Ιουνίου 27, 2020

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αμερικανικές πήγες απάντησαν στην εφημερίδα «Νεζαβίσνε» ότι η μουσουλμάνα υπουργός εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και προστατευόμενη της Χίλαρι, Μπίσερα Τουρκοβιτς, έλαβε διδακτορικό το 1995  από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο «Pacific Western». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το «Pacific Western».  έκλεισε μετά τις μηνύσεις που κατατέθηκαν  εναντίον του  αφού, από την  έρευνα  που έκαναν οι  ομοσπονδιακές αρχές  των ΗΠΑ από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι  ήταν «εργοστάσιο διπλωμάτων», το οποίο εξέδιδε τίτλους «φάντασμα».

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες με συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς δήλωσε  ότι δεν υπήρχει αμφιβολία ότι το κατηγορητήριο εναντίον του αρχηγού  του τρομοκρατικού ΟΥΤΣΕΚΑ Χασιμ Θάτσι  και άλλων ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και της πρόθεσης ορισμένων δακτυλίων εντός της ΕΕ να αποτρέψουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το  κερδίσει πόντους πριν από τις αμερικανικές εκλογές από τον διάλογο Βελιγραδίου-Πριστίνας.
Ο δικηγόρος Τόμισλαβ Βισνίιτς, ο οποίος ασχολήθηκε με τα εγκλήματα που διεπράχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι εκτίμησε ότι ο χρόνος δημοσίευσης των κατηγοριών εναντίον του Χασίμ Θάτσι και άλλων σχετίζεται σίγουρα με κάτι που θα συμβεί στο μέλλον.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Πρώην μέλος του Γενικού Επιτελείου του τρομοκρατικού ΟΥΤΣΕΚΑ, Αντέμ Ζογκιάνι , μεταφέρθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης την Παρασκευή , ανέφεραν μέλη της οικογένειάς του.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία δεν θα ανοίξει το Κεφάλαιο 2 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το οποίο αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία του εργατικού δυναμικού, καθώς τα κράτη μέλη δεν συμφώνησαν σε αυτό. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Σερβική Διασπορά Μίοντραγκ Λίντα δήλωσε ότι το Ψήφισμα της Πόλης του Σεράγεβο, υιοθετεί «κραυγαλέα ψέματα για δήθεν γενοκτονία εναντίον Βοσνίων στη Σρεμπρένιτσα», και είναι «επαίσχυντο, υποκριτικό και πολεμοκάπηλο». ΤΣΕΤΙΝΙΕ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Μητρόπολη του Μαυροβουνίο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στο Μαυροβούνιο Ρόμπερτ Βέμπερ δήλωσε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση στην κρίση στο Μαυροβούνιο μέσω διαλόγου και με δημοκρατικό τρόπο» και ότι «είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια τέτοια λύση». 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τον πρόεδρο και την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να σταματήσουν τη δίωξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να προσαρμόσουν τα μελλοντικά τους βήματα στους διεθνείς νομικούς κανόνες, ιδίως εκείνους που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία, και να αποδείξουν με τις πράξεις τους ότι αποτελούν μέρος της Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου. ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου Μπόμπαν Μουγκόσα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των τριών μεγάλων θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με εκπροσώπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες. 
Το Μαυροβούνιο επιβεβαίωσε 10 νέες λοιμώξεις από τον Κορωνοϊό, ενώ τα ενεργά κρούσματα  έφτασαν τα 100.  Η Συνονιστικη Επιτροπή επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ροζάι στα σύνορα με το Κόσσοβο   λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην πόλη.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε Κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που προκλήθηκαν και που προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια , δημόσια κτίρια και στις υποδομές. 
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου, αλλά ότι μόνο η τιμωρία για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τους Αλβανούς θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. 
 ΠΡΙΣΤΙΝΑ.Η Αστυνομική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσε σήμερα την είσοδο στη νότια σερβική επαρχία στον Πρόεδρο της Επιτροπής Βοήθειας της Δημοκρατίας Σέρπσκα προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο Μίλοραντ Αρλόφ. ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς «προσπάθησε» με κάθε δυνατό τρόπο να λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην Παρέλαση της Νίκης στη Μόσχα που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο ημέρες, αλλά όλες οι προσπάθειές του ήταν μάταιες, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην Ποντγκόριτσα.
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Διευθυντής Συνοριακής Αστυνομίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ζόραν Γκάλιτς  δήλωσε  ότι λείπουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί για να αντιμετωπιστεί  επιτυχώς η μεταναστευτική κρίση, και τόνισε ότι οι συνοριακοί αστυνομικοί εκτίθενται καθημερινά σε κινδύνους λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης κατά μήκος των συνόρων  με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Το μέλος της Προεδρίας της  Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα δεν πρόκειται να δεχθεί δημιουργία κέντρων μεταναστών στο έδαφός της, και ότι  η μόνη σωστή πολιτική είναι η απέλαση των μεταναστών στον τόπο από τον οποίο προέρχονται.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της  Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και πρόεδρος του SNSD Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να μιλήσει για διορισμούς στο επίπεδο  του Κράτους την επόμενη εβδομάδα και ότι αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες του HDZ και του SDA Ντράγκαν Τσόβιτς και Μπακίρ Ιζέμπεγκοβιτς, αντίστοιχα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, 1 Ιουλίου ή 2 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου