Αυγούστου 27, 2024

Επί Τροχάδην

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Της Σεβερίνας χθες στο Βελιγράδι. Η (ωραία) Κροάτισα τραγουδίστρια που ενημερώνει συχνά τους θαυμαστές της από το Ίνσταγκραμ για τους (πολλούς) έρωτές της, ήταν καλεσμένη να τραγουδήσει  στο ιδιωτικό πάρτυ  στο Βελιγράδι της γραμματέως Τύπου  του κ. Βούτσιτς έναντι αμοιβής 10.000 ευρώ. Στα Σύνορα όμως υπήρχε η απόφαση της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (ΒΙΑ) που απαγόρευε την είσοδο στη Σερβία στην Τραγουδίστρια, διότι είναι φανατική εχθρός των Σέρβων και τω Ορθοδόξων με πολλές δηλώσεις για την Σεμπρενίτσα αλλά και εναντίον του Πατριάρχη Πορφύριου. Η Σεβερίνα έγινε εξω φρενών και άρχισε να καλεί τους φίλους της στο Βελιγράδι  και να απειλεί να αποκαλύψει τα όσα ξέρει για τα ιδιωτικά πάρτυ των φίλων του κ. Βούτσιτς. Η ΒΙΑ και η αστυνομία για αντιπερισπασμό ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Κροάτη Κατάσκοπο, (από τους πολλούς Κροάτες Κατασκόπους που δρουν στην Σερβία) και στην συνέχεια ο κ.Βούτσιτς βγηκε ο ίδιος στην Τ/Ο «Πίνκ» ζήτησε συγνώμη από την Σεβερίνα και είπε ότι η κράτηση της στα Σύνορα «ήταν κάτι πολύ ηλίθιο και περιττό». Είπε όμως ότι έχει «τη χειρότερη γνώμη για τη Σεβερίνα».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο θρυλικός ρόκερ της Γιουγκοσλαβίας Μπόρα Τζόρτζεβιτς ,(72 ετών) ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος «Ρίμπλια Τσόρμπα» εισήχθη σε νοσοκομείο στη Σλοβενία , όπου ζει με τη σύζυγό του εδώ και χρόνια, και νοσηλεύεται διασωληνωμένος λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πάσχει.  Όλοι οι «ήντα» στη Σερβία εύχονται να το ξεπεράσει.

ΣΟΦΙΑ. Ο νέος υπηρεσιακός  υπουργός Εσωτερικών, Ατανάς Ίλκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα εργαστεί για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας και να εγγυηθεί καλή δημόσια τάξη, και δίκαιες και διαφανείς εκλογές. «Θα επικεντρωθούμε στο  να εξουδετερώσουμε την αγορα ψήφων», είπε και πρόσθεσε ότι ως προτεραιότητες παραμένουν η μεταναστευτική πίεση, η οδική ασφάλεια, και οτιδήποτε σχετίζεται με την παραγωγή και τη διακίνηση ναρκωτικών». Ο κ. Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ παρουσίασε χθες το υπουργικό του Συμβούλιο στον Πρόεδρο Ράντεφ. Υπάρχουν τρείς Αλλαγές σε σχέση με την αποχωρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση, Εκτός του Υπουργού Εσωτερικών, ο κ. Ιβάν Κόντοφ προήχθη από υφυπουργός Εξωτερικών σε Υπουργό και η κυρία Κρασιμίρα Στογιάνοβα έγινε υπουργός Μεταφορών. Ο Πρόεδρος ενέκρινε τις τρεις αλλαγές προσωπικού και δήλωσε ότι θα εκδώσει διάταγμα διορισμού της νέας κυβέρνησης. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου. «Δυστυχώς, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός  απέτυχε να απελευθερωθεί από τις εξαρτήσεις του. Ο Μπορίσοφ και ο Πεέβσκι θα διεξαγάγουν ξανά εκλογές», σχολίασε το «Συνεχίζουμε την αλλαγή - Δημοκρατική Βουλγαρία». «Για άλλη μια φορά, κυβερνιόμαστε από μια κυβέρνηση Πεέβσκι -Μπορίσοφ , την οποία η «Αναγέννηση» δεν υποστηρίζει», είπε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Vazrazhdane» Τσόντσο Γκάνεφ . Το Σοσιαλιστικό Κόμμα  (BSP),  θεώρησε  «θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη τη διάθεση του κοινού και πρότεινε έναν νέο υποψήφιο για το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών». Οι εκλογές θα γίνουν στις 27 Οκτωβρίου.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι δήλωσε «έτοιμος» να συζητήσει  την αύξηση του κατώτατου μισθού «με όλα τα συνδικάτα». «Κληρονομήσαμε ένα άδειο ταμείο και οποιεσδήποτε αλλαγές στον κατώτατο μισθο θα εξαρτηθούν από την κατάσταση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους» είπε. Και πρόσθεσε: «Όλοι αξίζουν υψηλότερους μισθούς, αλλά θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών όταν βρούμε τα χρήματα» .Είπε ακόμα ότι «Δεν υπάρχουν χρήματα για αύξηση των μισθών στην εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο» Ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε  και ότι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα τεθεί ο «θεμέλιος λίθος» μιας σημαντικής νέας επένδυσης ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι  ανακοίνωσε το σχηματισμός μιας ειδικής ομάδας και μιας ανοιχτής γραμμής, όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν εάν τους ζητηθεί δωροδοκία σε ορισμένα από τα θεσμικά όργανα ή κάποιος εν γνώσει του καθυστερεί  σκόπιμα  τις  διαδικασίες  που τους αφορούν.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς ξεκίνησε έρευνα μετά αντικαταγγελίες  για κατάχρηση χρημάτων του προϋπολογισμού από την πρώην υπουργό Πολιτισμού Αντουανέτα-Μπίσερα (Κωνσταντινοβκα –Στοϊτσεβα)  που έκανε «Ψώνια στο Λονδίνο» και πλήρωσε 700 λίρες με την υπουργική Πιστωτική. Η Αντουανέτα-Μπίσερα έχει δηλώσει ότι «η αεροπορική εταιρεία έχασε τις αποσκευές της και αγόραζε τα  απαραίτητα».

 ΣΚΟΠΙΑ. Η  κυβέρνηση προχώρησε πολλές αλλαγές στην σύνθεση της Επιστημονικής  ιστορικής επιτροπής που συζητά την κοινή ιστορία με την Βουλγαρία διότι η επιτροπή « δεν ήταν προστάτης των συμφερόντων του μακεδονικού λαού».

ΣΚΟΠΙΑ. Η ειδική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της απόδρασης από τον κατ' οίκον περιορισμό του πρώην μέλους του UCK Μπλερίμ Ραμαντάνι εργάζεται εντατικά και αναμένεται να υποβάλει σύντομα έκθεση, δήλωσε η πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου, Βέσνα Ντάμεβα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK) Χικμέτε Μπαϊράμι σχολίασε την Έκθεση σύμφωνα με την οποία το Κοσσυφοπέδιο είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο λέγοντας «η κυβέρνηση  του Άλμπιν Κούρτι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη». «Εδώ και τέσσερα χρόνια οι επενδύσεις κεφαλαίου ως ποσοστό του προϋπολογισμού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας μας, οι τιμές είναι οι υψηλότερες από ποτέ, οι δημόσιες συμβάσεις είναι μια διαπραγμάτευση φίλων, η απασχόληση είναι νεποτισμός. Δεν υπάρχει δημοσιονομική μεταρρύθμιση, και δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα των επιχειρήσεων. Κάθε νόμος της κυβέρνηση που ρυθμίζει οικονομικά είναι αντίθετος με το Σύνταγμα»,«Η 9η Φεβρουαρίου έρχεται», επεσήμανε η  κ. Μπαϊράμι .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι πολιτικές οντότητες έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να δηλώσουν προεκλογικούς συνασπισμούς για τις εκλογές στις αρχές του νέου έτους στην ΚΕΕ. Μετά τις 30 Αυγούστου, κάθε πολιτική οντότητα που δεν έχει δηλώσει συνασπισμό θα είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει στις εκλογές της 9ης Φεβρουαρίου αυτοτελώς. Μέχρι στιγμής, μόνο η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου» και η «Σοσιαλδημοκρατική Πρωτοβουλία»  (AAK και  Nisma) έχουν συγκροτήσει προεκλογικό συνασπισμό.  Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε χθες ότι μια πολιτική οντότητα μπορεί να δαπανήσει 2 εκατομμύρια και 47 χιλιάδες ευρώ στις εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά επίσημα στις 11 Ιανουαρίου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ένας άνδρας σερβικής υπηκοότητας συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες στη διάβαση  Γιαρίνιε και τέθηκε υπό κράτηση για 48 ώρες διότι απείλησε κάποιον τον  Σεπτέμβριο του 2022. Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για τη Βόρεια Περιοχή, δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του ποιος απειλήθηκε και πως. Η αστυνομία ανέφερε και απόπειρα ληστείας σε σερβικό σπίτι στο Λεποσάβιτς.Η αστυνομία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες εκτός από το ότι η υπόθεση διερευνάται.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Αφού το DNP και το SNP απαίτησαν την απόλυση της διοίκησης της «Monstat»  λόγω της αποτυχίας δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της απογραφής που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Διευθυντής της Στατιστικής Διεύθυνσης, Μίροσλαβ Πέγιοβιτς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούντο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Γιοβάνα Τοντόροβιτς δήλωσε χθες ότι το κόμμα πιστεύει ότι ο διευθυντής της «Monstat», Μίροσλαβ Πέγιοβιτς, πρέπει να απολυθεί και είπε ότι, « προφανώς τα αποτελέσματα της απογραφής δεν τους αρέσουν και με κάθε τρόπο προσπαθούν να αναβάλουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων  που θα ήταν καταστροφική για ορισμένες κοινωνικοπολιτικές δομές».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Με απόφαση του Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, αφέθηκε ελεύθερος ο διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών  Βλάντιμιρ Στανιμίροβιτς, τον οποίον μήνυσαν  ο  Υπουργός Ασφάλειας  Νέναντ Νέσιτς, και το  μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Σάνια Βούλιτς, διότι τους απείλησε και εναντίον του οποίου άσκησε δίωξη η εισαγγελία.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα ανακοίνωσε ότι η Σκιπερία (Αλβανία) θα φιλοξενήσει σημαντικά γεγονότα το επόμενο έτος, όπως η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και  ότι  η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2027 στα Τίρανα, «Το επόμενο έτος, θα είμαστε η χώρα που θα καλωσορίσει τους ηγέτες 44 ευρωπαϊκών χωρών, από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία ως  τη Σουηδία, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Επίσης, θα φιλοξενήσουμε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2027», ανακοίνωσε ο Ράμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τριήμερη Διάσκεψη  Πρεσβευτών. Ο Ράμα ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι η Σκιπερία  να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ το 2030.«Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι το καθήκον μας, αν και έχουμε μια διαδικασία που έχει τις φάσεις της», πρόσθεσε.

ΤΙΡΑΝΑ. Η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Τάνια Φαγιόν σε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό της Ίλι Χασάνι στα Τίρανα, δήλωσε ότι η  Σλοβενία υποστηρίζει την Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία. «Η Σλοβενία είναι φίλη της Αλβανίας, οι σχέσεις είναι παραδοσιακά θετικές. Υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Ως ισχυρός υποστηρικτής της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σλοβενία ελπίζει ότι η Αλβανία θα ανοίξει το πρώτο διαπραγματευτικό πακέτο το συντομότερο δυνατό», είπε η Τάνια. (Φαγιόν)

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου