Ιουνίου 05, 2020

Βουλγαρία: Χαμηλότερος ΦΠΑ για τις παιδικές τροφές και φοροκαυγάς για το Αλκοόλ

ΣΟΦΙΑ. Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού αποφάσισε τη μείωση του ΦΠΑ για τις παιδικές τροφές και τα είδη υγιεινής σε 9%, Η πρόεδρος της επιτροπής, Μέντα Στογιάνοβα, πρότεινε ο φόρος για το αλκοόλ που σερβίρετε σε εστιατόρια να παραμένει στο 20%. Αυτό εξόργισε τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες, οι οποίοι είχαν λάβει υπόσχεση από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ σε 9% για ολόκληρο τον κύκλο εργασιών τους. Η διαφοροποίηση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021. 
Για να τεθούν σε ισχύ οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια της Βουλής. 
Στη βουλγαρική Βουλή κατατέθηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και αρχηγό ενός από τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού Βαλέρι Συμεώνοφ νομοσχέδιο κατά του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, που προβλέπει το κλείσιμο των αιθουσών τυχερών παιχνιδιών έως το 2025. Καζίνο και αίθουσες τυχερών παιχνιδιών θα μπορούν να λειτουργούν μόνο σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, σε θέρετρα και σε οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση έως και 20 χλμ. από τα σύνορα της Βουλγαρίας. Τα τουριστικά συγκροτήματα αναφέρονται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο. 
Η οικονομική ανάπτυξη στη Βουλγαρία επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τελικής κατανάλωσης, ακόμη και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Βουλγαρικού Στατιστικού Ινστιτούτου. Το βουλγαρικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε μόνο κατά 0,3% ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους, είχε αυξηθεί κατά 0,8%. 
Σε ετήσια βάση, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ανέρχεται σε 2,4% μετά από αύξηση κατά 3,1% στο τέλος του 2019. Αν και ασθενής η οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζεται από το θετικό εμπορικό ισοζύγιο .Οι εξαγωγές υπερέβησαν τις εισαγωγές στη Βουλγαρία το πρώτο τρίμηνο κατά 370 εκατομμύρια λέβα (189 εκατομμύρια ευρώ).
Οι Βούλγαροι παράγουν σε μία ώρα εργασίας, 9,46 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας όπως ανακοίνωσε η  Στατιστική Υπηρεσία. Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση σε  3848 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στη χώρα είναι 3,398 εκατομμύρια και οι ώρες εργασίας για το τρίμηνο ήτνα 1,38 δισεκατομμύρια. Αυξήθηκε το μερίδιο των εργαζομένων στις υπηρεσίες και η παραγωγικότητά τους πλησιάζει αυτή των απασχολούμενων στη βιομηχανία. Μεγαλύτερη είναι η παραγωγικότητα εργασίας στη βιομηχανία, αλλά ο κλάδος χρειάζεται μεγαλύτερες επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Χαμηλότερη είναι η παραγωγικότητα στη γεωργία, όπου για μία ώρα εργασίας δημιουργούνται 1,58 ευρώ του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου