Αυγούστου 31, 2020

Επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αμπντουλάχ Χότι δήλωσε χθες ότι χωρίς συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Σερβική Λίστα καταδίκασε έντονα την επίθεση εναντίον τεσσάρων Σέρβων νεαρών στο χωριό Μπάμπιν Μοστ έξω από το Όμπιλιτς, απαιτώντας από τα αρμόδια όργανα να ασκήσουν δίωξη κατά των δραστών το συντομότερο δυνατόν. Ο βοηθός διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Πέταρ Πέτκοβιτς που επισκέφτηκε τους νεαρούς Σέρβους οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση από ομάδα Αλβανών στο Μπάμπιν Μοστ, δήλωσε ότι είναι καιρός πια οι Αρχές της Πρίστινα να κάνουν τη δουλειά τους και να τιμωρήσουν όσους επιτίθενται στους Σέρβους. 
 ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι δεν υπάρχει μυστική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο, διότι τέτοιες συμφωνίες δεν έχουν καμία αξία, εφόσον είναι μυστικές και τόνισε: «Δεν έδωσα στην Ελλάδα μέρος της αλβανικής θάλασσας». 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας των Σέρβων από την Περιοχή της τέως Γιουγκοσλαβίας Μίοντραγκ Λίντα δήλωσε ότι η προστασία της σερβικής ιδιοκτησίας στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι αποτελεί κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα και τη Διεθνή Κοινότητα. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πληροφοριών «ΒΕΡΙΤΑΣ», 1.714 Σέρβοι εξακολουθούν να αναφέρονται ως αγνοούμενοι στην Κροατία, 1.240 εκ των οποίων είναι πολίτες. 
 ΜΠΛΕΝΤ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε την Κυριακή στο Μπλεντ με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιανσα και συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική συνεργασία. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τις τελευταίες 24 ώρες, 83 άτομα στη Σερβία βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό από τα 4.356 που εξετάστηκαν, και ένα άτομο πέθανε από τη λοίμωξη , ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σερβίας.
 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο θα ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση της πρότασης Μομφής κατά της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Λουντοβίκ Όρμπαν που κατέθεσαν οι Σοσιαλδημοκράτες και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης. Η κυβέρνηση προσέφυγε την στο Συνταγματικό Δικαστήριο, επικαλούμενη ότι το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε θερινές διακοπές του. Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτική αστάθεια που θα ωφελήσει την προεκλογική τους εκστρατεία.
 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το 5% των Ρουμάνων φοιτητών ήταν εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού το 2018, σύμφωνα με την «Γιούροστατ» . Επικεφαλής της κατάταξης είναι το Λουξεμβούργο, με ποσοστό 48% του συνολικού αριθμού φοιτητών, και ακολουθούν η Κύπρος με 24%, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία και οι Κάτω Χώρες. Τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στην Κροατία και την Ελλάδα. (3%). 
 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. 952 νέες λοιμώξεις από τον Κορωνοϊό αναφέρθηκαν στη Ρουμανία τις τελευταίες 24 ώρες, ένα 39 ακόμη ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, και ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.578. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 7.213 ασθενείς εκ των οποίων 492 βρίσκονται στην εντατική. 9.132 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ 5.839 βρίσκονται σε θεσμοθετημένη απομόνωση. 32.955 είναι σε καραντίνα στο σπίτι. 

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρώτος Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μόμτσιλο Κράισνικ , εισήχθη στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μπάνια Λούκα λόγω πνευμονίας και στους δύο πνεύμονες.
 «Η υγεία του Μόμτσιλο Κράισνικ , είναι σε σοβαρή κατάσταση και είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για πρόγνωση,» δήλωσε ο διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βλάντο Ντουάιτσιτς. 

 ΠΕΤΡΟΒΟ. Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Δημοκρατία Σέρπσκα εξακολουθεί να αναζητά 1.660 αγνοούμενους στρατιώτες και πολίτες και δεν είναι ικανοποιημένη από το έργο του Ινστιτούτου Αγνοουμένων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το οποίο το προηγούμενο έτος δεν διευκρίνισε την τύχη κανενός Σέρβου αγνοούμενου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Οικογενειών των Αιχμαλώτων και Νεκρών και αγνοουμένων της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η στρατιωτική άσκηση «Quick Response 2020», η οποία θα ελέγξει τη δυνατότητα της «EUFOR» να μεταφέρει και να αναπτύξει εφεδρικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τη Βοσνία Ερζεγοβίνης ξεκίνησε χθες στη βάση Μπουτμίρ έξω από το Σεράγεβο. 

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Ενωμένης Σέρπσκα Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και το Διεθνές Ίδρυμα Εκλογικών Συστημάτων αποτελεί έκφραση πολιτικών βασανιστηρίων και επισημοποιεί το ρόλο του Υπατου εκπροσώπου στην εκλογική διαδικασία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη θέση του Μέλους της Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ σχετικά με την εγερση ζητήματος ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την υπογραφή μνημονίου μεταξύ της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εκλογικών Διαδικασιών. 

 ΣΟΦΙΑ. Συνεχίστηκαν για 53η ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο Μπορίσοφ «πετάχτηκε» μέχρι το νησάκι Μπλεντ της Σλοβενίας για το ετήσιο Φόρουμ. Η στατιστική κατέγραψε αύξηση των στεγαστικών δανείων το δεύτερο τρίμηνο και μείωση των ενοικίων στη Σόφια . Τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 1470 στην Βουλγαρία και βρέθηκαν 26 θετικά. Οι ασθενείς από τη λοίμωξη που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, είναι 726. Τις τελευταίες 24 ώρες, οκτώ ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου