Αυγούστου 05, 2020

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Μπρνάμπιτς δήλωσε στην Τ/Ο «ΠΙΡΒΑ» ότι ο Πρόεδρος Βούσιτς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εντάξει στον κυβερνητικό συνασπισμό την Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του Αλεξάνταρ Σάπιτς. Είπε ακόμα ότι είναι μία από τους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς και προσπάθησε να τορπιλίσει τη συμμαχία με τους Σοσιαλιστές. «Οι Σοσιαλιστές είναι αξιόπιστοι συνεργάτες του συνασπισμού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) είπε και πρόσθεσε ότι «κάποιοι στο SPS προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση για τους εαυτούς τους στην κυβέρνηση, αλλά και σε δημόσιες επιχειρήσεις μέσω ξένων πρεσβειών» . 
Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας , Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντιδρώντας στη δήλωση της Μπρνάμπιτς, δήλωσε ότι «οι Σοσιαλιστές και το SNS έχουν επιτύχει πολλά μαζί και γι' αυτό είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να συνεχίσει να συνεργάζεται , αλλά ότι η απόφαση εξαρτάται από τον Βούτσιτς που είναι ο νικητής των εκλογών». Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της για « ξένες πρεσβείες», είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται σε ποιόν αναφέρεται αλλά για τον ίδιο προσωπικά «θα ήταν ταπεινωτικό να υποστηρίζεται από κάποιον από το εξωτερικό». «Δουλεύω προς το συμφέρον της Σερβίας και δεν έχω εργαστεί ποτέ για αλλοδαπούς», τόνισε, αναφερόμενος στην προεργασία της κ. Μπρνάμπιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αν και η απόφαση της Προεδρίας για πάγωμα των διορισμών σε διπλωματικές και προξενικές αποστολές της Βοσνία Ερζεγοβίνη σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να ισχύει, η υπουργός Εξωτερικών Μπισέρα Τούρκοβιτς υπέγραψε απόφαση για το διορισμό του Γκόραν Μίλινιτς στη θέση του πρέσβη στο Πεκίνο, με τον βαθμό του πληρεξουσίου Υπουργού. καθώς επίσης την απόφαση για τις προετοιμασίες. Η βουλευτής στη Βουλή των Λαών Ντούσανκα Μάϊσίτς δήλωσε ότι η νέα απόφαση-σκάνδαλο της υπουργού εξωτερικών να διορίσει τον Γκόραν Μίλινιτς στην Πρεσβεία στο Πεκίνο δείχνει τις πραγματικές σχέσεις μεταξύ των πολιτικών παραγόντων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη . Ο βουλευτής του SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων Όμπραντ Πέτροβιτς δήλωσε ότι οι κοινοί θεσμοί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν ανήκουν στο Σεράγεβο, και ούτε είναι σπίτι για αποτυχημένους πολιτικούς. Το Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Νέναντ Νέσιτς, πιστεύει ότι η εκπροσώπηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από τον Γκόραν Μίλινιτς, είναι ντροπή για ολόκληρη τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 3,4% ή 243,2 εκατομμύρια BAM σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη επιβεβαίωσε 12.856 κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό. 5.136 στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, 7.517 στην Ομοσπονδία (FBiH), και 203 στην Περιφέρεια του Μπρίτσκο. Στην Ομοσπονδία , τις τελευταίες 24 ώρες, ο κορωνοϊός επιβεβαιώθηκε σε 301 άτομα από τα 974 που ελέγχθηκαν, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. 

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο ηγέτης των Ουαχάμπι στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Μπιλάλ Μπόσνιτς, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης επτά ετών στη φυλακή Ζένιτσα για στρατολόγηση τρομοκρατών και υποκίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις , ζήτησε διήμερη άδεια για να παραστεί στις κηδείες του γιου και του αδελφού του που πνίγηκαν χθες στον ποταμό Σανά κοντά στο Σάνσκι Μοστ.

  ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Υδάτων Βίκτορ Σάντου, τέθηκε υπό κράτηση από την Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς για δωροδοκία. Κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ για την ανάθεση έργων σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία. Ένας επιχειρηματίας κρατείται επίσης για την ίδια υπόθεση κσι οι διευθυντές 2 ιδιωτικών εταιρειών . Η Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άνοιξε εκ νέου, (μετά από πιέσεις) , την υπόθεση εναντίον των πρώην αρχηγών της Χωροφυλακής σε σχέση με τα βίαια επεισόδια στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης της 10ης Αυγούστου 2018 στο Βουκουρέστι. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικού αιτήματος υπογεγραμμένου από πάνω από 57 χιλιάδες άτομα της «Κοινωνίας των Πωλητών». Η μήνυση είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς οι εισαγγελείς διαπίστωσαν τότε, ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς επίσης ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι η βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας ήταν προμελετημένη. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις θα συναντηθεί σήμερα με κυβερνητικούς εκπροσώπους για να συζητήσουν την έναρξη του νέου σχολικού και πανεπιστημιακού έτους, καθώς 
η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Στη Ρουμανία κατατρίφθηκε χθες το ρεκόρ θανάτων ημέρας. Πέθαναν 48. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 2.480. Τις τελευταίες 24 ώρες οι αρχές ανακοίνωσαν 1.232 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων ασθενών στη Ρουμανία από την έναρξη της πανδημίας πριν από 5 μήνες είναι τώρα πάνω από 55.000. 7.771 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, και 436 από αυτούς είναι σε ΜΕΘ. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε το θάνατο 13 ασθενών που είχαν διαγνωστεί ως κρούσματα της λοίμωξης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας σε 269, . Όλοι οι νεκροί, είχαν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και υπέφεραν από διαβήτη, καρδιαγγειακές και άλλες χρόνιες παθήσεις .Στο Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν 477 τεστ από τα οποία το 47,2% βγήκαν θετικά και επιβεβαιώθηκαν 225 νέα κρούσματα . Συνολικά 9.274 άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Ο επίσημος αριθμός των ενεργών φορέων του νέου ιού στο Κοσσυφοπέδιο είναι 3.815. 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασώσει ότι μπορεί να διασωθεί η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τα αιτήματα των εργαζομένων στον τουρισμό και επέτρεψε στους πολίτες της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν να εισέλθουν στο Μαυροβούνιο χωρίς να χρειαστεί να εκπληρώσουν οποιεσδήποτε απαιτήσεις. Το στέλεχος του DPS Μίρκο Ντάτσιτς εγκατέλειψε το Τζουκάνοβιτς και προσχώρησε στους Σοσιαλδημοκράτες του Κροβοκάπιτς καταγγέλλοντες ότι «το κράτος είναι όλο και περισσότερο υποχρεωμένο, και η διαφθορά είναι σχεδόν ασταμάτητη». «Μια ακόμα θητεία άλλη αυτής της κυβέρνησης θα μας εγγυάται μια θέση κάπου στα περίχωρα της Ευρώπης» , δήλωσε. 

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας τις τελευταίες 24 ώρες, εξετάστηκαν 465 άτομα και το 12,9% ήσαν «θετικά». Οι περισσότεροι από τους 60 νεους ασθενείς είναι από την Ποντγκόριτσα, το Μπιέλο Πολιε και το Νίκσιτς. Ένα ασθενής πέθανε. Από την έναρξη της επιδημίας στο Μαυροβούνιο, έχουν επιβεβαιωθεί 3.361 κρούσματα και 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 44 από αυτούς από τις αρχές Ιουνίου.

 ΤΙΡΑΝΑ. Οι αλβανικές αρχές εξέδωσαν σήμερα στη Γερμανία τον 24χρονο Καμρόν Ζουκχούροφ από το Τατζικιστάν, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος καταζητείτο με διεθνές ένταλμα. Μέλη της αντιτρομοκρατικής συνέλαβαν τον Ζουκούροφ στις 29 Απριλίου του τρέχοντος έτους στα Τίρανα. 
 ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με το αλβανικό Υπουργείο υγείας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 130 νέα κρούσματα κορωνοϊού , ενώ τέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων κορωνοϊού σε 176. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Αλβανία ανέρχεται σε 5750. 

 ΤΙΡΑΝΑ. Η υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, Ανίλα Ντανάι δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το μισθό εκείνων που έχασαν τη δουλειά λόγω του κορωνοϊού». «Πρόκειται για άλλη μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αποδεικνύει ότι είμαστε κοντά στους πολίτες», τόνισε. «Η κυβέρνηση Ράμα έχει επιδείξει εδώ και καιρό μεγάλη στήριξη σε όλα τα άτομα που έχουν μείνει άνεργοι», είπε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου