Ιουλίου 12, 2024

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της απογραφής στο Κοσσυφοπέδιο δείχνουν ότι ο πληθυσμός της είναι 1.586.659 άτομα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. 12.07.2024, Ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου είναι 1.586.659 άτομα.
 Αυτό φαίνεται από τα προκαταρκτικά στοιχεία από την απογραφή στο Κοσσυφοπέδιο, που ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα σήμερα, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου. 
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη επίσης ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti.
 Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον ασκούντα χρέη διευθύνοντος συμβούλου της Στατιστικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου (KSA), Avni Kastrati, ο οποίος ενημέρωσε ότι ολόκληρη η διαδικασία απογραφής πραγματοποιήθηκε ψηφιακά.
 Η Απογραφή Πληθυσμού, Νοικοκυριών και Κατοικιών του Κοσσυφοπεδίου  πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 Απριλίου και 24 Μαΐου 2024. 
Αυτή είναι η δεύτερη απογραφή στο Κοσσυφοπέδιο από την ανεξαρτησία της χώρας το 2008. 
Ο αριθμός του πληθυσμού που ανακοινώθηκε σήμερα δεν περιλαμβάνει πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που ζουν εκτός της χώρας, καθώς η ηλεκτρονική απογραφή για αυτούς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.
 Τα τελικά στοιχεία της απογραφής αναμένεται να δημοσιευθούν στο τέλος του έτους.
Στοιχεία από το 2011 δείχνουν πληθυσμό 1.739.825 ατόμων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου.
 Η δομή των φύλων του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Καστράτι, παραμένει αμετάβλητη - 50,1% γυναίκες και 49,9% ΆΝΔΡΕς, σημειώνει η εφημερίδα "Koha Ditore". Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η μέση ηλικία του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο είναι 34 έτη. Το 2011, ήταν 29 ετών, σημειώνει η Ραδιοτηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου. 
 Σύμφωνα με τον Άβνι Καστράτι, αυτό σημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο θα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρώπη. 
Επεσήμανε ότι ο πληθυσμός των χωρών της περιοχής έχει μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη. Οι πιο πυκνοκατοικημένοι δήμοι στο Κοσσυφοπέδιο είναι η Πρίστινα, το Φους Κόσοβα (κοντά στην Πρίστινα) και η Μαμούσα (περιοχή Πρίζρεν).
 Ο μέσος αριθμός ατόμων σε ένα νοικοκυριό στο Κοσσυφοπέδιο είναι 4,5 άτομα. 
 Η τρέχουσα απογραφή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2021, αλλά αναβλήθηκε μία φορά λόγω του COVID-19 και στη συνέχεια αρκετές φορές λόγω καθυστερήσεων σε ολόκληρη τη διαδικασία προετοιμασίας πριν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου την αναβάλει τελικά για τον Απρίλιο του 2024. 
 Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου 2023 ότι αποφάσισε να αλλάξει την ηγεσία της στατιστικής υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου λόγω του γεγονότος ότι η διαδικασία απογραφής δεν είχε ξεκινήσει όπως είχε προγραμματιστεί. 
 Η τελευταία απογραφή το 2011 δεν πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις δήμους σερβικής πλειοψηφίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και μποϊκοταρίστηκε εν μέρει σε άλλους δήμους σερβικής πλειοψηφίας.
 Η Σερβία και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνωρίζουν την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008. 
Βελιγράδι και Πρίστινα συμμετέχουν σε διάλογο για την Η απογραφή μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου φέτος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκκλήσεων από δύο κόμματα Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου προς αυτή την κοινότητα να μποϊκοτάρει τη διαδικασία.
 Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ότι η απογραφή στο Κοσσυφοπέδιο θα παράσχει στοιχεία για τον καθορισμό των καλύτερων πολιτικών και υπηρεσιών για τους πολίτες της χώρας τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Εκτός από τη στατιστική πλευρά, αξιολόγησε τη διαδικασία απογραφής ως αντανάκλαση της δέσμευσης για κατανόηση των αναγκών των πολιτών. "Μια ισχυρή στατιστική υπηρεσία που παρέχει αξιόπιστα δεδομένα και ενημερωμένες στατιστικές είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τη χώρα", δήλωσε ο Kurti. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου εξήρε επίσης τη συνεργασία του Κοσσυφοπεδίου με ξένους οργανισμούς και επενδυτές. "Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία του 2011, η Στατιστική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου εναρμόνισε το ερωτηματολόγιο με τις διεθνείς συστάσεις. 
Η υπηρεσία ζήτησε από τα διεθνή όργανα απογραφής να προβούν σε ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαδικασίας", δήλωσε η Εριόνα Χουρούλιτσα της Στατιστικής Υπηρεσίας Κοσσυφοπεδίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου