Αυγούστου 11, 2020

Σεβερνομακεντόνιγια: Οι νέες εκλογές δεν λύσουν το πρόβλημα δήλωσε ο Ζάεφ

Η συνάντηση Ζάεφ και Αχμέτι στη Βουλή χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία προηγούμενη ανακοίνωση. Μετά τις συνομιλίες που διήρκεσαν σχεδόν δύο ώρες, οι δύο ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις στους αναμένοντες δημοσιογράφους. 
Ο Πρόεδρος της SDSM Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση με τον Αλί Αχμέτι, πήγε στα Γραφεία του Κόμματος από όπου δήλωσε ότι «νέες εκλογές δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα γιατί θα επαναλάβουν τα αποτελέσματα» και ότι, «είναι απαραίτητο να σχηματιστεί κυβέρνηση». «Θέση μας, και η θέση των άλλων κομμάτων με τα οποία μιλάμε, είναι ότι τώρα δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε πρόωρες εκλογές», είπε.
 Ο «Θεσμοφύλαξ» Πρόεδρος Πεντάροφσκι, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις του άρθρου 90 παράγραφος 1, η προθεσμία για τη χορήγηση της εντολής στον εντολοδόχο πρωθυπουργό είναι δέκα ημέρες από τη Σύσταση της Βουλής, η οποία έγινε με την επικύρωση της εκλογής και την ορκωμοσία των βουλευτών στις 4 Αυγούστου».
 Η πλευρά των Αλβανών επιμένει ότι , «Χωρίς την εκλογή νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συγκροτήθηκε σε σώμα και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα κανείς για να ενημερώσει τον αρχηγό του κράτους ότι έχει σχηματιστεί νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και γι' αυτό οι προθεσμίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα».
 Ο Αχμέτι προσκάλεσε του άλλους Αλβανούς ηγέτες , (Κασάμι, Σέλα, Γκάσι και Θάτς)ι σε συνάντηση για την επέτειο της Συμφωνίας της Αχρίδας. Ο Ζάεφ. είχε δηλώσει ότι αισθάνεται ως πίεση την πρόσκληση που έστειλε ο Αχμέτι στους ηγέτες του αλβανικού πολιτικού μπλοκ. 
 Το VMRO-DPMNE ζήτησε η Επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς να διερευνήσει τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της SDSM διότι δαπανήθηκαν περισσότερα από 700000 ευρώ χωρίς να αναφέρονται στα βιβλία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου