Τα δύο κόμματα, τα οποία αναμένεται να συνεχίσουν τον συνασπισμό τους μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου, είναι πιθανό να παρουσιάσουν ξεχωριστούς υποψηφίους για να διαδεχθούν τον νυν πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού.
Τα δύο ευρωατλαντικά κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνασπισμού στα τέλη του 2021 κατάρτισαν λίστες στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουνίου, κερδίζοντας το 48,6% των ψήφων.
Είχαν ξεχωριστούς υποψηφίους στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα με την ευρωπαϊκή ψηφοφορία.
Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν το 37,6% των ψήφων και οι Φιλελεύθεροι το 32,3%.
Η αντιπολιτευόμενη ακροδεξιά Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων (AUR) αναδείχθηκε ως τρίτη πολιτική δύναμη, αλλά με υποστήριξη πολύ πίσω από εκείνη των εταίρων του συνασπισμού.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης.
Οι προεδρικές εξουσίες περιλαμβάνουν επίσης την εξωτερική πολιτική, ο νέος πρόεδρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη δέσμευση της Ρουμανίας να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου