Νοεμβρίου 27, 2020

Μαυροβούνιο: Ο Κριβοκάπιτς βρήκε τους «ειδικούς» του και θα ανακοινώσει την κυβέρνηση του

 Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ζντράβκο Κριβοκάπιτς θα ανακοινώσει σήμερα την τελική πρόταση των μελών της νέας κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Την ανακοίνωση έκανε το Κίνημα Πολιτών URA. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκέμβριου .Οι βουλευτές που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν λόγω του κορωνοϊού θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά.

 Ο οικονομολόγος και επιχειρηματίας Γκόραν Τζούροβιτς και δικηγόρος Σεργκέι Σεκούλοβιτς θα είναι οι «εμπειρογνώμονες» που θα αναλάβουν τα Υπουργεία Άμυνας, και Εσωτερικών. Ο Τζούροβιτς ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου «Θετικού Μαυροβουνίου» αλλά διαγράφθηκε . Ο Σεκούλοβιτς είναι υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικός ακτιβιστής. Οι υπόλοιποι έχουν ήδη ανακοινωθεί. 

Ο Κριβοκάπιτς συμφώνησε και με τε τους Αλέκσα Μπέτσιτε και Ντριτάν Αμπάζοβιτς την κατάθεση πέντε νόμων . Πρώτα οι νόμοι για την κυβέρνηση, για το Κοινοβούλιο και το «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» και θα ακολουθήσουν ο Αναπτυξιακός και νόμος για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την πολεοδομία. Συμφώνησαν και στις τροποποιήσεις του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας, με έμφαση στην κατάργηση των αμφισβητούμενων άρθρων, καθώς και στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με σκοπό την επίτευξη προόδου στα κεφάλαια 23 και 24. Συμφωνήθηκε και η «αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος» και η «Θεμελιώδης μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας και η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή των πρώτων δίκαιων και ελεύθερων εκλογών» και η «αναθεώρηση όλων των συμβάσεων παραχώρησης». 

Ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Νεμπόισα Μεντόγεβιτς δήλωσε ότι το «Κίνημα Αλλαγής» «θα ψηφίσει την μεταβατική στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς αυτό αποτελεί υποχρέωσή τους προς τους πολίτες για να φύγουν οι Σοσιαλιστές» «Η κυβέρνηση του κ. Κριβοκάπιτς θα είναι πολύ αδύναμη, Έχει πίσω την μόνο την URA και υποστηρίζεται ουσιαστικά από τέσσερεις βουλευτές. Δεν θα έχει σταθερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Κάθε νομοθετική πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων» , δήλωσε ο κ. Μεντογεβίτς και υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ένα επικίνδυνο πείραμα. «Δώσαμε το λόγο μας. Θα ψηφίσουμε για την κυβέρνηση, αλλά θα δούμε για τον προϋπολογισμό. Ας δούμε πώς βλέπει ο υποψήφιος πρωθυπουργός την οικονομική πολιτική. Η υποστήριξή μας για τον προϋπολογισμό θα εξαρτηθεί από πολλά», τόνισε Ο κ. Μεντόγιεβιτς κάλεσε την απερχόμενη κυβέρνηση να δηλώσει εάν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με το ΔΝΤ. «Απαιτώ από τον Μάρκοβιτς να απαντήσει εάν έχει γίνει συμφωνία με το ΔΝΤ. Τι είδους και ποια είναι τα βασικά στοιχεία της. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προέβλεψε ότι η ύφεση της οικονομίας θα είναι υψηλότερη από το 20%. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το συνολικό χρέος του Μαυροβουνίου, στα τέλη Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 3,66 δις ευρώ ή 79,45% του ΑΕΠ. Και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Μίλαν Κνέζεβιτς ανακοίνωσε, ότι θα στηρίξει τον Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, αν και πιστεύει ότι η κυβέρνηση του θα αντικατοπτρίζει τον μετεκλογικό συνασπισμό με τις ΜΚΟ και το Κίνημα URA. Ο Κνέζεβιτς είπε ότι ο Κριβοκάπιτς δεν είναι πλέον καθηγητής και «ειδικός», αλλά πολιτικός και τόνισε ότι με την ομάδα του υπάρχουν «ιδεολογικές» και «εννοιολογικές» διαφορές, ενώ τόνισε ότι στην κυβέρνηση πρέπει να μετέχουν όλες οι Εθνικές μειονότητες. Χθες μπροστά από το γραφείο του εισαγγελέα του Τσετίνιε αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα ένας 61χρονος αποσπώντας; προσοχή των καναλιών και των τηλεθεατών από τον Κορωνοϊό και την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου