Αυγούστου 14, 2020

Η 14η Αυγούστου στην Ιστορία

582 .Πέθανε από δηλητηρίαση ο αυτοκράτορας Φλάβιος Τιβέριος Κωνσταντίνος Αύγουστος, γνωστός ως Τιβέριος Β ́. Ήταν ο υιοθετημένος γιος του Ιουστίνου Β και πήρε τον έλεγχο της αυτοκρατορίας μετά το 574, όταν ο Ιουστίνος ήταν ανίκανος να διοικεί το κράτος. Οι Σλάβοι άρχισαν να μεταναστεύουν στα Βαλκάνια το 579, αλλά ο Τιβέριος και ο στρατός του ήταν στην Ανατολή όπου πολεμούσε τους Πέρσες, οπότε δεν μπορούσε να σταματήσει τη σλαβική εισβολή. Τον διαδέχτηκε ο στρατηγός Μαυρίκιος τον οποίο ο Τιβέριος είχε υιοθετήσει .

1040 . Στη Σκωτία ο Μάκμπεθ δολοφόνησε το βασιλιά Ντάνκαν Μακ Κρίναν και στη συνέχεια κυβέρνησε για 17 χρόνια. Από αυτό το γεγονός εμπνεύστηκε
ο Ουίλιαμ Σέξπηρ

1248.Αρχισε η κατασκευή του καθεδρικού ναού της Κολωνίας.

1370.  Ο Κάρολος Δ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παραχώρησε τα προνόμια πόλης στο Κάρλοβι Βάρι.


1385 . Ο Μέγας Δούκας της Λιθουανίας υπέγραψε στο κάστρο της Κρέβα,  την Ένωση με την Πολωνία. Ανάμεσα στις υποσχέσεις  τους αυτές ήταν η υιοθέτηση του Χριστιανισμού, η επιστροφή των «κλεμμένων» εδαφών της Πολωνίας από τους γείτονές της. ( terras suas Lithuaniae et Russiae Coronae Regni Poloniae perpetuo applicare).
Οι Πορτογάλοι νίκησαν τους Καστιλιάνους στη μάχη του Αλχουμπαρότα Διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της Πορτογαλίας.



1457. Το τυπογραφείο του Γουτεμβέργιου στο Μάιντς Mainz εκτύπωσε σε διχρωμία (κόκκινο και μαύρο) ένα ψαλτηρι.


1480. Οι Τούρκοι κυρίευσαν τις όχθες του Σαλέντο μετα την κατάλψη του Οτράντο.

1598. Οι Ιρλανδοί υπό την διοίκηση του Χιού Ο Νέιλ νίκησαν τους Άγγλους στη μάχη του Γιέλοου Φορντ.

1790 . Με την υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης από τους πληρεξουσίους της Μεγάλης Αικατερίνης και του Γουσταύου Γ στο χωριό Βαράτα. (Βαρέλσκι) της Φιλανδίας, έληξε ο ρωσο-σουηδικός πόλεμος του 1788-1790. 


1812. Η μάχη του Κράσνι , στο πλαίσιο της μάχης του Σμολένσκ. Η πεισματική αντίσταση της 27ης Μεραρχίας Πεζικού του στρατηγού Νεβερόφσκι και η οργανωμένη υποχώρηση του για 12 χιλιόμετρα, υπό την καταδίωξη 15000 ιππέων του Μυρά, είναι από τα πιο γνωστά επεισόδια της εισβολής του Ναπολέοντα  στη Ρωσία.


1814.Κατάπαυση του πυρός μεταξύ των  Νορβηγών  και των  Σουηδών κατά τη διάρκεια του νορβηγικού κινήματος  ανεξαρτησίας.
1822. Στη Ρωσία ο μασόνος Τσάρος Αλέξανδρος εξέδωσε Ουκάζιο που απαγόρευε  τις «μυστικές εταιρείες»  στη Ρωσία και διέτασσε το κλείσιμο όλων των μασονικών Στοών.

                        Ο Πέτρος Ζάνος

1867. Στις 14/26 Αυγούστου υπογράφηκε στην πόλη Φεσλάου της Αυστρίας, μυστική Συνθήκη μεταξύ της Σερβίας και του Βασιλείου της Ελλάδας. Τη συνθήκη υπέγραψαν ο πληρεξούσιος της Ελλάδος Πέτρος Ζάνος και ο πρίγκιπας Μιχαήλο Γ΄ Ομπρένοβιτς και προέβλεπε την απελευθέρωση όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ευρωπαϊκής Τουρκίας και του Αιγαίου και ως ελάχιστο στόχο είχε να προσαρτηθούν η Θεσσαλία και η Ήπειρος στην Ελλάδα και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη στη Σερβία. Προβλέφθηκε και η προσάρτηση της Κρήτης από την Ελλάδα, ενώ γινόταν αναφορά και σε μια Βαλκανική Ομοσπονδία. Το άρθρο 11 της συνθήκης προέβλεπε να καταβληθούν προσπάθειες συμμαχίας με το Μαυροβούνιο και τη Ρουμανία, και σε εφαρμογή αυτού η Σερβία σύναψε Συνθήκη Φιλίας με τη Ρουμανία στις 2 Φεβρουαρίου 1868. Η Συνθήκη δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ επειδή ο πρίγκιπας Μιχαήλο δολοφονήθηκε στις 10 Ιουνίου 1868.

1900. Μετά από 56 ημέρες, η πολιορκία των δυτικών δυνάμεων κατά του Πεκίνου τελείωσε, με  την κατάρρευση της εξέγερσης των Μπόξερ. Η Συμμαχία των οχτώ  Δυνάμεων κατέλαβε  το Πεκίνο.


1912. Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στη Νικαράγουα για την προστασία του Κράτους Αμερικανικού Δικαίου. 

1916 .Η Ρουμανία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρουγγαρία. 


1917 . Με απόφαση της Προσωρινής Κυβέρνησης οι Ρομανόφ εστάλησαν  στην εξορία στο Τομπόλσκ.

1920.Υπογράφηκε στο Βελιγράδι η στρατιωτική αμυντική συμμαχία της Τσεχοσλοβακίας και του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που αποκλήθηκε «μικρή Αντάντ», και που στρεφόταν κατά της Ουγγαρίας. Τον επόμενο χρόνο προσχώρησε και η Ρουμανία. 


1921. Ο Ντε Βαλέρα απέρριψε το καθεστώς της Κοινοπολιτείας για την Ιρλανδία.


1922. Μετά τις επιτυχίες της τουρκικής επίθεσης δυτικώς του Αφιόν Καραχισάρ, ο προδότης Τρικούπης διέταξε γενική σύμπτυξη, που άρχισε την 14η/27η Αυγούστου 1922 με χαμηλό ηθικό και μεσα σε γενική σύγχυση. 
Οι αεροπόροι προσπαθούσαν να καθοδηγήσουν τα τμήματα σε ασφαλές δρομολόγιο υποχώρησης.

1934. Έφτασαν στο Νταχάου οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι.

1941. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φράκλιν Ρούσβελτ υπέγραψαν τη Χάρτα του Ατλαντικού.

1944. Οι Γερμανοί στο πλαίσιο της τελευταίας τους εκκαθαριστικής επιχείρησης στη Δυτική Φθιώτιδα στην οποία συμμετείχε και το 845o Γερμανοαραβικό, έκαψαν 180 σπίτια στο χωριό Πλατύστομο. Μέσα στα σπίτια κάηκαν 4 άμαχοι.
Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον εφημέριο του χωριού Δημήτριο Δημητρέσσα 74 ετών και άλλους 5 κατοίκους.


1945. Οι Ιάπωνες υπέγραψαν επί του Θωρηκτού «Μισούρι» στον κόλπο του Τόκιο την άνευ όρων παράδοση τους. Στη Γαλλία, μετά από μια δίκη που κράτησε πολλές εβδομάδες, στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο τον εθνικιστή στρατηγό Φιλίπ Πεταίν, αρχηγό της κυβερνήσεως του Βισύ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ντε Γκωλ του έδωσε χάρη μετατρέποντας την ποινή του σε ισόβια.

1947 . Η Ινδία και το Πακιστάν, απέκτησαν τα μεσάνυχτα την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο . Το Πακιστάν τιμά την επέτειο στις 14 Αυγούστου, και η Ινδία στις 15.

1949. Στη Δυτική Γερμανία έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο δωσίλογος Κόνραντ Αντενάουερ έγινε ο πρώτος καγκελάριος της Κατεχόμενης Γερμανίας. Στη Συρία ο πρόεδρος Χουσνί Ζαγίμ και ο πρωθυπουργός Μοχσέν ελ Μπαράλι δολοφονήθηκαν  κατά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

1952 . Ο Γάλλος οικονομολόγος Αλφρέντ Σωβύ  χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη φράση «Τρίτος Κόσμος» για να περιγράψει τις χώρες που δεν ήταν εντεταγμένες στο δυτικό  συνασπισμό ή στο Σοβιετικού μπλοκ.


1954. Εκτελέστηκε στις 5.25 το πρωί στη τοποθεσία Αγία Μαρίνα στο δάσος του Δαφνιού ο  χαφιές της Ιντέλιζενς Σέρβις Νίκος Πλουμπίδης   που ήταν ετοιμοθάνατος και  αρνήθηκε να μεταλάβει τη  θείας μετάληψης.

1956.Πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 58 ετών, ο γερμανικής καταγωγής, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, σκηνοθέτης, και εμπνευστής του επικού θεάτρου, Μπέρτολντ Μπρεχτ. 

1964. Αποκαλύφθηκε δια του Τύπου το σχέδιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ντιν Άτσεσον για το Κυπριακό. Προέβλεπε ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, νοίκιασμα του 20% του εδάφους στην Τουρκία, καθεστώς διομολογήσεων για την τουρκική μειονότητα, παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων σε Η.Π.Α.-ΝΑΤΟ-Τουρκία κ.α. Δεκτό κατ' αρχήν από την ελληνική κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τον Μακάριο.


1967 .Στο Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που επέβαλε το κλείσιμο πολλών των  «ραδιοφωνικών σταθμών ανοικτής θάλασσας»  Ο νόμος τελικά προκάλεσε  την εκστρατεία για τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας.

1969 .Οι Βρετανοί αναπτύχθηκαν  στη Βόρεια Ιρλανδία. Ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό Κόλπο.
1971. Το Μπαχρέιν κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1974. Στις 3:30 το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974, οι Τούρκοι εγκατέλειψαν τη διάσκεψη της Γενεύης και με την ανοχή της Αγγλίας και των ΗΠΑ και με την σιωπή των Αθηνών εξαπέλυσαν επίθεση σε όλο το Μέτωπο της Κύπρου.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν το 36, 3% του νησιού έκαναν σφαγές, λεηλασίες και βιασμούς σε ευρεία κλίμακα, και προκάλεσαν 200.000 πρόσφυγες.
Ο Καραμανλής ανακοίνωσε  την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.


1980 . Ιδρυθηκε στα ναυπηγεία του Γκντανσκ το πολωνικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» με ηγέτη  τον Λεχ Βαλέσα.

1988. Εισβολή της 17 Νοέμβρη στο ΙΘ΄ ΑΤ Αθηνών στο Βύρωνα. 


1992 . Ο Μπόρις Γιέλτσιν υπέγραψε το Ουκάζιο για την (ιουδαική) ιδιωτικοποίηση στην Ρωσία με τα  κουπόνια. Ο γεωργιανός στρατός εισήλθε στο έδαφος της Αμπχαζίας. Έναρξη του πολέμου της Γεωργίας-Αμπχαζίας.

1994.Σύλληψη στο Χαρτούμ του Κάρλος («Τσακάλι»). Εκδόθηκε στη Γαλλία αυθημερόν.

1996. Οι Τούρκοι πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον Σολωμό Σολωμού, την στιγμή που επιχειρούσε να κατεβάσει τη σημαία του ψευδοκράτους του Ντενκτάς από φυλάκιο στη Δερύνεια, στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη». Ο Σολωμός ήταν εξάδελφος του Τάσου Ισαάκ.

1999. Εγκαινιάστηκε η γέφυρα που συνδέει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε

2000. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποίησε τον τελευταίο Τσάρο Νικόλαο Β΄ και την οικογένειά του.

2003. Χάος σε ΗΠΑ και Καναδά, από Μπλακ άουτ. Στο σκοτάδι βυθίστηκαν οι ανατολικές και βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ. Παρέλυσε η κυκλοφορία. Σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:15 π.μ. στη Λευκάδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 57 άτομα. Η κυβέρνηση του Καντάφι συμφώνησε να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, στις οικογένειες των θυμάτων του αεροσκάφους της «Πανάμ», που έπεσε στο Λόκερμπι το 1988.


2005. Συντριβή στο Γραμματικό της Αττικής, του κυπριακού Μπόινγκ 737 της εταιρείας «Helios». Σκοτώθηκαν και οι 121 επιβαίνοντες σε αυτό.Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε  την εκκένωση του ισραηλινού πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας
2006. Έληξαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ .

Η ανακωχή ζητήθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τερμάτισε ένα μήνα  πολέμου.
2015. Με 222 ψήφους «υπέρ», «ΣΥΡΙΖΑ», «Νέα Δημοκρατία», «Ποτάμι», «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και το «ΠΑΣΟΚ», εγκρίθηκε το 3ο Μνημόνιο.
. «Όχι» ψήφισαν οι Λαφαζανικοί τυ ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» και του «ΚΚΕ».

2018. Στη Γένοβα κατέρρευσε η  γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου που χτίστηκε μεταξύ του 1963 και του 1967 από τον μηχανικό Ρικάρντο Μαράντι. 43 νεκροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου