Σεπτεμβρίου 09, 2020

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ένα ιστορικό γεγονός εθνικής σημασίας , η Ημέρα Μνήμης των θύματαων της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα από τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ τιμήθηκε στο Ανατολικό Σεράγεβο και ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση για όλους τους Σέρβους που σκοτώθηκαν στην επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σέρπσκα . Η 9η Σεπτεμβρίου 1995 ήταν η ημερομηνία κατά την οποία το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τη δεύτερη σειρά βομβαρδισμών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και ως η ημέρα που εκτοξεύθηκαν 13 πύραυλοι κρουζ «Tomahawk" από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο "Νορμανδία" στην Αδριατική Θάλασσα, με στόχο τοποθεσίες στην περιοχή της Μπανταλούκα. Κορυφαίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί εκπρόσωποι της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, της Πόλης του Ανατολικού Σεράγεβο, οργανώσεις βετεράνων πολέμου και προσκεκλημένοι από την περιοχή Σεράγεβο-Ρομανίγια, έβαλαν λουλούδια στους τάφους  των πρώτων θυμάτων του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στο Σερβικό Σεράγεβο, τα αδέλφια  Ραντμίλα και  Ραντένκο Γκάλινακ από τον οικισμό Γκρλίκα.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο Αρχηγός του DNS Νέναντ Νέσιτς δήλωσε ότι το αίτημα του Κροάτη Μέλους της Προεδρίας Ζέλικο Κόμσιτς για διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης της Προεδρίας για την αναγνώριση του αποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου «αποτελεί χαστούκι για τη σταθερότητά της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και όχι προς τη Σερβία όπως ελπίζει ο Κόμσιτς». 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Τα Μέλη της Προεδρίας, Μίλοραντ Ντόντικ, Σέφικ Τζαφέροβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς συναντήθηκαν την Τετάρτη στο Σεράγεβο με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ υπέβαλε αίτημα για διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης της Προεδρίας με προτεινόμενη απόφαση για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην πρωτοβουλία Μίνι Σένγκεν 
ΜΠΑΝΙ ΛΟΥΚΑ Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των αρχών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για νέα συμφωνία θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, και οι όροι υπό τους οποίους θα εγκριθεί το δάνειο εξαρτώνται από το είδος του προγράμματος που θα εφαρμοστεί, αναφέρει ο Γκλας Σέρπσκα. 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την ιδέα ότι πιστεύει ότι είναι η καλύτερη λύση για ολόκληρη την περιοχή, είναι το Μίνι Σένγκεν. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σήμερα συμπληρώνονται 27 χρόνια από τότε που ο Κροατικός Στρατός επιτέθηκε σε τρία Σερβικά χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Βελεμπίτ, στιν θύλακα του Μεντάκ, τα οποία βρίσκονταν υπό την προστασία της UNPROFOR, σκοτώνοντας 88 Σέρβους, συμπεριλαμβανομένων 36 πολιτών.
ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ. Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο κοντά στη σήραγγα Μπρόνταρι για την 28η επετείο από τη δολοφονία επτά στρατιωτών του στρατού της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα και δύο νοσοκόμων μέσα στη σήραγγα.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της Προεδρίας  Μίλοραντ Ντόντικ, ο Πρωθυπουργός της Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς συμφώνησαν σήμερα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, Μίλαν Κούλιτς, ότι η κυβέρνηση της Σέρπσκα θα παράσχει 12 εκατομμύρια BAM για την κατασκευή νέου πρυτανικού κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου