Μαΐου 22, 2020

Βοσνιακή φαρσοκωμωδία: Οι Ισλαμοφασίστες εξαγνίστηκαν στην κολυμπήθρα του Ιζετμπέκοβιτς και έγιναν θύματα

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τον σεβασμό των θυμάτων των φασιστικών καθεστώτων και κινημάτων. 
Το ψήφισμα που κατατέθηκε από το «Ανεξάρτητο Μπλόκ» και την ΚΟ του «Νάσα Στράνκα» υποστηρίχτηκε και από τους Σέρβους βουλευτές του PDP και του SDS .Οι τροπολογίες που κατέθεσε το SNSD δεν εγκρίθηκαν.
 Ο πρόεδρος του SNSD Μίλοραντ Ντόντκ δήλωσε ότι το ψήφισμα αποτελεί καθαρή αναθεώρηση της ιστορίας και ότι το SDS και το PDP έχουν αρχίσει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, και ότι η έγκριση του ψηφίσματος είναι πολιτική προετοιμασία για την υιοθέτηση κάτι παρόμοιου στην για τη Σρεμπρένιτσα.
 Ο Ντόντικ είπε στους δημοσιογράφους ότι στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχε «ο Βοσνιακός λαός» και ότι κατά τη διάρκεια αυτής εκείνης της περιόδου οι μουσουλμάνοι ήταν «Σύμμαχοι των κροατών» « Αυτό που αναφέρει το Ψήφισμα ότι οι Βόσνιοι υπέφεραν και ότι είναι αντιφασίστες είναι εντελώς ψευδές. Κανένας Μουσουλμάνος δεν ήταν Παρτιζάνος μέχρι που κέρδισαν οι Παρτιζάνοι.
 Η πλειονότητα των Μουσουλμάνων ήταν με τους Ουστάσι», δήλωσε ο Ντόντικ και τόνισε πως οι εκτελέσεις των Σέρβων στο Γκάραβιτς κοντά στο Μπίχατς, όπου σκοτώθηκαν 12.500 άνθρωποι, αποδεικνύουν αυτό το γεγονός. «Ένας από τους χασάπηδες των Σέρβων εκείνη την εποχή επί κομμουνισμού στέλεχος του Κομμουνιστικού καθεστώτος στο Μπίχατς μετά από 10-15 χρόνια. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο μνημείο στο Γκάραβιτς γράφει για «θύματα του φασισμού» και όχι «12500 Σέρβοι που δολοφονήθηκαν από φασίστες», δήλωσε ο Ντόντικ και τόνισε ότι «ορισμένοι αποφεύγουν να καταδικάσουν αυτά που έκανε το καθεστώς των Ούστασι σε αυτά τα μέρη». 
«Το Ψήφισμα έπρεπε να αναφέρει ότι το Ανεξάρτητο Κράτος των Κροατών στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί μουσουλμάνοι ηγέτες περιλάμβανε τα εδάφη της σημερινής Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και ότι η κρατική πολιτική του Ανεξάρτητου Κράτους των Κροατών , αποσκοπούσε στο να σκοτώσει Σέρβους, Εβραίους και Ρομά» . 
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Σνέζανα Νοβάκοβιτς Μπούρσατς είπε ότι βουλευτές του SDS και του PDP συνέχισαν προδοσία των σερβικών εθνικών συμφερόντων.
 Ο ιστορικός Αλεξάνταρ Ράκοβιτς χαρακτήρισε το Ψήφισμα «για το Σεβασμό των Θυμάτων Φασιστικών Καθεστώτων και Κινημάτων», ως επαίσχυντο. Ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς είπε ότι με το ψήφισμα «ποδοπατήθηκε η αλήθεια για τη γενοκτονία κατά του σερβικού λαού». 
Ο βουλευτής του SNSD αναπληρωτής στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα Σέρτζαν Μαζάλιτσα δήλωσε ότι κάθε Σέρβος που συμφωνεί με το κείμενο του ψηφίσματος που δεν αναφέρει ότι οι Σέρβοι έδωσαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην αντιφασιστική πάλη και ότι διαπράχθηκε γενοκτονία κατά των Σέρβων από το Ανεξάρτητο Κράτος των Κροατών, είναι προδότης του λαού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου