Ιουλίου 29, 2020

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα με την πλειοψηφία των δυο τρίτων υποστήριξε το Βέτο το Μίλοραντ Ντόντικ στις αποφάσεις που έλαβαν κατά πλειοψηφία ο  Τζαφέροβιτς και ο Κόμιστς στις 22 Ιουλίου.Ο Μίλοραντ Ντόντικ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους βουλευτές στην ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Σέρπσκα είπε ότι η εκπαίδευση είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ είπε και ότι θεωρεί ότι η απόφαση για έγκριση και υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ασφαλείας και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τη συνεργασία στη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών είναι πολύ επιβλαβής για το συμφέρον της Σέρπσκα και δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Υπέρ ψήφισαν  οι Κοινοβουλευτικές Ομάδα του SNSD, DNS, SP, Demos, NDP, United Srpsa, SPS και κοινοβουλευτική ομάδα Ανεξάρτητοι βουλευτές .Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσούμπριοβιτς δήλωσε ότι εκφράστηκε υψηλός βαθμός ενότητας για την  προστασία του ζωτικού εθνικού συμφέροντος 
 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι εάν παρουσιαστεί στη Σερβική πλευρά προσχέδιο  των Βρυξελλών  για «Συνολική συμφωνία»  το οποίο συνεπάγεται την αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα ενημερώσει το λαό  για το περιεχόμενό του και «η απάντηση θα είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Τις τελευταίες 24 ώρες στη Σερβία, από τις συνέπειες της λοίμωξης του Κορωνοϊού πέθαναν επτά ασθενείς. Από την αρχή της Πανδημίας στη Σερβία, τα θύματα είναι 558 ανθρώπων. Τις τελευταίες 24 ώρες ελέγχθηκαν 9.653 άτομα και βρέθηκαν 372 νέα κρούσματα.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ράντομιρ Λούκιτς, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Ντέιτον, δήλωσε ότι η Σερβική πλευρά θα είχε δεχθεί αμέσως την προσφορά για τη διαίρεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την οποία τα ΜΜΕ συνεχίζουν να γράφουν αυτές τις ημέρες ως «δήθεν σχέδιο Κλίντον¨ εάν υπήρχε. 
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο αριθμός των μεταναστών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει αυξηθεί μετά την απαγόρευση μετακίνησης που επιβλήθηκε λόγω της επιδημίας κορωνοιού, οπότε αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους είναι περίπου 7.000, δήλωσε ο Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , Πίτερ βαν ντερ Αουγουεράερτ.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ότι έχει καταβληθεί ποσό 9,9 εκατομμυρίων ευρώ στο Υπουργείο Οικονομικών του Κοσσυφοπεδίου από τα  κονδύλια δημοσιονομικής στήριξης για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Η στήριξη της ΕΕ για τη δημόσια διοίκηση και τις μεταρρυθμίσεις των δημόσιων οικονομικών ακολούθησε την πρόοδο της εφαρμογής των δικών της στρατηγικών και της επίτευξης των στόχων που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, ανέφερε η δήλωση.
Η ΕΕ συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για τις μεταρρυθμίσεις αυτές από τον Δεκέμβριο του 2017.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ρεπούμπλικας Σερπσκα ανακοίνωσε , ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες, εξετάστηκαν  675 εργαστηριακά δείγματα, από  τα οποία επιβεβαιώθηκαν  136 νέα κρούσματα .  Πρόκειται  76 άνδρες και 60 γυναίκες. Στο ιδιο διάστημα τρεις ασθενείς πέθαναν. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μεταξύ 29 Ιουλίου και 2 Αυγούστου, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Σερβία θα τιμήσουν για την 79η επέτειο από την σφαγή 1.600 Σέρβων ανδρών , γυναικών και παιδιών, από τους Ουστάσι. 
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι Ηγέτες Σέρβων, Μουσουλμάνων / και Κροατών από τη Β-Ε κατέληξαν σε συμφωνία στις 30 Ιουλίου 1993, στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, σύμφωνα με τις οποίες η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτελείται από τρεις εθνικές δημοκρατίες . Ο Αλία Ιζετμπέκοβιτς όμως στη συνέχεια, απέρριψε το σχέδιο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Εγκρίθηκε  ο προϋπολογισμός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.  Η Βουλή των Λαών ενέκρινε σήμερα ομόφωνα την έκθεση της Κοινής Επιτροπής των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου για την εναρμόνιση  του προϋπολογισμού  για το 2020. έτος, τερματίζοντας έτσι τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νταμπάρ-Βοσνίας Χρυσόστομος θα λειτουργήσει στις 9 Αυγούστου στο κατεστραμμένο μεσαιωνικό μοναστήρι Ούντριμ στο Γκόστοβιτς κοντά στο Ζαβίντοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε κοινοτικές υποδομές στη Σερβία, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών Ζοράνα Μιχάιλοβιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Σεράγεβο σχετικά με τη διανομή 200 εκατομμυρίων BAM  από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων της Ομοσπονδίας τΣάλκο Μπουκβάρεβιτς, ο οποίος βρέθηκε θετικός για κορωνοϊό, απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης στο Σεράγεβο.  Η Ομοσπονδία (FBiH( επιβεβαίωσε 227 νέα κρούσματα λοίμωξης από κορωναιό από τα 994 εργαστηριακά δείγματα που ελέγχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.
ΜΟΣΧΑ.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία ηρεμεί, αλλά μπορεί ακόμα να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και επομένως δεν επιτρέπεται
χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου