Ιουνίου 21, 2024

Επί Τροχάδην



ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σεβερνοματσεντόνιγια , Αφρίμ Γκάσι, έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση αύριο  στις 11 π.μ. Η νέα κυβέρνηση του κ. Μίτσκοσκι θα έχει 24 μέλη μαζί με τον πρωθυπουργό. Οι 15 από τους 23, προέρχονται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE), έξι από τον συνασπισμό «ΒΛΕΝ»  και δύο από το ZNAM. Σε συνέντευξή του στην Τ/Ο «Σιτέλ» χθες το Βράδυ ο Μίτσκοσκι  επανέλαβε  ότι «η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί με το συνταγματικό όνομα της χώρας» και ότι «θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας και όταν επισκέπτεται το εξωτερικό». «Ωστόσο, στην καθημερινή χρήση και όταν κάνω δηλώσεις στη χώρα, θα χρησιμοποιώ το όνομα «Μακεδονία», είπε.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Άντζελα Ανγκελέρ  δήλωσε «ενθουσιασμένη» στην εκπομπή «360 Μοίρες» της «Μακεδονικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης 1» με  την ανακοίνωση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Χριστιάν Μίτσκοσκι ότι θα χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας την Κυριακή ως νέος πρωθυπουργός, καθώς και σε εμφανίσεις στο εξωτερικό. Στη συνέντευξή της , δεν θέλησε να σχολιάσει τη θέση της Ελλάδας, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ένα όνομα για συνολική χρήση, και όχι μια διπλή φόρμουλα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 26 Ιουνίου για ένα ανέο γύρο διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ . Η συνάντηση ανακοινώθηκε  από τον εκπρόσωπο της ΕΕ Πέτερ Στάνο .Στη συνεδρίαση  θα μεσολαβήσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Ζοσέπ Μπορέλλ .Ο νέος γύρος διαλόγου συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτής της εβδομάδας στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία του Μίροσλαβ Λάϊτσακ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Τζέιμς Ρούμπιν, συντονιστής του Κέντρου Παγκόσμιας Δέσμευσης του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε στην αλβανική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της εξομάλυνσης των σχέσεων και του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας περιλαμβάνει την αμοιβαία αναγνώριση της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η παράταση της εντολής του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 δεν ικανοποίησε τους Αλβανούς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπέσνικ Μπισλίμι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει πρόοδος στον διάλογο τους επόμενους μήνες, αλλά πρόσθεσε ότι τώρα η κατάσταση θα είναι πιο περίπλοκη λόγω της προϋπόθεσης για την εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ, ανάλογα με την εποικοδομητική στάση των μερών στον διάλογο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Κοσσυφοπεδίου, η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και του παραρτήματος της Αχρίδας δεν εξαρτάται από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά από την Σερβίας. Η εφαρμογή της Βασικής Συμφωνίας κατά τη διάρκεια της θητείας του Λάϊτσακ δεν αναμένεται ούτε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) και τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου (LDK).

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . 150 σερβικές οικογένειες, νόμιμοι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και το Ζβετσάν του του Συναιτερισμού «Τρέπτσα» , έχουν πρόσφατα στοχοποιηθεί από τη γενική καταστολή και τρομοκρατία κατά του σερβικού λαού από το καθεστώς του Κούρτι. Οι Σέρβοι  αγόρασαν αυτά τα ακίνητα στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η Υπηρεσία Διαχείρισης και Επαλήθευσης Ακινήτων του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε αποφάσεις έξωσης των  Σέρβων  ιδιοκτξτών, αγνοώντας το γεγονός ότι τα διαμερίσματα αγοράστηκαν και ότι 150 οικογένειες ζουν σε αυτά για 25 ή περισσότερα χρόνια.

 

ΣΌΦΙΑ. «Η όμορφη Ράγια» κατέλαβε  το κοινοβούλιο.  Η κ. Ναζαριάν  από το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ εξελέγη Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης με 131 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 39 αποχές. Η πλειοψηφία σχηματίστηκε από το ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ τους «τουρκοφιλελέ» του Πεέφσκι, (ΚΔΕ) και τους ΥΤΛ του «Σλάβι». Ο συνασπισμός των «Συνεχίζουμε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία  και το «Βουλγαρικό μεγαλείο»  απείχαν.Ο Μπορίσοφ μετά την εκλογή της «Ράγια», δήλωσε: «Μας δόθηκε ένα πράσινο φως για να επιστρέψουμε στις διαδικασίες που λέει το Σύνταγμα. Επικεντρωνόμαστε στην πρώτη εντολή διότι, κατά τη γνώμη μου, είναι η μόνη δυνατή». Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός» Τόσκο Γιορντάνοφ είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν έχουμε δώσει υποστήριξη, ούτε στον κ. Μπορίσοφ  ούτε στο ΓΚΕΡΜΠ. Το κόμμα δεν θα υποστηρίξει ούτε την πρώτη εντολή του ΓΚΕΡΜΠ ούτε τη δεύτερη του ΚΔΕ, αλλά ήθελε  να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της τρίτης εντολής», είπε. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ απέστειλε επιστολή στην νέα πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και στις κοινοβουλευτικές ομάδες του 50ου κοινοβούλιο και ζήτησε να αποφασίσει η Βουλή ποιος θα εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον. (9 - 11 Ιουλίου).

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις απέσυρε την υποψηφιότητά του για Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.Η απόφαση του Γιοχάνις ανακοινώθηκε μετά την απόσυρση του ΒΕΤΟ της Ουγγαρίας. Χθες, ο Γιοχάνις  ενημέρωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας ότι είχε ενημερώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου να αποφανθούν υπέρ  της υποψηφιότητας του Μαρκ Ρούτε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.Ο εκρηκτικός μηχανισμός που πυροδοτήθηκε χθες το πρωί στην Τσετίνιε, με αποτέλεσμα τον θάνατο δυο ατόμων και τον τραυματισμό τριών άλλων  , τοποθετήθηκε σε δέντρο και ενεργοποιήθηκε από τηλεχειριστήριο, ανακοίνωσε η αστυνομία του Μαυροβουνίου. Η συσκευή ενεργοποιήθηκε στις 9:10 π.μ. και οι Πέταρ Καλούτζεροβιτς και Ντράγκαν Ρογκάνοβιτς σκοτώθηκαν στην έκρηξη κοντά στο Αθλητικό Κέντρο στην Τσετίνιε, ενώ τραυματίστηκαν οι Τανασίε Γιοβάνοβιτς, Ντεσάνκα Βούγιοβιτς και Μιχάιλο Μποροζάν.

Ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης, Αλεξάνταρ Ράντοβιτς, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναμέτρηση μεταξύ εγκληματικών ομάδων και ότι είχαν πληροφορίες ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και είπε ότι η Μαφία «πέρασε την κόκκινη γραμμή .Το κράτος θα κερδίσει, και όχι το έγκλημα», δήλωσε ο Ράντοβιτς. Σύμφωνα με επιχειρησιακά στοιχεία της αστυνομίας, οι Πέταρ Καλούτζεροβιτς και Ντράγκαν Ρογκάνοβιτς  είναι μέλη της Συμμορίας των «Σκαλιάρι» και ήταν γνωστοί στην αστυνομία στο παρελθόν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σήμερα  θα συγκροτηθεί σε Σώμα η Συνέλευση της Πόλης του Βελιγραδίου. Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου είναι η επιβεβαίωση της εντολής των συμβούλων, η εκλογή του Προέδρου της Δημοτικής Συνέλευσης και του Αναπληρωτή Προέδρου της Δημοτικής Συνέλευσης, καθώς και του Γραμματέα και του Αναπληρωτή Γραμματέα της Δημοτικής Συνέλευσης.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας  Τάουλαντ Μπάλα  ανακοίνωσε ότι η Σκιπερία ,  (Αλβανία) σύντομα θα έχει το δικό της Γραφείο Κατάσχεσης Περιουσιακών Στοιχείων που Αποκτήθηκαν από Εγκληματική Δραστηριότητα, Το Γραφείο Κατάσχεσης Περιουσιακών Στοιχείων που Αποκτήθηκαν από Εγκληματική Δραστηριότητα θα αποτελέσει μέρος της δομής της Κρατικής Αστυνομίας της Αλβανίας και θα αναζητά  «κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία» που αποκτήθηκαν από εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά,

 Ο Τάουλαντ Μπάλα  σε συνάντηση με τους διεθνείς δωρητές και συμμάχους της  Σκιπερίας (Αλβανίας), ζήτησε  την υποστήριξή τους σε διάφορους τομείς και τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος παραμένει προτεραιότητα για τη χώρα.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Μετά τη διήμερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης,  ο Γερμανός «Ανθύπατος» μίλησε στα μέσα ενημέρωσης και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου και των κρατών μελών του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται συνεργασία, και αμοιβαία υποστήριξη. Δεν θέλω να υποτιμήσω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή την πρόσκληση προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε πολλές προκλήσεις σε αυτήν την πορεία, αλλά και προσεγγίσεις που δεν είναι εποικοδομητικές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Υπάρχει ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και διαβεβαίωση από τη διεθνή κοινότητα ότι αυτή η σταθερότητα διατηρείται. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διεθνή κοινότητα για την ομόφωνη υποστήριξή της και η εντολή μου συνεχίζει να εκπληρώνεται όπως προβλέπεται», δήλωσε ο Σμιτ και πρόσθεσε: «Οι αρχές της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία του Ντέϊτον και να συνεργαστούν ενεργά με τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Αυτή είναι μια υποχρέωση που απορρέει από τη Συμφωνία του Ντέϊτον και θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο εφαρμογής της την επόμενη περίοδο».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε χθες σήμερα ότι σύντομα θα οριστικοποιηθεί η πρόταση για  «πολιτική οριοθέτηση» προς την Ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι «μια μέρα η διάλυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα γίνει γεγονός». «Οι Αμερικανοί, ανεξάρτητα από το πόσο κακοί είναι, έχουν δημιουργήσει ένα σύνορο μεταξύ των οντοτήτων και έχουν θέσει αυτή τη γραμμή έτσι ώστε να μην χρειάζεται να διαφωνούμε γι 'αυτό», είπε και υπενθύμισε ότι η Ευρώπη, «η οποία στην αρχή προσπάθησε να σώσει τη Γιουγκοσλαβία, ήταν η πρώτη που υποστήριξε τη διάλυσή της». «Μια μέρα, η διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα είναι γεγονός, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των ξένων που κάνουν τα πάντα γι 'αυτό. Οι Βόσνιοι έκαναν λάθος επειδή, ως ο μεγαλύτερος και πιο υπεύθυνος λαός στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεν είδαν πώς να προχωρήσουν με τους Σέρβους και τους Κροάτες. Νομίζω ότι κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη μπορεί να υπάρξει χωρίς κάποιου είδους ικανοποίηση των Σέρβων και των Κροατών», δήλωσε ο Ντόντικ και τόνισε ότι είναι υπέρ του ειρηνικού  διαχωρισμού. «Ας διαχωριστούμε πολιτικά και εδαφικά. Το νομισματικό και φορολογικό σύστημα θα παραμείνει για τρία έως πέντε χρόνια και θα διαχωρίσουμε τα δύο τμήματα έτσι ώστε να μην υπάρχει συνεχής συζήτηση για το τι ανήκει σε ποιον από τους έμμεσους φόρους. Παραμένει το μετατρέψιμο μάρκο και ο μηχανισμός συμφωνίας μεταξύ της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και της Ομοσπονδίας , εξήγησε ο Ντόντικ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου