Ιουλίου 12, 2024

H πλεκτάνη του Τζουκάνοβις με το δήθεν πραξικόπημα του 2016 αποκαλύφθηκε στο Δικαστήριο.Αθωοι ΟΛΟΙ οι κατηγορούμενοι

Μετά την αθώωση, ο Μάντιτς δήλωσε: "Θάρρος και Ελευθερία"

  ΠΟΝΤΓΚOΡΙΤΣΑ 12.07.2024 

Όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του «πραξικοπήματος» το 2016 στο Μαυροβούνιο αθωώθηκαν, από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Πόντγκοριτσα. 

 Οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν βίαια την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου την ημέρα των εκλογών του 2016, την παραμονή της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. 

 Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον δικαστή Ζόραν Ράντοβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της εισαγγελίας δεν αποδείχθηκαν. 

Προηγουμένως, στις τελικές αγορεύσεις , η κατηγορούσα αρχή ζήτησε καταδίκη και η υπεράσπιση ζήτησε αθώωση

Οι  ηγέτες του πρώην Δημοκρατικού Μετώπου Μίλαν Κνέζεβιτς και Αντρίγια Μάντιτς, οι οποίοι είναι τώρα στον κυβερνώντα συνασπισμό "Για το μέλλον του Μαυροβουνίου", και άλλοι αθωώθηκαν . 

 Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το 2019 όλους τους κατηγορούμενους ένοχους και τους καταδίκασε σε 70 χρόνια φυλάκισης, αλλά το Εφετείο ανέτρεψε την ετυμηγορία δύο χρόνια αργότερα και επέστρεψε τη δίκη για επανεκδίκαση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του εισαγγελέα Μιλιβοϊι Κάτνιτς , που ειναι ηδη προφυλακισμένος, οι αθωωθέντες  κατηγορούμενοι προσπάθησαν την ημέρα των βουλευτικών εκλογών στις 16 Οκτωβρίου 2016, με τη βοήθεια του Δημοκρατικού Μετώπου, να καταλάβουν βίαια το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και να απαγάγει και να σκοτώσουν τον τότε πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Ο πρόεδρος της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας (NSD), Andrija Mandić, μετά την αθώωση  από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ποντγκόριτσα για την υπόθεση του «πραξικοπήματος», δημοσίευσε στην πλατφόρμα X μια κοινή φωτογραφία με τον ηγέτη του DNP, Milan Knezevic, με το μήνυμα «Θάρρος και ελευθερία». 
 Ο Μάντιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, και ο Κνέζεβιτς καταδικάστηκαν πρωτόδικα  σε πέντε χρόνια φυλάκισης ο καθένας, για σχεδιασμό «πραξικοπήματος» την ημέρα των εκλογών το 2016. 

Η νέα δίκη για την υπόθεση πραξικοπήματος ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου του περασμένου έτους. 
 Εκτός από τους Μάντιτς και Κνέζεβιτς, το κατηγορητήριο της Ειδικής Εισαγγελίας  περιελάμβανε τον οδηγό τους, Μιχαήλο Καντιένοβιτς, καθώς και δύο Ρώσους και αρκετούς Σέρβους πολίτες. 
 Το κατηγορητήριο έλεγε ότι οι δύο Ρώσοι οργάνωσαν εγκληματική ομάδα και στρατολόγησαν άλλα μέλη προκειμένου να ανατρέψουν βίαια την κυβέρνηση και να κηρύξουν την εκλογική νίκη του DF και να εμποδίσουν το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου