Μαΐου 20, 2020

Ο Τραμπ θέλει συμφωνία για το Κόσσοβο μέχρι τον Σεπτέμβριο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. O υπηρεσιακός πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Αλβανούς φοιτητές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δήλωσε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνα Ρίτσαρντ Γκρενέλ επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας με το Βελιγράδι μέχρι το Σεπτέμβριο. Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, ο Κούρτι είπε ότι ο Γκρενέλ δεν επιθυμεί να βλάψει τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, αλλά θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας ως ένα ιστορικό επίτευγμα του ίδιου. «Τον Οκτώβριο, μου είπε ότι ήθελε μια συμφωνία ως το Φεβρουάριο, και τώρα θέλει να επιτευχθεί συμφωνία το Σεπτέμβριο»,δήλωσε ο Κούρτι. Ο Κούρτι αναφέρθηκε στον «ρωσικό δάκτυλο» και είπε: «Έχουν γίνει δύο αποτυχημένες απόπειρες πραξικοπήματος στη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, και η τρίτη στη σειρά είναι το Κοσσυφοπέδιο ή η Βοσνία. Ο Τραμπ είναι απασχολημένος με την Κίνα και ο Πούτιν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια». Ο Κούρτι είπε στους Αλβανούς φοιτητές ότι επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, με στόχο την αμοιβαία αναγνώριση, και ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, αλλά «χωρίς χάρτες στο τραπέζι». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στην Πρίστινα κάλεσαν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσουν αμέσως την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επιβεβαίωσε την ιδιοκτησία του μοναστηριού Βισόκι Ντετσάνι σε έκταση 24 εκταρίων γης, την οποία αμφισβητούσαν από τις τοπικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι χθες εξετάστηκαν συνολικά 211 δείγματα από τα οποία επιβεβαιώθηκε μόνο ένα νέο κρούσμα. Χθες ανέρρωσαν ακόμα 15 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτωνέφτασε τους 989, και ο αριθμός αυτών που θεραπεύθηκαν έφτασε τους 769 . Οι θάνατοι παραμένουν 29.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου