Ιουλίου 04, 2024

Επί Τροχάδην



 


ΣΟΦΙΑ.
Μετά από τρεις ώρες συζήτησης, η Εθνοσυνέλευση καταψήφισε  μια ακόμη κυβέρνηση που πρότεινε ο κ. Μπορίσοφ. Υπέρ του κ. Ζελιάσκοφ ψήφισαν μόνο 98 βουλευτές και 138 βουλευτές ψήφισαν κατά. 4 ψήφισαν «μη μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου», Η είδηση ήταν η θεαματική διάσπαση του ΚΔΕ μεταξύ των «Φιλέλεδων» του επιχειρηματία Ντέλιαν Πέεφσκι και των «μουσουλμάνων» του κ. Αχμέτ Ντογκάν. Ο Ντογκάν έδωσε εντολή καταψήφισης  και τον  ακολούθησαν 15 βουλευτές. Ο κ. Πεέφσκι  σχολίασε ότι «η Βουλγαρία απέτυχε να έχει μια ευρωατλαντική κυβέρνηση» και διέγραψε τον  Ραμαντάν Αταλάϊ που ζήτησε όλες οι αποφάσεις του Κόμματος να εγκρίνονται και από τον κ.Τζεβέτ Τσκάροφ που ηγείται της «πτέρυγας»  του κ. Ντογκάν. Η δεύτερη εντολή προς το δεύτερο  ΚΔΕ πρακτικά «δεν υπάρχει» οπότε αν δεν αποδώσει η Τρίτη εντολή, οι νέες εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο αν και ο Μπορίσοφ που τόνισε ότι το κόμμα του δε θα υποστηρίξει κυβέρνηση ούτε με τη δεύτερη, ούτε με την τρίτη εντολή, μίλησε για τις 22 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση «χωρίς Μπορίσοφ και Πεέφσκι» , που προτείνουν τα μικρότερα κόμματα μαζί με τους 15 του κ. Ντογάν θα μπορούσε να έχει έως 104 βουλευτές και όλα θα εξαρτηθούν από τους «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». Η Εθνοσυνέλευση θα ακούσει σήμερα τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γκλάβτσέφ  για την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις «βουλγαρικές θέσεις».Επίσεις σε ερωτήσεις θα απαντήσει και ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ  που θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις για την συμμετοχή της Βουλγαρίας στον Πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Γκλάβτσεφ  ως Υπουργός Εξωτερικών, θα απαντήσει σε ερωτήσεις  για την έντονη αντιβουλγαρική εκστρατεία «στον δυτικό γείτονα». 03.07.2024. στις 18:00

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρυ Χοβενιέρ στην Πρίστινα δήλωσε χθες το βράδυ ότι «η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτεί πρόοδο στο διάλογο με τη Σερβία, πράγμα που σημαίνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόοδο στη δημιουργία της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων». Ο αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβούλευσαν τη σημερινή καθώς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Πρίστινα να συμμετάσχουν σε διάλογο με εποικοδομητικό και ενεργό τρόπο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα εκφράσει την προσδοκία τους από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους από το διάλογο, αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο Πρέσβης. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο καταστατικού της Κοινότητας των Δήμων δεν είναι ένα «non-paper», δεν έγινε από μια «δεξαμενή σκέψης», αλλά υποβλήθηκε από τους απεσταλμένους της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας. Δεν δέχομαι το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ανεπίσημο έγγραφο, διότι μπορεί να το αποδεχθεί και να το στείλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να μπορέσει να υποβάλει αυτό το έγγραφο στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η συμβουλή μου είναι να το δεχτούν», δήλωσε Πρέσβης και πρόσθεσε ότι η « σωστή διεύθυνση» για το σχέδιο είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, όχι η Επιτροπή της Βενετίας. «Μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει εάν το σχέδιο είναι σύμφωνο με αυτόν τον νόμο. Αν κάνουμε λάθος, αν παραβιάζει το Σύνταγμα, θα το σεβαστούμε. Εκτιμώ την Επιτροπή της Βενετίας, αλλά αυτό δεν θα λύσει το βασικό πρόβλημα. Άκουσα από την κυβέρνηση ότι δεν είναι σίγουρη ότι το σχέδιο νόμου είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να σταλεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο», είπε ο αμερικανός πρέσβης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Μίλοβαν Ντρέτσουν, σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς της Πρίστινα  ότι η εκλογή της Εσθονής Κάγια Κάλας ως Ύπατη  Αρμοστή της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας επειδή θα είναι «θετική για την Πρίστινα και πιο σκληρή προς το Βελιγράδι» δήλωσε , ότι «κανένας μηχανισμός, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε ορισμένων Ευρωπαίων γραφειοκρατών, δεν θα μπορέσει να αναγκάσει το Βελιγράδι να αποδεχθεί την αναγνώριση του «ψευδοκράτους κράτους του Κοσσυφοπεδίου».

 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μιλόϊκο Σπάϊτς δήλωσε ότι «το Μαυροβούνιο λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα και επί της αρχής, σεβόμενο το παρελθόν και κοιτάζοντας προς το μέλλον». «Όλες οι αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη Σρεμπρένιτσα,  και το Γιασένοβατς,  τις λαμβάνουμε ως ανεξάρτητη χώρα»", έγραψε ο Σπάϊτς στην πλατφόρμα «X». Ο Σπάϊτς  στο Κότορ, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας. «Οι διμερείς σχέσεις με όλους τους γείτονες είναι πολύ σημαντικές για εμάς και είναι σημαντικό όλα τα δυνητικά ανοιχτά ζητήματα να επιλυθούν μέχρι τέλους .Οι εταίροι θα μας σεβαστούν περισσότερο μακροπρόθεσμα εάν είμαστε προβλέψιμοι και εάν γνωρίζουν ότι θα παραμείνουμε στο ίδιο πρότυπο για όλους μέχρι το τέλος. Το Μαυροβούνιο είναι μία από τις λίγες χώρες με στάση αρχών και δεν θα παρεκκλίνει από αυτήν!», δήλωσε ο Σπάϊτς

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος και βουλευτής  Μίλαν Κνέζεβιτς, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Κροάτης βουλευτής Μίρο Μπουλί πρότεινε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος για το Γιασένοβατς να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Κροατία  δήλωσε ότι  «η πρόταση του Μπουλί δείχνει ότι υπάρχουν πολιτικές, κρατικές και θεσμικές δομές στην Κροατία που αρνούνται τη γενοκτονία στο Γιασένοβατς» και ότι «μια από τις πιο τερατώδεις προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας είναι η υποβάθμιση αυτού που συνέβη στο Γιασένοβατς από το 1941 έως το 1945, και αυτό είναι γενοκτονία». Ο Κνέζεβιτς τόνισε ότι  το Κροατικό κράτος είχε πάντα την δυνατότητα , και ακόμη και σήμερα κανείς δεν το εμποδίζει να εγκρίνει το ίδιο ή παρόμοιο ψήφισμα στο κοινοβούλιό του».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου