Σεπτεμβρίου 13, 2024

Μπρνάμπιτς: Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ σοβαρή .Ο Κούρτι θέλει να προκαλέσει πόλεμο

Βελιγράδι 13.09.2024 16:16  Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας και πρώην πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ σοβαρή , επειδή φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, θέλει να κάνει εθνοκάθαρση στους Σέρβους και να προκαλέσει σύγκρουση με το Βελιγράδι. 
 «Αυτό συμβαίνει επειδή μου φαίνεται ότι ο Κούρτι δεν έχει άλλη επιλογή ή διέξοδο από την πολιτική που ακολουθεί εκτός από το να προκαλέσει μια ένοπλη σύγκρουση, δηλαδή έναν πόλεμο με το Βελιγράδι, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενεργεί πιο απερίσκεπτα από ποτέ αυτή τη στιγμή, επειδή είναι εντελώς πιεσμένος στον τοίχο και αυτή είναι η μόνη του διέξοδος», δήλωσε η Μπρνάμπιτς. 
 Από την άλλη, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον μας ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να προσπαθήσει να διατηρήσει την ειρήνη». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η κακομεταχείριση του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η δήμευση περιουσιών και η έλλειψη οποιασδήποτε ασφάλειας δικαίου, δεν πρέπει να επιτρέπονται. 
 Η Μπρνάμπιτς σημείωσε ότι η ζωή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν μισθούς ή να αγοράζουν αγαθά από τη Σερβία.
 Πριν από λίγους μήνες, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσαν τη χρήση του σερβικού δηναρίου ως μέσου πληρωμής στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου και έκλεισαν έξι υποκαταστήματα του σερβικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Λίγο αργότερα, το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του Σερβικού Ταχυδρομείου στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, μέσω των οποίων τα υποκαταστήματα πραγματοποιούν διάφορες δραστηριότητες πληρωμών με τη Δημοκρατία της Σερβίας. 
 "Απολύτως όλα οδηγούν σε αυτό που είπε ο Βούτσιτς στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή ότι δημιουργούν σκόπιμα αδύνατες συνθήκες διαβίωσης για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, με τις οποίες ο Άλμπιν Κούρτι προκαλεί σκόπιμα εθνοκάθαρση και αυτό είναι ήδη σαφές σε όλους", δήλωσε η Μπρνάμπιτς. 
 Σύμφωνα με την ίδια, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ενώπιον της EULEX και της KFOR. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου