Νοεμβρίου 01, 2023

Η 1η Νοεμβρίου στην Ιστορία

 

Η 1η Νοεμβρίου είναι η 305η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 60 μέρες ως το τέλος του έτους.

365. Οι Αλαμαννοί πέρασαν τον Ρήνο και εισέβαλλαν στη Γαλατία. 
Ο αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Α΄ κινήθηκε προς το Παρίσι για να αναλάβει τη διοίκηση  του στρατού και να υπερασπιστεί τις γαλατικές πόλεις.

451. Κηρύχτηκε η περάτωση των εργασιών της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας,  που συνεκλήθη από τους αυτοκράτορες Μαρκιανό και Πουλχερία, προήδρευσαν οι παπικοί αντιπρόσωποι και ο Κωνσταντινουπόλεως Ανατόλιος.

871.Ο Κάρολος ο Φαλακρός με διάταγμα παραχώρησε   στους επισκόπους του Μπεσαντσόν το δικαίωμα να κόβουν χρήματα και να έχουν το δικό τους κατάστημα χρημάτων.

996. Σε έγγραφο του Αυτοκράτορα Όθωνα Γ΄ έγινε για πρώτη φορά  χρήση του ονόματος Οσταράιχ για την μελλοντική Αυστρία.


1179. Ο γιος και διάδοχος του Λουδοβίκου Ζ΄ της Γαλλίας και της τρίτης συζύγου του Αδέλας των Μπλουά, Φίλιππος Β ΄ ο επιλεγόμενος Θεόσταλτος στέφτηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς βασιλιάς της Γαλλίας.

 1295. Ο Ντάντε Αλιγκέρι έγινε μέλος του Συμβουλίου των 36  στην Φλωρεντία και έλαβε το αξίωμα του Καπετάνιου του Λαού.

1348. Η αντιμοναρχική Ένωση της Βαλένθια επιτέθηκε στους Εβραίους του Σαγούντο.

1337. Πέθανε ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Πατρών και ηγεμόνας της Βαρονίας της Πάτρας Γκιγιέρμο Φραντζιπάνι.  Ήταν Φραγκισκανός  και κατέλαβε τον θρόνο  της Πάτρας στις 3 Ιανουαρίου 1317, Είχε στενούς δεσμούς με τη Δημοκρατία της Βενετίας και ήταν επικεφαλής ενός ανεπιτυχούς κινήματος για να προσφέρει στη Γαληνότατη τον έλεγχο το Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Κατά συνέπεια, όταν πέθανε ο Φραντζιπάνι ο Ανδεγαβός μαρεσάλος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, βάιλος και γενικός βικάριος της Αχαΐας, της Κεφαλληνίας, καθώς και της Ναυπάκτου  Μπερτράν ντε Μπω, που ασκούσε την διακυβέρνηση  για λογαριασμό της Αικατερίνης Β΄ του Βαλουά, έως την άφιξη της Αικατερίνης στο Πριγκιπάτο πολιόρκησε την Πάτρα, ελπίζοντας στην υποταγή της πριν την άφιξη του νέου αρχιεπισκόπου Ρογήρου. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΒ΄ αντέδρασε, κηρύσσοντας την πόλη ως «έδαφος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας» και θέτοντας το Πριγκιπάτο υπό καθεστώς απαγόρευσης. Ως αποτέλεσμα, ο Μπερτράν υποχρεώθηκε σε υποχώρηση, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κατέστη ανεξάρτητος.

1478. Ο πάπας Σίξτος δημοσίευσε την Παπική βούλα Exigit Sinceras Devotionis Affectus, με την οποία ιδρύθηκε η Ισπανική Ιερά Εξέταση στο Βασίλειο της Καστίλης

1512. Το ταβάνι της Καπέλα Σιξτίνα, ζωγραφισμένο  από τον Μιχαήλ Άγγελο, αποκαλύφθηκε  για πρώτη φορά στο κοινό.

1520. Ο Μαγγελάνος πέρασε στον Ειρηνικό Ωκεανό από τον Ατλαντικό, διασχίζοντας τον Πορθμό του Μαγγελάνου.
1599 . Μετά τη νίκη του επί του Αντρέι Μπαθόρι στην Μάχη του Σελιμπάρ, στις 18/28 Οκτωβρίου ο Μιχαήλ ο Γενναίος έκανε  Θριαμβευτική είσοδο στην Άλμπα Ιούλια την πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας λαμβάνοντας τα κλειδιά του φρουρίου από τον Επίσκοπο Δημήτριο Νάφραγγκι

1612. Κατά τον Πολωνό-ρωσικό πόλεμο (1610-1612), η δεύτερη ρωσική πολιτοφυλακή υπό τους Κούζμα Μίνιν και Ντμίτρι Ποζάρσκι κατέλαβε στις 22η Οκτωβρίου/1η Νοέμβριου το Κιτάι-Γκόραντ της Μόσχας και πολιόρκησε την πολωνο-λιθουανική φρουρά εντός των τειχών του Κρεμλίνου το οποίο ειχαν καταλάβει από το Μάρτιο του 1611.

1623. Οι δυνάμεις του Δρούζου Εμίρη Φάχρ-αλ Ντιν-ιμπν Μαάν συνέτριψαν στη μάχη της Μαιντέλ Ανιάρ το στατό του Μουσταφά Πασά, της Δαμασκού.


1634. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Παρισιού , με την οποία ο  Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος 14ος δεσμεύθηκε να βοηθήσει  την προτεσταντική πλευρά και τη Σουηδία κατά των Αψβούργων με 12.000 πολεμιστές και να χορηγήσει 500.000 λίβρες για τις πολεμικές δαπάνες.  το κόστος του πολέμου. Η Γαλλία απαίτησε την εκχώρηση  του Στρασβούργου και οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα απαιτούσε τη ρητή συγκατάθεση της Γαλλίας.

1700. Πέθανε ο τελευταίος βασιλιάς της Ισπανίας από τον Οίκο των Αψβούργων, 
ο Καρόλος Β ', και σύμφωνα με τη διαθήκη του τον διαδέχθηκε ο Φίλιππος Δούκας του Ανζού, εγγονός του Λουδοβίκου 14ου . Έτσι άρχισε ο πόλεμος της Ισπανικής διαδοχής.

1755. Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,7 βαθμών Ρίχτερ ισοπέδωσε τη Λισαβόνα ενώ το τσουνάμι που ακλούθησε έπνιξε τουλάχιστον 100 000 άτομα που είχαν καταφύγει για ασφάλεια στην ακτή.

1800. Οι αντιπρόσωποι της Επτανήσου Πολιτείας Αντώνιος Καποδίστριας και Νικόλαος Σίγουρος, παρέλαβαν στη Κωνσταντινούπολη από τον Μέγα Βεζίρη το Φιρμάνι με το οποίο αναγνωριζόταν την αυτονομία της Επτανήσου. Αργότερα την ίδια ημέρα έγινε δοξολογία στο πατριαρχείο και ο Πατριάρχης ευλόγησε τη σημαία του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους μετά την άλωση.

1814Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη  συνάντηση του Συνεδρίου της Βιέννης  με την συμμετοχή των 5 μεγάλων με τη συμμετοχή του Τσάρου Αλεξάνδρου Α' της Ρωσίας, του Καγκελάριου Κλέμενς φον Μέτερνιχ της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, του Ρόμπερτ Στιούαρτ, υποκόμη του Castlereagh της Αγγλίας, του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Σαρλ-Μωρίς ντε Ταλλεϋράν, πρίγκηπα του Περιγκόρ, και του Πρωσικού Βαρόνου Χάινριχ Φρίντριχ Καρλ. Συμφωνήθηκε να συνεχιστο΄’υν οι διαβουλεύσεις και οι εργασίες  της ολομέλειας  του Συνεδρίου να επαναληφθούν στις 7 Ιανουαρίου.  

1824. 45 μικρά ελληνικά σκάφη επιτέθηκαν στον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ Πασά, έξω από το Ηράκλειο Κρήτης, και κυρίευσαν 7 φορτηγά που ήταν φορτωμένα με προμήθειες.
Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος  στόλος, κατέφυγε στην Κάρπαθο.

1825. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έστησε ενέδρα σε τουρκική χρηματαποστολή στη Λάσπη του Καρβασαρά και εξόντωσε 60 Τουρκαλβανούς πεζούς και κυρίευσε τα 500.000 γρόσια που μετέφεραν. 

1854. Ο Όθων εξέδωσε το διάταγμα δημιουργίας Λόχου Πυροσβεστών που θα απαρτιζόταν από 96 άνδρες. Η δημιουργία του λόχου αποφασίστηκε μετά την αποτέφρωση του Εθνικού Τυπογραφείου στις 25 Αυγούστου του 1854.


1894.
 Ο τελευταίος Ρομανόφ , ο τσάρος Νικολάου Β 'της Ρωσίας ανήλθε στο θρόνο της αυτοκρατορίας μετά τον θάνατο του πατέρα του Αλέξανδρου Γ.


1903. 1/14 Νοεμβρίου δόθηκε» στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών η πρεμιέρα της «Ορέστειας , σε πεζή μετάφραση στη δημοτική του Γεωργίου Σωτηριάδη, που προκάλεσε τις επόμενες ημέρες τα «Ορεστεικά» επεισόδια.

1912. Στις 18 Οκτωβρίου/1η Νοεμβρίου , μοίρα του ελληνικού στόλου που αποτελούσαν ο «ΑΒΕΡΩΦ»,τα «ΨΑΡΑ», η «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» και ο «ΛΕΩΝ» κατέπλευσε στη Σαμοθράκη. Ο Κουντουριώτης αποβίβασε άγημα υπό τον Σημαιοφόρο Κων/νο Παναγιώτου που κατέλαβε τη νήσο. Στις 31 Οκτωβρίου/13 Νοεμβρίου 1912 δόθηκε διαταγή σε απόσπασμα Ευζώνων υπό το συνταγματάρχη Κωνσταντινόπουλο, να καταλάβει τη Γευγελή. Το μεσημέρι της 1ης/14 Νοεμβρίου, το απόσπασμα αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικώς και το βράδυ της ίδιας μέρας αποβιβάστηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρασουλίου (Πολύκαστρο). Διανυκτερεύσουν στο Πολύκαστρο , και την επόμενη αναχώρησαν για τη Γευγελή, όπου τέφθασαν μετά από επτάωρη πεζοπορία αλλά η Γευγελή είχε ήδη καταληφθεί από τους Σέρβους.


1918. Μετά από τρία χρόνια Αυστριακής Κατοχής τμήματα της σερβικης πρωτης Στρατιάς   με επικεφαλής τον βοιβόδα  Πέταρ Μπόγιοβιτς απελευθέρωσαν το Βελιγράδι.Μετά την κατάρρευση Αυστροουγγαρίας ανακηρύχτηκε στην Τιμισοάρα η Δημοκρατία του Μπανάτ, που αναγνωρίστηκε μόνο από την Ουγγαρία. Στις 15 Νοεμβρίου εισέβαλε ο σερβικός στρατός και το 1919 η Δημοκρατία του Μπανάτ μοιράστηκε ανάμεσα στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και τη Ρουμανία.


1920.
 Έγιναν με πλειοψηφικό σύστημα ,οι  εκλογές που οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, (του Βενιζέλου), έλαβε 375.803 ψήφους, η 50,31%, η δε «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», (Κόμμα Εθνικοφρόνων, Συντηρητικό Κόμμα, Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, και άλλα μικρότερα), 368.678 η 49.35%. Οι στρατιώτες ψήφισαν στο μέτωπο, αλλά οι εκλογές αυτές ακυρώθηκαν και τα αποτελέσματα δεν ανακοινωθηκαν.

Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για τον Βενιζέλο στην Παλαιά Ελλάδα, όπου η «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις» με σύμβολό την ελιά, και με το σύνθημα, «Ελιά-Ελιά και Κωτσο Βασιλιά», που υποσχόταν την επιστροφή των στρατιωτών, (Οίκαδε), έλαβε 255.437 ψήφους και έβγαλε 177 βουλευτές, ενώ οι Φιλελεύθεροι που έλαβαν 172.717 ψήφους , δεν κατόρθωσαν να εκλέξουν παρά μόνο επτά βουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι πλειοψήφησαν στις περιφέρεις Άρτης, Δράμας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λασιθίου, Λέσβου, Πρεβέζης, Ρεθύμνου, Χανίων, Χίου, Σπετσών, και Ύδρας δηλαδή μαζί με τη Θράκη σε 18 από τις 40 εκλογικές περιφέρειες. Στην Αττική, η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις συγκέντρωσε 46.535 ψήφους και πήρε και τις 22 βουλευτικές έδρες, ενώ οι 39.879 που ψήφισαν Βενιζέλο δεν εξέλεξαν κανέναν. Στα Ιωάννινα ψήφισαν φιλελευθέρους (11.536 έναντι 7.282) .Στη Θεσσαλονίκη η Ηνωμένη Αντιπολιτεύση πήρε 23.375 έναντι μόλις 14.580 του Βενιζέλου, διότι σύσσωμοι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ψήφισαν υπέρ της Βασιλείας Ο Βενιζέλος που ήταν υποψήφιος στην Αττική απέτυχε να εκλεγεί και αναχώρησε για το εξωτερικό.

1922.Παραιτήθηκε από το θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, ο Μωάμεθ ΣΤ.

1925 .Στο Ιράν ο Ρεζά Παχλεβί Χαν, ανέβηκε στο θρόνο τερματίζοντας τη δυναστεία των Καζάρ.

1927. Ο Μουσταφά Κεμάλ επανεξελέγη Προεδρος της Τουρκίας.
1928‎‎ .Στην Τουρκία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του  Κεμάλ Ατατούρκ το αραβικό αλφάβητο  αντικαταστάθηκε από  το λατινικό.  
1930. Στέψη του Ρας Ταφάρι (Χαϊλέ Σελασιέ), ως Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας.
1936. Στην Ισπανία ξεκίνησε η  Μαχη της Μαδρίτης
1937.Ιδρύθηκε από τους «Μεταξικούς» ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων).

1940. 5η ημέρα του Πολέμου . Εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση στο Καλπάκι. Τρία Μπλενχάϊμ της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού βομβάρδισαν το ιταλικό αεροδρομίο της Κορυτσάς, και επλήγη η αίθουσα ενημέρωσης. Επτά Ρ24 της 21ης Μοίρας Διώξεως αντιμετώπισαν ιταλικό σχηματισμό που είχε ως αποστολή το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης. Στον τομέα της Πίνδου κατά την αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Γραμμής «Γύφτισσα – Οξυά», έπεσε μαχόμενος ο 29χρονος διοικητής του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού , υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, από την ιταλοκρατούμενη Χάλκη της Δωδεκανήσου. Τη διοίκηση του λόχου ανέλαβε ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ελευθέριος Ντάσκας από τον Πλάτανο Τρικάλων, που και εκείνος ακολούθησε τον Διάκο στη λεωφόρο των ηρώων.

1944. Ο Τίτο ως Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας, και ο Κροάτης πρωθυπουργός  της Κυβέρνησης του Λονδίνου  υπέγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία για την συγκρότηση  μιας ενιαίας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την προετοιμασία των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση.Στη Χάλκη σκοτώθηκε ο αποσπασμένος στην OSS λοχαγός Διογένης Φανουράκης

1945. Ορκίστηκε η Κυβέρνηση Παναγιώτη Κανελλόπουλου που είχε διάρκεια ζωής 21 ημερών, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1945. Ανατράπηκε από τον «αγγλικό παράγοντα» καθώς το Λονδίνο έστειλε στην Αθήνα τον υφυπουργού Εξωτερικών Έκτορα Μακ Νηλ που πρόσφερε οικονομική βοήθεια αλλά ζήτησε την αντικατάσταση της κυβέρνησης, από άλλη Κυβέρνηση που θα περιελάμβανε και άλλες πολιτικές δυνάμεις και διενέργεια εκλογών μέχρι το Μάρτιο του 1946.
Ο Αντιβασιλέας Δαμασκηνός αντικατέστησε στις 22 Νοεμβρίου 1945 την κυβέρνηση Κανελλόπουλου με την Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη.

1950. Οι εφημερίδες αποκάλυψαν κατάχρηση 7,5 δισ. δρχ στον ΟΛΠ εξαιτίας της οποίας αποχώρησε από την «Κυβέρνησις Εθνικής Συγκεντρώσεως» των Σοφοκλή Βενιζέλου, Τσαλδάρη, Παπανδρέου, το Λαϊκό κόμμα. (Η κυβέρνηση Βενιζέλου έπεσε στις 3 Νοεμβρίου). Στις ΗΠΑ έγινε απόπειρα δολοφονίας του Τρούμαν από πορτορικάνους εθνικιστές.

1952.Εκδόθηκε η εφημερίδα «Απογευματινή».

1954 . Ανήμερα των Αγίων Πάντων, (Toussaint), το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας (FLN) εξαπέλυσε επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων και σκότωσε 7 άτομα.

1956. 10η ημέρα της Ουγγρικής αντισοβιετικής επανάστασης. Ο Ιμρε Νάγκι σε ραδιοφωνικό διάγγελμα του προς τον ουγγρικό λαό, ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρση της Ουγγαρίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, και ταυτόχρονα την υπαγωγή της σε καθεστώς ουδετερότητας. Την ίδια ημέρα απολύθηκαν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι μεταξύ των οποίων και ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Μιντσέντι, ενώ επιτράπηκε η νόμιμη λειτουργία του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος και του κόμματος των μικροϊδιοκτητών που προσκλήθηκαν να μπουν στην κυβέρνηση. Κατόπιν προτάσεως της Γιουγκοσλαβίας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ να αναστείλουν αμέσως την  ένοπλη  δράση να αποσυρθούν από το αιγυπτιακό έδαφος και να επιτρέψουν το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ,

1962.Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ.

1963.Πραξικόπημα στο Νότιο Βιετνάμ από ομάδα αξιωματικών του Στρατού, οι οποίοι διαφώνησαν με το χειρισμό τόσο της βουδιστικής κρίσης όσο και της απειλής των Βιετκόνγκ, ανέτρεψε με την κάλυψη της Cia τον πρόεδρο Νγκο Ντιν Νιεμ, ο οποίος εκτελέστηκε όπως και ο αδελφός του Νγκο Ντιν Νου.

1967. Η ελληνοκυπριακή αστυνομία παρουσίασε τον συλληφθέντα στις 31 Οκτωβρίου στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας Ραούφ Ντενκτάς. Κατά την ανάκριση που ακολούθησε, ο Ντεκτάς ομολόγησε ότι είχε έρθει στην Κύπρο, για να εκτελέσει αποστολή που του ανέθεσε η κυβέρνηση της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση, σε μήνυμά της, εξέφρασε «την λύπη της» για την παράνομη είσοδο του Ντενκτάς στο νησί και υπέβαλε την παράκληση να του επιτραπεί να μείνει στον τουρκικό τομέα ή να επιστρέψει στην Τουρκία. Τελικά ο Ντενκτάς στάλθηκε πίσω στην Τουρκία στις 12 Νοεμβρίου 1967.

1987. Ο ηγέτης της Κίνας Ντενγκ Ξιάοπινγκ παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1991. Στο Βούκοβαρ, Κροάτες παραστρατιωτικοί σκότωσαν την Νταρίνκα Γκρούιτς, Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού και τον Πρέντρακ Τσίριτς .



1993.
 Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ .Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση. 


1994Oι Κροατικές δυνάμεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη σε συνεργασία με τους μουσουλμάνος κατέλαβαν το Κούπρες διώχνοντας τους Σέρβους που το κατείχαν από το 1992.

1995. Στη στρατιωτική βάση Ράιτ-Πάτερσον των ΗΠΑ στο Ντέιτον του Οχάιο. Ξεκίνησαν  οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη με την συμμετοχή των προέδρων της  Σερβίας,  της Κροατίας  Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και Φράνιο Τούντιμαν και του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς.

1998. Ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2000. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας που έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη. Οι γιουγκοσλαβικές αρχές, μετά τη διάλυση του SFRY και τη δημιουργία ενός νέου κράτους της ΟΔΓ το 1992, αρνήθηκαν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στα Ηνωμένα Έθνη ως νέο κράτος, επιμένοντας στη συνέχεια με το πρώην κράτος. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου υιοθέτησε το νόμο για την Κεντρική Τράπεζα, και την έκδοση του Μάρκου  , που έγινε το μόνο μέσο πληρωμής στο Μαυροβούνιο.

2002.Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με 72 ψήφους έναντι 28.

2003 . Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2011. Ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι διαδέχτηκε τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ και έγινε  ο τρίτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


2013 .Δολοφονήθηκαν από ασύλληπτους ακόμα τρομοκράτες τα μέλη της Χρυσής Αυγής Μανώλης Καπελώνης, 22 ετών, και Γιώργος Φουντούλης, 27 ετών έξω από τα γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο, και τραυματίστηκε βαριά ο Αλέξανδρος Γέροντας, 29 ετών.

2017.Ο  Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον παραιτήθηκε λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης.

2020 . Στην Αλγερία  δημοψήφισμα για την αναθεώρηση τουΣυντάγματος. Στη Μολδαβία, έγινε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.

2021. Στην Σεβερνοματσεντόνιγια μετά την νίκη του συνασπσιμού του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ στις Δημοτικές εκλογές παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου