Σεπτεμβρίου 22, 2020

Επί τροχάδην

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηττηθείς πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς Μάρκοβιτς δήλωσε στην τηλεόραση του Μαυροβουνίου ότι η κυβέρνηση του, επιθυμούσε να κατοχυρώσει την ελευθερία της θρησκείας και προσδιορίσει τη νομική θέση των θρησκευτικών κοινοτήτων με την ψήφιση του νόμου  που στην πτώση  του DPS. 

« Η ψήφιση του Νόμου επηρέασε αναμφίβολα τη στήριξη προς το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών στις πρόσφατες εκλογές», είπε, τονίζοντας ότι  η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία «πήρε μέρος στην εκλογική διαδικασία» , «ως βασικός πολιτικός παράγοντας», ο οποίος «πολέμησε για την ακύρωση του νόμου και για τη δημιουργία συνασπισμού».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας,  τις τελευταίες 24 ώρες δύο ασθενείς πέθαναν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, και από τα  664 τεστ που έγιναν το 34,65% βγήκαν «ΘΕΤΙΚΑ»   επιβεβαιώνοντας  230 νέα κρούσματα της λοίμωξης. Οι νεκροί δύο ασθενείς από τη Μπεράνε και το Μπιέλο Πόλιε ήταν 83 και 77 ετών.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το διάλογο Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου Ρίτσαρντ Γκρενέλ δήλωσε χθες στην Πρίστινα ότι η επίσκεψη της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της χώρας του στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Ουάσινγκτον για τη συμφωνία οικονομικής εξομάλυνσης, και τόνισε ότι «η επίσκεψη στην Πρίστινα αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης για εκπλήρωση της συμφωνίας».

Ο Γκρενέλ παρέλαβε και το μετάλλιο που του απένειμε ο Θάτσι .Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Φίλιπ Κόσνετ δήλωσε ότι είναι αδύνατο για Βελιγράδι και Πρίστινα να επιτύχουν συμφωνία χωρίς συμβιβασμό από όλες τις πλευρές , προσθέτοντας ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να προωθήσει μια διαδικασία η οποία θα κορυφωθεί με την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ απαντώντας στους δημοσιογράφους για την κριτική της «Αυτοδιάθεσης»  που κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τραμπ ότι «αποκαθιστά όσους διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο», και την δήλωση του ηγέτη της Αυτοδιάθεσης, Αλμπίν Κούρτι, ότι η συμφωνία από την Ουάσινγκτον είναι εις βάρος του Κοσσυφοπεδίου,  είπε ότι «είναι παραλογισμοί» . «Είναι μια εντελώς τρελή κριτική και δεν θα απέδιδα  μεγάλη σημασία σε αυτό»,είπε.

Πριν την άφιξη της; Αμερικανικής αντιπροσωπείας περίπου στις 10:30 π.μ., οι Ειδικές Δυνάμεις μπλόκαραν την Λεωφόρο Μπιλ Κλίντον στην Πρίστινα επειδή βρέθηκε μια «ύποπτη βαλίτσα¨, που αποδείχτηκε ότι ήταν «απλώς βαλίτσα», που όμως έστειλε το μήνυμα της.

 ΤΙΡΑΝΑ.. Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ταουλάντ Μπάλα, κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις στην εκλογική μεταρρύθμιση ότι η κατάργηση της λίστας  είναι μη αναστρέψιμο γεγονός.

ΤΙΡΑΝΑ. Το Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε  χθες το απόγευμα  2 νεκρούς, και 150 νέες λοιμώξεις  Αλβανία. Τις τελευταίες 24 ώρες, έγιναν  809 τεστ . Ο  συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στην Αλβανία έφτασε στους 364. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή των αλβανικών φυλακών, Φεχμί Σούφα, από την αρχή της πανδημίας στις αλβανικές φυλακές,  νόσησαν 133 άτομα από τον Κορωνοϊό , εκ των οποίων 66 ήσαν  υπάλληλοι και 67 κρατούμενοι. 119 από αυτούς ανάρρωσαν, ενώ ένα μέλος του προσωπικού και ένας κατάδικος έχασαν τη ζωή τους.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ενσωμάτωση  , Πετρίτ Βασίλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν βοήθησε τις οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό της 21ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος, οι σεισμοπαθείς  εξακολουθούν να μένουν σε αντίσκηνα.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στη Σερβία, τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 5.275 τεστ για κορωνοϊό από τα οποία μόνο το 0,6% ήσαν ΘΕΤΙΚΑ  επιβεβαιώνοντας 30 νέα κρούσματα της λοίμωξης ενώ στο ιδιο διάστημα πέθαναν δυο ασθενείς από τις επιπτώσεις του Κορωνοϊού.  

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι  η αστυνομία, σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Βελιγραδίου, διαλεύκανε τη δολοφονία του Στράχινιε Στογιάνοβιτς που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Νέο Βελιγράδι .Ο Στεφάνοβιτς επαίνεσε τους αστυνομικούς, σημειώνοντας ότι με σοβαρή και καλή δουλειά, σε συνεργασία με την Εισαγγελία, κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να συλλάβουν  τον δράστη και να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία για να ασκήσουν ποινικές διώξεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο συλληφθείς 50ετής  ύποπτος  είναι  Σέρβος με υπηκοότητα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

 


ΣΚΟΠΙΑ. Η Σεβερνομακεντόνιγια επιβεβαίωσε επτά θανάτους και άλλα 45 κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες. Μεταξύ των νεκρών και ένας 23χρονος από το Σβέτι Νίκολε . Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του Κορωνοϊού  από την έναρξη της πανδημίας έφτασε  στα 700 .Ένα μωρό εννέα μηνών πέθανε στο νοσοκομείο της Στρούμιτσα χθες το απόγευμα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάκε Γκόγκοφ  δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TV 24 ότι το μωρό που πέθανε εισήχθη   με σοβαρή βρογχοπνευμονία  σε κρίσιμη κατάσταση, και η καρδιά του σταμάτησε ενώ προσπαθούσαν να κάνουν μια ακτινογραφία των πνευμόνων. Για το αν έπασχε από τον κορωνοϊό θα το δείξει η νεκροψία.

 ΣΚΟΠΙΑ. Μετά την εκλογή της Νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του  ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» ανακοίνωσε ότι  «το VMRO-DPMNE με επικεφαλής τον εκτελεστή Μίτσκοσκι είναι πυλώνας του εγκλήματος και το καθεστώς του Νίκολα Γκουέφσκι και του Όρτσε Κάμτσεφ». «Μετά την τρίτη ήττα στις εκλογές του Χριστιάν Μίτσκοσκι, ο φυγόδικος Νίκολα Γκρουέφσκι σχημάτισε νέα Εκτελεστική Επιτροπή σε μια προσπάθεια να τον κρατήσει στη θέση του» ανέφερε η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, που σχολίασε τη δήλωση του Μίτσκοσκι ότι «υπέβαλε την παραίτηση του με ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά δεν έγινε αποδεκτή με την φράση. «Ο Μίτσκοσκι κάνει ένα θέατρο είναι απλά ένας κακός ηθοποιός».

 ΣΚΟΠΙΑ. Στην χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή  για τις τροποποιήσεις των νόμων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα ΝΑΙ ήταν 61. Οι 4 βουλευτές της ΜΠΕΣΑ αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ζάεφ, και τώρα η SDSM έχει  42 βουλευτές. Αυτό σημαίνει  ότι το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο με 44 βουλευτές.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Λιούπτσο Παλέφσκι, που βγήκε από το νοσοκομείο  δήλωσε χθες  στην «ΑΛΦΑ ΤΒ»  ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο πρώην αρχηγός της μυστικής αστυνομίας Σάσο Μιγιαλκόφ ήταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του με σιδηρολοστό  που έγινε μπροστά στο σπίτι του πριν από λίγες ημέρες από δύο μασκοφόρους.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι πρόεδροι της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, και της Πολωνίας, υπέγραψαν  κοινή δήλωση για να υποστηρίξουν το λαό της Λευκορωσίας στην οικοδόμηση ενός δημοκρατικού δρόμου για τη χώρα τους, και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της στην προετοιμασία μιας θετικής ατζέντας για τη Λευκορωσία, μαζί με ένα πακέτο στήριξης για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική μετάβαση της χώρας. Στη κοινοβούλιο αρχίζει η συζήτηση του τροποποιημένου προϋπολογισμού της κυβέρνησης που τροποποιήθηκε ριζικά από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου