Μαΐου 23, 2024

Ντόντικ: Τις επόμενες 30 ημέρες, θα προτείνουμε στην Ομοσπονδία μια συμφωνία της για ειρηνική αποσύνδεση


ΜΠΡΑΤΟΥΝΑΤΣ - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι τις επόμενες 30 ημέρες, η Ομοσπονδία της Β-Ε, ως ξένος υπογράφων της Συμφωνίας του Ντέιτον, θα προταθεί συμφωνία για ειρηνική αποσύνδεση, επειδή ο σερβικός λαός δεν μπορεί πλέον να ζει στη Β-Ε.
 «Σήμερα ξεκινάμε με μια επίσημη απόφαση να επιδιώξουμε μια ειρηνική οριοθέτηση. Θα προτείνουμε να αποσαφηνιστούν πρώτα οι πολιτικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τις οντότητες και να διατηρηθεί και να αφεθεί το σημερινό μοντέλο λειτουργίας των οικονομιών και μέσα σε λίγα χρόνια να προσαρμοστεί στο μοντέλο της ειρηνικής οριοθέτησης», δήλωσε ο Ντόντικ στο Μπράτουνατς. 
 Τα μάτια του λαού της Σέρπσκα και της ομοσπονδίας είναι στραμμένα στον ΟΗΕ Είπε ότι ο σερβικός λαός απλά δεν μπορούσε πλέον να ζει σε αυτή τη Β-Ε, ότι αυτό που έκαναν οι Βόσνιοι με το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα ήταν παράνομο και ότι δεν σεβόταν τους Σέρβους. Ο Ντόντικ υπενθύμισε ότι η Προεδρία της Β-Ε δεν εξέτασε αυτό το ζήτημα και ότι χωρίς την απόφαση αυτού του οργάνου, δεν μπορεί να ξεκινήσει πρωτοβουλία στον ΟΗΕ. Δεν είναι περίεργο, λέει ο Dodik, ότι ο ΟΗΕ, που ελέγχεται από τους Αμερικανούς, το κάνει αυτό, δηλώνοντας ότι οι Σέρβοι έχουν βομβαρδιστεί δύο φορές, χωρίς να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 
Ο Ντόντικ δήλωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σέρπσκα στη Σρεμπρένιτσα θα ξεκινήσει σημαντικά και μεγάλα πράγματα και θα επισημάνει όλα τα θύματα, ιδιαίτερα τον σερβικό λαό, και ότι ο σερβικός λαός δεν θα δεχτεί τους ψευδείς πολιτικούς συνειρμούς του πόνου. Ο Ντόντικ δήλωσε ότι σήμερα στη σύνοδο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, θα συμφωνηθεί μια ημέρα που θα χαρακτηρίζεται ετησίως ως ημέρα των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα βόσνια όσο και τα σερβικά θύματα στην περιοχή αυτή.
 Από την άλλη, πρόσθεσε, η κυβέρνηση, κατόπιν πρότασής του, θα αποδεχθεί την πρωτοβουλία να εκπονήσει ολοκληρωμένη έκθεση για τη λειτουργία των τελευταίων 30 ετών τις επόμενες 30 ημέρες, με αποτέλεσμα σε 30 ημέρες η Ομοσπονδία της Β-Ε, ως ξένο συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας του Ντέιτον, να υποβάλει την πρόταση του Σέρπσκα για συναινετική αποσύνδεση.
 Η πρόταση, λέει, θα είναι να επιστρέψουν τα πάντα εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων της Δημοκρατίας Σέρπσκα και όσων έχει φέρει η Σέρπσκα στη Β-Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου