Ιουνίου 30, 2020

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ένα αεροπλάνο «Ιλιούσιν» της Κινεζικης αεροπορίας προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μπαταίνιτσα και παρέδωσε τα μη επανδρωμένα εναέριων οχημάτων «CH-92A», τα οποία χρησιμοποιούνται για αναγνώριση και επιθεώρηση του εδάφους, αλλά μπορούν επίσης να μεταφέρουν βόμβες και πυραύλους.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το τρίτο διεθνές αεροδρόμιο στη Σερβία το «Μοράβα» κοντά στο Κράλιεβο άρχισε να λειτουργεί σήμερα και η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο ήταν προς τη Βιέννη.

ΧΑΓΗ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε τον δικαστή Καρμέλ Αγκίους πρόεδρο του Διεθνούς Μηχανισμού για τα Ποινικά Δικαστήρια, για δεύτερη θητεία, από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2022. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα μιλήσει αύριο μέσω βίντεο με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την εφαρμογή της τρέχουσας ρύθμισης στο πλαίσιο εξαμηνιαίας αναθεώρησης της εκπλήρωσης των στόχων.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Μαυροβούνιο άνοιξε το 8ο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε έναν 85χρονο νεκρό και 47 νέα κρούσματα που προέκυψαν από 439 δείγματα που αναλύθηκαν. Από τα 47 νέα κρούσματα , το  ένα κρούσμα έχει εισαχθεί, τα 37 είναι επαφές προηγουμένων κρουσμάτων  και για  εννέα συνεχίζεται η έρευνα. 18 από τα νε κρούσματα είναι από την Ροζάι.12 από την Μπεράνε, οκτώ από την Ποντγκορίτσα, από τρία στο Μπαρ και το Νικσιτς, δυο στο Μπέλο Πόλιε και ένα στο Κότορ.  Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων από τα μέσα Ιουνίου είναι 224, και ο αριθμός των ενεργών  λοιμώξεων είναι 221.
Τρεις ασθενείς κατέληξαν.
 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Μετά από 90 ημέρες σε κατ' οίκον περιορισμό, ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου ο Μίλαν Κνέζεβιτς αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή. 
 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Μαυροβούνιου θα διακόψει τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου μέχρι το τέλος των εκλογών. 
 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Κορυφαίος επιδημιολόγος από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Αλεξάνταρ Αντωνίβιτς δήλωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι ανησυχητική στο Κοσσυφοπέδιο καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται. 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μια επιτροπή του υπουργείου Υγείας της Σερβίας εκτίμησε κατά τη διάρκεια έκτακτης επιθεώρησης του Νοσοκομείου της Νις ότι δεν υπήρξαν παραλείψεις ή λάθη στη θεραπεία του γιατρού Μίοντραγκ Λάζιτς που πέθανε από τη λοίμωξη του Κορωνοϊού.
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μητροπολίτης Ντάμπαρ και Βοσνίας Χρυσόστομος  ενημέρωσε σήμερα τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Λαών Μπακίρ Ιζέτμπεγκοβιτς για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την αποκατάσταση της περιουσίας της  Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με ιδιαίτερη έμφαση στο κτήριο  της πρώην Θεολογικής Σχολής στο Σεράγεβο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Ζέλικο Μπακάλαρ εξελέγη πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το  Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε σήμερα απόφαση για προσωρινή χρηματοδότηση των θεσμών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  και τις διεθνείς υποχρεώσεις  για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. του τρέχοντος έτους, και ενέκρινε  241.500.000 BAM για τους σκοπούς αυτούς. Όλα τα θέματα που προτάθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποσύρθηκαν  από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.
Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων στο Συμβούλιο Υπουργών Στάσα Κόσαρατς δήλωσε ότι η απόφαση για τον σχηματισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων για την  Τργκόβσκα Γκόρα αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη.
Ο κ. Κόσαρατς δήλωσε  ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους ηυπουργός Εξωτερικών Μπισέρα Τούρκοβιτς απέσυρε την απόφαση για σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων. Η  υπουργός Χωροταξίας, Κατασκευών και Οικολογίας της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Σρεμπρένκα Γκόιτς κάλεσε την Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  και πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών  Ζόραν Τεγκελτίγια να αντιδράσουν επειγόντως και να ακυρώσουν την  κίνηση της υπουργού Εξωτερικών και   να διορίσει την ομάδα εμπειρογνωμόνων  χωρίς καθυστέρηση.
Ο Δήμαρχος του Novi Grad Miroslav Drljača δήλωσε την Τρίτη ότι η άρση της απόφασης για το σχηματισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων για Trgovska Gora από την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνόδου του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Εξωτερικών Bisera Turković, προκάλεσε δυσαρέσκεια σε αυτή την τοπική κοινότητα/ - 
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Συνταγματική Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα αποφάσισε ότι ούτε μία από τις δύο υποθέσεις που αφορούν αιτήματα των Βόσνιων  μελών του Συμβουλίου Λαών δεν αφορά την παραβίαση ζωτικών εθνικών συμφερόντων του βοσνιακού λαού.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PDP Πέριστα Μπούνταλο δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να δεχτεί  τον προτεινόμενο Κανονισμό εάν γίνουν δεκτές οι τροπολογίες τους, και τόνισε ότι θα ήταν  καλύτερο εάν οι νέος κανονισμός υιοθετηθεί με συναίνεση.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Τις τελευταίες 24 ώρες, από τα  327 άτομα που εξετάστηκαν. Στη Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα τα 40  βρέθηκαν θετικά για στον κορωνοϊό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου