Ιουνίου 02, 2020

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο για την Εκλογική Μεταρρύθμιση ζήτησαν νέα συνεδρίαση σήμερα στις 17:00, «προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του Πολιτικού Συμβουλίου».

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Στη Ρεπούμπλικα Σερπσκα η συζήτηση για το Ψήφισμα που ενέκριναν το SDS και το PDP στο Σεράγεβο συνεχίζεται. Από τους «απολογούμενους» , ο μεν Πρόεδρος του PDP Μπράνισλαβ Μπορενόβιτς είπε ότι το Ψήφισμα «είναι μια συγκεκριμένη πράξη ωστε κοινά ιδρύματα που καταδικάζουν τη Λειτουργία του Μπλάιμπουργκ που έγινε στο Σεράγεβο, αλλά και τα εγκλήματα των «Ούστάσι», ενώ ο Πρόεδρος του SDS Μίρκο Σάροβιτς ισχυρίστηκε ότι «η ουσία αυτού του εγγράφου ήταν η Λειτουργία για το Μπλάιμπουργκ στο Σεράγεβο. Ο Μίλοραντ Ντόντικ τους διέψευσε και είπε ότι το Ψήφισμα δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μπλάιμπουργκ», και δεν κάνει αναφορά σε καμιά «λειτουργία» και τόνισε ότι ο στόχος του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων , είναι να ξαναγράψει την Ιστορία και να διαψεύσει τα δεινά που υπέστησαν οι Σέρβοι στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Ο Ντόντικ ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση να απορρίψει το Ψήφισμα. 
Στη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του SDS στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα Ντάρκο Μίτριτς, ανακοίνωσε οτι αποχώρησε από το SDS και εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Άντονι Γκόντφρι εξέφρασαν απογοήτευση για τις τελευταίες κινήσεις των αρχών της Πρίστινα.Ο Επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς και ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο συμφώνησαν οτι συμπεριφορά της Πρίστινα απαιτεί έντονη και αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την επίθεση κατά του ηθοποιού και ηγέτη της αλβανόφιλης (ΝΑΤΟϊκής) αντιπολίτευσης Σεργκέι Τριφούνοβιτς. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Μετά τη Σλοβενία, και το Μαυροβούνιο θα ανακοινώσει τη νίκη επί του Κορωνοϊού. Στο Μαυροβούνιο, για 28η ημέρα δεν υπάρχει νέο κρούσμα. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι χθες λήφθηκαν 86 δείγματα και ήσαν όλα αρνητικά. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει στο μηδέν. 

ΤΣΕΤΙΝΙΕ. Δεν θα γίνουν Λιτανείες στις πόλεις του Μαυροβουνίου την Ημέρα της Αγίας Τριάδας, ακόμη και σε εκείνα τα μέρη όπου γίνονται παραδοσιακά για τον εορτασμό της ημέρας Αγίου προστάτη μιας εκκλησίας, λόγω της απαγόρευσης των μαζικών δημόσιων συγκεντρώσεων που εξακολουθεί να ισχύει, ανακοίνωσε η Μητρόπολη του Μαυροβουνίου.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη απόφαση για την προσφυγή του «Κινήματος Αυτοδιάθεσης» κατά του Διατάγματος Θάτσι. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έδειξε ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί λειτουργούν σωστά και ότι αναμένει να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου το συντομότερο δυνατόν . Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου επέκρινε τον νυν πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι για την «παράλογη απόφασή» του, να στείλει τους Αλβανούς πολίτες που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο σε καραντίνα για 7 ημέρες λέγοντας ότι ο Κούρτι είχε ανοίξει την πόρτα για τη Σερβία και από την άλλη την έκλεισε για την Αλβανία από την άλλη.
 Ο Χαραντινάι αναμένει από τη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσει για τη νέα κυβέρνηση αύριο.
 Χθες η πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. 
Από 172 δείγματα που λήφθηκαν επιβεβαιώθηκαν 27 νέα κρούσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου