Ιανουαρίου 31, 2024

Επί Τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποίησε χθες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη με ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης της Σερβίας, αφού υπήρξαν πληροφορίες οτι ο Άλμπιν Κούρτι, απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των χωρών του Κουιντέτου και αποφάσισε ότι η απαγόρευση της χρήσης του δηναρίου στις συναλλαγές στο Κοσσυφοπέδιο θα ξεκινήσει από αύριο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα κάνει το Βελιγράδι

 Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για το Διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ, προηγουμένως δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα εκδώσει ανακοίνωση  σήμερα σχετικά με το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάϊ υποστηριξε την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου να θέσει το σερβικό δηνάριο εκτός χρήσης στις συναλλαγές επειδή, «το δηνάριο είναι παράνομο και το Κοσσυφοπέδιο έχει υποχρέωση να επιβάλει το νόμο στη χώρα», αλλά προσέθεσε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι ευέλικτο σε αυτό το θέμα για ορισμένο χρονικό διάστημα». Διάφορες κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των Βρυξελλών , να τεθεί αυτό το θέμα στο διάλογο, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο διότι θα δημιουργούσε ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο, εάν αυτό γινόταν δεκτό, θα άνοιγε ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της διπλής κυριαρχίας της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στο Κοσσυφοπέδιο.  Αντίθετα το αίτημα των ΗΠΑ  να αναβληθεί η εφαρμογή του διατάγματος για κάποιο χρονικό διάστημα, κρίνεται «λογικό».

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χθες  στον απολογισμό του έργου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων για το 2023 που έγινε στο Στρατόπεδο του «Τοπσιντέρ».Στη συνάντηση,  συμμετείχαν επίσης η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούυσεσβιτς  , ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μίλαν Μωυσίλοβιτς , καθώς και ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα Μίλορταντ Ντόντικ.Μετα τη συνάντηση ο Βούτσιτς ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: «Περιμένουμε ένα σημαντικό σύστημα από τη Ρωσία που χρησιμεύει για ηλεκτρονικές παρεμβολές» και ότι  Υπάρχουν περισσότερα νέα συστήματα που οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν στη Νις για τις διακοπές", δήλωσε ο Vucic.

«μέχρι το τέλος αυτού του έτους οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να αποκτήσουν μεγάλη ποσότητα «Ντρόουνς καμικάζι που θα παράγονται εγχώρια».

«Πιστεύω ότι σε συνεργασία με πολλούς επιχειρηματίες και εγχώρια τεχνολογία , θα είμαστε σε θέση να παράγουμε  μια μεγάλη ποσότητα «drones καμικάζ».Όλα θα είναι εγχώριας παραγωγής και αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα της Σερβίας σε σχέση με τους γείτονες» .

«Πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τους εξοπλισμούς και να ενισχύσουμε την εγχώρια βιομηχανία. Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε καλύτερη εκπαίδευση, παρόλο που έχουμε περισσότερους στρατιώτες», δήλωσε ο Βούτσιτς  απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η προμήθεια όπλων απαιτεί περισσότερα κεφάλαια από αυξήσεις μισθών για τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις.

«Η Σερβία είναι μια σοβαρή χώρα που έχει σοβαρό στρατό. Ετοιμαζόμαστε να προστατεύσουμε  τη χώρα μας, διότι υπό τις παρούσες συνθήκες, εάν δεν έχετε αρκετά ισχυρό στρατό, δεν θα έχετε χώρα ή κράτος. Επομένως πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας.Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δεν απειλούμε κανέναν, αλλά προστατεύουμε τη χώρα  μας και αποτρέπουμε πιθανούς επιτιθέμενους», δήλωσε ο Βούτσιτς .

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η καταστατική  Σύνοδος του Σερβικού Κοινοβουλίου θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την επικύρωση της εντολής των βουλευτών, την εκλογή του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, την εκλογή των Αντιπροέδρων της Εθνοσυνέλευσης, τον διορισμό του Γενικού Γραμματέα της Εθνοσυνέλευσης, την εκλογή των μελών των οργάνων εργασίας της Εθνοσυνέλευσης και την εκλογή των μελών των μόνιμων κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών σε διεθνείς οργανισμούς. Η καταστατική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης θα προεδρεύεται από τον γηραιότερο βουλευτή και θα επικουρείται από τους τέσσερις νεότερους βουλευτές από τα κόμματα  που κέρδισαν τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας Βλαντιμίρ Όρλιτς σε συνέντευξή του τόνισε ότι «η χώρα  χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα»

Και είπε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα καλέσει τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων για να συζητήσουν τη συνεργασία στην κοινή πολιτική την επόμενη περίοδο.  Το Δημοτικό  Συμβούλιο του Βελιγραδίου θα συγκροτηθεί σε Σώμα στις 19 Φεβρουαρίου . Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Ντάρκο Γκλίσιτς δήλωσε ότι στην ιδρυτική συνεδρίαση της Δημοτικής Συνέλευσης του Βελιγραδίου θα φανεί εάν υπάρχει πλειοψηφία ή εάν θα διεξαχθούν νέες εκλογές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάϊτσακ  συναντήθηκε με τον Άλπιν Κούρτι και την Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι . Ο Λάϊτσακ έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο "X" ότι συζήτησε με τον Κούρτι τη διαδικασία διαλόγου και τις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ένωσης .«Είχα μια λεπτομερή και χρήσιμη συζήτηση» σημείωσε. Ο Κούρτι δεν έβγαλε ανακοίνωση αλλά εβγαλε ανακοίνωση το Γραφείο της Οσμάνι. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από τον Ευρωπαίο διπλωμάτη να άρει τις κυρώσεις κατά του Κοσσυφοπεδίου, τις οποίες χαρακτήρισε «άδικες» και δημιουργούν έλλειψη ισορροπίας στο διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει προτείνει τη διοργάνωση νέων εκλογών στο βόρειο τμήμα της χώρας σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Κοσσυφοπεδίου μέσω της έγκρισης της διοικητικής εντολής, τονίζοντας τις προσδοκίες  ότι αυτό το δικαίωμα των πολιτών θα εκπληρωθεί χωρίς καθυστέρηση και σύμφωνα με τις διαδικασίες και την ισχύουσα νομοθεσία». Η Οσμάνι μίλησε επίσης για το σχέδιο καταστατικού της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία και εξέφρασε την ανησυχία της για ορισμένες ρήτρες της Ένωσης, οι οποίες, κατά την άποψή της, ενδέχεται να αποτελούν πρόκληση για την εφαρμογή τους."Όσον αφορά το σχέδιο καταστατικού της Ένωσης Σερβικών Δήμων, η Οσμάνι επανέλαβε ότι ο μόνος θεσμός που μπορεί να ερμηνεύσει κατηγορηματικά τη συμμόρφωση αυτού του νόμου με το Σύνταγμα είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ξεκίνησε η δίκη των Σέρβων που κατηγορούνται για τρομοκρατία . Η αρχική ακρόαση των τεσσάρων Σέρβων κατηγορούμενων για τρομοκρατία, των Μιλούν Μιλένκοβιτς, Ντέγιαν Πάντιτς, Αλεξάνταρ Βλάιτς και Μιομίρ Βάτσιτς, πραγματοποιήθηκε χθες στο Βασικό Δικαστήριο της Πρίστινα. Οι κατηγορούμενοι επεσήμαναν ότι κατανοούσαν το κατηγορητήριο και δήλωσαν αθώοι για το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνταν.Το κατηγορητήριο που διάβασε ο εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι οι ύποπτοι πραγματοποίησαν επίθεση  στις 6 Δεκεμβρίου 2022, όταν έπεσαν δύο χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μία από τις οποίες εξερράγη, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η υπεράσπιση έχει 30 ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά του κατηγορητηρίου.Ο δικαστής Βετόν Κουρτάϊ   ανακοίνωσε ότι η πρόταση υπεράσπισης του Μίλουν Μιλένκοβιτς  για την απελευθέρωσή του σε κατ' οίκον περιορισμό θα αποφασιστεί από το Εφετείο, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει υπό κράτηση.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε (παράνομη) επιδρομή σε πρακτορείο στοιχημάτων στο δήμο Ζβετσάν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της αστυνομίας στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, Βέτον Ελσάνι. Κατασχέθηκαν οθόνες, τηλεοράσεις και σερβικά δηνάρια,

 

ΣΚΟΠΙΑ. Η Σεβερνοματσεντόνιγια ανέβηκε στην 76η θέση με 42 μονάδες στον δείκτη «αντίληψης της διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας ενώ το 2022 ήταν 85η με 40 μονάδες. Η έκθεση τονίζει ότι «με αδιαφανείς και ταχείες διαδικασίες, οι βουλευτές της πλειοψηφίας  τροποποίησαν τον Ποινικό Κώδικα, μειώνοντας τις ποινές φυλάκισης και την προθεσμία παραγραφής για πράξεις κατάχρησης επίσημης θέσης. Αυτό θα προκαλέσει την παραγραφή περίπου 200  υποθέσεων διαφθοράς, πολλές από τις οποίες αφορούσαν  πρώην ανώτερους αξιωματούχους», αναφέρει η έκθεση .Η χειρότερη στην κατάταξη είναι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία κατατάσσεται στην 108η θέση. Η Ελλάδα έχει πτώση τριών θέσεων και κατατάσσεται στην 59η θέση, το Μαυροβούνιο στην 63η και η Αλβανία έχει ανέβει μία θέση και κατατάσσεται στην 67η θέση με 45 μονάδες δείκτη. Η Βουλγαρία ανέβηκε κατά δύο θέσεις και κατατάσσεται 98η, το Κοσσυφοπέδιο, είναι 83ο και η Σερβία  κατατάσσεται 104η με 36 μονάδες δείκτη.

 

ΣΚΟΠΙΑ.Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμέτι, σε συνέντευξή του, σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου με τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Σεβερνοματσεντόνιγια και είπε ότι αυτό που δηλώθηκε από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κινήματος Ιζέτ Μετζίτι  ότι η Αυτοδιάθεση θα είναι μέρος του Συνασπισμού της αλβανικής  αντιπολίτευσης, δεν συμπίπτει με αυτό που είπε πρόσφατα ο Κούρτι στα Σκόπια, ότι δηλαδή ότι το κίνημά του δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές στη Σεβερνοματσεντόνιγια. Στη Συνάντηση στην Πρίστινα  με τον Κούρτι εκτός των Γκάσι, Μετζίτι  και Κασάμι προσήλθε και ηγέτης της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Άρμπεν Ταραβάρι. Στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, ο Ταραβάρι είπε μόνο εν συντομία ότι περίμενε να συζητήσει τις εκλογές στην Σεβερνοματσεντόνιγια πΓΔΜ που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου.

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης της Αλβανίας ανακοινώνει ποινικές διώξεις κατά της Georgievska εάν δεν ξεμπλοκάρει το έργο της Επιτροπής σε θέματα εκλογών και διορισμών

Το μπλοκ της Αλβανικής συναντήθηκε χθες με τον νέο πρόεδρο της Βουλής Γιόβαν Μιτρέσκι και απαίτησε να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία εκλογής του μέλους της Κεντρικής Εφορευτικής Προτροπής . Μετά τη συνάντηση, ο Φαντίλ Ζαντέλι από την «Ευρωπαϊκή Ένωση για Αλλαγή»  δήλωσε ότι η διαδικασία έχει «κολλήσει» από την το μέλος της  SDSM και Πρόεδρο της Επιτροπής Εκλογών και Διορισμών, Μαρία Γκεοργκιέφσκα , και ότι αν δεν ξεμπλοκάρει το έργο της Επιτροπής τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί μήνυση εναντίον της .

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ρουμανία κατέγραψε το 2023 δημοσιονομικό έλλειμμα 5,68% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, Ο στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού πέρυσι ήταν 4,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 521,45 δισεκατομμύρια λέι το 2023, 13,3% περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Οι δαπάνες του γενικού ενοποιημένου προϋπολογισμού ανήλθαν σε 611,35 δισεκατομμύρια λέι, ή 13,0% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι δαπάνες το 2023 παρέμειναν στο 38,6% του ΑΕΠ όσο ήταν και το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ. Οι Ρουμάνοι είναι 11 φορές φτωχότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κατά κεφαλήν «πλούτος» στη Ρουμανία είναι μόλις κοντά στην αξία ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και προσθέτουν ότι ακόμη και οι Βούλγαροι είναι σε καλύτερη θέση από αυτή την άποψη.

Ο μέσος πλούτος ανά Ρουμάνο είναι 5.823 ευρώ,  ενώ στη Βουλγαρία ο δείκτης αυτός φτάνει τα 7.778 ευρώ, στην Πολωνία  στα 11.249 ευρώ, στην Ουγγαρία στα 12.058 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος για την Ευρώπη είναι 65.209 ευρώ. Ο «χρηματοοικονομικός πλούτος» αναφέρεται στα ποσά που επενδύονται σε τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικά κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία και κεφαλαιοποιημένες ασφάλειες ζωής.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη Ρουμανία, οι τραπεζικές καταθέσεις αντιπροσωπεύουν το 68% του συνολικού μέσου κατά κεφαλήν πλούτου, τα συνταξιοδοτικά ταμεία το 18,5%, τα επενδυτικά κεφάλαια το 3,73%.

 

ΣΌΦΙΑ, Πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σόφια και

 επιβεβαίωσαν τον «καλό πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών». Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και οι κοινές δράσεις για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που «είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η επιθυμία και των δύο πλευρών για εμβάθυνση των δεσμών στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της καινοτομίας και του πολιτισμού μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Ο Χακάν Φιντάν  συναντήθηκε επίσης με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Μαρίγια Γκάμπριελ.Ο Πρόεδρος  Ρούμεν Ράντεφ είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών  της Τουρκίας. Ο αρχηγός του κράτους του είπε ότι η επέκταση της μεταφορικής, ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Ο Hakan Fidan προσδιόρισε επίσης ως προτεραιότητα την εμβάθυνση της συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΌΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Άσσεν Βασίλφ αναμένει να γίνουν περιορισμένες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο μετά την εναλλαγή. «Από όσο γνωρίζω, οι συνομιλίες μεταξύ της κ. Γκάμπριελ και του κ. Ντένκοφ έχουν ξεκινήσει, η διαδικασία που έχουμε υιοθετήσει είναι να εκτιμήσουν το έργο  του  υπουργικού συμβούλιου, να εξετάσουν τους υπουργούς,  και να καταλήξουν σε προτάσεις. Οι προσωπικές μου προσδοκίες είναι για σχετικά λίγες αλλαγές βάρδιες», είπε.

Ερωτηθείς εάν θα είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός μετά την εναλλαγή, ο Βασίλεφ είπε ότι μια τέτοια πρόταση δεν του είχε έρθει επίσημα. Όταν έρθει, θα απαντήσω», είπε. «Αυτό που ακούω από τις ειδήσεις είναι φήμες. Το κράτος πρέπει να σταματήσει να κυβερνάται από φήμες.Οι θεσμοί πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους, εάν υπάρχει κάτι προς διερεύνηση, εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να διωχθεί, το δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει. Όσο προσπαθούμε μέσα από φήμες, πυροβολισμούς και ενοχλήσεις να κάνουμε το όλο πράγμα να συμβεί, απλά δεν θα έχουμε μια κανονική κατάσταση», είπε σχετικά με την διαμάχη  μεταξύ του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του MRF Ντέλυαν Πεέφσκι  και του προέδρου Ράντεφ .

Ερωτηθείς αν αναμένει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, υποστηριζόμενου από τον πρόεδρο Ράντεφ , ο Βασίλεφ είπε ότι «ελπίζει σθεναρά ότι όχι, καθώς αυτό είναι αντίθετο με το Σύνταγμα» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στον Ρούμεν Ράντεφ.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς δήλωσε ότι η  διαδικασία ενσωμάτωσης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ απέκτησε  μια νέα, εντατικοποιημένη δυναμική μετα τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Μαυροβουνίου και της ΕΕ που  πραγματοποιήθηκε εχθές στις Βρυξέλλες,

  Μέσος μισθός στο Μαυροβούνιο διαμορφώθηκε στα 814 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής του Μαυροβουνίου, ο μέσος μισθός χωρίς φόρους και εισφορές τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ανήλθε σε 814 ευρώ, δηλαδή 0,9% περισσότερο από ό, τι τον Νοέμβριο.Οι μέσες καθαρές αποδοχές τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2022 ήταν 12% υψηλότερες.Ο μέσος μικτός μισθός τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους ήταν 1.020 ευρώ.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, προκύπτει ότι ο πραγματικός  για την ίδια περίοδο κατέγραψε αύξηση 1,4%», ανέφερε η Στατιστική Αρχή του Μαυροβουνίου  στη  δήλωσή της.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου