Ιουλίου 15, 2020

Αλβανία: Σοσιαλιστές και Λεμονόκουπες υιοθέτησαν τις συνταγματικές τροποποιήσεις σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση

Η Επιτροπή Νόμων του Αλβανικού Κοινοβουλίου και το Νομοθετικό Συμβούλιο ενέκριναν τις συνταγματικές τροποποιήσεις σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση που ζήτησαν οι «λεμονόκουπες» Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις , οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέγουν τον υποψήφιο που θέλουν από το ψηφοδέλτιο του Κόμματος που ψηφίζουν ενώ το εκλογικό όριο και οι προεκλογικοί συνασπισμοί θα ρυθμίζονται στον Εκλογικό Κώδικα. 
Οι συνταγματικές τροποποιήσεις πρέπει να εγκριθούν με 94 ψήφους. 

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στην Γερμανικής Ομοσπονδιακή Βουλή Γιόχαν Βαντφούλ τάχθηκε κατά των συνταγματικών αλλαγών. «Αυτές οι δύο συνταγματικές τροποποιήσεις, εάν εγκριθούν στο Κοινοβούλιο, θα αποτελέσουν σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου. Οι συνταγματικές αλλαγές θα υπονομεύσουν την εκλογική μεταρρύθμιση». δήλωσε 
 Μετά από αυτή την εξέλιξη, η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση και η Προεδρία αντέδρασαν.
 Ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η συμφωνία της 5ης Ιουνίου θα εφαρμοστεί πλήρως. Και τόνισε ότι το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο Σώμα , και «τα ακούει όλα, αλλά αυτό αποφασίζει». «Ο σταυρός στις εκλογές δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν το δικό τους βουλευτή. Η Εκτός κοινοβουλίου, η αντιπολίτευση και το Προεδρικό δεν πρέπει να ανησυχούν για την τύχη των προεκλογικών συνασπισμών», είπε ο Ράμα. 
Η προεδρία σε γραπτή δήλωση ανέφερε: « Όσον αφορά τα τελευταία νέα σχετικά με ορισμένες αλλαγές στο σύνταγμα, ο Πρόεδρος Μέτα τονίζει ότι υπάρχουν μόνο 82 νόμιμοι βουλευτές στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 122 βουλευτές στο κοινοβούλιο, και όχι 140 βουλευτές. Η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης που παραιτήθηκαν και των ήταν εντελώς αντισυνταγματική και παράνομη. Το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας είναι η μόνη εναλλακτική λύση για τους πολίτες της». 
 Η Ενωμένη Αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται εκτός κοινοβουλίου, ανέφερε σε δήλωσή της: «Οι προσπάθειες για ακύρωση της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε στις 5 Ιουνίου 2020 στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, βλάπτουν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας. Μόνο οι πολίτες αποφασίζουν για το Σύνταγμα και το εκλογικό σύστημα. Η Ενωμένη Αντιπολίτευση σέβεται την απόφαση των πολιτών. Η Ενωμένη Αντιπολίτευση υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζόζεφ Μπόρέλ και του Επιτρόπου Όλιβερ Βαρέλι και επιθυμεί η συμφωνία της 5ης Ιουνίου να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Η συμφωνία της 5ης Ιουνίου είναι το μίνιμουμ για τη δημιουργία ενός φυσιολογικού κλίματος για τις εκλογές στην Αλβανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου