Οκτωβρίου 31, 2023

Επί Τροχάδην

ΣΟΦΙΑ.  Από το 1.1 εκ. πρωτευουσιάνους που έχουν δικαίωμα ψήφου στις κάλπες για να εκλέξουν δήμαρχο πήγαν  την Κυριακή  379 750. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2019 είχαν ψηφίσει  455 936 (42.82%). Στην Σόφια, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Βασίλ Τερζίεβ ,που έλαβε  το 31.3% που έχει την υποστήριξη  από τον Συνασπισμό  ΣτΑ-ΔΒ και η υποψήφια του ΒΣΚ, Βάνια Γκριγκόροβα, που έλαβε 22.42%. Η αρχηγός του ΒΣΚ, Κορνέλια Νίνοβα, συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό του ΥΤΛ, Σλάβι Τρύφωνοφ ο οποίος δέχτηκε το κόμμα του να υποστηρίξει την  Βάνια Γκριγκόροβα  στις επαναληπτικές εκλογές. Από το ΒΣΚ συζητούν και με τα άλλα κόμματα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε σήμερα το πρωί   την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την μηχανική ψηφοφορία  και επέστρεψε να χρησιμοποιηθούν τα μηχανήματα στον δεύτερο γύρο. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι η απόφαση της ΚΕΕ που αφορούσε την ματαίωση της ψηφοφορίας με τα μηχανήματα στις 29 Οκτωβρίου διότι  δεν υπήρχε ακόμη δεόντως εκδοθείσα άδεια για την πιστοποίηση των μηχανημάτων, ήταν αντισυνταγματική στο μέρος που αφορούσε τον δεύτερο γύρο διότι στο μεταξύ η άδεια εκδόθηκε.  Κατά τα λοιπά, όλες οι προσφυγές που κατατέθηκαν για την εγκυρότητα των εκλογών της Κυριακής  απορρίφθηκαν.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Αντρίγια Μάντιτς, ηγέτης της  Νέας Σερβικής Δημοκρατίας και του συνασπισμού «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου , με τις ψήφους 49 βουλευτών,  από το Κίνημα Ευρώπη Τώρα, τον συνασπισμό «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου», τους Δημοκράτες, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, το Αλβανικό Φόρουμ, την Αλβανική Συμμαχία και το Ενωμένο Μαυροβούνιο.

Οι βουλευτές από το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, τους Σοσιαλδημοκράτες, το Βοσνιακό Κόμμα, την Κροατική Πρωτοβουλία Πολιτών και τη Δημοκρατική Ένωση Αλβανών εγκατέλειψαν την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία. Οι βουλευτές του Κινήματος Πολιτών URA δεν εμφανίστηκαν  .«Στόχος μου είναι η συμφιλίωση», δήλωσε ο Μάντιτς μετά την εκλογή του. Ο νέος Πρόεδρος αναμένεται να προγραμματίσει συνεδρίαση της Ολομέλειας για να δώσουν οι Βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης στον Μιλόϊκο Σπάϊτς  και  την 44η τακτική κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. 

Μπροστά από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για την εκλογή του Μάντιτς που διοργανώθηκε από το «Φόρουμ Ελεύθερων Πολιτών» με την υποστήριξη των DPS, SD και LP. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τον «δούκα των Τσέτνικ και ξένο πολίτη» και ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις ευρωπαϊκές αξίες και κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της απογραφής. Κάποιοι έκαψαν και ομοίωμα του Μάντιτς

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Μαυροβουνίου ,  η συνολική εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα στα τέλη Αυγούστου ανήλθε σε 569,61 εκατομμύρια ευρώ και η εκροή ανήλθε σε 283,55 εκατομμύρια ευρώ. Στο Οκτάμηνο  Ιανουαρίου -Αυγούστου, οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις στο Μαυροβούνιο ανήλθαν σε 286,06 εκατομμύρια ευρώ, και ήταν μειωμένες κατά 49,4% σε ετήσια βάση.

Οι επενδύσεις κατοίκων εξωτερικού ανήλθαν σε 57,14 εκατ. ευρώ και οι αναλήψεις που επενδύθηκαν στο Μαυροβούνιο από μη κατοίκους ανήλθαν σε 226,41 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε 360,83 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 63,35% των συνολικών εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η κυβέρνηση της Σερβίας διαβίβασε την αναμενόμενη «αιτιολογημένη πρόταση» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές. «Η διεξαγωγή πρόορων κοινοβουλευτικών εκλογών υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα διασφαλίσει υψηλότερο βαθμό δημοκρατίας, θα μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των αντιτιθέμενων επιλογών στην κοινωνία, θα απορρίψει τη ρητορική μίσους και θα προωθήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση απόψεων και απόψεων για ορισμένα πολιτικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω προώθησης των ευρωπαϊκών αξιών», ανέφερε η πρόταση της σερβικής κυβέρνησης.

Η πρόταση διάλυσης του κοινοβουλίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρόσφατα υπήρξαν αιτήματα από μερίδα του κοινού για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, ορισμένα από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν τέτοιο αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα έχει αύριο συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Ο Βούτσιτς σε (προεκλογική) τηλεοπτική συνέντευξη είπε ότι προσπαθεί να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει την οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη και επεσήμανε: «Είμαστε πάντα κάτω από  πίεση για το Κόσσοβο. Για 10-11 χρόνια, άκουγα πώς αναγνώρισα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Το 2008, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία. Και ξεχνάτε ότι αυτές δεν είναι οι ίδιες συνθήκες όπως πριν από το 2008. Πρέπει  να πάρουμε το Νόμπελ αντοχής»,

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ψηφίζοντας κάποιος οποιοδήποτε κόμμα από την αντιπολίτευση, είτε παρουσιάζονται ως φιλοευρωπαϊκά κόμματα είτε ως δεξιά κόμματα, δίνει ψήφο στον Ντράγκαν Τζιλας, για να αναγνωρίσει  το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, και για μια Σερβία που θα κάνει ότι της λένε.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, και την ευχαρίστησε για τη δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή ατζέντα του Κοσσυφοπεδίου και ανακοίνωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει αποδεχθεί το σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία της Ένωση των Σερβικών Δήμων.

Η φον ντερ Λάϊεν ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να αποδεχθεί την Ένωση των Σερβικών Δήμων και είπε ότι η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί την de facto την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. «Όλοι γνωρίζουμε ότι , τα βήματα προς τα εμπρός και η επιτυχία μπορούν να έρθουν μόνο εάν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Καλούμε το Κοσσυφοπέδιο να αξιολογήσει τη διαδικασία αποδοχής της σύνδεσης, και η Σερβία πρέπει να αποδεχθεί την de facto αναγνώριση και τον διάλογο με την ΕΕ. Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε», δήλωσε η φον ντερ Λάϊεν.Ο Κούρτι απαίτησε να επιβληθούν κυρώσεις στη Σερβία λόγω των γεγονότων στη Μπάνισκα στις 24 Σεπτεμβρίου και δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να εκδοθεί ο Μίλαν Ράντοβιτς στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να «αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη για τις πράξεις του», προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Σερβίας είναι απαραίτητες «ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες επιθέσεις». Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οφέλη που αποφέρει, καθώς και η Κοινή Περιφερειακή Αγορά και τα οφέλη της για την περιοχή. Η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι .

 ΤΙΡΑΝΑ. Συμπλοκές μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Η συζήτηση στην ολομέλεια  ξεκίνησε με την έφοδο στο προεδρείο των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης που το κατέλαβαν και διέκοψαν τη συνεδρίαση.

 ΣΚΟΠΙΑ. «Ο Κοβάτσεφσκι και η κυβέρνηση, δεν έχουν ούτε ένα λογικό επιχείρημα σχετικά με το θέμα των εκλογών. Ο Κοβάτσεφσκι έχασε όλες τις μάχες. Γνωρίζουν ότι θα χάσουν τις εκλογές και τώρα τιμωρούν τη Μακεδονία και θέλουν να την κρατήσουν όμηρο. Μιλούν για ξεχωριστές κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές μέσα σε ένα μήνα.  Είχαν επτά χρόνια εξουσίας για να δείξουν τι ήξεραν εκτός από το έγκλημα και τη διαφθορά, οπότε τώρα σε αυτόν τον μήνα εξουσίας αργά ή γρήγορα, εκτός από διαγωνισμούς και επιχειρήσεις, τίποτα άλλο δεν αναμένεται να κάνει. Οι πολίτες απαιτούν αλλαγή και πρόοδο και έτσι ο Κοβάτσεφσκι πρέπει να συμφιλιωθεί», δήλωσε χθες το VMRO-DPMNE, ρωτώντας «πότε προηγουμένως το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα όργανά του αποφάσισαν την ημερομηνία των εκλογών; Αυτό αποφασίζεται από τη Συνέλευση και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται σε αυτήν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να συζητήσει τις λεπτομέρειες των εκλογών  και ενδεχομένως τελικά να είναι σε θέση να αποδεχθεί τα αιτήματα των μικρότερων εταίρων συνασπισμού του SDS για μια εκλογική περιφέρεια. Καλούμε τον Κοβάτσεφσκι και το SDS να έρθουν στα συγκαλά τους και να καθίσουν με το VMRO-DPMNE για να συμφωνήσουν αμέσως ημερομηνία εκλογών, ημερομηνία που θα επιτρέψει ο δεύτερος γύροςτων προεδρικών να συμπέσει  με τις κοινοβουλευτικές με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων και την αποφυγή συνταγματικής κρίσης. Πρόκειται για μια ορθολογική πρόταση τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος».

 

ΣΚΟΠΙΑ.  «Οι δικαστές σε οποιοδήποτε δικαστήριο και σε οποιαδήποτε χώρα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει του νόμου και χωρίς παρεμβάσεις. Η παρέμβαση ιδιωτών ή δημόσιων λειτουργών σε δίκες δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από τους δικαστικούς, από την κυβέρνηση ή από τον λαό αυτής της χώρα», δήλωσε η Ανθυπάτη των ΗΠΑ Άντζελα Ανγκελέρ στην Τ/Ο «TV Sitel».

Το Δικαστικό Συμβούλιο εξέλεξε τους προέδρους του Εφετείου των Σκοπίων και των Βασικών Δικαστηρίων του Μοναστηρίου και της Πριλάπου

Η δικαστής Μάρι Ντίκα, η οποία μέχρι στιγμής ήταν η υπηρεσιακή πρόεδρος του Εφετείου των Σκοπίων, εξελέγη κανονική πρόεδρος .Η σύνοδος αποφάσισε επίσης σχετικά με αίτημα για έξοδα ταξιδίου και καθόρισε την τελική κατάταξη για την επιλογή δικαστών για το Εφετείο των Σκοπίων.

 

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, Η Βουλή των Αντιπροσώπων  συζήτησε την πρόταση Μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών Μαρσέλ Μπόλος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν οτι είναι υπεύθυνος για την αύξηση της φορολογίας, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων για τα οποία η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη στο Κοινοβούλιο πρόσφατα. Ο υπουργός είπε ότι η Ρουμανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, και ότι απαιτούνται συγκεκριμένα και βιώσιμα μέτρα για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.  Ο υπουργός είπε ότι, ελλείψει μέτρων, υπάρχει κίνδυνος απώλειας πρόσβασης στην ευρωπαϊκή Ταμεία. Η ψηφοφορία γι' αυτή την πρόταση μομφής θα γίνει σήμερα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου