Μαΐου 22, 2020

Επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το καθεστώς Τζουκάνοβιτς γιόρτασε τα 14 χρόνια της Ανεξαρτησίας του. Ο Μίλο δήλωσε: «Τιμούμε την Ημέρα ανεξαρτησίας, την ημέρα που αποκαταστήσαμε το κράτος και την εθνική μας αξιοπρέπεια με ένα στυλό στο χέρι.Την ημέρα που ξεπληρώσαμε το χρέος στους προγόνους μας και ανοίξαμε νέα, Ευρωπαϊκή προοπτική για το Μαυροβούνιο. Αντάξια της ιστορίας μας και της ιστορίας του 21ου αιώνα».
 Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, κ. Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε ότι «οι ίδιοι που ηγήθηκαν του κινήματος κατά της ανεξαρτησίας στην εκστρατεία του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο ηγούνται τώρα των βάναυσων επιθέσεων κατά της κυριαρχίας του κράτους του Μαυροβουνίου» και τόνισε ότι «τα τελευταία 14 χρόνια έχουν επιβεβαιώσει ότι το Μαυροβούνιο είχε επιλέξει το δρόμο του με σύνεση». 
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε ένας Σέρβος υπήκοος που τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Μαυροβούνιο διαγνώστηκε μετα από επαναληπτικό τεστ θετικός στον Κορωνοϊό .Δεδομένου ότι ο ασθενής νοσηλευόταν στο νοσοκομείο στο Μπιέλο Πόλιε μέρος του ιατρικού προσωπικού θα είναι σε απομόνωση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στο Μαυροβούνιο ήταν 325, και επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο δύο ενεργά κρούσματα. 
ΤΣΕΤΙΝΙΕ. Ο Μητροπολίτη ς του Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος δήλωσε ότι η ίδρυση μιας εκκλησίας από το Κράτος ή το Κόμμα ή τις Μυστικές Υπηρεσίες είναι ενδειξη απόλυτης παράνοιας. 
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού η επιδημιολογική κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η Πρόεδρος Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επέτρεψε στους θεσμούς να επιλύσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα προβλήματα και εκδόθηκαν συνολικά 19 διατάγματα σύμφωνα με τη συνταγματική διαδικασία. 
ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Οι ηγέτες του SNSD, Μίλοραντ Ντόντικ και της «Ενωμένης Σέρπσκα», Νέναντ Στέβαντιτς, συμφώνησαν ότι η στρατηγική συνεργασία συνασπισμού και η εταιρική σχέση μεταξύ των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί και τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του SNSD ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος του Κόμματος των Δημοκρατικών Σέρβων Σεμπερίγια (SDSS) Μίτσιο Μίτσιτς θα είναι κοινός υποψήφιος των δύο κομμάτων για δήμαρχος της Μπιέλινα. 
ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Υπουργός Ασφαλείας Φαχρουντίν Ράντοντσιτς δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν καλό οι τοπικές εκλογές να διεξαχθούν , αλλά ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , η οποία αποτελείται από πρόσωπα πέντε πολιτικών κομμάτων, δεν έχει νομιμότητα.
 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έχει όλα όσα απαιτούνται για τη διανομή χρημάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , και ότι δεν είναι σαφές ποια πρόσθετη απόφαση περιμένει η Τράπεζα. Ο Κροάτης Υπουργός Δικαιοσύνης Γιόζιπ Γκρούμπεσα είπε ότι το Συμβούλιο των Υπουργών δεν συζήτησε χθες την κατανομή των κονδυλίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή για τη χρηματοδότηση των τοπικών εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν φέτος. ΜΟΣΤΑΡ. Η HDZ BiH ανακοίνωσε ότι η προκήρυξη και η διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών «βρίσκεται στο αέρα» λόγω του ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμοι κατά τη διαδικασία επιλογής των νέων μελών της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και τόνισε ότι «η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν πληρεί τον όρο ότι «θα είναι ανεξάρτητη από «επιρροές και εκβιασμούς» ώστε να εξασφαλίσει νόμιμες και δίκαιες εκλογές».
 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Μέτα τις ουρές και τις πολύωρες αναμονές που έφτασαν και τις 12 ώρες στα ουγγρικά σύνορα παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Συνοριακής Αστυνομίας Ιόαν Μπούντα .Από την Πέμπτη, λειτουργούν 10 συνοριακές διαβάσεις. Οι μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής αναφέρονται στο Νάντλας. 
Το Εθνικό Συμβούλιο για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων μετά από καταγγελία του αρχηγού της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων , Κέλεμεν Χουνόρ, επέβαλε πρόστιμο 1000 ευρώ στον Πρόεδρο Γιοχάνις για διακρίσεις και παραβίαση του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια λόγω εθνικότητας και ιθαγένειας, σε πρόσφατες δηλώσεις του. Ο προσωρινός ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μαρσέλ Τσιόλακου, δήλωσε ότι ο Γιοχάνις πρέπει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις του σχετικά με τους Ούγγρους. 
Η Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος θα προσφύγει κατά της απόφασης του Συμβουλίου στο Δικαστήριο. Ο Γιοχάνις πάντως κατηγόρησε τους Σοσιαλδημοκράτες ότι «συνωμοτούν για να δώσουν την Τρανσυλβανία στους Ούγγρους». Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από τον Κορωνοϊό στη Ρουμανία έχει υπερβεί τις 17.500. Από αυτούς οι 1.156 έχουν πεθάνει και πάνω από 10.500 έχουν ανακάμψει.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς σε δήλωσή του στην «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Βελιγραδίου είπε ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι πότε θα συνεχισθεί ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο, δεδομένης και της τρέχουσας πολιτικής κρίσης στην Πρίστινα». Σχολιάζοντας την εκτίμηση του για τις εκλογές στις ΗΠΑ είπε ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σίγουρα καλύτερος για τα σερβικά συμφέροντα επειδή ενθάρρυνε ορισμένες διαδικασίες και αποδέχθηκε την ιδέα ότι πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός προς όφελος και των δύο πλευρών». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στη Σερβία τις τελευταίες 24 ώρες ελέγχθηκαν δείγματα 6.918 ατόμων από τα οποία τα 86 ήταν θετικά ενώ 2 ασθενείς κατέληξαν . Το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων είναι από τη Βράνιε, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο. Η Σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε τη σύσταση του αρχηγείου κρίσης για χαλάρωση των μέτρων, και δεν θα απαιτείται αρνητική δοκιμασία για την είσοδο στη Σερβία. Μια επιχείρηση στη Νις παρήγαγε το πρώτο σερβικό τεστ για τον Κορωνοϊό. Ο διευθυντής της επιχείρησης Σάσα Τρίκοβιτς δήλωσε ότι από σήμερα θα διατίθενται 1.500 τεστ ανά ημέρα. 
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει εφάπαξ οικονομική βοήθεια αξίας 1,64 εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορα σωματεία στο Μαυροβούνιο που ασχολούνται με τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ του Μαυροβουνίου της Σερβίας και της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα.
 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το 71% των Σέρβων πολιτών δεν σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, το 12% δεν έχει γνώμη και το 17% σχεδιάζει να μεταναστεύσει , έδειξε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, Όλιβερ Ντερκόφσκι δήλωσε ότι δέχεται πέσεις . Το VMRO-DPMNE αμέσως αντέδρασε τονίζοντας ότι « η πηγή αυτών των πιέσεων μπορεί να είναι μία και μοναδική, και αυτή είναι η απερχόμενη κυβέρνηση και ο Ζόραν Ζάεφ», ότι «το VMRO-DPMNE καταδικάζει έντονα όλες τις μορφές πίεσης» και ότι «ο Ζάεφ και η κυβέρνηση επιθυμούν παράτυπες εκλογές». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών συναντήσεων μεταξύ των εκπροσώπων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μεσολαβητή στο διάλογο. Ο Κούρτι είπε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις και ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τον διάλογο. 
ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο εντολοδόχος σε αναμονή Αμπντουλάχ Χότι παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK). Ο Χότι είπε ότι δεν θα σπαταλήσει το χρόνο όπως ο Αλμπίν Κούρτι αλλά θα αρχίσει να εργάζεται από την πρώτη μέρα. «Θα δείτε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, θα προσφέρουμε μια κανονική διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που συμπεριφέρεται κανονικά», είπε. ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι ελέγχθηκαν 145 δείγματα από τα οποία επιβεβαιώθηκε μόνο ένα νέο κρούσμα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό 
ΒΙΣΟΚΙ ΝΤΕΤΣΑΝΙ . Ο ηγούμενος της Μονής Βισόκι Ντέτσανι Σάβα Γιάνιτς δήλωσε ότι παρ' όλες τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η κατάσταση σχετικά με το Σερβικό μεσαιωνικό μοναστήρι επιδεινώνεται και ότι στόχος των Αλβανών δεν είναι μόνο η δήμευση της περιουσίας του μοναστηριού, αλλά και η κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου δίπλα του. 
ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα τα αλβανικά σύνορα θα είναι πλήρως ανοιχτά, προσθέτοντας ότι η χώρα ξεκινά προετοιμασίες για την τουριστική περίοδο. Ο Έντι Ράμα είπε ότι στη συνάντηση που είχε με την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε συζητήσεις για την εκλογική μεταρρύθμιση. «Με την Πρέσβη Κιμ, αλλά και με άλλους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας συμμεριζόμαστε την ανησυχία για την ανάγκη άμεσης συνέχισης των εργασιών για την εκλογική μεταρρύθμιση, καθώς αποτελεί κοινή υποχρέωση προς ολόκληρο τον Αλβανικό λαό», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου