Σεπτεμβρίου 21, 2020

Επί τροχάδην

 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Στο Βελιγράδι θα βρίσκεται αύριο

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, συνοδεύει αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Διεθνούς Εταιρείας Χρηματοδότησης  (DFC), τον Αναπληρωτή Διευθυντή  της USAID, τον Πρόεδρο της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών της ΗΠΑ (EXIM BANK)  και άλλους εννέα  αξιωματούχους των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνοι για την ενέργεια και το εμπόριο. Η αντιπροσωπεία εκτός  από  το Κοσσυφοπέδιο, και τη Σερβία, θα επισπευτεί  την Ελλάδα και το Ισραήλ για να προωθήσει την οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη .Το ταξίδι είναι «συνέχεια της ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Ισραήλ, Βρετανίας και Μπαχρέιν και της «συμφωνία οικονομικής εξομάλυνσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου της 4ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίστηκε ότι , «η αντιπροσωπεία θα ενισχύσει στρατηγικές επενδύσεις στα Βαλκάνια και στο Ισραήλ που υποστηρίζουν την ποικιλομορφία στις προμήθειες και θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας της Σερβίας και δεν το πειράζει που ο Σερβικός Στρατός εξοπλίζεται με όπλα από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας και «Άρχων του Σάντζακ», Ρασίμ Λιάιτς επιβεβαίωσε ότι εγκαταλείπει την υπουργική θέση μετά από 20 χρόνια.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε  ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς εξακολουθεί να τρομάζει τους πολίτες του Μαυροβουνίου με ψέματα για τη Σερβία  που την κατηγορεί  για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου. «Ο Μίλο Ντζουκάνοβιτς έχασε από το λαό του, όχι από τη Σερβία στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε ο Σέρβος υπουργός και τόνισε  ότι «το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τη Σερβία είναι τα δικαιώματα του Σερβικού λαού και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο». Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι  οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βούτσιτς  για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα συνεχιστούν του υπουργικού  μετά τις επισκέψεις της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τις τελευταίες 24 ώρες, από τα 3.175 τεστ που έγιναν επιβεβαιώθηκαν 68 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό και ένας ασθενείς πέθανε ως αποτέλεσμα της λοίμωξης. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 323 ασθενείς.

 

ΣΚΟΠΙΑ.  «Οι διμερείς σχέσεις πρέπει να επιλύονται διμερώς, όχι μέσω της ΕΕ. Τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη διεύρυνση της ΕΕ», δήλωσε η Πρέσβης της Γερμανίας στα Σκόπια Άνκε Χολστάιν με την αφορμή το βουλγαρικό μνημόνιο που στάλθηκε στην ΕΕ.

 ΣΚΟΠΙΑ. Τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν 1397 τεστ και επιβεβαιώθηκαν 140 νέα κρούσματα ενώ αναφέρθηκαν και 6 θάνατοι ασθενών από την λοίμωξη.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.  Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος δήλωσε ότι δεν θα πεθάνει πριν ξαναχτίσει  την Εκκλησία του Αγίου Πέτρου του Τσετίνιε στην κορυφή του Λόβτσεν.

 


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι μετά τη συνάντηση  του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είχαν μια παραγωγική συζήτηση, ότι,  οι δυο χώρες έχουν φιλικές σχέσεις και θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία, και δήλωσε ευγνώμων στον Πρόεδρο Ερντογάν.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου στην κυβέρνηση της «Αυτοδιάθεσης» Χακί Αμπάζι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Χότι είναι παράνομη και  αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη του κράτους του Κοσσυφοπεδίου.

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η ουγγρική αστυνομία ανακάλυψε νέα σήραγγα για λαθραία διάβαση μεταναστών κάτω από το φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία.

ΤΙΡΑΝΑ. Σε συνέντευξη στην Κρατική τηλεόραση από τη Βαυαρία όπου συμμετείχε σε ένα φόρουμ χάραξης πολιτικής, ο Ράμα απάντησε στη δήλωση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα,  σχετικά με τη διάλυση του Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι «το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο και θα συνεχίσει να εργάζεται».

 ΤΙΡΑΝΑ. Το Σάββατο και την Κυριακή, 9 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Την Κυριακή, διαγνώστηκαν 159 νέες λοιμώξεις μετά από  844 τεστ. Στα δύο νοσοκομεία στα Τίρανα νοσηλεύονται επί του παρόντος 185 ασθενείς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Τουρκία θα ανοίξει Γενικό Προξενείο στη Μπάνια Λούκα.

 ΣΟΦΙΑ. «Αποφασίσαμε ότι δεν έχει νόημα να παραιτηθούμε 6 μήνες πριν από τις εκλογές. Αυτό θα φέρει περιττές δαπάνες και απώλειες στο κράτος», δήλωσε στην Βουλγαρική Δημόσια Τηλεόραση ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου και ένας από τους ηγέτες των Ενωμένων Πατριωτών, Βαλέρι Συμεώνοφ.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Την Κυριακή έγιναν  13.300 τεστ και επιβεβαιώθηκαν 1.231 νέα κρούσματα. Από την έναρξη της πανδημίας, στα τέλη Φεβρουαρίου, 4.435 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω  της λοίμωξης. 470 ασθενείς βρίσκονται επί του παρόντος στην εντατική. Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο Βουκουρέστι κατά των μέτρων προστασίας που εφαρμόζονται στα σχολεία. Οι συμμετέχοντες αμφισβήτησαν τις συστάσεις για τη  χρήση προστατευτικών μασκών .Παρόμοιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Κλουζ , στην Τιμισοάρα, και στην Οραντά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου