Μαΐου 08, 2020

Επι τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σύμφωνα με την Έκθεση της Κυβέρνησης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Β- Ε, το οποίο κυριαρχείται από τη Συμμαχία των διεθνών δικαστών με τους Βόσνιους δικαστές συμμάχους, αποτελεί απειλή για τη συνταγματική τάξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και πρέπει να μεταρρυθμιστεί εάν η Βοσνία Ερζεγοβίνη επιθυμεί να αποτελέσει κράτος το οποίο θα κυβερνάται από το Κράτος Δικαίου. Ο Αρχηγός του PDP Μπράνισλαβ Μπορενόβιτς απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία διαμαρτύρεται, για τις αντιευρωπαϊκές δραστηριότητες του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίης και αρχηγού του SNSD, Μίλοραντ Ντόντικ. ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους . Η Επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βάνια Μπιέλιτσα Προύτινα , δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Ανατολικού Σεράγεβο θα εκλέξουν άμεσα το δήμαρχο για πρώτη φορά στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Οι θεσμοί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν εξασφάλισαν ακόμα τα απαραίτητα κονδύλια για τη διεξαγωγή των εκλογών, και έχουν νόμιμη προθεσμία 15 ημερών για να εξασφαλίσουν τις πιστώσεις , και σε περίπτωση αποτυχίας, οι εκλογές ενδέχεται να αναβληθούν για μέγιστο διάστημα 30 ημερών. 

ΜΟΣΤΑΡ. Οι εκπρόσωποι της Κροατικής της HDZ BiH εξέφρασαν ετοιμότητα για τις εκλογές, αλλά ωστόσο τόνισαν ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν πρέπει να παραβιάζει νόμους και κανονισμούς ή να βρίσκεται στην υπηρεσία συγκεκριμένων πολιτικών και κομμάτων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα της λοίμωξης από τον Κορωνοϊό έφτασαν συνολικά τα 2.027 , ότι 954 ασθενείς έχουν ανακάμψει, ενώ 10.305 άτομα είναι επί του παρόντος σε κατ οίκο περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση. Στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα τις τελευταίες 24 ώρες, αναλύθηκαν 519 δείγματα από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 28 νέα Κρούσματα .Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο επιβεβαίωσε τρεις θανάτους ανδρών ασθενών τις τελευταίες 24 ώρες. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αρχηγός της SDSM Ζόραν Ζάεφ δεν αρνείται ότι είχε συναντήσεις με τον Μπόγιαν Γιοβανόφσκι, ο οποίος κατηγορείται στην υπόθεση των «Εκβιαστών», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάθεση του Γιοβανόφσκι στο ακροατήριο που δήλωσε ότι «στις 3 Απριλίου 2019, ο Ζόραν Ζάεφ του είπε ότι αυτός και η Κάτιτσα Γιάνεβα παρακολουθούνται από ξένες υπηρεσίες και ότι δεν γνωρίζει τι θα κάνει».Ο Ζάεφ είπε ότι « οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου είναι ανακριβείς». Ο Μπόγιαν Γιοβανόφσκι, περισσότερο γνωστός ως Μπόκι 13, ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση ενώπιον του δικαστηρίου είπε ότι δεν ήξερε τι ήταν στην τσάντα που πήρε από το σπίτι του Όρτσε Κάμτσεφ και ότι δεν είδε τα χρήματα, για τα οποία η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ. 
ΣΚΟΠΙΑ. Το Πράσινο Κόμμα απαίτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εισαγγελία να διεξαγάγουν κατεπείγουσα έρευνα για τη μαζική θρησκευτική συγκέντρωση στη Στρούγκα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. «Σε μια εποχή που έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο έδαφος ολόκληρης της χώρας και έχουν θεσπιστεί ειδικοί περιορισμοί και μέτρα για την προστασία από τον ιό ο συνωστισμός είναι απαράδεκτος», είπε το κόμμα. Ο (σοσιαλιστής) Υπουργός Υγείας είπε ότι «η συγκέντρωση είναι ασέβεια προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και μια μεγάλη απογοήτευση», ενώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Στρούγκα απάντησε ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα, κοινωνικής απόστασης. Η SDSM απαίτησε την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Τσουλεφ, (που είναι από το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ) λόγω της μαζικής συγκέντρωσης των χριστιανών στη Στρούγκα. 

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς αναμένει ότι τα τεστ αντισωμάτων στον Κορωνοϊό θα αρχίσουν στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, και ανακοίνωσε τη δημιουργία «βιοτράπεζας», με πλάσμα αίματος από τους θεραπευμένους.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δέχθηκε τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σερβία Άντονι Γκόντφρι και δήλωσε ότι «η συνεργασία και η αλληλεγγύη Σερβίας-Αμερικής κατά τη διάρκεια των πιο κρίσιμων ημερών της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί σαφή ένδειξη των καλών διμερών σχέσεων αλλά και της φιλίας μεταξύ του σερβικού και αμερικανικού λαού. 
ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Ένωσης Αλεξάνταρ Τζούρτζεφ ζήτησε ο όρος «τριαδικός Θεός» και «η θρησκεία» να εισαχθούν τόσο στο Σερβικό όσο και στο Σύνταγμα της Βοϊβοντίνα. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα συμφώνησε με τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λέιν στη Διάσκεψης Κορυφής του Ζάγκρεμπ για τα Δυτικά Βαλκάνια ότι βασικές προτεραιότητες είναι, το κράτος δικαίου, οι δημοκρατικές αξίες, και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Κορωνοϊού και για την αλληλεγγύη για την οικονομική ανάκαμψη της Αλβανίας, ο Μπάσα τόνισε τη σημασία της εφαρμογής βασικών προτεραιοτήτων της Διάσκεψης Κορυφής του Ζάγκρεμπ για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, επιβεβαίωσα εκ νέου τη δέσμευση του Δημοκρατικού Κόμματος για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις σαφείς 15 προϋποθέσεις. Το ευρωπαϊκό μας μέλλον εξαρτάται από την εφαρμογή αυτών των προϋποθέσεων», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο κύριος στόχος είναι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, που δεν επηρεάζονται από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα που υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση. 
ΤΙΡΑΝΑ. Το προσωπικό που υπηρετεί σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα λάβει επίδομα ύψους 55.000 λεκ, με απόφαση της κυβέρνησης. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο προετοιμάζεται για τη θερινή τουριστική περίοδο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και θα ανοίξει τις παραλίες του στις 18 Μαΐου 

ΣΟΦΙΑ. Το βουλγαρικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου επαναρχίζει στις 5 Ιουνίου. 
Ο τελικός για το Σούπερ Κύπελλο της Βουλγαρίας θα διεξαχθεί στις 22 Ιουλίου και η «σέντρα» της σεζόν 2020/2021 θα γίνει στις 25 Ιουλίου. Οι τροποποιήσεις στον Νόμο περί Υγείας Η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τις τροποποιήσεις στον Νόμο περί Υγείας, που αφορούν τα μέτρα μετά το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 13 Μαΐου και πήραν την άγουσα στην Ολομέλεια. Η υπουργός Τουρισμού Νικολίνα Ανγκέλκοβα ανακοίνωσε ότι στις 13 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις συστάσεις για το άνοιγμα των συνόρων και τα μέτρα για τον Τουρισμό. Χθες το βράδυ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Βάρνα» τρεις πτήσεις (χαμηλού κόστους) από το Αϊντχόφεν (Κάτω Χώρες), το Ντόρτμουντ (Γερμανία) και το Λονδίνο (Μεγάλη Βρετανία). Η Φαρμακευτική «Bul Bio» κυκλοφόρησε το φάρμακο χλωρίνη σε όλα τα φαρμακεία της Βουλγαρίας. Χθες μέχρι τις 5 το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα. Με αυτά, τα σύνολο είναι 1829. Οι 893 είναι άντρες και 936 είναι γυναίκες. 355 ασθενείς νοσηλεύονται εκ των οποίων 43 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι θάνατοι είναι 84. Θεραπεύτηκαν 384 ασθενείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου