Αυγούστου 31, 2020

Οι «Άγιοι» νίκησαν τον άθεο Τζουκάνοβιτς , που εχασε την δεδηλωμένη αλλά, δεν το βάζει κάτω

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα στις χθεσινές εκλογές στο Μαυροβούνιο το «Κόμμα Οδηγός» του Τζουκάνοβιτς , το DPS έλαβε το 35,1% των ψήφων και εξέλεξε 30 βουλευτές. Οι τρείς συνασπισμοί των Κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέλεξαν 41 βουλευτές και διαθέτουν την «δεδηλωμένη».
 Ο συνασπισμός «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» που συγκροτήθηκε γύρω από το «Δημοκρατικό Μέτωπο» έλαβε το 32,6% και εκλέγει 27 βουλευτές.
 Ο συνασπισμός, «Η ειρήνη είναι το έθνος μας» που συγκροτήθηκε γύρω από το «Δημοκρατικό Μαυροβούνιο» και τον Αλέκσα Μπέτσιτς έλαβε 12,5%, και εκλέγει 10 βουλευτές και ο Συνασπισμός «Μαύρο και Λευκό» με επικεφαλής τον κ. Αμπάζοβιτς έλαβε το 5,7%, και εξέλεξε 4 βουλευτές. 
Ο Συνασπισμός «Σοσιαλδημοκράτες-Ιβάν Μπράγιοβιτς» που συγκροτούσε με το DPS τον απερχόμενο κυβερνητικό Συνασπισμό έλαβε Σοσιαλδημοκράτες 4,3%, και εξέλεξε 3 βουλευτές όπως και το «Βοσνιακό Κόμμα» του Ραφέτ Χούζοβιτς που έλαβε το 4%. Το SDP του κ. Ράνκο Κριβοκάπιτς έλαβε 3,1%, και εξέλεξε δυο βουλευτές, και οι δυο Συνασπισμοί των Αλβανών πήραν 1,1%, και 1,3%, αντίστοιχα και εξέλεξαν από έναν βουλευτή.
 Η κατανομή των Εδρών μπορεί να αλλάξει εάν στα επίσημα αποτελέσματα το SDP πέσει κάτω από το 3% και δεν εισέλθει στην Βουλή και εφόσον το Κόμμα της Κροατικής μειονότητας υπερβεί το 0,35% και κερδίσει μια έδρα. 
Η Συμμετοχή, έφθασε στο 75,9% των εγγεγραμμένων. 
Πρώτος ανακοίνωσε τα καλά νέα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, που δήλωσε: «Το καθεστώς έπεσε. Μια νέα ημέρα ξεκινά στο ελεύθερο Μαυροβούνιο». Ο Κριβοκάπιτς δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για το Μαυροβούνιο αυτή τη στιγμή θα είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. 
Ο Αλβανός μεταρρυθμιστής Ντριτάν Αμπάζοβιτς, του Συνασπισμού «Μαύρο στο Άσπρο», μετα απόμισή ώρα προέτρεψε τους πολίτες να το γιορτάσουν με την οικογένεια τους και να μην βγουν στο δρόμο και υποστήριξε και αυτός τον σχηματισμό κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων, ενώ δήλωσε, ότι αυτοί που ψήφισαν το DPS δεν είναι εχθροί του κράτους, και «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη δεξιά πλευρά της ιστορίας». 
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Αλέκσα Μπέτσιτς που περίμενε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον 16%, στην «νικητήρια» δήλωση του είπε ότι, «απλώνει το χέρι για συνεργασία στα μειονοτικά κόμματα». 
Ο Τζουκάνοβιτς έκανε μια δήλωση στις δυο τα ξημερώματα όταν είχε «οριστικοποιηθεί» από τα κανάλια η 30η Έδρα. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών και Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι «το DPS κέρδισε περίπου 145.000 ψήφους και 30 έδρες» και ότι «το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι το DPS είναι το ισχυρότερο κόμμα στο Μαυροβούνιο». «Με τους παραδοσιακούς εταίρους του συνασπισμού μας έχουμε 40 έδρες. Ο αγώνας για την πλειοψηφία των εδρών συνεχίζεται». 
Ο Μπράγιοβιτς δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστός στην «Αντιφασιστική Συμμαχία». Ο κ. Ραφετ Χούζοβιτς δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον «Ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό». Το DPS υπέστη συντριπτικές ήττες στις δημοτικές εκλογές που έγιναν παράλληλα . 

Στις δημοτικές εκλογές της Μπούντβα, το Δημοκρατικό Μέτωπο έβγαλε 15 Συμβούλους και το DPS 11. Οι Δημοκράτες 6, και η URA 1. Η Αντιπολίτευση έβγαλε 22 από τους 33. Στις δημοτικές εκλογές του Κότορ. 
Το DPS προηγείται με 34,1% . Το «Δημοκρατικό Μαυροβούνιο» κέρδισε το 23,5%, το Κίνημα Πολιτών URA 5,8, το SDP 5,2, και ο Συνασπισμός του Δημοκρατικού Μετώπου «για το μέλλον του Κότορ» 15,7,. Σύνολο 50,6. 
Στο Τίβατ ο Συνδυασμός «Ο Λαός Νικά» πήρε 3.514 ψήφους, και έβγαλε 14 από τους 32 Συμβούλους, ενώ το DPS πήρε 3.012 ψήφους και 12 Συμβούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου