Απριλίου 16, 2024

Επί Τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σε συνέντευξη Τύπου στη Μπάνια Λούκα, μετά από συνάντηση των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού της δήλωσε ότι η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα εφόσον υιοθετηθεί  το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα  θα ξεκινήσει σε απάντηση τη διαδικασία ανεξαρτησίας «Είμαι περήφανος για την αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, όσον αφορά την ανεξαρτησία», δήλωσε ο Ντόντικ και είπε ότι η «βοσνιακή μουσουλμανική ελίτ» πέτυχε « αυτογκόλ» με το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα. «Η βοσνιακή μουσουλμανική ελίτ έχει συντρίψει ολόκληρη τη δομή και τις δραστηριότητες του διεθνούς τομέα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα δεν συνέβη.Τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί. Επιβλήθηκαν  καταδίκες σε άτομα, και όχι για τον σερβικό λαό», δήλωσε ο Ντόντικ. Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ αντιδρώντας και  στο «μήνυμα» του (μουσουλμάνου) Αντιπροέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς για την  «Ημέρα του  Στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης»  που εορτάζεται στην Ομοσπονδία στις 15 Απριλίου, στο οποίο τόνισε ότι «ο Στρατός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  είναι η μόνη νόμιμη στρατιωτική δύναμη του κράτους της Δημοκρατίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», δήλωσε ότι ο λεγόμενος «Στρατός της RBiH ήταν εγκληματική οργάνωση». «Ο  Χρυσός Κρίνος, (το έμβλημα του VRBiH)  ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ενιαία  Βοσνία Ερζεγοβίνη   για την οποία πολέμησαν.Είναι επίσης σαφές ότι οι Μουσουλμάνοι θέλουν να αναβιώσουν αυτού του είδους την ιστορία που καταστρέφει τη Συμφωνία του Ντέϊτον και θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνηςπου είναι το μεγαλύτερο ψέμα και εξαπάτηση που έχουν σχεδιάσει οι ξένοι για να μας παγιδεύουν αιώνια σε συνθήκες στις οποίες είναι αδύνατο να ζήσουμε». Ο Ντόντικ υπογράμμισε ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη  είναι καταδικασμένη σε διάλυση» και ότι, « μόνο η ύπαρξή της αποσταθεροποιεί την περιοχή», επειδή . «η βοσνιακή πλευρά προσπαθεί συνεχώς να εξαπατήσει Σέρβους και Κροάτες».

«Οι Βόσνιοι δέχτηκαν να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη μέσω ξένων και να επιβάλουν λύσεις, επειδή αναμένουν ότι σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα διασφαλίσουν την πλήρη κυριαρχία και θα ακυρώσουν τα δικαιώματα τόσο των Σέρβων όσο και των Κροατών που εγγυάται το Ντέιτον», δήλωσε ο Ντόντικ.

Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ είπε ακόμα: «Στην Ομοσπονδία, κάθε μέρα κάποιος κυματίζει πολεμικές σημαίες». «Ο στρατός της RBiH και του οποίου η δράση  στον πόλεμο υποτίθεται ότι θα αποτελούσε αντικείμενο έρευνας του Κράτους». «Για τα  εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά του σερβικού λαού  δεν υπήρξαν καταδίκες και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός  ότι οι ίδιοι που συμμετείχαν σε αυτήν την εγκληματική οργάνωση(τον VRBiH)  δικάζουν σήμερα μόνο τους Σέρβους».

Ο Ντόντικ κατέληξε λέγοντας: «Αυτή είναι, η πραγματικότητα που ζούμε και την οποία μας επιβάλλει το καταστροφικό τμήμα της Δύσης και την οποία δεν αποδεχόμαστε.

Μας  λένε ότι πρέπει να ζήσουμε μαζί, ενώ συνειδητά, δημόσια, αλλά και κρυφά, κάνουν τα πάντα εναντίον του Σέρπσκα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί τους γιατί είναι αδύνατο. Έκαναν τα πάντα για να ανατρέψουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας και γι' αυτό είχαν την υποστήριξη των ξένων. Κάθε τόσο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ πετάγεται και απειλεί. Ενθαρρύνουν τους Βόσνιους να αποσυρθούν από συμφωνίες και λύσεις που βασίζονται στο Σύνταγμα και τη Συμφωνία του Ντέιτον. Χάρη στους Αμερικανούς, οι Βόσνιοι ιδιωτικοποίησαν πλήρως όλους τους θεσμούς, παράκουσαν τους νόμους και έθαψαν τόσο το νόμο όσο και τη δικαιοσύνη.

Στο αντισυνταγματικό δικαστήριο κάθονται αμερικανικά τσιράκια που ήταν στελέχη της εγκληματικής Οργάνωσης του VRBiH  , και αυτό λέει πολλά για ποιους Θεσμούς μιλούν και για ποιο σκοπό ιδρύθηκαν».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το  μέλος της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, κάλεσε πολίτες να παρευρεθούν στο Εθνικό Συλλαλητήριο της Πέμπτης. «Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα μας καλεί την Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Κράινα στη Μπάνια Λούκα .Ας σηκώσουμε ψηλά τις τρίχρωμες, ως σύμβολο της ελευθερίας, της υπερηφάνειας και της αγάπης μας για τη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα», είπε η  Τσβιγιάνοβιτς .

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας Μίροσλαβ Λάϊτσακ έφτασε χθες  στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ντίνο Κονάκοβιτς, με τον οποίο συζήτησε «όλες τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου η Βοσνία Ερζεγοβίνη  να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. «Συμφωνήσαμε ότι οι εναπομείνασες προκλήσεις πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να ξεκινήσουν  επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», έγραψε στο "X" ο Λάϊτσακ που συναντήθηκε επίσης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Κρίστιαν Σμιτ.

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σχολιάζοντας  δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι υπάρχει ανησυχία στο Βερολίνο  για την ενδεχόμενη νίκη του στις εκλογές  της 21ης Απριλίου,  και την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τόνισε ότι «η πολιτική του Βερολίνου έναντι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι αντίθετη προς τα κροατικά συμφέροντα».

 


ΜΟΣΤΑΡ.
Ο πρόεδρος της Σερβίας  Αλεξάνταρ Βούτσιτς  πήγε με την πρώτη πτήση της «Air Serbia» στο Μόσταρ όπου τον υποδέχθηκαν η Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποριάνα Κρίστο και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Λαών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς. Ο Βούτσιτς δήλωσε: «Ευχαριστώ την Μποριάνα και τον Ντράγκαν για την εξαιρετική φιλοξενία τους. Μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ, νιώθουμε σαν στο σπίτι μας εδώ στο Μόσταρ και προετοιμαζόμαστε για την Πασχαλινή Συνέλευση  τον Μάϊο».

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο ( αλβανός) υπουργός Εξωτερικών της Σεβερνοματσεντόνιγια Βόρειας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι τα Σκόπια είναι ένας από τους συνυποστηρικτές του ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση  στις 2 Μαΐου, και κάλεσε τη Σερβία να το υποστηρίξει επίσης. «Σεβερνοματσεντόνιγια είναι συνυποστηρικτής, μαζί με τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, του ψηφίσματος στον ΟΗΕ για την ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου ως Διεθνούς Ημέρας Μνήμης και Μνήμης της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα το 1995 και να γιορτάζεται ετησίως», δήλωσε ο Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου.

και ανακοίνωσε ότι το ψήφισμα για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα θα κατατεθεί στις 17 Απριλίου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι θα ψηφιστεί στις 2 Μαΐου».

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, που βρέθηκε στην Πρίστινα, για να συμμετάσχει  στο Διεθνές Φόρουμ «για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια», είπε ότι «η Πρίστινα είναι ευλογημένη που έχει την υποστήριξη της Αλβανίας» σε κάθε βήμα της διαδικασίας ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Οσμάνι, είπε ότι «οι βουλευτές από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ασκούν έντονες πιέσεις». «Η  ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι ένας λόγος για περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες μας, ανεξαρτήτως εθνοτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων», πρόσθεσε η Οσμάνι, και είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο άξιζε την ένταξή στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει την υποστήριξη της Σλοβενίας για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε η Πρόεδρος της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι. Η Σλοβένα Πρόεδρος είπε επίσης πως ελπίζει πως η επόμενη φάση θα είναι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόεδρος της Σλοβενίας μίλησε επίσης για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με τη μεσολάβηση της ΕΕ και ενθάρρυνε τη μεγαλύτερη συμμετοχή περισσότερων γυναικών σε αυτόν. «Είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα μπορούν να βρουν μια κοινή γλώσσα», δήλωσε η Σλοβένα πρόεδρος. Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ότι οι σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με τη Σλοβενία δεν είναι μόνο φιλικές αλλά και εξαιρετικές. O Μπαϊράμ Μπεγκάϊ και η πρόεδρος της Σλοβενίας  συναντήθηκαν και μεταξύ τους

 

ΡΩΜΗ. Η Ιταλία κατέθεσε τροπολογία στην «σύσταση» προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που προβλέπει  πρότεινε ότι ο σχηματισμός της Κοινότητας Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας  θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την εισδοχή  του  Κοσσυφοπέδιου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υπέβαλε χθες 15 τροπολογίες στο κείμενο της σύστασης για την αποδοχή του Κοσσυφοπέδιου ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE). Η τροπολογία υπ.αριθ, εννέα,  προτείνει στη Συνέλευση να συστήσει στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναβάλει την απόφαση σχετικά με την αίτηση προσχώρησης έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  «καθορίσει ή εγκρίνει το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υφυπουργός στο Άμυνας της Σερβίας Νεμάνια Στάροβιτς, που αναμένεται να αναβαθμιστεί σε υπουργό σχολίασε τον ξυλοδαρμό από τις ειδικές δυνάμεις του Κούρτι  του  Σέρβου Βλαντίμιρ Στεβάνοβιτς στο χωριό Μπούμπε και είπε ότι «το περιστατικό είναι άλλη μια απόδειξη της βαρβαρότητας της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου». «Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για οποιαδήποτε εξομάλυνση ενώ το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να καταλαμβάνεται από τις  ειδικές, στρατιωτικοποιημένες, και μονοεθνικά αλβανικές δυνάμεις του Κούρτι», είπε.

 

ΣΟΦΙΑ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε να δέχεται αιτήσεις κομμάτων και συνασπισμών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές  και τις εκλογές για την ευρωπαϊκή Βουλή, της  9ης Ιουνίου. Η προθεσμία για την κατάθεση των εγγράφων λήγει τις 24 Απριλίου. Κάθε κόμμα συνοδεύει  τα ψηφοδέλτια του με τουλάχιστον 25 000 υπογραφές υποστηρικτών και  όσον αφορά τις βουλγάρικες εκλογές πρέπει να είναι πολίτες της Βουλγαρίας ενώ για τις ευρωεκλογές μπορούν να είναι και πολίτες άλλης χώρας μέλους της ΕΕ. O ηγέτης του ΦΚΕΡΜΠ Μπόϊκο Μπορίσοφ σε συνάντηση με υποστηρικτές του Κόμματος  στην περιοχή «Ποντουγιάνε» στη Σόφια, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την πρώτη θέση στα ψηφοδέλτια στην πρώην δήμαρχο Σόφιας  Γιορντάνκα Φαντάκοβα  αλλά δεν διευκρίνισε αν θα είναι για την Εθνοσυνέλευση ή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν περιμένω μετά τις επόμενες εκλογές να μπορέσω να συνεργαστώ με το ΓΚΕΡΜΠ, εκτός εάν υπάρξει μια εξαιρετικά δραματική αλλαγή που θα επιτρέψει πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα»  δήλωσε ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» Ασσεν Βασίλεφ σε δημοσιογράφους στη Φιλιππούπολη, όπου η ηγεσία του Κόμματος είχε ανοιχτή συνομιλία με  τους υποστηρικτές τους , στο Ρωμαϊκό Στάδιο της πόλης.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου  πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα . Τα κύρια θέματα που θα συζήτησει αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των λιμενικών υποδομών, της γεωργίας και της πληροφορικής. Θα εξεταστούν επίσης επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρουμανία, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο στην ανοικτή θάλασσα όσο και στην ξηρά. Θα συζητήσει και την συμμετοχή στον «αυτοκινητόδρομο της Μολδαβίας» με ΣΔΙΤ.  Οι υπάλληλοι του Γραφείου Εμπορικού Μητρώου, την Πέμπτη, θα προχωρήσουν σε απεργία ιαπωνικού τύπου, σε εθνικό επίπεδο. Ζητούν από την κυβέρνηση  αύξηση των μισθών κατά 15%,και διεκδικούν τη χορήγηση αυξημένων επιδομάτων.Οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν, για την περίοδο 23-25 Απριλίου, συγκεντρώσεις σε εθνικό επίπεδο σε όλους τους νομούς και στις 26 Απριλίου συλλαλητήριο στην έδρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη Ρουμανία, η μέση τιμή ενός λίτρου βενζίνης αυξήθηκε, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κατά 3,2%,Με μέση τιμή ενός λίτρου βενζίνης 1,47 ευρώ και πετρελαίου κίνησης 1,51 ευρώ, η Ρουμανία κατατάσσεται στην 3η θέση των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα φθηνότερα καύσιμα, μετά τη Βουλγαρία και τη Μάλτα.

 


ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το κύριο θέμα στα Κανάλια ήταν ο Λάζοβιτς και ο Κάτνιτς με χειροπέδες. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που προσέφερε προστασία των  μελών της εγκληματικής φατρίας των «Καβάτσκι» κατηγορείται ο πρώην Βοηθός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζόραν Λάζοβιτς  ενώ ο πρώην Γενικός Ειδικός Εισαγγελέας του Μαυροβουνίου Μιλιβόι Κάτνιτς θεωρείται ως συνεργός. Συμφωνα με το κατηγορητήριο οι «συμμορία» Λάζοβιτς-Κάτνιτς είχε «συναλλαγές» και με την συμμορία «Μπέλιβουκ» στο Βελιγράδι. Ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης  Λάζοβιτς και ο Κάτνιτς κατηγορούνται και ο προηγουμένως συλληφθείς ειδικός εισαγγελέας Σάσα Τσατζένοβιτς και ο γιος του Λάζοβιτς, Πέταρ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από το 2022. Και οι δύο κατηγορούνται επίσης για  κατάχρησης εξουσίας. Ως πρώτη πράξη της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρεται η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο Μαυροβούνιο των Βέλικο Μπέλιβουκ και Μάρκο Μιλίκοβιτς, στα τέλη του 2020. Ο Κάτνιτς και ο Λάζοβιτς ισχυρίστηκαν ότι έκαναν τα πάντα σε συνεργασία με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ετοιμαζόταν να συλλάβει τα μέλη της φατρίας του Μπελιβούκ εκείνη την εποχή. Οι Λάζοβιτς και Κάτνιτς κατηγορούνται επίσης για παραπλάνηση του κοινού σχετικά με την όλη υπόθεση.

Τα πολιτικά σχόλια ταυτίζουν την εγκληματική οργάνωση Λάζοβιτς – Κάτνιτς με το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλ-ληστών.

Ο βουλευτής  της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας (NSD) Μίλαν Λέκιτς  ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αντρίγια Μάντιτς ότι παραιτείται από βουλευτής «προκειμένου να διοριστεί στη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ανθρακωρυχείου της Πλιέβλια».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου