Αυγούστου 11, 2020

Η Ουάσιγκτον θύμωσε με την αγορά κινεζικών όπλων από το Βελιγράδι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν χθες το Βελιγράδι ότι θα πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί η αγορά όπλων από κινεζικές εταιρείες. Το Στέητ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η επιλογή του προμηθευτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τον δηλωμένο στόχο της Σερβίας για ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
 Σχετικά με την απόφαση της Σερβίας να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας «FC-3» από την Κίνα, που διευθύνεται από το ραντάρ νέας γενιάς, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, δήλωσε στο «Ράδιο της Cia» ότι η προμήθεια στρατιωτικού και αμυντικού εξοπλισμού «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας», αλλά ωστόσο. «οι κυβερνήσεις πρέπει να γνωρίζουν τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους και το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας με κινεζικές εταιρείες». που εξαρτώνται από μια αυταρχική κυβέρνηση, όπως είναι στην Κίνα». 
 «Υπάρχουν και άλλοι πωλητές που δεν εξαρτώνται από αυταρχικά καθεστώτα και προσφέρουν εξοπλισμό που μπορεί όχι μόνο να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της Σερβίας, αλλά και με καλύτερη ποιότητα και τιμή», ανέφερε η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Το σερβικό Υπουργείο άμυνας απάντησε ότι έχει υπογράψει το 2019 , 163 συμβάσεις εισαγωγής από 31 χώρες αξίας 620,3 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι από την Κίνα έγινε η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η προμήθεια του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «FC-3». 
Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι πίσω από τις αντιδράσεις των Αλβανών για τις πρόσφατες κοινές περιπολίες του Σερβικού Στρατού με την ΚΦΟΡ στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι είναι ο στόχος της Πρίστινα να συμπεριλάβει και την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου σε αυτές τις περιπολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου