Σεπτεμβρίου 13, 2024

Επί Τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ογδονταπεντάχρονος Σέρβος συνελήφθη στο Κοσσυφοπέδιο «για εγκλήματα πολέμου πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού» το 1999. Ο Τόμισλαβ Πάντιτς από το Ιστόκ, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για τη διάπραξη εγκλήματος πολέμου, θα κρατηθεί για  48 ώρες, όπως ανακοίνωσε  ο δικηγόρος του Βασίλιε Άρσιτς που επισήμανε ότι ο Πάντιτς δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία τον κατηγορούν. «Ο ανακριτής θα αποφασίσει για την περαιτέρω κράτηση», ανέφερε η Αστυνομική Διεύθυνση της Πρίστινα.

 Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο Πάντιτς διέπραξε διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας και της καταστροφής περιουσίας αμάχων στο δήμο Ιστόκ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο τον Μάρτιο του 1999.

Ο  Πάντιτς έφυγε από το Κοσσυφοπέδιο τον Ιούνιο του 1999 και έκτοτε προσπαθεί να πάρει πίσω την περιουσία του στο χωριό Τσέρνιτσε  κοντά στο Ίστοκ .που την έχουν καταπατήσει  οι Αλβανοί. Ο Πάντιτς έχει δυο υποθέσεις  ενώπιον του Βασικού Δικαστηρίου στο Ιστόκ και ενώπιον του Εφετείου στην Πρίστινα και χθες κατέβηκε στο Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία για να ελέγξει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεσή του και συνελήφθη με εντολή κράτησης και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Διερεύνησης Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρίστινα», δήλωσε ο δικηγόρος Άρσιτς που είπε ότι «Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης - κανένα γεγονός, καμία ημερομηνία, και καμία περιγραφή  γεγονότος δεν αναφέρθηκε» σημείωσε ο δικηγόρος που είπε στους δημοσιογράφους,  ότι ο Πάντιτς είναι 85 ετών, ότι δεν έχει επιστρατευθεί ποτέ, ούτε έχει εργαστεί στην αστυνομία ή στο στρατό, αλλά σε αγροτικό συνεταιρισμό, και δεν είχε καμία σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις. «Όλα αυτά μας λένε ότι όλοι όσοι αγωνίζονται για την επιστροφή τους και για την περιουσία τους καταδικάζονται  ως εγκληματίες πολέμου για να εγκαταλείψουν την καταπατημένη περιουσία τους», δήλωσε ο δικηγόρος ο Αρσιτς,

 Από το 2021, 71 άτομα σερβικής υπηκοότητας έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, χωρίς λόγο, στο Κράτος Δικαίου  του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο  της εκστρατείας εκφοβισμού προκειμένου να αποθαρρύνουν ολόκληρες οικογένειες από το να θέλουν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους και να τις αναγκάσουν να μεταναστεύσουν από το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με το Σερβικό Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, ο Πάντιτς, ο οποίος διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του, συνελήφθη παρόλο που στο παρελθόν ερχόταν συχνά ανεμπόδιστα από την κεντρική Σερβία, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, για να επισκεφθεί την ιδιοκτησία του .Το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι τόνισε ότι «σε αυτό το σενάριο που χρησιμοποιείται πολλές φορές, συνήθως καταφεύγουν οι αρχές της Πρίστινα όταν πρέπει να κατασχεθεί η περιουσία ενός Σέρβου» και ότι  «αυτή η υπόθεση δείχνει  την πρόθεση του  Άλμπιν Κούρτι να προβεί σε εθνοκάθαρση του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους».

«Υπό το πρόσχημα της εγκαθίδρυσης του υποτιθέμενου κράτους δικαίου, διεξάγεται αδίστακτη εθνοκάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μετανάστευση τουλάχιστον του 15% του σερβικού πληθυσμού μόνο το περασμένο έτος», αναφέρει η δήλωση του σερβικού  Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μέρα που «η αστυνομία του Κούρτι να μην χτυπά ή να συλλαμβάνει αδικαιολόγητα έναν Σέρβο», και αυτό, όπως σημειώνουν, συμβαίνει μπροστά στα μάτια της «ανιδιοτελούς διεθνούς κοινότητας», της οποίας η αντίδραση, όταν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση, συνοψίζεται σε ήπιες δηλώσεις καταδίκης». «Ο σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι έχει στερηθεί στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης και την επόμενη περίοδο, η Σερβία θα χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα πιο αποφασιστικά από ποτέ, προκειμένου να αποτρέψει το έγκλημα κατά του σερβικού λαού», κατέληξε η δήλωση  του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός ‘Αλμπιν Κούρτι διόρισε τον Αρσίμ Αντέμι ως αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, πέντε μήνες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η βουλευτής και εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου Ντέλιου Κόντρα  τόνισε ότι το κόμμα της  δεν έχει ιδεολογικούς δεσμούς με το «κίνημα Αυτοδιάθεσης» (Vetevendosje) του Κούρτι  και δεν έχει καμία πρόθεση να κυβερνήσει μαζί τους. Η Ντέλιου Κόντρα  απέρριψε «τις εικασίες» σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας με την «Αυτοδιάθεσης» , αποκαλώντας την ιδέα απαράδεκτη για το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου που επικεντρώνεται στη νίκη στις  εκλογές.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Ο Ενβερ Χαλίτι εκπρόσωπος του Κινήματος Αυτοδιάθεσης, δήλωσε ότι η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ  πρέπει να ανοίξει και ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει πραγματοποιήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους για κάτι τέτοιο και ότι εναπόκειται τώρα στους διεθνείς συμμάχους να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό.Σύμφωνα με τον Χαλίτι, το θέμα του ανοίγματος της γέφυρας δεν πρέπει να πολιτικοποιείται και όποτε ανοίξει, πρέπει να γίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα απευθυνθεί στο κοινό σήμερα στις 6 μ.μ. για να ανακοινώσει περαιτέρω βήματα και απάντηση στην τρομοκρατία που διεξάγει το καθεστώς της Πρίστινα εναντίον του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια. Ο Πρόεδρος της Σερβίας  συναντήθηκε χθες σήμερα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και με την ευκαιρία αυτή κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αντιταχθούν επειγόντως και μέσω συγκεκριμένης δέσμευσης στην αυθαιρεσία της Πρίστινα.

ΣΟΦΙΑ. Η Πρόεδρος Γκόρντανα (Σιλιάνοφσκα-Νταβκοβα) της Σεβερνοματσεντόνιγια  στην πρώτη της επίσκεψη στη Βουλγαρία. Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  θα συναντηθεί μαζί της. Η ώρα της συνάντησης δεν ανακοινώθηκε. Δεν προβλέπεται καμία δήλωση στα μέσα ενημέρωσης. Η γραμματεία Τύπου του αρχηγού του βουλγαρικού κράτους διευκρίνισε ότι θα διανείμει δελτίο τύπου, βίντεο και φωτογραφίες μετά τη συνομιλία. Οι δυο Πρόεδροι  επρόκειτο να συνομιλήσουν στη Ρώμη τον Μάιο του τρέχοντος έτους, στον πλαίσο των εκδηλώσεων για τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο  αλλά τελικά  δεν συναντήθηκαν. Αφορμή για την πρώτη επίσκεψη στη Βουλγαρία της  προέδρου «του νοτιοδυτικού γείτονά» είναι η αποψινή παράσταση μας  της όπερας «Ναμπούκο» του Βέρντι από την  Λυρική Σκηνή και το Κρατικό Μπαλέτο  της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  στη σκηνή της Όπερας της Σόφιας. Προηγουμένως, σήμερα, ο Πτέραρχος Ράντεφ θα πραγματοποιήσει πτήση επίδειξης ενός μαχητικού F-16  στην αεροπορική βάση «Κόμης Ιγνάτιεφ» μετά από πρόσκληση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΟΦΙΑ Στη χθεσινή συνεδρίασή του το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία εκλογής νέου Γενικού Εισαγγελέα. Η εκλογή έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιανουαρίου 2025 .Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 12 χρόνια εμπειρίας.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ δήλωσε ότι «Είναι υπέροχο που η Πρόεδρος Γκόρντανα (Σιλιάνοφσκα-Νταβκοβα)  πηγαίνει στη Βουλγαρία ,Στην χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση είπε ότι «όσο οι δυο χώρες συνεργάζονται περισσότερο ως γείτονες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πρόοδος για όλους τους πολίτες».. «Όσο ισχυρότερες είναι οι σχέσεις μεταξύ των γειτόνων, τόσο ασφαλέστερη, πιο ευημερούσα και σταθερή μπορεί να είναι κάθε χώρα», δήλωσε.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Δήμος της Οχρίδας υπέβαλε αίτηση στη δημόσια πρόσκληση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση έργων υποδομής για 10 έργα υποδομής.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις Klaus συγκάλεσε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας για τις 19 Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι. «Η Μαύρη Θάλασσα δεν είναι πλέον περιοχή συνεργασίας, αλλά θέατρο πολέμου, ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός  Άμυνας, Άνγκελ Τιλβάρ , κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ουκρανό ομόλογό του.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Μαρσέλ Τσιολάκου  παραμένει  στην πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου των Ρουμάνων . Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση θα κέρδιζε το 21,9% των ψήφων εάν διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Ο τέως αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα, έχει 17,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η προεδρική υποψήφια της Ένωσης για τη Σωτηρία της Ρουμανίας Έλενα Λασκόνι με 16,3%, ακολουθούμενη από τον ηγέτη της «Συμμαχίας για την Ενοποίηση των Ρουμάνων»  Γκεόργκε Σίμιον με 14,9%, και από την πρώην συνάδελφό του στο κόμμα και νυν ηγέτιδα του εθνικιστικού κόμματος «SOS Ρουμανία» Ντιάνα Σόσοακα με 12,9% και τον υποψήφιο του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Νικολάε Τσιούκα με 5,9%. Σε άλλη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Εθνικού Φιλελεύθερο Κόμματος. (PNL) ο  πρόεδρος της Γερουσίας, Νικολάε Τσιούκα θα έπαιρνε 16%  και θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου θα αντιμετωπίσει  τον Μαρσέλ Τσιολάκου που θα λάβει το 25% . Στη δημοσκόπηση του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος ο Μιρτσέα Γκεοάνα θα ήταν τρίτος με 14%, ακολουθούμενος από τον Γκεόργκε Σίμιον George και την Έλενα Λασκόνι που θα τους ψήφιζε το 13%. Έκτη θα ήταν η Ντιάνα Σόσοακα  με 11%. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 15 και 30 Αυγούστου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Συμμετείχαν 1793 άτομα,Η δεύτερη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 24 και 30 Αυγούστου μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Συμμετείχαν 1099 άτομα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημίωση για τις σημαντικές διαφορές στις τιμές της ενέργειας μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού τμήματος της ηπείρου. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, εξήγησε ότι, εδώ και αρκετούς μήνες, τα τιμολόγια στη ρουμανική περιοχή ήταν σημαντικά υψηλότερα από ό, τι στη Δυτική Ευρώπη. και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρουμανία  θα αποζημιωθεί για αυτές τις διαφορές τιμών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Ο μέσος ακαθάριστος μισθός τον Ιούλιο στη Ρουμανία ήταν 8.580 λέι (1.725 ευρώ), και ήταν 100 λέι (20 ευρώ) υψηλότερος από τον Ιούνιο . Ο μέσος καθαρός μισθός ήταν 5.242 λέι (1.054 ευρώ), υψηλότερος κατά 66 λέι (13,2 ευρώ). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο μέσος καθαρός μισθός αυξήθηκε κατά 14,8%.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε  ότι το "καλάθι του καταναλωτή" στην Ομοσπονδία για τον Αύγουστο του 2024 ανέρχεται σε 3.380 BAM, ή περίπου 1.728 ευρώ, το οποίο είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέσο εισόδημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας , ο μέσος μισθός που καταβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2024 ήταν 1.351 KM (690 ευρώ), ενώ ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης της FBiH είναι 619 KM (316 ευρώ). Η κάλυψη του Καλαθιού Καταναλωτή του Συνδικάτου με τον μέσο μισθό είναι 39,98% και η κάλυψη με τον κατώτατο μισθό είναι 18,32%.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ . Στο επίκεντρο της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της ασφάλειας, της στρατηγικής και διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Χέρτσογκ δήλωσε ότι ήταν τιμή και χαρά για αυτόν να είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρόεδρος στην Αλβανία από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.«Είμαστε εδώ με ανοιχτές αγκάλες για να καλωσορίσουμε όλους τους Ισραηλινούς που θέλουν να έρθουν, τουρίστες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακόμη και ηλικιωμένους που θέλουν να έχουν το δικό τους σπίτι στη μέση της Ευρώπης», δήλωσε ο Ράμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι οι δύο χώρες και λαοί συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς. «Η Αλβανία θεωρεί το Ισραήλ και τις σχέσεις με τον εβραϊκό λαό μέρος της περήφανης ιστορίας μιας μικρής χώρας που έχει γράψει μια πολύ όμορφη σελίδα στην ιστορία του κόσμου, ως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε περισσότερους Εβραίους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από πριν. Είμαστε πολύ περήφανοι που οι πρόγονοί μας, μουσουλμάνοι ή χριστιανοί, ξεπέρασαν όλους τους περιορισμούς και τις προκαταλήψεις, θρησκευτικές ή άλλες, και προστάτευσαν τους Εβραίους, χωρίς κανένας Εβραίος να παραδοθεί στους Ναζί», δήλωσε ο Ράμα. «Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αταλάντευτοι ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, καθώς και ενάντια σε κάθε έκφραση μισαλλοδοξίας ή προκατάληψης εναντίον των Εβραίων. Φυσικά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό που συμβαίνει στα εδάφη όπου ζει ο λαός του Ισραήλ και ο λαός της Παλαιστίνης  και που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη και ότι ο πόλεμος και η νίκη κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι φαίνεται από μακριά για την κατάπαυση του πυρός και κάθε δυνατή προσπάθεια να επιστρέψουν οι όμηροι πίσω και να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για το καλό όλων των ανθρώπων», δήλωσε ο Ράμα και πρόσθεσε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ισραήλ έχει τεράστιες δυνατότητες που αναπτύσσονται.Νωρίτερα, ο Χέρτσογκ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι.

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Μαυροβούνιο Μπαρίισα Κλακαβάν ανακοίνωσε την προσεχή  ίδρυση του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (TPK) στο Μαυροβούνιο, και είπε ότι  «περίπου 10.000 τουρκικές εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στο Μαυροβούνιο, εκ των οποίων  περισσότερες από 1.000 δραστηριοποιούνται, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα». .

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών, η οποία διεξήχθη στα τέλη του περασμένου έτους και αφορούν εθνοτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, θα δημοσιευθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Στατιστική Υπηρεσία του Μαυροβουνίου (Monstat) αναμένει ότι το λογισμικό για τον έλεγχο των δεδομένων θα είναι λειτουργικό κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα επιτρέψει αμέσως τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου