Σεπτεμβρίου 28, 2023

Το ποσοστό εφηβικής εγκυμοσύνης της Σεβερνοματσεντόνιγια είναι τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι στην ΕΕ

 

ΣΚΌΠΙΑ. Το ποσοστό των ανεπιθυνητών εφηβικών εγκυμοσύνων στη Σεβερνοματσεντόνιγα είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι στις ευρωπαϊκές χώρες. 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το νεότερο κορίτσι που έκανε έκτρωση είναι 13 ετών και στην ίδια ηλικία είναι η νεότερη γυναίκα στη χώρα. 
 Μόνο το 12,8% των νεαρών ζευγαριών ηλικίας κάτω των 29 ετών χρησιμοποιούν σύγχρονα αντισυλληπτικά.  προϋπολογισμός για δωρεάν σύγχρονη αντισύλληψη για κορίτσια και γυναίκες σε ευάλωτες καταστάσεις, που παρέχεται από το Πρόγραμμα Πρόληψης για Μητέρες και Παιδιά, αυξήθηκε  φέτος, αλλά μόνο οι γυναίκες που ζουν στα Σκόπια λαμβάνουν δωρεάν αντισύλληψη και μόνο μέσω της Πανεπιστημιακής Κλινικής Γυναικολογίας και Μαιευτικής, και όμως κανένα από τα λίγα διαθέσιμα σύγχρονα αντισυλληπτικά στη χώρα δεν βρίσκεται στον θετικό κατάλογο φαρμάκων. 

Η έρευνα δείχνει ότι το 36% των αγοριών και το 3% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών είχαν ήδη σεξουαλική εμπειρία. 
Ωστόσο, μόνο το 20% των κοριτσιών και το 62% των αγοριών μεταξύ του αλβανικού πληθυσμού και το 64% των αγοριών και το 52% των κοριτσιών μεταξύ του πληθυσμού της πΓΔΜ χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη σεξουαλική επαφή, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι άλλες σχέσεις είναι επικίνδυνες, λέει η Βέσνα Ματέβσκα, διευθύντρια προγράμματος της Ένωσης Εκπαίδευσης και Έρευνας Υγείας HERA. 
 Σύμφωνα με την Ένωση, το κράτος θα πρέπει να καταχωρήσει φάρμακα για ιατρική άμβλωση το συντομότερο δυνατό και κάθε χρόνο να αυξάνει τον προϋπολογισμό για την προμήθειά τους μέσω του Προληπτικού Προγράμματος για Μητέρες και Παιδιά, έτσι ώστε οι γυναίκες εκτός Σκοπίων να μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου