Αυγούστου 31, 2024

Η 31η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 31η Αυγούστου, είναι η 244η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 122 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου  

784. Η Ειρήνη η Αθηναία απομάκρυνε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παύλο και ανακοίνωσε ότι Πατριάρχης θα γινόταν ο λαϊκός Ταράσιος, που ενθρονίστηκε τελικά τα Χριστούγεννα, αφού πέρασε από «ταχύρυθμο πρόγραμμα». 


1056 . Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε σε ηλικία περίπου εβδομήντα πέντε ετών, από  γαστρεντερικό πρόβλημα, όπως ανέφερε  ο Ψελλός η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα η Πορφυρογέννητη. Ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Ο θάνατος της σήμανε και το τέλος της Μακεδονικής δυναστείας. Έστεψε διάδοχό της τον Μιχαήλ ΣΤ΄ τον Στρατιωτικό.

1217. Ο υιός της  Βερεγγάριας της Καστίλης, Φερδινάνδος Γ΄ , ο Άγιος, έγινε Βασιλιάς της Καστίλης.


1302.  Τερματίστηκε ο Πόλεμος των Σικελικών Εσπερινών με τη συνθήκη της Καλταμπελλόττα που υπέγραψαν ο Κάρολος Β΄Βαλουά της Νεαπόλεως  με τον Φρειδερίκο Β΄ της Σικελίας .

1492. Υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Πριγκιπάτου της Μόσχας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 



1685. Οι ενετοί του Μοροζίνι κατέλαβαν  εξ εφόδου την Κορώνη. Περίπου 3000  Τούρκοι εσφάγησαν.

1686. Στις 21/31 Αυγούστου, οι Τούρκοι παρέδωσαν το Ναύπλιο στον Μοροζίνι.


1788. Η ναυμαχία της Καρπάθου. Στις 20/31  Αυγούστου  ο Λάμπρος Κατσώνης επιτέθηκε στα ανοιχτά της Καρπάθου, σε Μοίρα του τουρκικού στόλου από ενα δίκροτο των 74 πυροβόλων, μια φρεγάτα των 50 πυροβόλων και πέντε σεμπέκια των 28 πυροβόλων. Οι Τούρκοι υποχώρησαν και κατέφυγαν στην Ρόδο.



1806 . Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α' διακήρυξε την ανιδιοτέλεια ως βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

1813 . Στο τελικό στάδιο του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου, τα βρετανικά και τα πορτογαλικά στρατεύματα κατέλαβαν το σημερινό Σαν Σεμπαστιάν.

1819. Έληξαν στο Κάρλσμπαντ, (Κάρλοβι Βάρι), της Τσεχίας οι εργασίες του συνέδριου των υπουργών των γερμανικών Κρατών που εγινε υπό την αιγίδα του Μέτερνιχ. Εκτός από την Αυστρία εκπροσωπήθηκαν η Βαυαρία, η Πρωσία, η Σαξονία, το Ανόβερο , το Μεκλεμβούργο, το εκλεκτοράτο της Εσσης, το Νασσάου , η Βυρτεμβέργη, η Βάδη και η Βαϊμάρη. Το Συνέδριο υιοθέτησε διατάγματα για την επιβολή λογοκρισίας, και τον διορισμό επιτρόπων στα πανεπιστήμια. Οι εργασίες του συνεδρίου κάλυψαν το χρονικό διάστημα από 6 έως 31 Αυγούστου 1819.

1847. Πέθανε ο Ιωάννης Κωλέττης.

1867. Ο  πρώτος γύρος των εκλογών για το Ράιχστάγκ, της Βόρειας Γερμανικής Συνομοσπονδίας. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα έβγαλε 81 από τους 297. Οι Συντηρητικοί δεύτεροι με 66. Οι Πολωνοί εξέλεξαν 11. 

 1876. Στην Κωνσταντινούπολη,  μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθαιρέθηκε λόγω "ψυχικών προβλημάτων" και εκθρονίστηκε ο Σουλτάνος Μουράτ Ε’, και τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, Αμπντούλ Χαμίτ Β’. 

1897.Ο Θεόδωρος Χερζλ  συγκάλεσε στη Βασιλεία Πρώτο Σιωνιστικό Συνέδριο για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.

1907 .Αγγλία, η Ρωσία συμφώνησαν την πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία με τη Γαλλία.(Entente). Η Ρωσία και Αγγλία, υπέγραψαν και συμφωνία για την οριοθέτηση των σφαιρών επιρροής στο Ιράν, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ. Στο Αμστερντάμ έληξε το Διεθνές Συνέδριο των Αναρχικών.

1909. Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε για επαναστατική δραστηριότητα  τον 16χρονο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.Η Εθνοσυνέλευση του Μαυροβουνίου, κατόπιν εισήγησης του Μητροπολίτη Μητροφάνη  υιοθέτησε το Νόμο περί Ενοριών και Κληρικών, ο οποίος ρυθμίζε τους μισθούς και τις συντάξεις των ιερέων


1920 
.Άρχισε στη Σοβιετική Ενωση η παραγωγή  του  πρώτου σοβιετικού Τάνκ του «KS» που  έγινε  γνωστό ως «ρωσικο Ρενώ» .Το πρώτο τανκ της σειράς ονομάστηκε «Μαχητής της Ελευθερίας Σύντροφος Λένιν». Το Βέλγιο άρχισε να πληρώνει  συντάξεις γήρατος.

1921. Τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου 1921 οι ελληνικές δυνάμεις,  πέρασαν τις γέφυρες του Σαγγαρίου επιστρέφοντας στα ορμητήριά τους στην δυτική όχθη του ποταμού, από όπου είχαν ξεκινήσει την προέλασή τους πριν ένα μήνα.

1922. Στις 31 Αυγούστου/13 Σεπτεμβρίου το κάψιμο  της Σμύρνης . Οι Τούρκοι πυρπόλησαν  την ελληνική και την  αρμενική συνοικία της Σμύρνης. Η 11η Μεραρχία, υπό τον Υποστράτηγο Νικόλαο Κλαδά, παραδόθηκε τους Τούρκους στα Μουδανιά. Με προκήρυξή του, ο Κεμάλ κάλεσε  όλους τους υπηρετήσαντες στον ελληνικό στρατό να παραδοθούν μέσα σε 24 ώρες.

1923 . Η φασιστική κυβέρνηση Μουσολίνι τέσσερεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελίνι και τεσσάρων μελών της ιταλικής ομάδας που συμμετείχε στη Διεθνή Επιτροπή για τη χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, διέταξε την κατάληψη της Κέρκυρας. Ο Ιταλικός στόλος βομβάρδισε τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, στα οποία είχαν στρατοπεδεύει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 16 πρόσφυγες και υπήρξαν 30 τραυματίες και 2 ακρωτηριασμένοι. Η κατάληψη της Κέρκυρας έληξε όταν η Πρεσβευτική Διάσκεψη, στην οποία η Κοινωνία των Εθνών παρέπεμψε το ζήτημα ,υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στην Ιταλία αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρετών, και να διενεργήσει ανακρίσεις για την ανεύρεση των δραστών, υπό την εποπτεία του διεθνούς παράγοντα. 

1928 .Έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο η Όπερα της Πεντάρας των Βάιλ- Μπρεχτ

1933. Εγκαινιάστηκε το Λαϊκό Νοσοκομείο στού Γούδη, στο οποίο θα είχαν πρόσβαση οι λαϊκές τάξεις και οι άποροι . 

1935. Στη Σοβιετική Ένωση,  νέο Ρεκόρ παραγωγής του Σταχάνοφ. Σε μια βάρδια,(5 ώρες και 45 λεπτά), έβγαλε  102 τόνους  άνθρακα, ξεπερνώντας την νόρμα κατά 14 φορές.

1939. Αργά το βράδυ, της 31ης Αυγούστου ,το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ,« γύρω στις 8 μ.μ., Πολωνοί επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και κατέλαβαν το γερμανικό ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς. Στη συνέχεια, μετέδωσαν μια προκήρυξη στην πολωνική και τη γερμανική γλώσσα. Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε από ακροατές του σταθμού, κατόρθωσε μέσα σε λίγα λεπτά να τους εξουδετερώσει. Από τα πυρά έχασαν τη ζωή τους κάποιοι από τους εισβολείς». Ηταν μια στημένη από τον Χίμλερ επίθεση.Την επομένη στις 5 το πρωί ξεκίνησε ο Πόλεμος. Στην Απω Ανατολή έληξαν οι συνοριακές μάχες  των Σοβιετικών με τους Ιάπωνες στον ποταμό Χαλχίν Γκολ.  

1942. Στο Λουξεμβούργο, κηρύχτηκε  γενική απεργία μετά τη γενική επιστράτευση που επέβαλε ο Γερμανός Γκαουλάιτερ.

1943. Συμμαχικός βομβαρδισμός της Πίζας.  2.000 νεκροί . 2.500 σπίτια καταστράφηκαν.  Πρώτος βομβαρδισμός της Πεσκάρα


1944. Τα ρωσικά τανκ εισήλθαν στο Βουκουρέστι και οι Ρουμάνοι αποθεώσαν τον Κόκκινο Στρατό.

1946 .Το μεταβατικό  απόσπασμα Μεγαλουπόλεως της χωροφυλακής,  δυνάμεως 10 ανδρών ενέπεσε έξωθι του χωρίου Τριλόφου εις ενέδρα των Κ]Σ  υπό τον Δημήτριο  Γιαννακούρα ή Πέρδικα. Φονεύθησαν οι Χωρ]κες Γρίβας Κωνσταντίνος και Τσιαχρίστος Απόστολος, ο κρατούμενος ιδιώτης Νικόλαος Βουγιούκος και ο οδηγός του αποσπάσματος ιδιώτης Ιωάννης Κουτσουβέρης. Πολυμελής συμμορία  προσέβαλε το χωρίον Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής.

1947. Περί  ώραν 23,30' , οι συμμορίτες προσέβαλαν  τις δυνάμεις Χωροφυλακής και ΜΑΥ  Αμμοχωρίου και Σιταριάς Φλωρίνης. Οι συμμορίτες  στο Αμμοχώριο  κατεκρεούργησαν δύο γέροντας και εν δωδεκαετές παιδίον, ενέπρησαν εξ οικίας, απήγαγον ένα αδειούχο Στρατιώτη και έναν οπλίτη  ΜΑΥ και στρατολόγησαν δύο ιδιώτες. Εκ Σιταριάς απήγαγον δύο ιδιώτες μετά των συζύγων των, λεηλάτησαν οικίας και αφήρεσαν δέκα ύποζύγια. Απώλειες ημετέρων έν Αμμοχωρίω εις νεκρός ΜΑΥ και εν Σιταριά, είς νεκρός και δύο τραυματίαι ΜΑΥ.


1949. Υπό αποσπάσματος Χωροφυλακής Λουτσίνης κατόπιν συμπλοκής επί Ταϋγέτου εξωντώθησαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες  Σταύρος Ζερβέας, εξ Εκωχωρίου Καλαμών και ο έμπορος έξ Αθηνών. Στέφανος Παναγιωτόπουλος.
Ως διεπιστώθη  «ο έμπορος . Στέφανος, Παναγιωτόπουλος είναι ο 'Αρχικ]ρίτης Στέφανος Γκιουζέλης, υποστράτηγος Διοικητής  της Μεραρχίας Πελοποννήσου των Κ]Σ και μέλος του Ανωτάτου Πολεμικού Συμβουλίου τού ΔΣ.  Η  αγνώρισις εγένετο παρουσία Αξιωματικού Χωροφυλακής και Στρατού υπό Συμμοριτών μετακληθέντων έκ του Στρατοπέδου Τριπόλεως και ανηκόντων εις τό επιτελείο τού εξοντωθέντος Αρχικ]ρίτου.
Τμήμα Στρατού και Χωροφυλακής Δεσκάτης συνεπλάκη  μετά πολυμελούς Κ]Σ. Εφονεύθησαν 14 Κ/Σ. και ηχμαλωτίσθησαν 3. Είς χείρας ημετέρων περιήλθον 15 ατομικά όπλα, 2 οπλοπολυβόλα, 18 ημίονοι, 80 πρόβατα, 500 οκάδες αλεύρου κ.λ.π. τρόφιμα.

1960.
 Στο «Αχίλλειο» της Κέρκυρας λειτούργησε  το Καζίνο από Γερμανούς επιχειρηματίες.

1961. Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α. 


1965
.Συνεδρίαση στα Ανάκτορα του Συμβούλιο του Στέμματος .

Ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε την πρόταση του αρχηγού της ΕΡΕ Π. Κανελλόπουλου να αναλάβει εκείνος  την πρωθυπουργία με αντάλλαγμα την άμεση διενέργεια εκλογών. Το παλάτι, και η αμερικανική πρεσβεία άσκησαν  ασφυκτική πίεση στον Κανελλόπουλο, τόσο άμεσα όσο και μέσω της ακραίας φιλοβασιλικής πτέρυγας της ΕΡΕ, ώστε να υπαναχωρήσει από την πρότασή του και τελικά ο ηγέτης της ΕΡΕ υποχρεώθηκε να θέσει  απαράδεκτους όρους στον Γ. Παπανδρέου για διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη,  και περιοριστικά μέτρα κατά της Αριστεράς.

1971. Ο Γεώργιος Γρίβας  σε ηλικία 74 χρόνων, επέστρεψε  στην Κύπρο σε συνεννόηση με τον Μακάριο για να συμβάλει στην αποτροπή της διχοτόμησης της νήσου του πρότειναν οι αμερικανοί  στην Χούντα των Αθηνών.

1973. Σε ηλικία ογδόντα χρόνων, πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο θρυλικός παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελευθέρα πάλη Τζιμ Λόντος» . Ο Χρίστος Θεοφίλου, από το Κουτσοπόδι, τους Άργους. 


1974. 
Ο Καραμανλής από το Μακεδονία Παλλάς μίλησε σε 300.000 Μακεδόνες και ανακοίνωσε την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Τα απόγευμα στις 19.30 έκανε τα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ με δεύτερη ομιλία στο Παλέ ντε Σπορ.


1977 . Ο Πρόεδρος της SFR Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έφτασε στην Κίνα αρχίζοντας την πρώτη επίσκεψη Γιουγκοσλάβου ηγέτη. 

1980 . Στο Γκντανσκ της Πολωνίας ο Λεχ Βαλεσα υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Πολωνικης κυβέρνησης, μετά από απεργία δύο μηνών, τη συμφωνία με την κυβέρνηση σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας και την αναγνώριση του συνδικάτου «Αλληλεγγύη».Η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα στο σοβιετικό μπλοκ στο οποίο μπορούσε να λειτουργήσει Ανεξάρτητο Συνδικάτο. 

1984.Παραίτηση του Ε. Αβέρωφ από την ηγεσία της ΝΔ.Στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 50.000 θεατές αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Μίμη Δομάζου με την φανέλα του Παναθηναικού.  

1990. Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία υπέγραψαν τη συνθήκη της ενοποίησής.

1991. Το  Κιργιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του.   

1992. Η αντιπολίτευση του Τατζικιστάν εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο στη Ντουσάνμπε.

1994 . Αποσύρθηκαν από τη Γερμανία μετά από 50 χρόνια Κατοχής τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα. Ο Ιρλανδικός Ρεπουμπλικάνικος Στρατός διέταξε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός . 

1995. Αεροσκάφος Αντόνοφ της κρατικής εταιρείας του Μαλί, κατέπεσε λόγω απώλειας καυσίμων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

1997. Με διαταγή  της Ελισάβετ, το ΜΙ6 δολοφόνησε στο Παρίσι την  πριγκίπισσα Νταϊάνα, μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγιέτ.
.

1998. Η ρωσική Δούμα απέρριψε την υποψηφιότητα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον οποίο ο Μπόρις Γιέλτσιν πρότεινε για  πρωθυπουργό.

1999 . Στη Μόσχα , έκρηξη βόμβας στην Κόκκινη Πλατεία.

2009. Η Αρμενία και η Τουρκία συμφώνησαν να «συνάψουν»  διπλωματικές σχέσεις.

2010‎‎ .Ο αμερικανικός στρατός τερματισε επίσημα τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.‎

2016. Με απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας  η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ καθαιρέθηκε λόγω εμπλοκής της  σε σκάνδαλο διαφθοράς.

2018. Οι Ουκρανοί δολοφόνησαν τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ Αλέξανδρο Ζαχαρτσένκο. Ηθικοί Αυτουργοί της δολοφονίας ήταν η Μέρκελ,  ο Μακρόν, το ΝΑΤΟ και ο μέθυσος Ζαν Κλώντ.

Αυγούστου 30, 2024

Ο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΌΣ ΠΡΌΤΕΙΝΕ ΓΙΑ ΕΠΊΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΙΕΒΑ ΤΟΥ ΜΠΟΪΚΟ

 

Σόφια 30.08.2024 11:45  Αποφασίσαμε να προτείνουμε την Ekaterina Zaharieva και τον Julian Popov για Ευρωπαίο Επίτροπο. 
Αυτό δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Dimitar Glavchev . Όλοι οι υποψήφιοι βρίσκονταn σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Glavchev. Η Ekaterina Zaharieva προτάθηκε από το GERB-UDF και ο Julian Popov από το "We Continue the Change – Democratic Bulgaria".

Επί Τροχάδην


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η σύμβαση για την προμήθεια αεροσκαφών «Rafale» είναι εξαιρετικά σημαντική και επεσήμανε ότι η Σερβία θα έχει αεροσκάφη δυτικής κατασκευής για πρώτη φορά. Ο Βουτσιτς  απάντησε σε ερώτηση Γάλλου δημοσιογράφου προς τον Macron σχετικά με το αν είχε λάβει εγγυήσεις ότι η Σερβία δεν θα μεταφέρει τεχνολογία στη Ρωσία, καθώς και αν ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική αγοράζοντας τα «Rafale».Ο Μακρόν είπε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και πολύ σημαντική και ότι είναι επίσης σημαντική για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Βλέπουμε τόσους πολλούς ανθρώπους που κατηγορούν τη Σερβία για τη συνεργασία της με την Κίνα ή τη Ρωσία και τώρα έχει εταιρική σχέση με τη Γαλλία. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Σέβομαι την κυριαρχία της Σερβίας και σέβομαι την εταιρική σχέση και με άλλες χώρες, αλλά αυτό είναι ένα άνοιγμα, μια στρατηγική αλλαγή, μεγάλο θάρρος και μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη, και αυτό είναι ένας δείκτης του ευρωπαϊκού πνεύματος», δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εγγυήσεις για τη Γαλλία να διατηρήσει την πνευματική της ιδιοκτησία. «Να είστε σίγουροι ότι κάναμε τα πάντα σωστά. Υπάρχουν εγγυήσεις και είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι μια μεγάλη αλλαγή και συμβάλλει στην ειρήνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν.  Η σύμβαση για την προμήθεια των  αεροσκαφών  «Rafale»  υπογράφηκε από τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς , και τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας «Ντασσώ». Στην ομιλία του που ακολούθησε, ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι η συνολική αξία της σύμβασης είναι 2,7 δισεκατομμύρια και αφορά την προμήθεια 12 εντελώς νέων αεροσκαφών, τα οποία θα ανήκουν στη Δημοκρατία της Σερβίας και περιλαμβάνουν ένα πλήρες πακέτο υλικοτεχνικής υποστήριξης.  Ο Βούτσιτς είπε  ότι το 2024 και το 2025 θα καταβληθούν δόσεις , 421 εκ. ευρώ και ότι η αγορά δεν θα αυξήσει το μερίδιο του δημόσιου χρέους στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σερβίας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος στην Συνέντευξη Τύπου υπογραμμισε:   «Θα ήθελα να επαναλάβω με την παρουσία μου σήμερα ένα μήνυμα φιλίας από τη Γαλλία προς τη Σερβία και να δηλώσω με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι η χώρα σας ανήκει στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μακρόν και είπε  ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Γαλλίας γνώρισαν νέα απογείωση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς ανακοίνωσε ότι παρουσία του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης (AFD) σχετικά με την αμοιβαία συνεργασία. Χθες υπογράφηκαν 12 σ έγγραφα σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Γαλλίας. Οι συμφωνίες καλύπτουν τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, την τεχνητή νοημοσύνη, τον τομέα της πληροφορικής, τις καινοτομίες, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, την πυρηνική ενέργεια, τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας, την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική, τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, τη διαχείριση εγκαταστάσεων, την εκπαίδευση και την εκμάθηση γαλλικών στα σχολεία, τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και την  υγειονομική περίθαλψη. «Γράφουμε νέες σελίδες συνεργασίας και φιλίας μεταξύ Σερβίας και Γαλλίας», είπε ο Βούτσεβιτς.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους μετά από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους θεσμών στην Πρίστινα  δήλωσε ότι «η ασυντόνιστη δράση», ειδικά στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βίας, να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο και στην περιοχή και να θέσει σε κίνδυνο τα στρατεύματα της ΚΦΟΡ. «Κατά το παρελθόν έτος, αυξήσαμε τον αριθμό των στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου, να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας και μια αναζωπύρωση των εντάσεων. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά την  δέσμευση των συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο  και τα Βαλκανία γενικότερα», δήλωσε ο Γκόφους. Ο Άλμπιν Κούρτι δεν επιβεβαίωσε ότι συζήτησε το άνοιγμα της γέφυρας στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με τον Γκόφους. Η δήλωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανέφερε: «Ο Άλμπιν Κούρτι τόνισε τη σημασία της εμβάθυνσης της συνεργασίας των θεσμών ασφάλειας και άμυνας με την ΚΦΟΡ  και το ΝΑΤΟ και του συνεχούς συντονισμού. Η κοινωνικοοικονομική και δημοκρατική πρόοδος της χώρας συμβαδίζει με το κράτος δικαίου , στο οποίο η δέσμευση παραμένει ακλόνητη και στην υπηρεσία όλων των πολιτών χωρίς διάκριση».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Αντόν Μπερίσα δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει λανθασμένη προσέγγιση όσον αφορά τη στήριξη της ΕΕ, αγνοώντας το γεγονός ότι η υποστήριξη των Ευρωπαίων   συνδέεται στενά με τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οριστικοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια που θα πάρουν μέρος στις εκλογές τις Ποντγκόριτσα που έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου. Το μόνο ερώτημα παραμένει η στάση των Αλβανικών παρατέξεων. Εκτός από τον Συνασπισμό ¨Για καλύτερη Ποντγκορίτσα-Γιάκοβ Μιλάτοβιτς» με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο συμμετέχουν  το Κίνημα Πολιτών «URA», του (αλβανού) πρώην πρωθυπουργού Ντρίταν Αμπάζοβιτς. Και του Κινήματος Αλλαγής του Νεμπόϊσα Μεντόγιεβιτς , σε Συνασπισμό θα κατέβουν ο «Κίνημα Ευρώπη Τώρα» του Πρωθυπουργού Μιλόϊκο Σπάϊτς και οι «Δημοκράτες» του Αλέκσα  Μπέτσιτς. Στόχος αυτής της συμμαχίας είναι να κερδίσει ψηφοφόρους που υποστηρίζουν τη φιλοευρωπαϊκή πορεία και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Τρίτος Μεγάλος Συνασπισμός , αποτελείται από τη  Νέα Σερβική Δημοκρατία του Αντρίγια Μάντιτς  και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα του Μίλαν Κνέζεβιτς με τους οποίους συμπράττει  ο δημοτικός Σύμβουλος της Ποντγκορίτσα Βλάντισλαβ Νταϊκοβιτς και άλλα μικρότερα Κόμματα.. Η πολιτική αυτής της ομάδας επικεντρώνεται συχνά στα ζητήματα της ταυτότητας, της προστασίας των σερβικών συμφερόντων και κυριαρχίας, ενώ δίνει έμφαση στις ορθόδοξες αξίες και στην καταπολέμιση της διαφθοράς και του Τζουγκανοβισμού  Αναμένεται ότι αυτή, η πολιτική συμμαχία, θα προσελκύσει επίσης όλα τα άλλα κόμματα που έχουν ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των σέρβων ψηφοφόρων στο Μαυροβούνιο.  Το «Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα»,που  ιδρύθηκε  από τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης  θα κατέβει αυτοτελώς αλλά θα βρει μπροστά του το ψηφοδέλτιο του Κόμματος της «Ευρωπαϊκής Προόδου», του πρώην πρωθυπουργού του Τζουκάνοβιτς και πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Ντούσκο Μάρκοβιτς, που ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις εκλογές με την «Ευρωπαϊκή Ένωση», η οποία αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα,  και το Φιλελεύθερο Κόμμα.  

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντρέϊ Μίλοβιτς που απενεμήθη από τους Σπάϊτς και Μάντιτς δεν θα βρήκε με τον Μιλάτοβιτς θα είναι  υποψήφιος, με το ψηφοδέλτιο των Μάρκο Κόβατς , Αλεξάνταρ  Νταμιάνοβιτς που ως πρώην Υπουργοί υποστηρίζουν τον ανεξάρτητο Γιατρό Βουκ Κάντιτς .

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Βοσνιακού Κόμματος Έρβιν Ιμπραΐμοβιτς δήλωσε ότι κατά την επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς θα επιλυθεί το πρόβλημα  του διορισμού Πρέσβεων σε 27 Πρεσβείες που παραμένουν ακέφαλες. Ο υπουργός Εξωτερικών ε’ιπε ότι είναι απαράδεκτο η αποστολή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ να μην έχει επικεφαλής όπως και η αποστολή στον ΟΗΕ  στη Νέα Υόρκη. «Είναι επίσης ένα καταστροφικό γεγονός,  ότι δεν έχουμε ούτε έναν πρεσβευτή στην περιοχή με τις φιλικές γειτονικές μας χώρες. Δεν έχουμε πρεσβευτές στην Κροατία, τη Σλοβενία, το Κοσσυφοπέδιο*, τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Αλβανία ή στα Σκόπια», δήλωσε ο Ιμπραΐμοβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις σε συλλογικά καταλύματα  έγιναν στο Μαυροβούνιο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Μονστάτ». «Τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 226.000 αφίξεις τουριστών και 1,04 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία του Μαυροβουνίου που σημείωσε  ότι από τον συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων, οι ξένοι επισκέπτες αντιπροσώπευαν το 91,7% και οι εγχώριοι τουρίστες περίπου το 8,3%. Οι συλλογικές εγκαταστάσεις διαμονής περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, πανσιόν, μοτέλ, τουριστικά θέρετρα, θέρετρα, ξενώνες και κάμπινγκ. Αυτό δεν περιλαμβάνει τα λεγόμενα ιδιωτικά καταλύματα σε σπίτια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και σε τουριστικά διαμερίσματα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.  Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι οι Βόσνιοι δηλητηρίασαν τους πάντες με μίσος εναντίον των Σέρβων και των Σέρπσκα και ότι «η πηγή όλων των προβλημάτων και όλου του κακού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι η αντισερβική και αντι-Ντέιτον πολιτική που υποστηρίζουν οι Βόσνιοι και η οποία υποστηρίζεται από ένα μέρος της Δύσης». Ο Ντόντικ δήλωσε και ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς είναι ένα κακό που δεν επέτρεψε ποτέ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  να γίνει  μια κανονική Χώρα . «Λόγω του (Μπακίρ) Ιζετμπέγκοβιτς και του SDA, ολόκληρη η Βοσνία Ερζεγοβίνη βρίσκεται σε τέλμα και κανείς δεν μπορεί πλέον να την βγάλει έξω. Δηλητηρίασαν τους πάντες με το μίσος τους εναντίον των Σέρβων και της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα», είπε.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.  Η υπεράσπιση του  Ντόντικ επιμένει ότι η κατηγορούσα αρχή πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει «έγκλημα» και ότι ο Γερμανός διπλωμάτης διορίστηκε σύμφωνα με το παράρτημα 10 της συμφωνίας του Ντέϊτον. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντόντικ, Γκόραν Μπούμπιτς, ανέφερε πως αυτή η διαδικασία στρέφεται κατά της κυριαρχίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, επειδή, όπως επεσήμανε, ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, υπογράφοντας τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται , άσκησε συνταγματικές εξουσίες σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, το οποίο είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνταγματικής τάξης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης . Ο δικηγόρος Γκόραν Πετρόνιεβιτς ανέφερε ότι το δικαστήριο κατανόησε εν μέρει το αίτημα της υπεράσπισης, το οποίο ισχυρίζεται ότι η κύρια παρουσίαση του Παραρτήματος 10 είναι ως αποδεικτικό στοιχείο. «Χωρίς την παρουσίαση αυτών των αποδεικτικών στοιχείων, το κατηγορητήριο δεν υπάρχει», δήλωσε ο Πετρόνιεβιτς. Ο νομικός σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης, Άντο Νόμπιλο , δήλωσε ότι, «δεν είναι καν δυνατό να προσδιοριστεί ποιο είναι το έγκλημα». «Έχει τραυματιστεί ή χάσει κανείς περιουσία, έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα κάποιου ή έχει παραβιαστεί η συνταγματική διαδικασία; Θα ασχοληθούμε με κάτι που δεν είναι καθόλου ποινικό αδίκημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα καθοριστεί στο τέλος», είπε ο Νόμπιλο.

.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Η Κροατία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ένταξης της Σεβερνοματσεντόνιγια  . Με τις υψηλότερες κρατικές τιμές, έγινε δεκτός χθες το πρωί ο  Μίτσκοσκι στην Κροατική Πρωτεύουσα όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψή του στην Κροατία. Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι «η ΕΕ είναι ανέντιμη και ανειλικρινής προς την Μακεδονία», και ότι «η υποστήριξη της Κροατίας είναι σταθερή». Ο Μίτσκοσκι υπέγραψε στο Ζάγκρεμπ συμφωνίες για την υγεία και την εκπαίδευση

ΣΚΟΠΙΑ. Το VMRO-DPMNE αντέδρασε στις κατηγορίες της Δημάρχου  Σκοπίων ότι οι σύμβουλοί του δεν ψήφισαν υπέρ της αγοράς λεωφορείων για τις ανάγκες των πολιτών των Σκοπίων. Το VMRO-DPMNE λέει ότι η πόλη χρειάζεται μια λύση από τη προσεχή Δευτέρα, και όχι σε ένα χρόνο από τώρα. «Χωρίς χρήματα στον προϋπολογισμό, η Αρσόφσκα  θέλει να αγοράσει  Οικολογικά λεωφορεία , κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», είπε το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ 

ΣΚΟΠΙΑ. Ενώ οι κυβερνήσεις του Μαυροβουνίου και της Σερβίας σχεδιάζουν να μειώσουν τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους για εκατοντάδες προϊόντα, ενόψει φθινοπώρου  οι αρχές της Σεβερνοματσεντόνιγια  απευθύνονται μόνο στους Μπακάληδες έλεγαν χθες το Βράσυ τα κανάλια.

ΣΚΟΠΙΑ. Με δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της συγκομιδής ρυζιού, οι αγρότες στην περιοχή Κότσανε αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την αποθήκευσή του λόγω των απούλητων αποθεμάτων από τη συγκομιδή του περασμένου έτους. Το ρύζι  εξακολουθεί να κάθεται στους αχυρώνες λόγω της χαμηλής τιμής αγοράς.

ΒΟΥΚΟΥΤΕΣΤΙ.Η παραγωγή μελιού στη Ρουμανία έχει μειωθεί δραματικά λόγω των υπερβολικών θερμοκρασιών. Οι Ρουμάνοι μελισσοκόμοι ζητούν από τις αρχές οικονομική στήριξη 10 ευρώ ανά  Μελίσι , λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τομέας λόγω των ακραίων κλιματικών συνθηκών το 2024 και των αρνητικών επιπτώσεων των εισαγωγών μελιού από χώρες εκτός ΕΕ.«Φέτος χάσαμε περίπου το 40-45% της παραγωγής μελιού σε εθνικό επίπεδο λόγω των υπερβολικών θερμοκρασιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανικής Ένωσης Μελισσοκόμων. Η Ρουμανία κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των Μελισσιών μετά την Ισπανία και την τρίτη στην παραγωγή μελιού.

O υπουργός Γεωργίας  Φλορίν Μπάρμπου δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εγκριθούν   μέτρα, που θα περιλαμβάνουν κονδύλια για τις ζημιές του φετινού καλοκαιριού, καθώς και έναν μηχανισμό για τη διασφάλιση των φθινοπωρινών και ανοιξιάτικων καλλιεργειών.Ο υπουργός Barbu διευκρίνισε ότι θα χορηγηθεί εφ άπαξ αποζημίωση μέχρι 3.000 λέι (περίπου 600 ευρώ) ανά εκτάριο. Οι αναγκαίοι πόροι θα διατεθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό και 17 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τα ταμεία της ΕΕ.

ΤΙΡΑΝΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Σκιπερίας (Αλβανίας)  ενέκρινε απόφαση σχετικά με την ασφάλιση ζωής για τα μέλη των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων που αποστέλλονται σε στρατιωτικές αποστολές και εκπαίδευση στο εξωτερικό. «Η ασφάλιση ζωής για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Σκιπερίας, τα οποία αποστέλλονται σε στρατιωτικές αποστολές και εκπαίδευση στο εξωτερικό, για τα έτη 2024, 2025 και 2026, θα καλύπτεται  με τη σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία, η οποία επιλέγεται σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες στην ισχύουσα νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις» αναφέρει η απόφαση.

ΣΟΦΙΑ. Το υπουργικό Συμβούλιο θα ορίσει σήμερα τις δύο επίσημες υποψηφιότητες της Βουλγαρίας  για τη θέση του Βούλγαρου Ευρωπαίου Επιτρόπου και θα τις αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΟΦΙΑ. Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε  ότι δυο ασθενείς με πυρετό του Δυτικού Νείλου πέθαναν στη  Βουλγαρία . Υπάρχουν τρία άτομα που έχουν προσβληθεί από τον πυρετό του Δυτικού Νείλου και νοσηλεύονται στη Βουλγαρία. Δύο είναι από τη Σόφια και ένας από το Χάσκοβο, που μολύνθηκε στην Ελλάδα.

ΣΟΦΙΑ. Η αστυνομική παρουσία μπροστά από την κατοικία του Αχμέτ Ντογκάν στην Μπογιάνα  έχει αυξηθεί. Οι ακτιβιστές του MRF παρέμειναν για ώρες  μπροστά από το «σεράγι» στη Μπογιάνα όπου ζει εδώ και χρόνια ο Ντογκάν,  για να υποστηρίξουν τον επίτιμο πρόεδρο του κινήματος . Η ένταση προκλήθηκε λόγω του ότι  ο πρώην υπουργός Μεταφορών και μέχρι πρόσφατα συνεργάτης του Βτογκάν Δανιήλ Παπάζοφ , δήλωσε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης των ακινήτων και απαίτησε από τον επίτιμο πρόεδρο του MRF να τα εγκαταλείψει.

 

 

 

Η 30η Αυγούστου στην Ιστορία

 

Η 30η Αυγούστου , είναι η 243η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 123 μέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου.


 
1040. Ο Πέταρ Δελεάνος στέφθηκε Τσάρος των Βουλγάρων στο Βελιγράδι ξεκινώντας την εξέγερση κατά της βυζαντινής κυριαρχίας.

1282. Στο πλαίσιο των Σικελικών  Εσπερινών.
Ο Πέτρος της Αραγονίας, ενώ πήγαινε 
με το στόλο του στην Τύνιδα αποβιβάστηκε
στο Τράπανι, αποδεχόμενος πρόσκλησητων   κατοίκων του Παλέρμο, να βοηθήσει στον αγώνα κατά του Καρόλου του Ανδεγαυού

1483. Πέθανε ο   Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας ο Συνετός, και τον διαδέχτηκε ο γιός του Κάρολος Η΄ που ήταν  13 ετών, οπότε την εξουσία ανέλαβαν η  Μητέρα του Καρλόττα της Σαβοΐας, η μεγάλης του αδελφή  Άννας και ο σύζυγος της, Πέτρος της Βουργουνδίας.

1672. Στο πλαίσιο του  Ολλανδικού Πολέμου (1672-1678) ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λεοπόλδος Α ' των Αψβούργων, υπέγραψε  συνθήκη συμμαχίας εναντίον της Γαλλίας  με τις Ηνωμένες Επαρχίες,  την Ισπανία του Καρόλου Β ', και με τον Δούκα της Λωρραίνης Κάρολο Δ.

1700 . Η Ρωσία εισήλθε στον Βόρειο πόλεμο


1703 . Η  πρώτη από τις πλημμύρες στην ιστορία της Αγίας Πετρούπολης. Σε λίγες ώρες το νερό αυξήθηκε περισσότερο από δύο μέτρα .

1721.Με την υπογραφή στις 30 Αυγούστου/10 Σεπτεμβρίου της συνθήκης ειρήνης του Νίισταντ, τερματίστηκε ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος. Η συνθήκη ήταν ένας θρίαμβος του Μεγάλου Πέτρου .Αναγνωρίζονταν η προσάρτηση της Εσθονίας, της Ίνγκριας και του μεγαλύτερου τμήματος της Καρελίας. Προσαρτούσε επίσης μια σειρά από σημαντικές πόλεις όπως η Ρίγα, η Νάρβα και το Βίμποργκ, καθώς και κάποια νησιά στη Βαλτική. Ως αντάλλαγμα επέστρεφε τη Φινλανδία.


1757. Κατά τον επταετή πόλεμο, 70.000 Ρώσοι υπό τις διαταγές του στρατάρχη Στεπάν Απράκσιν, νίκησαν στην ανατολική Πρωσία στο σημερινό Καλίνινγκραντ το πρωσικό στρατό που είχε περίπου 30.000.

1787. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας διέλυσε το κοινοβούλιο.

1799 .Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Συνασπισμού κατά της Γαλλικής Επανάστασης μια μοίρα του στόλου της Βαταβιανης Δημοκρατίας, (Ολλανδία) παραδόθηκε στις βρετανικές δυνάμεις με τη συνθηκολόγηση του Βλίετερ.

1813. Η μάχη της Κουλμ, κατά την οποία 32.000 Γάλλοι υπό τις διαταγές του στρατηγού Βανντάμ νικήθηκαν από τους 54 000 άνδρες του συνασπισμού της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μπάρκλειντε Τόλι

1829 .Στη Μόσχα, τέθηκε ο  θεμέλιος λίθος της Αψίδας του Θριάμβου.

1832.Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίστηκαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού κόλπου και απορρίφτηκαν τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.

‎1841‎‎Eπίσημη υπογραφή της συνθήκης για την οριοθέτηση tn syn;orvn Μαυροβουνίου-Αυστρo-ουγγαρίας 

1860. Στην Καλαβρία , ένα σώμα 12000 ανδρών των Βουρβόνων με διοικητή τον που Στρατηγό Τζουζέπε Γκίο , παραδόθηκε στο στρατό του Γκαριμπάλντι στη Βέγκια Μάνελι.

1870 . Κατά τον γαλλο-πρωσικό Πόλεμο έγινε στις γαλλικές Αρδέννες η Μάχη του Μπομόν-Μουζόν κατά την οποία οι Γάλλοι αιφνιδιάστηκαν και έχασαν 7500 άνδρες και 42 πυροβόλα. 

1877. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο στις  30 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η Τρίτη μάχη της πολιορκούμενης  Πλεύνας, (Πλέβεν), με τη συμμετοχή της 4ης Ρουμανικής Μεραρχίας και της 5ης Ρωσικής.   

1905. Κατά τον μακεδονικό αγώνα, το Σώμα του Μανιάτη  Ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα, (Πετρίλου), που αποτελείτο από 50 άνδρες επιτέθηκε στους Βουλγάρους Κομιτατζήδες στα Λευκάδια  της Νάουσας (Γκολεσάτη)  και εξόντωσε  19. 


1914 .Έληξε η καταστρεπτική για τους Ρώσους μάχη του Τάνενμπεργκ. Από την δεύτερη Στρατιά του Στρατηγού  Αλεξάντερ Σαμσόνοβ,   92.000 αιχμαλωτίστηκαν, 78.000 σκοτώθηκαν  και μόνο 10.000 μπόρεσαν να υποχωρήσουν.Οι Ρώσοι έχασαν και 500 κανόνια. Ο Σαμσόνοβ, μη αντέχοντας να μεταφέρει την είδηση της  ήττας στον Τσάρο Νικόλαο Β', αυτοκτόνησε στις 30 Αυγούστου 1914 κοντά στο Βίλλενμπεργκ, στην Ανατολική Πρωσία.Το σώμα του βρέθηκε από τους Γερμανούς και παραδόθηκε η σορός του το 1916, στη σύζυγο του Σαμσόνοβ μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

1916. Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρουμανίας.

1918 .Έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν. Τον πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας. Στη δολοφονική απόπειρα πρωταγωνίστησαν οι εβραίες αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος. Την ίδια ημέρα δολοφονήθηκε ο εμπνευστής της Κόκκινης Τρομοκρατίας Μωυσής Σολομώνοβιτς Ουρίτσκι.

1921. Στη Δημοκρατία Βαϊμάρης δημοσιεύτηκε το διάταγμα για την προστασία της Δημοκρατίας.

1929. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αναθέτει στο χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, Έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρουπόλεως, τη μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

1932.Απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό, με απολογισμό 500 νεκρούς. Οι στασιαστές  παραδοθήκαν.

1939. Κηρύχτηκε γενική επιστράτευση στην Πολωνία. Κλήθηκαν 23 κλάσεις.



1940 . Στη Βιέννη ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας , με διαιτητές Γερμανούς, και Ιταλούς για την ρύθμιση των εδαφικών ζητημάτων . Η Ρουμανία επέστρεψε τη νότια Δοβρουτσά στη Βουλγαρία, και μέρος της Τρανσυλβανίας, (43 492 km²),  στην Ουγγαρία. 

1941. Πραγματική έναρξη της πολιορκίας του Λένινγκραντ (η επίσημη έναρξη θεωρείται η  8η Σεπτεμβρίου)

1942. Προσάρτηση του Λουξεμβούργου στο γερμανικό Ράιχ. Οι Ουστάσε εκτέλεσαν στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα  τον Σάβο Σουμάνοβιτς, έναν από τους καλύτερους Σέρβους ζωγράφους μεταξύ των δύο πολέμων.

1943. Οι Ιταλοί εκτέλεσαν στην Καστανιά της Σάμου 17 νομιμόφρονες πολίτες και καλούς οικογενειάρχες. Εκτελέσεις έγιναν την ίδια ημέρα στο ύψωμα «Μελεγάκη», στους Κοσμαδαίους, ενώ εκτελέστηκαν και 4 άτομα στον Μαραθόκαμπο.


1944. Ο Σοβιετικός Στρατός κατέλαβε τις πετρελαιοπηγές στο Πλοέστι της Ρουμανίας, και μπήκε στο Βουκουρέστι. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπήκαν θριαμβευτικά στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς γαλλική πρωτεύουσα.

1945. Διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβερνηση Βούλγαρη ο Πέτρος Γουναράκης .Οι Βρετανικές δυνάμεις εισήλθαν στο Χονγκ Κονγκ.


1948. Επίθεση των Κ/Σ στην Δημητσάνα που την υπεράσπιζαν 200 χωροφύλακες και 160 ΜΑΥδες, τους οποίους συνέδραμαν και 60 πολίτες της Δημητσάνης με επικεφαλής τον ιερέα Ανδρέα Βωβό. Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 05.00 το πρωί και στις 12.00 οι Κ/Σ υποχώρησαν επειδή πλησίαζαν, ένα τάγμα της 72ης Ταξιαρχίας και μια Μοίρα Ορεινών Καταδρομών. Οι Κ/Σ είχαν 117 νεκρούς και 24 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι αμυνόμενοι είχαν 11 νεκρούς και 55 τραυματίες από τους οποίους πέθαναν αργότερα άλλοι 6.

1949. 
Στις 05.40 π.μ, με την έπαρση της Ελληνική Σημαίας, επί του υψώματος Κάμενικ έληξε επισήμως ο Συμμοριτοπόλεμος με τη Νίκη, επί των προδοτών του ΔΣΕ και της SNOF,

1956. Η ΕΟΚΑ έβαλε βόμβα σε Αγγλικό αρματαγωγό  στον Λιμένα της Αμμοχώστου. Επιθέσεις κατά των Βρετανών. Απόδραση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά από μάχη των ανδρών της ΕΟΚΑ. Δύο της ΕΟΚΑ  νεκροί και ένας Βρετανός λοχίας. 


1963. Εγκαινιάστηκε η τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου, για να μειωθεί ο κίνδυνος τυχαίου πυρηνικού πολέμου.

1964 . Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του πανεπιστήμιου της Πάτρας. 

1969 . Στην Αθήνα ανακοινώθηκε η εξάρθρωση της φιλοβασιλικής αντιστασιακής οργάνωσης Ελεύθεροι Έλληνες.

1974 . Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ζάγκρεμπ εκτροχιάστηκε το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Βελιγράδι-Ντόρτμουντ.  150 νεκροί.

1980. Η Πολωνία, μετά από 16 ημέρες απεργίας, αναγνώρισε στους εργάτες το δικαίωμα να σχηματίζουν ανεξάρτητα συνδικάτα. 

1986. Σεισμοί στη Ρουμανία. Στην Μολδαβία 100 νεκροί.

1991‎‎.
Η Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα

1992. Ο Στρατός της Ρεπούμπλικα Σιρπσκα διέκοψε τη πολιορκία των μουσουλμάνων της Γκοράζντε, που κράτησε πέντε μήνες.

1995.Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ συνέχισαν τις επιθέσεις σε σερβικές θέσεις στη Βοσνία.

2003 .Βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπαρέντς κατά τη ρυμούλκηση του για διάλυση το παροπλισμένο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-159 με αποτέλεσμα την απώλεια 9 ναυτών.

2006‎‎. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς υπέγραψε την απόφαση για  την κατάργηση  της υποχρεωτικής θητείας στο Μαυροβούνιο και μετατροπή του Στρατού του Μαυροβουνίου σε επαγγελματικό.

 2007‎‎ .Στη Βιέννη ξεκίνησαν νέες συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου

2008 . Η Λιβύη υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για αποζημιώσεις από την περίοδο της αποικιοκρατίας.

2009‎‎ .Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ιαπωνίας, νίκησε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, τερματίζοντας την μισό αιώνα διακυβέρνησης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

2011‎‎. Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εδωσε στις δυνάμεις που παρέμεναν πιστές στον  Μοαμαρ Καντάφι τέσσερεις ημέρες για να παραδώσουν τις  πόλεις υπό τον έλεγχό τους. ‎Ψήφισμα 2004 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή.


2012‎‎ .Διήμερη σύνοδος κορυφής αδέσμευτων χωρών  στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη. Παρευρέθηκαν 29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ οι άλλες 120 χώρες εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο, 

2014.  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε τον  πολωνό Ντόναλντ Τουσκ και την ιταλίδα   Φεντερίκα Μογκερίνι  για Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και  Ύπατη  Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

2016. Ο Εμμανουέλ Πουστρόν  παραιτήθηκε  από τη θέση του υπουργού.

2020. Στο Μαυροβούνιο ανετράπη με εκλογές ο κομμουνισμός . Στις εκλογές ητήθηκε  ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (DPS) του Τζουκάνοβιτς και του Πρωθυπουργού Ντούσκο Μάρκοβιτς. 

2023Στη Γκαμπόν.Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την εξουσία και ανέτρεψε την πάμπλουτη φαμίλα  των Μπόνγκο.

Αυγούστου 29, 2024

Επί Τροχάδην

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η δίκη εναντίον του Προέδρου της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και του ασκούντος χρέη διευθυντή της « εφημερίδας της κυβερνήσεως» Μίλος Λούκιτς για «ασέβεια προς τις αποφάσεις του Κρίστιαν Σμιτ» συνεχίστηκε  ενώπιον του Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης .Μπροστά από το Δικαστήριο της  στο Σεράγεβο, πριν από την έναρξη της ακρόασης, συγκεντρώθηκε  μεγάλος αριθμός πολιτών για να υποστηρίξει τους Ντόντικ και Λούκιτς. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα  επανέλαβε ότι «το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  είναι αντισυνταγματικό όπως και ο Σμιτ και ότι  διεξάγεται δίκη παρωδία εναντίον του και προς επίρρωση αυτού δήλωσε το γεγονός ότι η Εισαγγελία  αρνείται να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το Παράρτημα 10 της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέϊτον.  Αρνείται δηλαδή να αποδείξει ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ντέϊτον ένα άτομο μπορεί να επιβάλει νόμους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί το  «Κοινό» για το κατηγορητήριο και ότι εναπόκειται στην Εισαγγελία να αποδείξει ότι υπάρχει ενοχή , κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνει». Ας αποδείξουν ότι υπάρχει ένα άτομο που μπορεί να επιβάλει νόμους. Πού είναι η Αρχή της Βόννης; Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι πρόκειται για ένα προτεκτοράτο που βασίζεται στη βούληση του ατόμου», δήλωσε ο Ντόντικ και πρόσθεσε:  «Εκείνοι που βιάζονταν να τερματίσουν αυτή τη διαδικασία ασκούν τώρα πίεση στο Δικαστήριο να επιταχύνει . Δεν θέλουν να αποκαλυφθούν  τα ψεύδη» , δήλωσε ο Ντόντικ στους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα τόνισε επίσης ότι το Δικαστήριο για να εμποδίσει την συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία  προγραμμάτισε τρεις ακροάσεις σε ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και ισχυρίστηκε ότι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην εκστρατεία, επειδή αυτός, ως πρόεδρος του SNSD, πρέπει να επισκεφθεί πάνω από 70 μέρη και να συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Με παρενοχλούν. Είναι αντισυνταγματικό, όπως και ο Σμιτ» είπε ο Ντόντικ.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια  Χριστιάν Μίτσκοσκι , δήλωσε θέλει να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης  αλλά πρόσθεσε « πρέπει να υπάρχει ένας εταίρος στην άλλη πλευρά με τον οποίο να επικοινωνεί». Ο Μίτσκοσκι επεσήμανε ότι ελπίζει πως «μετά τις εκλογές για το βουλγαρικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου, θα υπάρξει μια τακτική κυβέρνηση με την οποία θα βρεθεί λύση στον δεκαετή αποκλεισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σεβερνοματσεντόνιγια». Ερωτηθείς εάν υπάρχει άλλη λύση εάν η Βουλγαρία δεν θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τις συνταγματικές αλλαγές, ο Μίτσκοσκι απάντησε ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε την εκλογή μιας κανονικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία και να ανοίξουμε διάλογο μαζί της. Τόνισε ότι ελπίζει ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου στη Βουλγαρία, οι δύο χώρες θα «καθίσουν στο τραπέζι» και θα βρουν μια κοινή λύση που θα θέσει επιτέλους τέλος στον δεκαετή αποκλεισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σεβερνοματσεντόνιγια. «Είμαστε γείτονες και πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ανατολικός γείτονάς μας, εάν εξετάσει και το δικό του συμφέρον, θα γνωρίζει ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να ξεκινήσει για εμάς, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύνολο στα Βαλκάνια που θα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολιτικοί εκεί (στη Βουλγαρία) που θέλουν να το δουν αυτό», τόνισε ο Μίτσκοσκι.

ΣΟΦΙΑ. «Η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  θέτει  δυστυχώς, για άλλη μια φορά ανοιχτά υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του», απάντησε το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών που τόνισε ότι η θέση της Βουλγαρίας «δεν θα αλλάξει, ανεξάρτητα από το αν κυβερνάται από υπηρεσιακή ή κανονική κυβέρνηση».  Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας είναι μια νόμιμη κυβέρνηση που έχει όλα τα προνόμια να κυβερνά τη χώρα. Παραμένει ανοιχτή σε διάλογο με τη Σεβερνοματσεντόνιγια» ανέφερε το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών, και τόνισε ότι  «ανεξάρτητα από το αν ο διάλογος  διεξάγεται με υπηρεσιακή ή κανονική βουλγαρική κυβέρνηση, στον διάλογο δεν περιλαμβάνεται επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναλάβει τα Σκόπια».

 ΣΚΟΠΙΑ. Οι τροποποιήσεις του νόμου περί συντάξεων εγκρίθηκαν και η σύνταξη του Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί κατά 2.500 ντέναρ, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι.  Ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι κάλεσε του εμπόρους να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους για να μειώσουν την οικονομική πίεση. «Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί, οι λιανοπωλητές όμως πρέπει να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους , οι υψηλές τιμές εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις οικογένειες», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ. Σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, πέντε πυρκαγιές ήταν χθες το βράδυ ενεργές και είχε τεθεί υπό έλεγχο και 20 πυρκαγιές κατασβέστηκαν. Η δασική και συνοριακή αστυνομία συνέλαβαν λαθρουλοτόμους (μαφία της ξυλείας) στο Κίτσεβσκο.

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ  Γκλάβτσεφ  συνεχίζει τις συνομιλίες του με εκείνους που προτάθηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Βουλγαρίας. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός  ζήτησε υποψηφιότητες από τους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς, ώστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μπορέσει να επιλέξει και να στείλει την Παρασκευή τις δύο επίσημες υποψηφιότητες της χώρας στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να προταθούν ένας άνδρας και μια γυναίκα. Υπάρχει πιθανότητα ο Βούλγαρος Επίτροπος να λάβει το χαρτοφυλάκιο «Περιφερειακή Πολιτική»

ΣΟΦΙΑ. Νέα δημοσκόπηση της «Market LINKS», που διεξήχθη με δείγμα  1038 ατόμων άνω των 18 ετών την περίοδο 14-23 Αυγούστου , με άμεση προσωπική συνέντευξη έδειξε μείωση της επιρροής  του ΓΚΡΤΜΠ που θα ερχόταν πρώτο μεν στις 27Οκτωβρίου αλλά με  21,9%. Η δημοσκόπηση δεν ρώτησε ποιο ΚΔΕ προτιμούν οι ψηφοφόροι  , τον Ντογκάν ή τον Πέεφσκι. Στο(ενιαίο)  ΚΔΕ που δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες έκτακτες βουλευτικές εκλογές η εταιρεία  έδωσε 15,4%. Σύμφωνα με την έρευνα, την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο συνασπισμός ΣτΑ-ΔΒ - με 14,3%. Ακολουθούν το Αναγέννηση - 11,5%, και το ΒΣΚ - 6,2%. Το κόμμα «Βουλγαρικό Μεγαλείο « παραμένει ελαφρώς κάτω από το όριο του 4% για την είσοδο στο κοινοβούλιο , με 3,2% των ψηφοφόρων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει σήμερα στη Σερβία για επίσημη επίσκεψη στη Σερβία για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Εκτός από το Βελιγράδι, αναμένεται να επισκεφθεί το Νόβι Σαντ. Αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Νίκολα Τεσλα Nikol στις 6 μ.μ. . Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πριν από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι, ρωτήθηκε αν αναμένει να αλλάξει η κατάσταση με τη γέφυρα Ιμπάρ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, και είπε ότι οι θέσεις της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και άλλων, στο θέμα της γέφυρας στον ποταμό  Ιμπάρ είναι σταθερές. «Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να μιλήσουμε με τον Μακρόν για πολύ σημαντικά θέματα όπως η αγορά των αεροσκαφών «Rafale» εξακολουθεί να συζητείται αν και  η τιμή δεν είναι πλέον το θέμα, αλλά ορισμένες εγγυήσεις», είπε. Μετά την επίσκεψη Μακρόν, ο Βούτσιτς θα μεταβεί στην Πράγα, όπου, όπως ανακοίνωσε, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τσεχίας,  Πέτρο Πάβλου (Petr Pavel), αλλά και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινωνικού και Οικονομικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε ότι κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 13,7%. το 2025 θα ανέρχεται σε 53.592 δηνάρια. Το κατώτατο ωρομίσθιο θα είναι 308 δηνάρια .Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς  δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που ελήφθη απόφαση μέσω διαλόγου των Κοινωνικών Εταίρων και όχι διάταγμα της  κυβέρνηση της Σερβίας.«Για πρώτη φορά, ο κατώτατος  μισθός θα καλύπτει το ελάχιστο καλάθι του καταναλωτή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός που υπενθύμισε ότι το 2010, ο κατώτατος μισθός στη Σερβία ήταν μόνο 15.700 δηνάρια. «Θα εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στις εκλογές , ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι 650 ευρώ μέχρι το τέλος του 2027¨, είπε ο Πρωθυουργός.  κατώτατος μισθός εκφρασμένος σε ευρώ είναι φέτος 404 ευρώ  και του χρόνου θα είναι 457 ευρώ.  

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι σήμερα  θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα κατά της Ακρίβειας σε συνεργασία  με αλυσίδες λιανικής πώλησης για 81 προϊόντα, τα οποία θα έχουν τιμές χαμηλότερες από τις τιμές προσφοράς από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Αφού το Ταχυδρομείο του Κοσσυφοπεδίου κυκλοφόρησε την σειρά γραμματοσήμων «Χάλκινος Τράγος», υποστηρίζοντας ότι η φιγούρα φυλάσσεται στο Μουσείο στο Βράνιε, το Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας αντέδρασε και επεσήμανε ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια κατάχρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ψευδών ισχυρισμών και υπαινιγμών, «με στόχο την προώθηση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και τη δημιουργία μιας ανύπαρκτης πολιτιστικής ταυτότητας». «Η Πρίστινα συνεχίζει να χειραγωγεί, να αναθεωρεί και να παραποιεί την ιστορία και τον πολιτισμό, ως μέρος της μονομερούς και καταστροφικής ατζέντας της. Κατά κανόνα, ιδιοποιείται και κατάσχει εκείνο το μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο, μόνο χάρη στις περιστάσεις, επέζησε των βανδαλισμών. Η  αλήθεια για τη στάση της Πρίστινα απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά αντικατοπτρίζεται καλύτερα στο γεγονός ότι η σερβική πολιτιστική κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο έχει εκτεθεί σε συστηματική βεβήλωση και καταστροφή εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να σβήσει τα ίχνη οτιδήποτε είναι σερβικό», ανέφερε το υπουργείο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε νέα μέτρα για τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους για 66 προϊόντα, Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς δήλωσε ότι το πεδίο εφαρμογής της δράσης θα είναι μεγαλύτερο από πριν και επεσήμανε ότι ο περιορισμός των περιθωρίων δεν θα δώσει στους εμπόρους εξαίρεση από την ανακοινωθείσα αύξηση μισθών. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς απέρριψε την απόφαση  του υπουργού Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς να αποστρατεύσει  τον ταξίαρχο Ζόραν Λαζάρεβιτς που Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου. Ο Κράποβιτς δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς, και ο Πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς ήταν υπέρ της αποστράτευσης  του Λαζάρεβιτς. Ο Κράποβιτς είπε επίσης ότι πρότεινε το διορισμό άλλου αξιωματικού στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου. Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης σε δήλωσή του ότι ο Λαζάρεβιτς έχει συμπληρώσει τα χρόνια  που προβλέπονται από το Νόμο για το Στρατό του Μαυροβουνίου.για τον τερματισμό της θητείας στο στρατό, και σημείωσε ότι  ο Λαζάρεβιτς παρέμεινε στο στρατό με απόφαση του πρώην υπουργού Άμυνας Φίλιπ Άντζιτς,  είναι αξιωματούχος του Κινήματος Πολιτών URA του πρώην πρωθυπουργού  Ντρίταν Αμπάζοβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ/ Η παραγωγή ξυλείας και προϊόντων από κρατικά δάση στο Μαυροβούνιο μειώθηκε κατά 62,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε η στατιστική  υπηρεσία «Monstat». «Το δεύτερο τρίμηνο, η απόδοση των κρατικών δασών στο Μαυροβούνιο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 100% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε η Monstat σε δελτίο τύπου.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε χθες να αυξήσει τον κατώτατο μισθό  στα 350 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με τον Άλμπιν Κούρτι η απόφαση θα επηρεάσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους. Ο υπουργός Οικονομικών Χεκουράν Μουράτι δήλωσε ότι για πρώτη φορά, το κατώτατο ωρομίσθιο  ορίζεται στα 2 ευρώ .Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. «Ο κατώτατος μισθός θα είναι αφορολόγητος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι. Παρά την αύξηση, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει τελευταίο στην Ευρώπη όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι αρκετά χαμηλότερος από τους κατώτατους μισθούς στις χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, , η Σερβία έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό από τις χώρες της περιοχής, στα 544 ευρώ. Η Σεβερνοματσεντόνιγια  είναι η δεύτερη χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην περιοχή, στα 542 ευρώ.Το Μαυροβούνιο κατέχει την τρίτη θέση με ελάχιστο μισθό 533 ευρώ. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει ελάχιστο μισθό 485 ευρώ και η Αλβανία προτελευταία με κατώτατο μισθό 385 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου  Μελετών  του Κοσσυφοπεδίου, που δημοσιεύθηκε το 2022, πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στο Κοσσυφοπέδιο αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και το 94% όσων επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσσυφοπεδίου, Λουλζίμ Ραφούνα, ανέφερε πως δεν ζητήθηκε η γνώμη επιχειρηματιών σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, ο Άρμπεν Μουσταφά, ανέφερε πως η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έλαβε την απόφαση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 350 ευρώ στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκε με μέλη της  αντιπροσωπείας της Δανίας  στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είπε ότι «Το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλα τα πρότυπα και αξίζει πλήρη ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης». «Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες του Συμβουλίου της Ευρώπης στους οποίους το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην περιοχή και διαθέτει προηγμένο νομικό πλαίσιο με διευρυμένα δικαιώματα για τις μειονοτικές κοινότητες»,τόνισε ο Κούρτι ΚΑΙ Υπογράμμισε την επιτυχία του Κοσσυφοπεδίου στη Δημοκρατία και την Οικονομία παρά τις «αποσταθεροποιητικές και επιθετικές προσπάθειες της φιλορωσικής Σερβίας».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Κυβέρνηση  καθόρισε λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών εκλογών. Η 5 Οκτωβρίου είναι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στο Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο, ενώ η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά στις 25 Οκτωβρίουου.  Η κυβέρνηση επέκτεινε το Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης για άλλα δύο χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξει περισσότερα από 3 χιλιάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, χθες το υπουργικό Συμβούλιο ,ενέκρινε το «Εθνικό Σχέδιο για ένα Ασφαλές Σχολικό Περιβάλλον» ολοκληρώνοντας τα μέτρα που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της βίας στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.   Η Ρουμανία έλαβε την Τετάρτη θετική αξιολόγηση στον τομέα του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στον ΟΟΣΑ.

 

Η 29η Αυγούστου στην Ιστορία

 

Η 29η Αυγούστου, είναι η 242η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024 . Απομένουν 124 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου . 

 886. Ο σκοτώθηκε σε ατύχημα ενώ κυνηγούσε με το άλογό του ο ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας, Βασίλειος Α'. Είναι πιθανό να δολοφονήθηκε από τον υιό του Λέοντα που τον διαδέχτηκε και τον σύμβουλο του Βασιλείου Στυλιανό Ζαούτζη, που ήταν ο πατέρας της ερωμένης του Λέοντα, Ζωής.

1189. Ο βασάλος του Μανουήλ Κομνηνού , και Μπάνος της Βοσνίας , Κούλιν, υπέγραψε τη Χάρτα που επέτρεπε στους εμπόρους της Ραγκούσας, (Ντουμπρόβνικ) να εμπορεύονται στο κράτος του, χωρίς περιορισμούς και εισφορές.

1257. Υπογράφηκε η ειρήνη του Αγίου Αμβροσίου, με την οποία έληξε η επανάσταση του λαού του Μιλάνου κατά των Ευγενών και του αρχιεπισκόπου της Πόλης.

1261. Ο Ουρβανός Δ΄ διαδέχθηκε τον Αλέξανδρο Δ' ως 182ος Πάπας.

1315 .Μάχη του Μοντεκατίνι: Ο στρατός της Δημοκρατίας της Πίζας και της Λούκα υπό τον Γιβελίνο Κοντοτιέρο Ουγκοτσιόνε ντε λα Φατζίουλα νίκησε τις ενωμένες δυνάμεις του Βασιλείου της Νάπολης και της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας.


1348. Οι Ενετοί νίκησαν τους Γενουάτες στη Ναυμαχία της Καρύστου.


1350. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο έγινε στις ακτές της Αγγλίας, στα ανοικτά του Γουίντσελσι ναυμαχία ανάμεσα σε 50 αγγλικά πλοία που διοικούσε ο Βασιλιάς Εδουάρδος Γ με 47 πλοία του Βασιλείου της Καστίλης. ́ Νίκησαν οι Άγγλοι. Οι Καστιλιάνοι είχαν βαριές ανθρώπινε απώλειες. Δύο πλοία βυθίστηκαν και 14 αιχμαλωτίστηκαν.

1450. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Μπέργκεν, μεταξύ της Νορβηγίας και της Δανίας, για την αιώνια ένωση της Νορβηγίας και της Δανίας που θα επέλεγαν βασιλιά ήταν από κοινού, και ο πρώτος βασιλιάς θα ήταν ο Χριστιανός Α.

1475.Υπογράφηκε μεταξύ των βασιλείων της Γαλλίας και της Αγγλίας, η Συνθήκη του Πικινύ με την οποία έληξε ο εκατονταετής Πόλεμος. 1479 . Έγιναν τα θυρανοίξια του καθεδρικού ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Μόσχας 

1499. Οι Ενετοί παρέδωσαν τη Ναύπακτο στους Οθωμανούς υπό τον Μουσταφά πασά, μετά από μακρόχρονη πολιορκία της από ξηρά και θάλασσα .Οι ενετοί και οι Έλληνες πρόκριτοι πίεσαν τον ενετό διοικητή Ιωάννη Μόρο να παραδωθεί.

1512. Ο παπικός και Ισπανικός στρατός της Ιεράς Συμμαχίας εισήλθε στην Τοσκάνη για να επαναφέρει τους Μεδίκους. Η αποκατέστησε τη Σινιορία.


1521 . Οι Τούρκοι υπό τη διοίκηση του Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπή, μετά από πολιορκία 30 ημερών, κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο του Βελιγραδίου, που το υπεράσπιζαν οι Ούγγροι, και το κατέστησαν έδρα του Σαντζακίου του Σμεντέρεβο.


1526. Στις 29 Αυγούστου/8 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η καταστρεπτική για τους Ούγγρους μάχη του Μοχάτς. Σε αυτή τη μάχη οι δυνάμεις του Βασιλείου της Ουγγαρίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Παλ Τόμορι και τον εικοσαετή Βασιλιά Λουδοβίκο Β ́ (ηλικίας 20 ετών), ηττήθηκαν από τις αριθμητικά ανώτερες δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με επικεφαλής τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.
Η πραγματική μάχη, διήρκεσε μόνο δύο ώρες καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα των Ούγγρων στρατιωτών και του βαρέως ιππικού αποδεκατίστηκαν από το οθωμανικό πυροβολικό και τα πυρά των μουσκέτων. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης αλλά έπεσε από το άλογό του σε ένα ποτάμι στο Κέσελ και πνίγηκε. Περίπου 16.000 Ούγγροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και περίπου ίδιος αριθμός Οθωμανών.

1530. Στην Βλαχία ο Βλαντ Δ ο πνιγμένος νίκησε στη μάχη στη Βιισοάρα, τον διεκδηκητή του θρόνου της Βλαχίας Μωυσή τον υιό του Βλαντισλάβ Γ.

1541. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πρωτεύουσα του βασιλείου της Ουγγαρίας. τη Βούδα.

1590. Ο στρατός του Δούκα της Πάρμας, Αλέξανδρου Φαρνέζε από 27.000 πεζούς και 7.000 Ιππείς έφτασε στο Παρίσι και ο Ερρίκος Δ αποφάσισε να μην πολεμήσει αλλά να άρει την πολιορκία των Παρισίων.
]


1622. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο στο Φλοερύς της Βαλλονίας ο ισπανικός στρατό, με επικεφαλής τον Γκοζάλο ντε Κόρδοβα νίκησε τους προτεστάντες που είχαν 5000 νεκρούς αιχμαλώτους και τραυματίες. Εκεί σκοτώθηκε σε ηλικία 26 ετών ο πρίγκιπας Φρειδερίκος της Σαξονίας-Βαϊμάρης.

1698. Ο Πέτρος ο Μέγας διέταξε τους υπηκόους του να ξυρίσουν τα γένια τους και να φορέσουν ευρωπαϊκά ρούχα.

1706. Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής το Τορίνο με ηρωική άμυνα που διεύθυνε ο Πιέτρο Μίτσα απέκουσε την επίθεση των Ισπανών.

1756 .Ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Β ' της Πρωσίας εισέβαλε στη Σαξονία με 60000, και άρχισε ο Επταετής Πόλεμος

1808‎‎. Κατά την περίοδο της γαλλικής Κατοχής στον Κόλπο του Κότορ ο στρατηγός Κλοζέλ εξέδωσε προκήρυξη κατα των  Μαυροβούνιων ανταρτών που δεν είχαν αποδεχθεί τη γαλλικη κυριαρχία.

1820 .Εκδηλώθηκε στο Πόρτο στην Πορτογαλία η αστική επανάσταση που ανάγκασε το βασιλιά Ζοάο να υπογράψει το φιλελεύθερο Σύνταγμα, που κατάργησε την Ιερά Εξέταση και τα προνόμια των φεουδαρχών.

1821. Στην Κρήτη ο Οσμάν Πασάς μπήκε στα Σφακιά και πυρπόλησε την Ασκύφου .
1824. Διεξήχθη η ναυμαχία του Γέροντα, απέναντι από τη Λέρο, ανάμεσα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο από 100, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ Πασά, και του ελληνικού επαναστατικού στόλου , που αποτελούνταν από 75 πλοία από την Ύδρα και τις Σπέτσες. Οι Τούρκοι έχασαν περί τα 30 πλοία. Συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας. Ο Υδραίος πυρπολητής Κυριάκος Βατικιώτης πυρπόλησε μια τυνησιακή φρεγάτα. Με το τέλος της μέρας ο τουρκικός στόλος αποσύρθηκε προς την Αλικαρνασσό.



1826. Στις 29 Αυγούστου/ 10 Σεπτεμβρίου ο Ιμπραήμ, προσπάθησε με 4.000 άνδρες να μπει στη Μέσα Μάνη από την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου. Οι μανιάτες με τους Μαυρομιαχαλαίους τους Γιατράκους, τον Ηλία Κατσάκο, και τον Ηλία Τσαλαφατίνο, οχυρώθηκαν στην τοποθεσία Πολυάραβος, 26 χιλιόμετρα βόρεια του Γυθείου, σε υψόμετρο 840 μέτρων στο όρος Ζίζαλι. Ο Ιμπραήμ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά μέτωπο που αποκρούστηκαν με επιτυχία. Οι Αιγύπτιοι είχαν 200 νεκρούς κι ο ι Μανιάτες μόνο 9. Οι Αιγύπτιοι υποχώρησαν στις 30 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου. Οι συνολικές απώλειες των Αράβων στην τριήμερη μάχη ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες, των δε Ελλήνων 28 νεκροί και 75 τραυματίες.

1828. Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα εκ 16.000 ανδρών υπό τον Νικόλαο - Ιωσήφ Μαιζών αποβιβάστηκε στην Μεσσηνία με εντολή του Καρόλου Ι΄ για να
αναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο.


1827. Στο μέτωπο της Αρμενίας ‘έγινε η θρυλική για τους Ρώσους μάχη του Οσακάν για την λύση της πολιορκίας της Μονής Εκμιατζινιάτζιν από τους Πέρσες του Χουσεΐν Χαν, κατά την οποία 3000 Ρώσοι υπό τον στρατηγό Κρασόφσκι νίκησαν 30.000 Πέρσες. Οι Ρώσοι είχαν 1130 νεκρούς και οι Πέρσες άφησαν στο πεδίο της μάχης πάνω από 3500.

1833. Με "ανθρωπιστικό" νόμο το αγγλικό Κοινοβούλιο περιόρισε το χρόνο εργασίας των παιδιών και των εφήβων στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και απαγόρευσε την απασχόληση παιδιών κάτω των 9 ετών.


1842.Υπογράφηκε η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα αναγκάστηκε να ανοίξει τα λιμάνια της στο Ευρωπαϊκό εμπόριο και το Όπιο , να δεχθεί το καθεστώς της ετεροδικίας για τους ξένους και να παραδώσει το Χονγκ Κονγκ στους Βρετανούς.


1862. Ο βασιλικός στρατός του Βιτόριο Εμμανουέλλε επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στο στρατόπεδο των Γαριβαλδίνων στο Ασπρομόντε, για να ανακόψει την πορεία του Γαριβάλδη προς τη Ρώμη. Σκοτώθηκαν 15 Γαριβαλδίνοι. Ο Γαριβάλδης τραυματισμένος αιχμαλωτίστηκε.

1885. Ο Γκότλιμπ Ντέμλερ ελεβε  δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη μοτοσικλέτα. 
‎‎1892. ‎‎ Υπογράφηκε στην Τσετίνιε σύμβαση μεταξύ του Μαυροβουνίου και του Βασιλείου της Ιταλίας για την έκδοσή εγκληματιών.
1897. Άρχισε στη Βασιλεία το πρώτο παγκόσμιο Σιωνιστικό Συνέδριο, οργανωμένο από τον Τέοντορ Χερτσλ.

1912. Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σκοτώθηκε στον Κορινθιακό κόλπο. Ο πιλότος Αλέξανδρος Καραμανλάκης. Το αεροσκάφος του έπεσε ανάμεσα στα χωριά Στόμιο, και Δερβένι κοντά στην παραλία Λυγιά.

1916. Το Δ΄ σώμα στρατού στην Καβάλα, (7000 άνδρες) παραδόθηκε στους Γερμανούς ,  στις 29 Αυγούστου /11 Σεπτεμβρίου και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο αιχμάλωτων στο Γκέρλιτς της Γερμανίας.

1921. Στον Σαγγάριο στις 29 Αυγούστου /11 Σεπτεμβρίου ενω συνεχιζόταν η αντεπίθεση των Τούρκων στην περιοχή των «Δίδυμων Λόφων» ο αρχιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας σε συνεννόηση με το Επιτελείο της Στρατιάς, εξέδωσε διαταγή μετακίνησης του Β' Σώματος Στρατού του Πρίγκιπα Ανδρέα πίσω από το Α' Σώμα Στρατού.

1943 . Ο σοβιετικός πράκτορας Ριχάρδος Ζόργκε   καταδικάστηκε ι σε θάνατο στο Τόκιο. 

1944. Μετά από αίτημα της εξόριστης κυβέρνησης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και του βασιλιά Πέτρου Β Καρατζώρτζεβιτς ο στρατηγός Ράτζα Μιχαΐλοβιτς κάλεσε τους άνδρες του να τεθούν υπό τη διοίκηση του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Η απόφαση του βασιλιά ανακοινώθηκε από το ραδιόφωνο στις 12 Σεπτεμβρίου. Στη Σλοβακία άρχισε η εξέγερση των κομμουνιστών και προοδευτικών εναντίον του καθεστώτος Γιόζεφ Τίσο, που ήταν σύμμαχος των Γερμανών. Στην Ουγγαρία ο αντιβασιλέας Μίκλος Χόρτι απέλυσε την φιλοναζιστική κυβέρνηση και ανέθεσε την εντολή στο στρατηγό Γκέζα Λάκατος. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορίας βομβάρδισε το Κένισμπεργκ.

1947. Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ως ηγέτης του μεγαλυτέρου κόμματος σχημάτισε κυβέρνηση που αντικατέστησε την Κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου,
Στην κυβέρνησή , δεν έλαβαν μέρος οι Στ. Στεφανόπουλος, Στ. Γονατάς, ούτε ο Απ. Αλεξανδρής και στις 7 Σεπτεμβρίου παρέδωσε στον Σοφούλη.

1949 
Στην Ελλάδα έληξε η μάχη του Γράμμου.
Η Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια προς εξάλειψη των συνεπειών του σοβιετικού οικονομικού αποκλεισμού.
Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν. 

1955. Άρχισε στο Λάγκαστερ Χάουζ του Λονδίνου η τριμερής διάσκεψη Αγγλίας, Ελλάδας, Τουρκίας για το Κυπριακό.

1956. Ανακοίνωση Χάρτινγκ για το επόμενο μέγα βήμα διακανονισμού, με τη δημοσίευση του συντάγματος Ράντκλιφ. Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος.

1960. Δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Ιορδανίας Χαζά ελ Ματζαλί .

1962. Ενα Lockheed U-2 της CIΑ εντόπισε για πρώτη φορά τη βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Κούβα που οδήγησε στην κρίση της Κούβας, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Την ιδια ημέρα εγκαινιάστηκε η νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.


1965.Καταψηφίστηκε και η δεύτερη κυβέρνηση τηςΑποστα-Cia  των Μητσοτάκη-Κόκα- Ανακτόρων- ΕΑΜ-Τσιριμώκου.


1967.Με βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών παραπέμφθηκε σε δίκη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Ανδρέας Παπανδρέου, για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1978. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Χούα Κούο Φενγκ ξεκίνησε περιοδεία στη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράν.

1985. Επανεκλογή, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, του Κ. Μητσοτάκη ως προέδρου του κόμματος . Αποχώρηση του Κ. Στεφανόπουλου από τη ΝΔ

1991.Αποφασίστηκε το κλείσιμο του πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ, του Καζακστάν.

1995. Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας. Κάτω από ισχυρή διεθνή πίεση, η ηγεσία της Ρεπούμπλικας Σερπσκα συμφώνησε ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διαπραγματευτεί λύση εξ ονόματος της. Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε στη Γεωργία.

2003.Ο ηγέτης των Σιϊτών μουσουλμάνων στο Ιράκ, Μοχάμεντ Μπακίρ Αλ Χακίμ, δολοφονήθηκε έξω από ένα τζαμί στη Νατζαφ.

2005‎‎. Ο Τυφώνας Κατρίνα έφτασε στην ακτή της Λουιζιάνας με ανέμους 260 χλμ/ώρα . Καταστράφηκε η  Νέα Ορλεάνη. 896 νεκροί . Στο Μαυροβούνιο εκτελέστηκε από αγνώστους ο υποδιοικητής της αστυνομίας  Σλάβολιουμπ Σκέκιτς,  ‎

2010‎‎. «Ξύπνησε» μετά από περισσότερα από 400 χρόνια.‎ το ηφαίστειο Σιναμπούγκ στο νησί Σουμάτρα. Δυο νεκροί .

2011.Ψήφισμα 2003 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  για το Σουδάν. 

2016. Τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του F.A.R.C. και της Κολομβίας. 

2019.  Στην Υεμένη, οι  αυτονομιστές του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου ανακατέλαβαν το Άντεν.

2022. Στη Ρουμανία, ανακοινώθηκαν οι θάνατοι 3 ανδρών και 3 γυναικών λόγω της λοίμωξης από τον στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ .‎‎ Όλοι οι αποβιώσαντες ασθενείς ήσαν «πλήρως» ασφαλής πελάτες της Pfizer που, εγγυημένα δεν θα νοσούσαν βαριά, δεν θα έμπαιναν σε ΜΕΘ και τουλάχιστον δεν θα πέθαιναν από ΚΟΒΙΝΤ. 
Πάνω απο 100.000 στους δρόμους του Βελιγραδίου για την υπεράσπιση της σερβικής οικογένειας και της Σερβιας.