Αυγούστου 29, 2024

Επί Τροχάδην

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η δίκη εναντίον του Προέδρου της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ και του ασκούντος χρέη διευθυντή της « εφημερίδας της κυβερνήσεως» Μίλος Λούκιτς για «ασέβεια προς τις αποφάσεις του Κρίστιαν Σμιτ» συνεχίστηκε  ενώπιον του Δικαστηρίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης .Μπροστά από το Δικαστήριο της  στο Σεράγεβο, πριν από την έναρξη της ακρόασης, συγκεντρώθηκε  μεγάλος αριθμός πολιτών για να υποστηρίξει τους Ντόντικ και Λούκιτς. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα  επανέλαβε ότι «το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  είναι αντισυνταγματικό όπως και ο Σμιτ και ότι  διεξάγεται δίκη παρωδία εναντίον του και προς επίρρωση αυτού δήλωσε το γεγονός ότι η Εισαγγελία  αρνείται να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το Παράρτημα 10 της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέϊτον.  Αρνείται δηλαδή να αποδείξει ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ντέϊτον ένα άτομο μπορεί να επιβάλει νόμους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Ντόντικ επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί το  «Κοινό» για το κατηγορητήριο και ότι εναπόκειται στην Εισαγγελία να αποδείξει ότι υπάρχει ενοχή , κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνει». Ας αποδείξουν ότι υπάρχει ένα άτομο που μπορεί να επιβάλει νόμους. Πού είναι η Αρχή της Βόννης; Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι πρόκειται για ένα προτεκτοράτο που βασίζεται στη βούληση του ατόμου», δήλωσε ο Ντόντικ και πρόσθεσε:  «Εκείνοι που βιάζονταν να τερματίσουν αυτή τη διαδικασία ασκούν τώρα πίεση στο Δικαστήριο να επιταχύνει . Δεν θέλουν να αποκαλυφθούν  τα ψεύδη» , δήλωσε ο Ντόντικ στους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα τόνισε επίσης ότι το Δικαστήριο για να εμποδίσει την συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία  προγραμμάτισε τρεις ακροάσεις σε ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και ισχυρίστηκε ότι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην εκστρατεία, επειδή αυτός, ως πρόεδρος του SNSD, πρέπει να επισκεφθεί πάνω από 70 μέρη και να συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις. «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Με παρενοχλούν. Είναι αντισυνταγματικό, όπως και ο Σμιτ» είπε ο Ντόντικ.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός της Σεβερνοματσεντόνιγια  Χριστιάν Μίτσκοσκι , δήλωσε θέλει να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης  αλλά πρόσθεσε « πρέπει να υπάρχει ένας εταίρος στην άλλη πλευρά με τον οποίο να επικοινωνεί». Ο Μίτσκοσκι επεσήμανε ότι ελπίζει πως «μετά τις εκλογές για το βουλγαρικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου, θα υπάρξει μια τακτική κυβέρνηση με την οποία θα βρεθεί λύση στον δεκαετή αποκλεισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σεβερνοματσεντόνιγια». Ερωτηθείς εάν υπάρχει άλλη λύση εάν η Βουλγαρία δεν θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τις συνταγματικές αλλαγές, ο Μίτσκοσκι απάντησε ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε την εκλογή μιας κανονικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία και να ανοίξουμε διάλογο μαζί της. Τόνισε ότι ελπίζει ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου στη Βουλγαρία, οι δύο χώρες θα «καθίσουν στο τραπέζι» και θα βρουν μια κοινή λύση που θα θέσει επιτέλους τέλος στον δεκαετή αποκλεισμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σεβερνοματσεντόνιγια. «Είμαστε γείτονες και πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ανατολικός γείτονάς μας, εάν εξετάσει και το δικό του συμφέρον, θα γνωρίζει ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να ξεκινήσει για εμάς, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύνολο στα Βαλκάνια που θα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολιτικοί εκεί (στη Βουλγαρία) που θέλουν να το δουν αυτό», τόνισε ο Μίτσκοσκι.

ΣΟΦΙΑ. «Η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σεβερνοματσεντόνιγια  θέτει  δυστυχώς, για άλλη μια φορά ανοιχτά υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του», απάντησε το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών που τόνισε ότι η θέση της Βουλγαρίας «δεν θα αλλάξει, ανεξάρτητα από το αν κυβερνάται από υπηρεσιακή ή κανονική κυβέρνηση».  Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας είναι μια νόμιμη κυβέρνηση που έχει όλα τα προνόμια να κυβερνά τη χώρα. Παραμένει ανοιχτή σε διάλογο με τη Σεβερνοματσεντόνιγια» ανέφερε το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών, και τόνισε ότι  «ανεξάρτητα από το αν ο διάλογος  διεξάγεται με υπηρεσιακή ή κανονική βουλγαρική κυβέρνηση, στον διάλογο δεν περιλαμβάνεται επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναλάβει τα Σκόπια».

 ΣΚΟΠΙΑ. Οι τροποποιήσεις του νόμου περί συντάξεων εγκρίθηκαν και η σύνταξη του Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί κατά 2.500 ντέναρ, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι.  Ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι κάλεσε του εμπόρους να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους για να μειώσουν την οικονομική πίεση. «Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί, οι λιανοπωλητές όμως πρέπει να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους , οι υψηλές τιμές εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις οικογένειες», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ. Σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, πέντε πυρκαγιές ήταν χθες το βράδυ ενεργές και είχε τεθεί υπό έλεγχο και 20 πυρκαγιές κατασβέστηκαν. Η δασική και συνοριακή αστυνομία συνέλαβαν λαθρουλοτόμους (μαφία της ξυλείας) στο Κίτσεβσκο.

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ  Γκλάβτσεφ  συνεχίζει τις συνομιλίες του με εκείνους που προτάθηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Βουλγαρίας. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός  ζήτησε υποψηφιότητες από τους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς, ώστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μπορέσει να επιλέξει και να στείλει την Παρασκευή τις δύο επίσημες υποψηφιότητες της χώρας στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να προταθούν ένας άνδρας και μια γυναίκα. Υπάρχει πιθανότητα ο Βούλγαρος Επίτροπος να λάβει το χαρτοφυλάκιο «Περιφερειακή Πολιτική»

ΣΟΦΙΑ. Νέα δημοσκόπηση της «Market LINKS», που διεξήχθη με δείγμα  1038 ατόμων άνω των 18 ετών την περίοδο 14-23 Αυγούστου , με άμεση προσωπική συνέντευξη έδειξε μείωση της επιρροής  του ΓΚΡΤΜΠ που θα ερχόταν πρώτο μεν στις 27Οκτωβρίου αλλά με  21,9%. Η δημοσκόπηση δεν ρώτησε ποιο ΚΔΕ προτιμούν οι ψηφοφόροι  , τον Ντογκάν ή τον Πέεφσκι. Στο(ενιαίο)  ΚΔΕ που δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες έκτακτες βουλευτικές εκλογές η εταιρεία  έδωσε 15,4%. Σύμφωνα με την έρευνα, την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο συνασπισμός ΣτΑ-ΔΒ - με 14,3%. Ακολουθούν το Αναγέννηση - 11,5%, και το ΒΣΚ - 6,2%. Το κόμμα «Βουλγαρικό Μεγαλείο « παραμένει ελαφρώς κάτω από το όριο του 4% για την είσοδο στο κοινοβούλιο , με 3,2% των ψηφοφόρων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει σήμερα στη Σερβία για επίσημη επίσκεψη στη Σερβία για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Εκτός από το Βελιγράδι, αναμένεται να επισκεφθεί το Νόβι Σαντ. Αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Νίκολα Τεσλα Nikol στις 6 μ.μ. . Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πριν από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι, ρωτήθηκε αν αναμένει να αλλάξει η κατάσταση με τη γέφυρα Ιμπάρ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, και είπε ότι οι θέσεις της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και άλλων, στο θέμα της γέφυρας στον ποταμό  Ιμπάρ είναι σταθερές. «Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να μιλήσουμε με τον Μακρόν για πολύ σημαντικά θέματα όπως η αγορά των αεροσκαφών «Rafale» εξακολουθεί να συζητείται αν και  η τιμή δεν είναι πλέον το θέμα, αλλά ορισμένες εγγυήσεις», είπε. Μετά την επίσκεψη Μακρόν, ο Βούτσιτς θα μεταβεί στην Πράγα, όπου, όπως ανακοίνωσε, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τσεχίας,  Πέτρο Πάβλου (Petr Pavel), αλλά και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινωνικού και Οικονομικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε ότι κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 13,7%. το 2025 θα ανέρχεται σε 53.592 δηνάρια. Το κατώτατο ωρομίσθιο θα είναι 308 δηνάρια .Ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς  δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που ελήφθη απόφαση μέσω διαλόγου των Κοινωνικών Εταίρων και όχι διάταγμα της  κυβέρνηση της Σερβίας.«Για πρώτη φορά, ο κατώτατος  μισθός θα καλύπτει το ελάχιστο καλάθι του καταναλωτή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός που υπενθύμισε ότι το 2010, ο κατώτατος μισθός στη Σερβία ήταν μόνο 15.700 δηνάρια. «Θα εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στις εκλογές , ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι 650 ευρώ μέχρι το τέλος του 2027¨, είπε ο Πρωθυουργός.  κατώτατος μισθός εκφρασμένος σε ευρώ είναι φέτος 404 ευρώ  και του χρόνου θα είναι 457 ευρώ.  

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι σήμερα  θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα κατά της Ακρίβειας σε συνεργασία  με αλυσίδες λιανικής πώλησης για 81 προϊόντα, τα οποία θα έχουν τιμές χαμηλότερες από τις τιμές προσφοράς από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Αφού το Ταχυδρομείο του Κοσσυφοπεδίου κυκλοφόρησε την σειρά γραμματοσήμων «Χάλκινος Τράγος», υποστηρίζοντας ότι η φιγούρα φυλάσσεται στο Μουσείο στο Βράνιε, το Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας αντέδρασε και επεσήμανε ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια κατάχρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ψευδών ισχυρισμών και υπαινιγμών, «με στόχο την προώθηση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και τη δημιουργία μιας ανύπαρκτης πολιτιστικής ταυτότητας». «Η Πρίστινα συνεχίζει να χειραγωγεί, να αναθεωρεί και να παραποιεί την ιστορία και τον πολιτισμό, ως μέρος της μονομερούς και καταστροφικής ατζέντας της. Κατά κανόνα, ιδιοποιείται και κατάσχει εκείνο το μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο, μόνο χάρη στις περιστάσεις, επέζησε των βανδαλισμών. Η  αλήθεια για τη στάση της Πρίστινα απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά αντικατοπτρίζεται καλύτερα στο γεγονός ότι η σερβική πολιτιστική κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο έχει εκτεθεί σε συστηματική βεβήλωση και καταστροφή εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να σβήσει τα ίχνη οτιδήποτε είναι σερβικό», ανέφερε το υπουργείο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε νέα μέτρα για τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους για 66 προϊόντα, Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς δήλωσε ότι το πεδίο εφαρμογής της δράσης θα είναι μεγαλύτερο από πριν και επεσήμανε ότι ο περιορισμός των περιθωρίων δεν θα δώσει στους εμπόρους εξαίρεση από την ανακοινωθείσα αύξηση μισθών. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς απέρριψε την απόφαση  του υπουργού Άμυνας Ντράγκαν Κράποβιτς να αποστρατεύσει  τον ταξίαρχο Ζόραν Λαζάρεβιτς που Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου. Ο Κράποβιτς δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Αντρίγια Μάντιτς, και ο Πρωθυπουργός Μιλόϊκο Σπάϊτς ήταν υπέρ της αποστράτευσης  του Λαζάρεβιτς. Ο Κράποβιτς είπε επίσης ότι πρότεινε το διορισμό άλλου αξιωματικού στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου. Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης σε δήλωσή του ότι ο Λαζάρεβιτς έχει συμπληρώσει τα χρόνια  που προβλέπονται από το Νόμο για το Στρατό του Μαυροβουνίου.για τον τερματισμό της θητείας στο στρατό, και σημείωσε ότι  ο Λαζάρεβιτς παρέμεινε στο στρατό με απόφαση του πρώην υπουργού Άμυνας Φίλιπ Άντζιτς,  είναι αξιωματούχος του Κινήματος Πολιτών URA του πρώην πρωθυπουργού  Ντρίταν Αμπάζοβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ/ Η παραγωγή ξυλείας και προϊόντων από κρατικά δάση στο Μαυροβούνιο μειώθηκε κατά 62,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε η στατιστική  υπηρεσία «Monstat». «Το δεύτερο τρίμηνο, η απόδοση των κρατικών δασών στο Μαυροβούνιο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 100% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε η Monstat σε δελτίο τύπου.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε χθες να αυξήσει τον κατώτατο μισθό  στα 350 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με τον Άλμπιν Κούρτι η απόφαση θα επηρεάσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους. Ο υπουργός Οικονομικών Χεκουράν Μουράτι δήλωσε ότι για πρώτη φορά, το κατώτατο ωρομίσθιο  ορίζεται στα 2 ευρώ .Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. «Ο κατώτατος μισθός θα είναι αφορολόγητος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι. Παρά την αύξηση, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει τελευταίο στην Ευρώπη όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι αρκετά χαμηλότερος από τους κατώτατους μισθούς στις χώρες της περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, , η Σερβία έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό από τις χώρες της περιοχής, στα 544 ευρώ. Η Σεβερνοματσεντόνιγια  είναι η δεύτερη χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην περιοχή, στα 542 ευρώ.Το Μαυροβούνιο κατέχει την τρίτη θέση με ελάχιστο μισθό 533 ευρώ. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει ελάχιστο μισθό 485 ευρώ και η Αλβανία προτελευταία με κατώτατο μισθό 385 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου  Μελετών  του Κοσσυφοπεδίου, που δημοσιεύθηκε το 2022, πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στο Κοσσυφοπέδιο αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και το 94% όσων επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσσυφοπεδίου, Λουλζίμ Ραφούνα, ανέφερε πως δεν ζητήθηκε η γνώμη επιχειρηματιών σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, ο Άρμπεν Μουσταφά, ανέφερε πως η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έλαβε την απόφαση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 350 ευρώ στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.  Ο Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκε με μέλη της  αντιπροσωπείας της Δανίας  στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είπε ότι «Το Κοσσυφοπέδιο πληροί όλα τα πρότυπα και αξίζει πλήρη ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης». «Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες του Συμβουλίου της Ευρώπης στους οποίους το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην περιοχή και διαθέτει προηγμένο νομικό πλαίσιο με διευρυμένα δικαιώματα για τις μειονοτικές κοινότητες»,τόνισε ο Κούρτι ΚΑΙ Υπογράμμισε την επιτυχία του Κοσσυφοπεδίου στη Δημοκρατία και την Οικονομία παρά τις «αποσταθεροποιητικές και επιθετικές προσπάθειες της φιλορωσικής Σερβίας».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Κυβέρνηση  καθόρισε λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών εκλογών. Η 5 Οκτωβρίου είναι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στο Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο, ενώ η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά στις 25 Οκτωβρίουου.  Η κυβέρνηση επέκτεινε το Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης για άλλα δύο χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξει περισσότερα από 3 χιλιάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, χθες το υπουργικό Συμβούλιο ,ενέκρινε το «Εθνικό Σχέδιο για ένα Ασφαλές Σχολικό Περιβάλλον» ολοκληρώνοντας τα μέτρα που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της βίας στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.   Η Ρουμανία έλαβε την Τετάρτη θετική αξιολόγηση στον τομέα του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στον ΟΟΣΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου