Μαΐου 08, 2020

Ρουμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έβαλε φωτιά στην πολιτική ζωή που βρισκόταν σε Καραντίνα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Γενική Εισαγγελέας Γκαμπριέλα Σκούτα δήλωσε ότι το δικαστικό σύστημα της Ρουμανίας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κύμα προσφυγών που υποβλήθηκαν από τους πολίτες στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των στρατιωτικών διαταγών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα πρόστιμα ήταν αντισυνταγματικά. Περίπου 300.000 άτομα έλαβαν πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ. 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, (CCR),,αποφάσισε , ότι το κυβερνητικό διάταγμα έκτακτης ανάγκης 34/2020 της 26ης Μαρτίου σχετικά με το καθεστώς της κατάστασης πολιορκίας είναι αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR), η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει την άσκηση δικαιωμάτων και ελευθεριών με διάταγμα έκτακτης ανάγκης και με Υπουργικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο με νόμο που εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο.
 Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις επέκρινε δριμύτατα τους πολιτικούς που χαιρέτισαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να κηρύξει αντισυνταγματικά τα πρόστιμα και εξέφρασε έκπληξη για την απόφαση που δεν έλαβε υπόψη το γενικό συμφέρον της κοινωνίας. 
Ο Γιοχάνις τόνισε ότι χωρίς τα πρόστιμα θα είχαν πεθάνει περισσότεροι άνθρωποι, και επιτέθηκε στους Σοσιαλδημοκράτες για δύο νόμους που εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο, λέγοντας, ότι, «μαζί με τους συνοδοιπόρους τους », «κάνουν το καλύτερο δυνατό για να προκαλέσουν την αποτυχία των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση ολόκληρου του έθνους». 
Ο Γιοχάνις είπε ότι «το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θέλει να υπερασπιστεί τους εγκληματίες, αυτούς που αψηφούν τους κανόνες και παραβιάζουν τους νόμους, με τη βοήθεια των συνήθων δορυφόρων τους». 
Σε απάντηση, ο προσωρινός πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε ότι ο Κλάους Γιοχάνις είναι πολιτικός με δικτατορικές τάσεις ο οποίος επιτίθεται συνεχώς σε θεμελιώδεις κρατικούς θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ανέφερε επίσης ότι η φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη και ότι τα χρήματα για συντάξεις και μισθούς σύντομα θα εξαντληθούν. 
Ο αριθμός των νεκρών από τον Κορωνοϊό στη Ρουμανία ανήλθε 888. Ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος του πρώτου αλλοδαπού πολίτη που πέθανε από τον κορωνοϊό στη Ρουμανική επικράτεια .Είναι Βούλγαρος οδηγός φορτηγού. 
Οι Ρουμάνοι δεν τον πρόσθεσαν στους «δικούς» τους. 
Αντίθετα ανακοινώνουν ξεχωριστά τους θανάτους Ρουμάνων στο εξωτερικό τους οποίους δεν προσθέτουν στους δικούς τους , ούτε η Ιταλία, ούτε η Μ. Βρετανία , ούτε η Γαλλία. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 14.499, εκ των οποίων 6.144 έχουν ανακάμψει.
 Άλλοι 2.419 Ρουμάνοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό βρέθηκαν θετικοί στον ιό, οι περισσότεροι από τους οποίες στην Ιταλία και την Ισπανία. Από την έναρξη της πανδημίας, 96 Ρουμάνοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν πεθάνει, οι περισσότεροι από αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Μαρσέλ Βέλα ανακοίνωσε, ότι μετά τις 15 Μαΐου, οπότε και λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα επιτραπεί η έξοδος από τις πόλεις ή τις κομητείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου