώντας χθες το Βράδυ  στήν «ΤΟ Σιτέλ» είπε ‘ότι  «η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ήταν «μακρά, φιλική, και με αμοιβαίο σεβασμό». «Δεν ξέχασα ούτε στιγμή τα εθνικά συμφέροντα της Μακεδονίας , γνωρίζοντας ότι έχει και ο ίδιος το δικαίωμα να  παρουσιάσει τα Βουλγαρικά..Νομίζω ότι κατάφερα να του πω με αξιοπρεπή, πολιτιστικό, προεδρικό και πολιτικό τρόπο ποια είναι η θέση μας και τι περιμένω», δήλωσε η πρόεδρος Γκόρντανα και είπε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Χριστιάν Μίτσκοσκι την Τετάρτη πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

 

ΣΚΟΠΙΑ . Ο ηγέτης μιας από τις δύο πτέρυγες της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιγιαντίν Σέλα, από την Τ/Ο «21» απηύθυνε έκκληση στον αλβανικό πολιτικό παράγοντα «να ενωθούν όλοι, είτε στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, για να αποτρέψουν την υλοποίηση των αδίστακτων σχεδίων του μακεδονικού  πολιτικού παράγοντα προς τους Αλβανούς,

ΣΚΟΠΙΑ . Σχετικά με την πρόταση για πάγωμα των τιμών ορισμένων προϊόντων αντί για τον περιορισμό του ύψους του περιθωρίου κλερδους, ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Εργασίας με εμπόρους και παραγωγούς.

ΤΙΡΑΝΑ. Η αλβανική κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη γεωργία, η οποία είναι ο σημαντικότερος τομέας της αλβανικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος  της χώρας.Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Επενδύσεων έχει ετοιμάσει φυλλάδιο στο οποίο απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της Αλβανίας στον γεωργικό τομέα. Μεταξύ αυτών είναι το μεσογειακό κλίμα με ήπιους και υγρούς χειμώνες και ηλιόλουστα καλοκαίρια. το ποικίλο μικροκλίμα, κατάλληλο για την καλλιέργεια πολλών καλλιεργειών. έως 300 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο. εύφορη γη · άφθονους υδάτινους πόρους · περίπου 560.000 εκτάρια αρόσιμης γης.Το φυλλάδιο παρουσιάζει επίσης τα φορολογικά οφέλη που έχει υιοθετήσει η αλβανική κυβέρνηση για τον γεωργικό τομέα, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ 6% για εγκαταστάσεις πιστοποιημένες για αγροτουρισμό, καθώς και μειωμένος ΦΠΑ 10% για την προμήθεια χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων και δενδρυλλίων.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας,Ίγκλι Χασάνι  συναντήθηκε με τον νέο Βρετανό Πρέσβη στα Τίρανα, Νλικολας Άμποττ, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε ως διπλωματικός εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κοσσυφοπέδιο.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη στα ανατολικά της Ρουμανίας, όπου σημειώθηκαν σοβαρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν ακόμα απροσπέλαστοι δρόμοι, και πλημμυρισμένα σπίτια.Τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες πυροσβέστες, χωροφύλακες, στρατιώτες,  για να βοηθήσουν τα θυμάτα και να παρέμβουν για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τα νερά.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδια για την πώληση 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Ρουμανία, για σχεδόν 7 δισεκατομμύρια  δολαρία. Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας χαιρέτισε την απόφαση. Η πώληση πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Συνεδρίαση της Δημοτικής Συνέλευσης της Μπεράνε που θα ψηφίσει για την πρόωρη διάλυση της και την προκήρυξη εκλογών  προγραμματίστε για την Παρασκευή αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει απαρτία. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντις μαζί με τον, Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας Λάζλο Κόβερ , επισκέφθηκαν  τη Μονή Τσέτινιε. Το Μαυροβούνιο και οι ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα του κράτους δικαίου Υπογράφηκε χθες σήμερα στην Ποντγκόριτσα η τροποποίηση της συμφωνίας   του 2011 μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα αποτελούν προϋπόθεση για να καταβληθεί χρήματα στο Μαυροβούνιο η  δόση των 26 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα  Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου