Μαΐου 20, 2020

Αλβανία:Η μεταρρυθμισμένη από την αμερικανική πρεσβεία αλβανική δικαιοσύνη πήρε το όπλο της

Η Εισαγγελία των Τιράνων άσκησε χθες ποινικές διώξεις κατά του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, της αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, και συζύγου του πρόεδρου Μετά , Μόνικα Κρουεμάντι, για «οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομη συνάθροιση και διαδήλωση» λόγω της συμμετοχής τους στη διαδήλωση που διοργανώθηκε από την Εθνική Συμμαχία Προστασίας του Εθνικού Θεάτρου. 
Μαζί τους διώκονται και αλλά επτά άτομα, όπως ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φατμίρ Μέντιου , και ο (διάσημος) σκηνοθέτης Ρόμπερτ Μπούντινα. 
Οι εννέα κατηγορούνται ότι, «στις 18 Μαΐου 2020, μετά τις 16:30, διαμαρτυρήθηκαν παράνομα, χωρίς την άδεια των αρμόδιων αρχών, παραβιάζοντας τη δημόσια τάξη και την ειρήνη». Επιβαρυντικό στοιχείο αποτελεί ότι «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας και απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις».
 Προηγουμένως, ο Μπάσα και ο Κρουεμάντι τιμωρήθηκαν με πρόστιμο και ανακλήθηκαν οι άδειες οδήγησής τους λόγω μη συμμόρφωσης με την απαγόρευση κυκλοφορίας, επειδή πήγαν στο Δυρράχιο.
 Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, Γιούρι Κιμ, έσπευσε χθες στο Γραφείο του Ράμα και συνομίλησε μαζί του για 60 λεπτά χωρίς να φορούν μάσκες. Το θέμα της συνάντησης ήταν η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία μετά την κατεδάφιση του Θεάτρου Η Πρεσβεία των ΗΠΑ σε ανακοίνωση της ανεφερε ότι η κ. Κιμ τόνισε τη σημασία της συναίνεσης και των καλά μελετημένων κυβερνητικών πράξεων, σύμφωνα με το καθεστώς της Αλβανίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Πρεσβεία , η κ. Κιμ και ο Έντι Ράμα «συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό για την Αλβανία να συνεχίσει την πορεία της προς την επίτευξη συμφωνίας για εκλογική μεταρρύθμιση». 
Η Πρέσβης Κιμ θα συναντηθεί επίσης με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, σημείωσε η ανακοίνωση. 
H Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών στην Αλβανία σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις», ότι «υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια, διάλογο και αποφυγή κινδύνων που θα έβλαπταν την εθνική ενότητα στην Αλβανία», και ζητά την «οικοδόμηση εμπιστοσύνη μεταξύ των αρχών και του πληθυσμού». 
Υπέρ του Ράμα τοποθετήθηκε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με δήλωση του Βουλγάτου Σοσιαλιστή κ. Στάνισεφ που δήλωσε ότι το κτήριο ήταν επικίνδυνο. «Οι προσπάθειες κάποιων πολιτικών δυνάμεων να εκμεταλλευτούν την υπόθεση και να ενθαρρύνουν την κλιμάκωση των εντάσεων δεν θα κάνουν καλό ούτε στους καλλιτέχνες της Αλβανίας, αλλά ούτε στους πολίτες της», δήλωσε ο ευρω-σοσιαλιστής Στάνισεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου