Ιουνίου 05, 2020

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να συνεχίσει το διάλογο με την Πρίστινα μόλις η νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εξαλείψει όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή ανθρώπων και αγαθών, και ότι η Σερβία είναι έτοιμη να σταματήσει τις πιέσεις για την απόσυρση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εάν η Πρίστινα σταματήσει να επιδιώκει την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Ιντερπόλ και η UNESCO. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι αναμένει μεγάλη πίεση στο ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και ότι είναι σημαντικό για τη Σερβία να αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς διέψευσε τις «πληροφορίες» από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ότι «η Σερβία συμφώνησε να τερματίσει την εκστρατεία της για απόσυρση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου» , τονίζοντας ότι πρόκειται « για ένα μεγάλο ψέμα». Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν εξαρτάται από την ΕΕ να καθορίσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινα, και ότι δεν είναι ρεαλιστικό για τη Σερβία να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου λόγω των «πολύχρωμων ψεμάτων» σχετικά με την ένταξη της στην ΕΕ σε μια δεκαετία. Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα Μίροσλαβ Λάιτσακ σχεδιάζει να επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα τον Ιούνιο, προκειμένου να προετοιμαστεί η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
 Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε ότι ελπίζει πως η νέα κυβέρνηση στην Πρίστινα θα καταργήσει τους φόρους και τα μέτρα αμοιβαιότητας για τα αγαθά από την κεντρική Σερβία το συντομότερο δυνατόν, ώστε Βελιγράδι και Πρίστινα να συνεχίσουν το διάλογο και την εμπορική συνεργασία . Διευθυντής του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι η πρώτη δοκιμή της νέας κυβέρνησης στην Πρίστινα θα είναι η άρση όλων των αποκλεισμών για τα σερβικά αγαθά και η παύση της πίεσης στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ντούσαν Γκούγιαντσιτς από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών εκτίμησε ότι η ετυμηγορία του γαλλικού δικαστηρίου, για τον θάνατο του Ενρί Φρικονό , ο οποίος ήταν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι το 2000, ότι απεβίωσε ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας μάχης για την αλήθεια, παρόμοια με αυτή που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στην Ιταλία.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Αντιπρόεδρος της Σερβικής Κυβέρνησης και Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ζοράνα Μιχαίλοβιτς ανακοίνωσε την επέκταση του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας από το Βελιγράδι προς τη Νις, και δήλωσε ότι η Σερβία επενδύει συνολικά περίπου 6,5 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού της δικτύου.
ΣΚΟΠΙΑ. Η Εισαγγελία του Βέλες άσκησε ποινική δίωξη κατά του Επισκόπου της σχσματικής Εκκλησίας της Σεβερνοματσεντόνιγια Αγαθάγγελου που κάλεσε τους πιστούς να αγνοήσουν τη νέα καραντίνα και να πάνε στους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν του τριήμερο το Αγίου Πνεύματος. 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρελι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση για την εφαρμογή του Νόμου για την ελευθερία της θρησκείας. Τελευταίο και η εκκλησία πρέπει να βρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. «Καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της πίστης», σημείωσε. 
ΝΙΚΣΙΤΣ. Η δίκη του Επισκόπου Μπούντβας και Νίκσιτς Ιωαννίκειου και των οκτώ ιερέων που κατηγορούνται ότι παραβίασαν τις εντολές του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών, προσδιορίστηκε στις 19 Ιουνίου. 
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Σέρτζαν Νταρμάνοβιτς στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου επανέλαβε τις κατηγορίες για παρέμβαση της Σερβίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου. «Η ηγεσία του κράτους της Σερβίας αυξάνει τις εντάσεις στο Μαυροβούνιο, και μαζί με τα ΜΜΕ που ελέγχει, και τους πολιτικούς συμμάχους της στο Μαυροβούνιο, έχει χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα , κάθε ευκαιρία για να δημιουργήσει ή να αυξήσει τις εντάσεις στο Μαυροβούνιο, και να προκαλέσει πολιτική αστάθεια», είπε.
 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ποντγκόριτσα Βλαντισλάβ Μασλένικοφ δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο και η Ρωσία θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων τους, προς το συμφέρον των πολιτών και των δύο χωρών. 
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ξεκίνησε χθες στο Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου η δίκη του πρώην Υπουργού Ασφαλείας Ντράγκαν Μέκτιτς και τριών άλλων προσώπων που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας. 
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του SDA Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς δήλωσε ότι η παραίτηση του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς από τη θέση του Υπουργού Ασφαλείας περιπλέκει τις σχέσεις και «φιλοβοσνιακού» μπλοκ στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 
Η σύνοδος της Προεδρίας του SDA δεν κατέληξε χθες με μια συγκεκριμένη πρόταση για νέο Υπουργό Ασφαλείας.
 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της (τρισυπόστατης) Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να αξιολογήσει εάν η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για αναβολή των τοπικών εκλογών λήφθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, τονίζοντας ότι ο νόμος ορίζει ρητά ότι οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν για 30 ημέρες και ότι «το 30 δεν μπορεί ποτέ να είναι 40».
 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρωθυπουργός της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Ράντοβαν Βίσκοβιτς, απομάκρυνε χθες Λειλά Ρέσιτς από τη θέση του υπουργού τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Προεδρία του DNS ομόφωνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε λόγος για την απόλυση της Υπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Λειλά Ρέσιτς και ο Γενικός Γραμματέας του DNS Ντάρκο Μπάνιακ δήλωσε ότι η Προεδρία του κόμματος αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με το SNSD, καθώς δεν έχει λάβει ακόμα εξήγηση γιατί η Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι στέλεχος του κόμματος , απολύθηκε από το αξίωμά της. Η Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι «ουσιαστικά ο συνασπισμός εξακολουθεί να λειτουργεί σταθερά». 
ΣΤΑΝΑΡΙ. Ο πρόεδρος της «Ενωμένης Σερπσκα» Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι στις τοπικές εκλογές, για το Στάναρι θα στηρίξει για το δήμαρχο, τον υπερκομματικό Ραντόισα Τσέλιτς. 
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ακόμα 31 άτομα βρέθηκαν θετικά χθες στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, 23 εκ των οποίων είναι από την Μόντριτσα, και είναι όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου υποδημάτων «ΑΛΦΑ». Στην Ομοσπονδία τις τελευταίες 24 ώρες, από τα 259 τεστ επιβεβαιώθηκαν 12 νέα κρούσματα. ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . Το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση αποφάσισε μέτρα για την οικονομική ανάκαμψη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 
Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε και το πρόγραμμα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων με την εγγύηση των δανείων. Ο Πρωθυπουργός Λούντοβιτς Όρμπαν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Ταμείου επενδύσεων που θα βασίζεται σε πηγές του προϋπολογισμού και σε Ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας, ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες, στις 13.00, στη Ρουμανία είχαν επιβεβαιωθεί 19.907 κρούσματα από τα οποία 13.919 έχουν κηρυχθεί αποθεραπευμένα και 1.305 έχουν πεθάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου