Ιουνίου 18, 2024

Επί Τροχάδην


ΤΊΡΑΝΑ . Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκιπερίας ( Αλβανίας) Σάλι Μπερίσα, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, δημοσίευσε έγγραφο μισθοδοσίας από τον Ράμα με 7.000 ευρώ το μήνα, του πρώην πρώτου αναπληρωτή διευθυντή της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών,  (SRI), Φλόριαν Κολντέα που  ήταν εξωτερικός σύμβουλος του  Έντι Ράμα το 2023. Το έγγραφο έχει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της  Σκιπερίας Ένγκελ Αγκάσι.

 Ο Μπερίσα, ισχυρίζεται ότι ο Φλόριαν Κολντέα και άνθρωποι στο περιβάλλον του έχουν δεσμούς με το μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα. Επικεφαλής του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα είναι ο διαβόητος Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από αμερικανικά δικαστήρια το 2019 και βρίσκεται επί του παρόντος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

 Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον Ράμα για «ύποπτους δεσμούς» με τον Κολντέα, και συνέδεσε την υπόθεση  με τους δεσμούς του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα με τον πρώην υψηλόβαθμο πράκτορα αντικατασκοπείας του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκλ, ο οποίος κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δωροδοκήθηκε από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για να ασκήσει πιέσεις κατά της αντιπολίτευσης στην Αλβανία.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Ράμα αρνήθηκε τη δωροδοκία ή την ειδική μεταχείριση του ΜακΓκόνιγκλ και είπε ότι η αντιπολίτευση ήθελε να «χρησιμοποιήσει μια πολιτική δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχει καμία σχέση με την Αλβανία, την κυβέρνηση» ή προσωπικά μαζί του.  Στην Ρουμανία ο Φλόριαν Κολντέα  και ένας άλλος πρώην επικεφαλής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ντουμίτρου Ντουμπάβα, ερευνώνται από τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους για διαφθορά και για παθητική  δωροδοκία.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) και εντολοδόχος πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι  στον εορτασμό των  34 χρόνων του Κόμματος στο Βέλες είπε ότι «δεν θα επιτρέψει το VMRO-DPMNE να γίνει αυτό που είναι η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας», ( SDSM), ούτε θα επιτρέψει  στο « ΒΛΕΝ» να γίνει αυτό που ήταν το «ΝΤΟΥΙ». Είπε ότι η νέα κυβέρνηση, «θα οδηγήσει την Μακεδονία προς τα εμπρός» και υποσχέθηκε για μια ακόμα φορά , «καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς» και μια «αξιοπρεπή ζωή για όλους τους πολίτες». Είπε ακόμα  ότι «όσο οι Αλβανοί και οι άλλοι εταίροι του συνασπισμού εργάζονται σύμφωνα με το νόμο και προς το συμφέρον του κράτους, θα είμαστε ισότιμοι εταίροι στην κυβέρνηση». Ο Μίτσκοσκι κάλεσε επίσης τη  «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» σε  «Εθνική Ενότητα» στα πιο σημαντικά κρατικά ζητήματα.

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο Μίλε Γιανακίεφσκι  πρώην υπουργός  , στέλεχος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ και στενός συνεργάτης του Γκρούεφσκι  αποφυλακίστηκε χθες αφού παρέμεινε έξι χρόνια στην φυλακή. Ο Γιανακίεφσκι  συνελήφθη για πρώτη φορά στις 13 Νοεμβρίου 2018 και παρέμεινε προφυλακισμένος  ως τον Απρίλιο του 2022 όταν καταδικάστηκε για πέντε κακουργήματα, σε συνολική ποινής φυλάκισης 14 ετών. Μεταξύ αυτών ήταν και η καταδίκη του ως«Διοργανωτής της εισβολής του «Λαού» στο Κοινοβούλιο στις  27 Απριλίου 2017». Το 2023, ο Γιανακίεφσκι κέρδισε την υπόθεσή του στο Διεθνές Δικαστήριο στο Στρασβούργο. Μετά  το Εφετείο ανέτρεψε την αρχική απόφαση και παρέπεμψε την υπόθεση για επανεκδίκαση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τα λείψανα τριών Σέρβων αμάχων , που απήχθησαν  από τους ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ το 1999 από το Ουρόσεβατς, την Πριζρένη και  την Πρίστινα  και εκτελέστηκαν ταυτοποιήθηκαν με ανάλυση DNA, θα παραδοθούν σήμερα από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου στις οικογένειές τους στην συνοριακή διάβαση «Μερντάρε». Οι κηδείες τους θα γίνουν στη Βελίκα Πλάνα, το Κρούσεβατς και το Βελιγράδι, σύμφωνα με τις επιθυμίες των οικογενειών. Η Επιτροπή Αγνοουμένων δήλωσε ότι συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων σερβικής υπηκοότητας που πέθαναν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις οικογένειες των αγνοουμένων, οι οποίες προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν και να θάψουν τα λείψανα των αγαπημένων τους με αξιοπρέπεια.

ΑΘΗΝΑ. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς , μετά από περισσότερο από μία ώρα συνομιλιών με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ, δήλωσε  ότι η εντύπωσή του είναι ότι «ο Κούρτι δεν σκέφτεται να σχηματίσει  την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων. «Κανείς δεν βλέπει καν το σχέδιο των δραστηριοτήτων του για τη δημιουργία της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων, για να μην αναφέρουμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της κοινότητας», δήλωσε ο Βούτσεβιτς σε Σέρβους δημοσιογράφους στην Αθήνα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Λάιτσακ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι «πολύ σύντομα» και θα μιλήσει με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ . Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πίτερ Στάνο ερωθηθείς  σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι, ότι η Επιτροπή θα προτείνει την άρση των κυρώσεων  προς το Κοσσυφοπέδιο είπε  ότι «Δεν υπάρχει χώρος ή λόγος για δημόσιες εικασίες από διάφορους παράγοντες, για το περιεχόμενο της  έκθεσης Μπορέλ  σχετικά με τα μέτρα που έλαβε το Κοσσυφοπέδιο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του». «Πρόκειται για θεσμικό ζήτημα μεταξύ του Ύπατου  και των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη είναι αυτά που ζήτησαν την έκθεση και, φυσικά, ο Ύπατος θα διαβιβάσει την έκθεση στα κράτη μέλη που θα είναι οι πρώτοι που θα μάθουν τι περιέχει η έκθεση, και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα», δήλωσε ο Στάνο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Πέταρ Πέτκοβιτς, σχολίασε την ανάθεση από τον Κούρτι στον «εξωμότη» Νέναντ Ράσιτς , «που δεν εκπροσωπεί κανέναν άλλο εκτός από τον , Άλμπιν Κούρτι», να συντάξει σχέδιο Καταστατικού της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων  και δήλωσε  ότι ο «αντισέρβος υπουργός του Κούρτι»  «δεν έχει καμία ηθική ή πνευματική ικανότητα» να εμπλακεί στη σύνταξη του Καταστατικού της Κοινότητας των Σερβικών Δήμων, και ότι «αυτό είναι το πιο συνηθισμένο τέχνασμα του Κούρτι , ο οποίος έχει επανειλημμένα παραδεχτεί  ότι δεν θέλει να σχηματίσει την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων και τώρα πιέζει τον  υπουργό του Ράσιτς να γράψει δήθεν κάποιο είδος Καταστατικού εκ μέρους της σερβικής κοινότητας».

ΣΟΦΙΑ. Πρόεδρος της Βουλγαρίας  Ρούμεν Ράντεφ εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο συγκαλεί τη νέα 50η Εθνοσυνέλευση σε πρώτη συνεδρίαση στις 19 Ιουνίου, στις 09:50. Στη συνεδρίαση οι νεοεκλεγέντες βουλευτές θα ορκιστούν και θα πρέπει να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής. Οι τρείς κυρίες που αποτελούν τη  διαπραγματευτική ομάδα του ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ συνεχίζουν τις προσπάθειες  για συναντήσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την εκλογή κυβέρνησης κοινής ευθύνης. Χθες στάλθηκαν προσκλήσεις στο BSP, στο «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός» και το «Βουλγαρικό Μεγαλείο».Η διαπραγματευτική ομάδα του ΓΚΕΡΜΠ-ΕΔΔ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να συναντηθεί μόνο με εκπροσώπους του Πεέφσκι (ΚΔΕ).         Η Ντένιτσα Σάτσεβα, μέλος της τριμελούς διαπραγματευτικής ομάδας, ανέφερε χθες ορισμένες «προγραμματικές ομοιότητες» με το ΚΔΕ όσον αφορά τις κύριες προτεραιότητες για τη Βουλγαρία.«Σχετικά με τη Σένγκεν, τη συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ, την οικονομική ανάπτυξη και όσον αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς», είπε.  Ο ηγέτης του «Βουλγαρικού Μεγαλείου» Νικολάι Μάρκοφ δήλωσε ότι δεν ια μιλήσει με τις κυρίες του Μπορίσοφ. «Καταλαβαίνω μια συνάντηση ηγέτη προς ηγέτη», είπε.Το κλειδί για μια κυβέρνηση με την πρώτη εντολή είναι η στάση του «Υπάρχει τέτοιος λαός», το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλό, το οποίο κέρδισε 16 έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Οι « καλά πληροφορημένοι» περιμένουν το «Υπάρχει τέτοιος λαός», μα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση Μπορίσοφ-Πεέφσκι στην οποία δεν θα πάρει μέρος.

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο αριθμός των ανέργων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: αυξήθηκε κατά 5,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το ποσοστό ανεργίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ήταν 13,5% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο είναι 5,9% υψηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού . Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το εργατικό δυναμικό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  αποτελούνταν από 1,393,000  άτομα, εκ των οποίων 1,205,000  (86,6%) απασχολούνταν και 187.000 (13,4%) ήταν άνεργοι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 1,3%. Από το σύνολο των ανέργων, το 68,3% είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, ακολουθούμενο από το 19,4% που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών, το 11,8% στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών και το 0,6% είναι 65 ετών και άνω.

 Η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των απασχολουμένων στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ήταν 60,3%, ακολουθούμενο από τη βιομηχανία και τις κατασκευές 32,8% και τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία 6,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου