Ιουνίου 07, 2024

Επί Τροχάδην


ΣΚΟΠΙΑ. Η (πολύ) κοντή «υψηλοτάτη» Γκόρτανα, ( Σιλιάνοβσκα –Ντάβκοβα) ανέθεσε  στον Μίτσκοσκι την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε σίγουρη για την ύπαρξη της δεδηλωμένης επειδή ο νέος Πρόεδρος της «Σομπράνιε», (Συνέλευσης), Αφρίμ Γκάσι, που προτάθηκε από τον Μίτσκοσκι εξελέγη  με 76 ψήφους. Μιλώντας με τους δημοσιογράφους ο αναπροσδιοριζόμενος ως «Μακεδόνας» Μίτσκοσκι αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού το εταίρου του και Προέδρου της «Σομπράνιε» που αυτοπροσδιορίστηκε ως «Κοσοβάρος». Ο Αφρίμ Γκάσι δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι γονείς του γεννήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι η πατρίδα του».Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι είπε: «Δεν άκουσα αυτή τη δήλωση, αλλά μου την μετέφεραν. Μίλησα μαζί του  και με έπεισε ότι αγαπά τη Μακεδονία. Αν το είπε, τότε θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, γιατί η πατρίδα του είναι η Μακεδονία και παίρνει μισθό από την Μακεδονία», είπε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, εξελέγησαν ως μέλη του Ανωτάτου  Δικαστικού  Συμβούλιου ο Πρόεδρος Εφετών Ισαμεντίν Λιμάνι και ο Εφέτης του Μοναστηρίου Αλεκσάνταρ και θα  καλύψουν  τις δύο κενές θέσεις ακριβώς ένα έτος μετά τις παραιτήσεις της Μίργιανα Ράντεφσκα Στεφκοβα και του Ζόραν Γερακιμόφσκι που διαφώνησαν με την καθαίρεση της Προέδρου του Συμβουλίου, Βέσνα Ντάμεβα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. H κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε τα διαβήματα  των χωρών του Κουιντέτου, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ σχετικά με την απόφαση απαλλοτρίωσης γης στο βορρά, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση «είναι σύμφωνη με το νόμο» . H κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτύρεται επίσης διότι οι δήμοι στο βορρά ονομάζονται «δήμοι με σερβική πλειοψηφία», δηλώνοντας ότι η απαλλοτρίωση «πρέπει να αξιολογηθεί από την άποψη της νομιμότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημόσιου συμφέροντος και όχι από την άποψη της εθνικότητας των πολιτών».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χαραντινάϊ,  της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου» (AAK), Μπέσνικ Ταχίρι, σχολιάζοντας το αίτημα του Κούρτι προς τον μεσολαβητή της ΕΕ στο διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ,  να υποβάλει το σχέδιο καταστατικού της «Ενωσης Σερβικών Δήμων» για αξιολόγηση στην Επιτροπή της Βενετίας, είπε ότι ο Κούρτι, με τον «ελιγμό του»  , έδειξε ότι είναι «ερασιτέχνης και κλασικός απατεώνας». «Ο Κούρτι πρέπει να γνωρίζει ότι κανένα τρίτο μέρος δεν μπορεί και δεν έχει την εντολή να υποβάλει νόμους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου προς εξέταση. Στην Επιτροπή της Βενετίας εκ μέρους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά αυτό που κρύβεται ανάμεσα στις γραμμές είναι ότι ο Κούρτι, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να καταλήξει σε αυτή την Επιτροπή».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο δικηγόρος του Μπέντρι Σαμπάνη , ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία, υπέρ της Σερβίας , δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει κατασκοπεύσει ποτέ για οποιαδήποτε υπηρεσία, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότ, « οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου τον διώκουν επειδή είναι μάρτυρας στη Χάγη».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Άλμπιν Κούρτι σε συνέντευξή του στην αλβανική Τ/Ο « A2 News» χθες το βράδυ εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις επόμενες εκλογές, τον Φεβρουάριο του 2025, το κόμμα του, το Κίνημα Αυτοδιάθεσης (Vetvendosje), θα καταγράψει υψηλότερο αποτέλεσμα από ό,τι στις προηγούμενες  εκλογές, όταν κέρδισε περίπου το 51% των ψήφων και τόνισε  ότι δεν πιστεύει τις ψευτοδημοσκοπήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δείχνουν ότι η «Αυτοδιάθεση»  θα ηττηθεί . «Πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί από αυτές του Φεβρουαρίου 2021», δήλωσε.

 ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Η σύζυγος του Μίλαν Ραντόϊτσιτς ανακρίνεται στο αστυνομικό τμήμα της Κόσοβσκα Μίτροβιτσα , επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διοικητής για τον  Βορρά Βέτον Ελσάνι  και δήλωσε ότι η σύζυγος του Ραντόϊτσιτς ανακρίνεται μετά από πρόσκληση του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος στην Πρίστινα.Ο δικηγόρος της είναι επίσης μαζί της, «Επιβεβαιώνουμε ότι αυτό το άτομο ανακρίνεται στη Βόρεια Μίτροβιτσα παρουσία δικηγόρου μετά από πρόσκληση του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος στην Πρίστινα», δήλωσε ο Ελσάνι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Διευθυντής του σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τo Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς,  σχολιάζοντας τη δήλωση του Κούρτι ότι θα ήταν έτοιμος να υποβάλει το σχέδιο καταστατικού της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων στο Συνταγματικό Δικαστήριο μόνο εάν το Βελιγράδι εκπλήρωνε το μέρος των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει. δήλωσε χθες ότι το μόνο πράγμα που είναι έτοιμος να κάνει ο Άλμπιν Κούρτι, είναι , «να τρομοκρατήσει τον σερβικό λαό, ειδικά στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου, και  το αποδεικνύει καθημερινά με τις βίαιες και μονομερείς πράξεις του».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο διευθυντής του Σερβικού Εθνικού Θεάτρου Σβέτισλαβ Γκόντσιτς, δήλωσε ότι η Πανσερβική Σκουπστινα, (Συνέλευση), η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου στο Βελιγράδι, θα  επιβεβαιώσει  της σερβικής ενότητας και την σερβική εθνική  ταυτότητα. Ο Γκόντσιτς,  επεσήμανε ότι ένα τέτοιο γεγονός σε μια τέτοια εποχή «έχει νόημα»,  δεδομένων όλων των προκλήσεων και της κατεύθυνσης προς την οποία κινείται ο σύγχρονος κόσμος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Κεντρική Εφορευτική  Επιτροπή του Βελιγραδίου ενέκρινε την Έκθεση για τον Έλεγχο των Πρακτικών των Επιτροπών Εκλογικών Τμημάτων. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Βελιγραδίου ενέκρινε απόφαση σχετικά με τη διόρθωση των πρακτικών της Εφορευτικής Επιτροπής στο Εκλογικό Τμήμα αριθ. 120 στον Δήμο του Νέου Βελιγραδίου, όπου προσμετρήθηκε λανθασμένα ένα ψηφοδέλτιο. Εγκρίθηκε επίσης η απόφαση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει της Ομάδας Πολιτών «Αλλαγή στο Βελιγράδι» και του συνασπισμού, «Διαλέγουμε Βελιγράδι».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς   συναντήθηκε χθες με τους πρέσβεις των χωρών του Κουϊντέτου, καθώς και με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βελιγράδι, συζήτησε μαζί τους, «τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, τη θέση των Σέρβων, την πρόοδο της Σερβίας στην ευρωπαϊκή πορεία και την οικονομική συνεργασία».«Επανέλαβα ότι δεν εγκαταλείπουμε την εποικοδομητική και υπεύθυνη πολιτική, τόσο όσον αφορά την περιοχή όσο και όταν διακυβεύονται τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», έγραψε ο Βούτσιτς Vucic στον λογαριασμό του στο Instagram.Στην συνάντηση δεν ήταν παρών ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, και τον αντικατέστησε ο «Επιτετραμένος». Ο Χίλ σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής», είπε ότι , «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες με την πολιτική της σερβικής κυβέρνησης για τοδιάλογο με το Κοσσυφοπέδιο και τη συνεργασία με την Ουκρανία».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι  Μάντιτς και Κνέζεβιτς θα παραστούν μαζί με ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές τους στην Πανσερβική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι το Σάββατο 8 Ιουνίου.  Στην Αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου θα μετέχουν και οι Δήμαρχοι από τις τάξεις των δύο κομμάτων.

-Επτά από τα 12 «ευρωπαϊκά» ψηφίστηκαν χθες, σχεδόν όλα ομόφωνα. Εγκρίθηκαν τροποποιήσεις του νόμου περί της ειδικής εισαγγελίας, της εισαγγελικής αρχής, του κέντρου δικαστικής κατάρτισης και της εισαγγελίας.

- Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς έγινε δεκτός με τις υψηλότερες κρατικές και στρατιωτικές τιμές στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Μιλάτοβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αναμένω ότι το Μαυροβούνιο θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ έως το 2028» 

-Η σύμβουλος του DPS στη Δημοτική Συνέλευση του Ούλτσινιέ Ίβανα Πόποβιτς  εξελέγη ως νέα πρόεδρος του Δημοτικού  κοινοβουλίου...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι άνεργοι στο Μαυροβούνιο στα τέλη Μαΐου ήταν 35.420 , και ήταν κατά 2,8% λιγότεροι από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα  στοιχεία του Γραφείου Απασχόλησης. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Γραφείου, το ποσοστό ανεργίας στα τέλη Μαΐου ήταν 12,58% σε σύγκριση με 15,16% την ίδια περίοδο πέρυσι. Από την αρχή του έτους, εχουν ανακοινωθεί  στο Γραφείο 4780 νέες προσλήψεις και υπάρχουν περίπου 12.000 κενές θέσεις εργασίας.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.  «Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Ζέλικο Κόμσιτς είναι η κύρια πηγή αστάθειας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη» , δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν και πρόσθεσε ότι «αυτοπαρουσιάζεται ως εκπρόσωπος των Κροατών ενώ δεν εξελέγη με τις ψήφους του κροατικού λαού αλλά με τις ψήφους των μουσουλμάνων»

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. «Η Μόσχα είναι εγγυητής του ΝτέΪτον και συμπεριφέρεται σύμφωνα με αυτό», δήλωσε Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ  μετά από τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.Ο Ντόντικ είπε ότι η Ρωσία είναι «πολύ απογοητευμένη με τη Δύση», καθώς η Δύση «έχει καταστρέψει όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί , όπως οι συμφωνίες του Μινσκ».«Η Δύση έχει καταχραστεί την καλή θέληση της Ρωσίας για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Σέρπσκα.Ο Ντόντικ δήλωσε ότι  ενημέρωσε τον Πούτιν για την επερχόμενη Πανσερβική Συνέλευση, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν «έστειλε χαιρετισμούς στον σερβικό λαό».Ο Ντόντικ ζήτησε από τον Πούτιν να προσκληθεί η Ρεπούμπλικα Σερπσκα να συμμετάσχει στους «ΜΠΡΙΚΣ»

ΤΙΡΑΝΑ. Η ολομέλεια στο αλβανικό κοινοβούλιο ξεκίνησε με εντάσεις που προκλήθηκαν από το αίτημα της αντιπολίτευσης να επιστρέψει ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος. Έξω  από τη Συνέλευση, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία . Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση .       Ο  Έντι Ράμα δήλωσε, σχολιάζοντας τα σημερινά επεισόδια μέσα και μπροστά από το αλβανικό κοινοβούλιο, είπε ότι ο «λαός πρέπει να τους εξαφανίσει με την ψήφο τουστις εκλογές».

ΣΟΦΙΑ. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της  προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές «2 σε 1», που θα διεξαχθούν αυτή την Κυριακή.Οι εκστρατείες των πολιτικών σχηματισμών και των ευρωβουλευτών λήγουν απόψε στις 24 η ώρα.Αύριο, 8 Ιουνίου, είναι μια «Ημέρα Περισυλλογής», στην οποία ο Εκλογικός Κώδικας απαγορεύει επίσης την παρουσίαση  και διάδοση δεδομένων από δημοσκοπήσεις. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 20.00 της Κυριακής, όταν θα λήξει η ψηφοφορία στην βουλγαρική  επικράτεια . Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις «της τελευταίας στιγμής». Το 12% αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν παραμένει «αναποφάσιστο». Μεταξύ όσων έχουν αποφασίσει το ΓΚΕΡΜΠ έχει το 25,1%. Για την δεύτερη θέση  θα παλέψουν η «Αναγέννηση» και οι «Συνεχίζουμε την Αλλαγή Δημοκρατική Βουλγαρία» που βρίσκονται στο 15,5%-15,2 %.Οι «Τουρκοφιλελέ» (ΚΔΕ) μετρήθηκαν από το 12,3% ως το 14,8%. Οι Σοσιαλιστές της κας Νίνοβα είναι γύρω στο 8%.

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός  πρωθυπουργός, Ντίμιταρ Γκλάβτσεβ, επισκέφτηκε την συνοριακή διάβαση  «Καπιτάν Αντρέεβο», όπου τόνισε την καλή σχέση μεταξύ της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας  όσον αφορά την λειτουργία Τριμερούς Επικοινωνιακού Κέντρου στον συνοριακό σταθμό. «Χάρη στις κοινές ενέργειες εδώ και  ένα χρόνο οι προσπάθειες για λαθραίο πέρασμα των συνόρων έχει μειωθεί με 70%», είπε ο Γκλάβτσεβ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε την Πέμπτη αύξηση των  κατώτατων μισθών σε περίπου 740 ευρώ από την 1η Ιουλίου. Εκτιμάται ότι πάνω από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο. Η έκπτωση φόρου 40 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς αυξήθηκε επίσης στα 60 ευρώ. Η κυβέρνηση ψήφισε επίσης νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ρουμανικής ιθαγένειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το μέτρο ήταν απαραίτητο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να διευκολυνθεί η συμμετοχή της Ρουμανίας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ και να συμβάλει στην ολοκλήρωση των σημείων αναφοράς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου