Αυγούστου 14, 2020

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά την ανάθεση της εντολής στον Ζόραν Ζάεφ από τον Πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι για σχηματισμό κυβέρνησης, ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός της SDSM, Ζόραν Ζάεφ, είχαν μια τρίωρη συνάντηση «εργασίας» στην οποία συμμετείχαν οι γραμματείς των κόμμάτων Λιούπκο Νικολόβσκι και Αρτάν Γκρουμπί , η οποία έγινε , σε εποικοδομητικό κλίμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «καλές βάσεις» για τη συνέχεια, «που οδηγεί σε συμφωνία συνασπισμού για μια νέα ευρωπαϊκή κυβέρνηση που δεσμεύεται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την οικονομία, την ισότητα και το κράτος δικαίου» ανέφερε η Κοινή δήλωση που εκδόθηκε .Οι συνομιλίες μεταξύ των δυο κομμάτων θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε επίπεδο κομματικών γραμματειών. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι ακύρωσε τη χθεσινή Σύνοδο της Ολομέλειας «επειδή γεννήθηκε ο εγγονός του». Ο πρόεδρος της SDSM, Ζόραν Ζάεφ έστειλε συγχαρητήρια στον Τζαφέρι. 

ΣΚΟΠΙΑ. Πάνω από 100.000 λογαριασμοί της Τράπεζας «Eurostandard» έχουν μπλοκαριστεί και οι πολίτες δεν μπορούν να αποσύρουν χρήματα από τις τις συντάξεις τους, τους μισθούς τους, ή τα επιδόματα της κοινωνικής πρόνοιας. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Πρίστινα δεν επιθυμεί συμβιβασμό και ότι η πολιτική της σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι βασίζεται σε ψέματα. 
Ο Διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι έχει δεσμευθεί να επιλύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου και ότι δεν πρόκειται «να υποκύψει σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής λύσης». 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ελντάρ Χασάνοφ, συνελήφθη ως ύποπτος για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού και διασπάθιση κονδυλίων του προϋπολογισμού.
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο Πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στη Σερβία, Ελντάρ Χασάνοφ, δεν συνελήφθη στη Σερβία αλλά στο Αζερμπαϊτζάν και ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της χώρας. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία δεν θα ξεχάσει ποτέ τα παιδιά που δολοφονηθήκαν σαν σημέρα το 2003 στο χωριό Γκοράζντεβατς στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι , και δεν θα πάψει ποτέ να απαιτεί δικαιοσύνη για τα παιδιάκαι τους γονείς τους, δήλωσε η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς. Η Σερβική Κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για το πρόγραμμα τόνωσης της απασχόλησης των νέων με τίτλο «Ο πρώτος μισθός μου» για την εφαρμογή του οποίου θα διατεθούν αυτό και το επόμενο έτος δύο δισεκατομμύρια δηνάρια. 

ΣΕΡΒΙΑ. Ο υπουργός Εμπορίου, και Τουρισμού της Σερβίας, Ρασίμ Λιάιτς, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Σερβία θα υποστεί ζημιές περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ λόγω της απουσίας ξένων τουριστών. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ομάδα υπεράσπισης του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς αναμένει από το Δικαστήριο της Χάγης να αναβάλει την ακροαματική διαδικασία για την έφεση κατά της πρωτόδικης ετυμηγορίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Αυγούστου, λόγω κακής υγείας του στρατηγού, δήλωσε ο γιος του στρατηγού Ντάρκο Μλάντιτς. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σερβικός Στρατός θα βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του ικανότητες με το θωρακισμένο όχημα πολλαπλών χρήσεων «Μίλος» ανέφερε το σερβικό υπουργείο Άμυνας. Οι στρατιώτες που μετέχουν στην Αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο θα επιστρέψουν στη Σερβία το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το πρόγραμμα τακτικής εναλλαγής. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Ryanair ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα πτήση από την Μπάνια Λούκα στο Γκέτεμποργκ μία φορά την εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 25 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο τακτικού δρομολογίων χειμερινών πτήσεων. ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος του SDS Μίρκο Σάροβιτς αναμένει από το κόμμα του και οι εταίροι του συνασπισμού να επιτύχουν καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Η οργάνωση του SDS στο Ντόμποι που διαλύθηκε την Τετάρτη με απόφαση του αρχηγού του κόμματος Μίρκο Σαρόβιτς, δεν αποδέχεται την απόφαση μέχρι να την εξηγήσει ο Σαρόβιτς, δήλωσε ο επικεφαλής του SDS στο Ντόμποι Σρέτεν Τεμπάκ, επισημαίνοντας τις κακές σχέσεις εντός του κόμματος 
 ΝΤΡΑΒΑΡ. Η Ντούσιτσα Ρούνιτς που κατά την προηγούμενη περίοδο δικαιολόγησε πλήρως την εμπιστοσύνη του κόμματος και αποδείχθηκε ότι είναι μια εξαιρετική επιτυχημένη δήμαρχος, θα είναι ξανά η υποψήφια του SNSD. ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι εξαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε περίπου 48,2 εκατομμύρια BAM και είναι κατά 10,8% κάτω σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε περίπου 79,2 εκατομμύρια BAM, και είναι χαμηλότερες κατά 9,4%.
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, στην FBiH εξετάστηκαν 1.059 εργαστηριακά δείγματα, 143 εκ των οποίων βρέθηκαν θετικά. Στις τελευταίες 24 ώρες ανακοινώθηκαν τρεις θάνατοι ασθενών. 

 ΣΟΦΙΑ. Χθες Πέμπτη 824 ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, και 63 ήταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 176 νέα κρούσματα κορωνοϊού και δύο ασθενείς πέθαναν. Από τα νέα κρούσμα 35 βράθηκαν στο Μπλαγκόεβγκραντ, 30 στη Σόφια και 24 στην Φιλιππούπολη.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 1.454 νέα κρούσματα λοίμωξης από το νέο Κορωνοϊό .Από την έναρξη της πανδημίας πριν από περισσό από πέντε μήνες στη Ρουμανία έχουν επιβεβαιωθεί. 66.631 κρούσματα 31.547 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.860. Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Νέλου Τατάρου δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί παράταση της κατάστασης συναγερμού. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις απηύθυνε και πάλι έκκληση στους πολίτες να φορούν τις μάσκες τους και να κρατάνε τις αποστάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου