Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία εάν τις διεξάγει ο Σλοβάκος διπλωμάτης Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διορίσει μεσολαβητή για την εξεύρεση λύσης στη διαφωνία μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών.
Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους σήμερα μετά από επίσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Κοσσυφοπεδίου, ο Θάτσι επανέλαβε ότι ο Λάιτσακ, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορεί να αποτελέσει ουδέτερο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.
Εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για τον Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει διορίσει τον Λάιτσακ ως μεσολαβητή.
Ο λόγος της δυσπιστίας προς τον Μπορέλ είναι ότι κατάγεται από την Ισπανία, η οποία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Κύπρο και τη Σλοβακία που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
«Προσωπικά, ως πρόεδρος, θα απαντήσω σε προσκλήσεις για συμμετοχή σε συνόδους κορυφής από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά δεν έχω καμία βούληση να συμμετάσχω στη διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του Λάιτσακ» δήλωσε ο Θάτσι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, «οποιαδήποτε βούληση εκφράσει η ΕΕ είναι ενθαρρυντική», αλλά ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των «Ηνωμένων Πολιτειών Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπάρχει παράγοντας που να μπορεί να προωθήσει αυτά τα πράγματα.
Οποιαδήποτε γνώμη θα εκφράσει η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενθαρρυντική. Ωστόσο, εγώ προσωπικά δεν είμαι σε επαφή με τον Λάιτσακ και δεν ξέρω σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει οι επαφες Λάιτσακ-Κούρτι – Μπορέλ, είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου