Απριλίου 17, 2024

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς μετά την ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που ενέκρινε την σύσταση της κας Μπακογιάννη προς το Συμβούλιο των Υπουργών για την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στον Οργανισμό δήλωσε:  «Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, συνιστάται η ένταξη για  κάτι που δεν είναι κράτος και το οποίο δεν πληροί τις βασικές απαιτήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών». Κατά την ψηφοφορία 131 από τα 171 παρόντα μέλη ψήφισαν υπέρ. 29 ψήφισαν κατά και 11 απείχαν. «Με την απόφαση αυτή, που τους επιβλήθηκε από τη δύναμη των διεθνών ισχυρών, υπονόμευσαν τα θεμέλια του ίδιου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της διεθνούς έννομης τάξης», τόνισε ο Ντάτσιτς. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών που θα εγκρίνει τη σύσταση  είναι προγραμματισμένη  για τις 16  και 17 Μαΐου στο Στρασβούργο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο βουλευτής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Βλαντίμιρ Τζουκάνοβιτς σχολιάζοντας την απόφαση των Βρυξελών να γίνουν οι περσινές συμφωνίες των Βρυξελλών και της Αχρίδας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας μέρος της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε ότι ότι θα ήθελε η Σερβία να διακόψει επίσημα την πορείας  προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Προσωπικά, δεν ήθελα ποτέ η Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ, επειδή το σύστημα αξιών που επιβεβαιώνει η ΕΕ είναι αηδιαστικό για μένα. Θα ήθελα να σταματήσω επίσημα το ταξίδι μας προς την ΕΕ και να βάλω τέλος σε αυτό το αδιέξοδο. ΕΕ; Όχι, ευχαριστώ», έγραψε ο Τζουκάνοβιτς στο «X».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι ευχαρίστησε  τους 131βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που υιοθέτησαν τη σύσταση της κ.Ντόρας Μπακογιάννη για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό.«Η φωνή των Ευρωπαίων ακούστηκε. Ευχαριστώ όλους τους βουλευτές της PACE που ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου», είπε η  Οσμάνι που ευχαρίστησε επίσης την αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και «όλους όσους στηρίζουν συνεχώς τον λαό του Κοσσυφοπεδίου». Ο Κούρτι παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς της εξελίξεις στο Στρασβούργο. Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ντονίκα Γκερβάλα   ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την ακλόνητη υποστήριξή τους στο Κοσσυφοπέδιο για ένταξη στον ευρωπαϊκό οργανισμό».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, μετά τις πρόσφατες περιπτώσεις «γυναικοκτονιών» κάλεσσσε  τον υπουργό Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλια, την υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπουλένια Χατζίου  και τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Γκαζμέντ Χότζα, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη τάση δολοφονίας γυναικών.Κατά τη συνάντηση, η Οσμάνι τόνισε την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης όλων των δεσμών εντός των θεσμών ασφάλειας και δικαιοσύνης, οι οποίοι έχουν συνταγματική υποχρέωση να προστατεύουν τις ζωές των γυναικών.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Στη Σρεμπρένιτσα, αποφάσισαν την μετονομασία  περίπου 20 δρόμων. Αντί Λεωφόρου «στρατάρχη Τίτο», θα υπάρχει η «Λεωφόρος Ρεπούμπλικα Σέρπσκα». Πλέον υπάρχει  και η πλατεία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα αντί για την «Πλατεία Αδελφότητας και Ενότητας» Η Σρεμπρένιτσα  θα έχει  επίσης δρόμους με το όνομα  Νίκολα Τεσλα,  Ίβο Άντριτς. Γκαβρίλο Πρίνσιπ και Μεχμέτ Πασά Σοκόλοβιτς. Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν «εντάσεις», οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν τη σύνοδο λόγω διαφωνιών, οπότε η απόφαση ελήφθη με τις 14 ψήφους όλων των σερβικών κομμάτων. Μεταξύ των ονομασιών που καταργηθηκαν ήταν και της 6ης (παρτιζάνικης) Ταξιαρχίας. Μόνο η πρόταση για την οδό του Τσέτνικ «Γέζιμιρ Ντάνγκιτς» δεν υπήρξε πλειοψηφία.

Ο δήμαρχος του Δήμου της Σρεμπρένιτσα Μλάντεν Γκρούιτσιτς δήλωσε ότι τα ονόματα των δρόμων ήταν λίγο πολύ συμφωνημένα, αλλά ότι μέλη από τον βοσνιακό λαό δεν συμμετείχαν  επειδή έλαβαν οδηγίες από το Σεράγεβο. Η Βοσνιακή Ομάδα , δηλαδή οι σύμβουλοι του SDA, κάλεσαν τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ακυρώσουν αυτές τις αποφάσεις. Τα βοσνιακά κόμματα από τη Σρεμπρένιτσα, και ο Καμίλ Ντουράκοβιτς έστειλαν  επιστολή στους πρεσβευτές απαιτώντας να αποτρέψουν την ανακοινωθείσα αλλαγή του ονόματος των δρόμων στη Σρεμπρένιτσα.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σέρβων στη Σεβερνοματσεντόνιγα , Ιβάν Στοΐλκοβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης  να συνυποστηρίξει το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στα Ηνωμένα Έθνη θα προκαλέσει πολλές διαφωνίες. Για μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε  να υπάρξουν ευρύτερες διαβουλεύσεις εντός της ηγεσίας του κράτους», είπε και τόνισε ότι «Κάποιοι επιδιώκουν οι σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Σκοπιανών, καθώς και της Σερβίας και της Σεβερνοματσεντόνιγια , να γίνουν τόσο κακές «ώστε κανείς δεν θα μπορέσει να τις διορθώσει στο εγγύς μέλλον».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υποψήφιος του Ντούι για την Προεδρία  και υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια Μπουγιάρ Οσμάνι στη  χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «στην πρώτη  συνεδρίαση της κυβέρνησης, όπου στην ημερήσια διάταξη θα υπάρχει  για  την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», θα προτείνει την απόσυρση από αυτήν, και χαρακτήρισε τις κατηγορίες από τον αντίπαλό του Άρμπεν Ταραβάρι  σε σχέση με την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»,  ως προσπάθεια να κερδίσει «μερικούς ψήφους».

«Αυτό που κάνουν δείχνει άγνοια της περιφερειακής συνεργασίας, άγνοια των διεθνών συνθηκών και προσπάθεια να επωφεληθούν από δευτερεύοντα πολιτικά σημεία σε θέματα που δεν γνωρίζουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αδυναμία τους .Δεν γνωρίζουν εξωτερική πολιτική. Δεν έχουν καμία εμπειρία και προσποιούνται ότι μπαίνουν στην ίδια αλυσίδα με ανθρώπους που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Οσμάνι. Με την ευκαιρία. εξήγησε ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» ήταν μια ιδέα του  Έντι Ράμα ως μια προσπάθεια συμφιλίωσης, δηλαδή, όπως το έθεσε, «μια στρατηγική εξόδου ώστε η Σερβία να μπορέσει να δημιουργήσει σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας αναγνώρισης». Σύμφωνα με τον Οσμάνι, μετά τα γεγονότα στη Μπάνιτσα δεν υπήρξε συνάντηση, για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια».

ΣΟΦΙΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ πρότεινε αντικατάσταση του διπλωμάτη Στέφαν Ντιμιτρόφ που είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών από τον  Ντανιέλ Μίτοφ. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τον Πρόεδρο  Ρούμεν Ράντεφ. Γκλάβτσεφ  επικαλέστηκε την ανάγκη «έγκαιρου και υπεύθυνου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς και με συμμάχους και εταίρους». Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν το νέο σύμφωνο για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Άσσεν Βασίλεφ ο οποίος κλήθηκε στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Διερεύνηση Πρακτικών Διαφθοράς στην Τελωνειακή Υπηρεσία, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον Στέφαν Δημητρώφ  , αλλά γνώριζε μόνο την Πέτια Μπανκοβα . Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Πλάμεν Τόντσεφ κατέθεσε  ότι η υπηρεσία του  γνωρλιζει μόνο μία επικοινωνία μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Άσσεν Βασίλεφ  και του Στέφαν Δημητρώφ , η οποία αφορούσε στο διορισμό του Νένταν Χατζίεφ ως Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης  του Υπουργείου Εσωτερικών στο Χάσκοβο. Η ΜΚΟ «Δικαιοσύνη για Όλους» διαμαρτυρήθηκε  κατά του διορισμού της Μαρία Πάβλοβα  στη θέση της υπηρεσιακής υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς ήταν αναπληρώτρια του ασκούντος χρέη γενικού εισαγγελέα Μπόρισλαβ Σαράφοβ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δικαστήριο στη Σόφια. Το κεντρικό σύνθημα ήταν : «Ποιος σταμάτησε τη δικαστική μεταρρύθμιση;».

Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης την απομάκρυνση του Μπόρισλαβ Σαράφοφ από το αξίωμά του μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες εναντίον του και των αναπληρωτών του. «Το πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η δικαστική μεταρρύθμιση, διότι χωρίς αυτή δεν θα έχει σημασία ποιος είναι στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο πρώην γενικός ειδικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου Μιλιβόγιε Κάτνιτς και ο αστυνομικός Διευθυντής  Ζόραν Λάζοβιτς που συνελήφθησαν την Κυριακή 14 Απριλίου οδηγήθηκαν ενώπιον ανακριτή χθες το βράδυ , ο οποίος αποφάσισε κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Εισαγγελίας να τους θέσει υπό κράτηση για 30 ημέρες, λόγω του κινδύνου απόδρασης και επιρροής σε μάρτυρες. Και οι δύο δήλωσαν Αθώοι και αρνήθηκαν οποιαδήποτε ενοχή.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ενέκρινε την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Πέτρε Ρόμαν και του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Τζέλου ΒοΊσουλέσκου για την επίθεση κατά των ανθρακωρύχων στο Βουκουρέστι τον Ιούνιο του 1990, όταν τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίστηκαν.Σε δήλωση της προεδρικής διοίκησης αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος  διαβίβασε στην Υπουργό Δικαιοσύνης  Αλίνα Γκοργκίου  υπογεγραμμένες τις αιτήσεις για άσκηση δίωξης .Με τη σειρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης  ανακοίνωσε ότι απέστειλε  είχε στον Γενικό Εισαγγελέα τους φακέλους. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εισαγγελείς, που ερευνησαν την υπόθεση  στις 11 και 12 Ιουνίου 1990 οι κρατικές αρχές αποφάσισαν να εξαπολύσουν λυσσαλέα επίθεση εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Πανεπιστημίου, οι οποίοι αντιτάχθηκαν ειρηνικά στην τότε πολιτική πλειοψηφία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της Ρουμανίας φέτος από 3,8%, όπως προβλεπόταν τον περασμένο  Οκτώβριο, σε 2,8%, Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μετά από ανάπτυξη 2,1% πέρυσι, η οικονομία της Ρουμανίας θα αναπτυχθεί κατά 2,8% φέτος και αυτή η ανάπτυξη θα πρέπει να επιταχυνθεί στο 3,6% το 2025.Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ρουμανία θα σημειώσει μέση ετήσια αύξηση τιμών 6% φέτος και 4% το επόμενο έτος, από 10,4% το 2023.Το ΔΝΤ αναμένει επίσης ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρουμανίας θα παραμείνει στο 7,1% του ΑΕΠ, παρόμοιο με το επίπεδο που προβλεπόταν τον Οκτώβριο και το 2023.Όσον αφορά την ανεργία, το ΔΝΤ εκτιμά ένα επίπεδο 5,6% το 2024, παρόμοιο με το 2023, και 5,4% το 2025.

ΤΊΡΑΝΑ. Τον Μάρτιο του 2024, ο πληθωρισμός στην Σκιπερία (Αλβανία) μειώθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, Την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 5,3%. Σύμφωνα με ανακοίνωση της  Στατιστικής Υπηρεσίας «INSTAT», η μηνιαία μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή  τον Μάρτιο ήταν 0,4%.

Η αύξηση των τιμών τον Μάρτιο του 2024 οφείλεται κυρίως στην ομάδα επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης και συντήρησης κατοικίας, όπου ο  δείκτης αυξήθηκε  κατά 4,2% σε ετήσια βάση. Οι τιμές στην Ομάδα «ψυχαγωγία και πολιτισμός» αυξήθηκαν κατα 3,8%. Οι τιμές στα ξενοδοχεία, τις καφετέριες και τα εστιατόρια κατά 3,5%, λαο οι τιμές των αλκοολούχων ποτών και  του καπνού, κατά  3,3%

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου